Уряд оприлюднив розпорядження про погодження штрафів Нацради для мовників і провайдерів

Уряд оприлюднив розпорядження про погодження штрафів Нацради для мовників і провайдерів

10 Липня 2015
2697

Уряд оприлюднив розпорядження про погодження штрафів Нацради для мовників і провайдерів

2697
Уряд оприлюднив розпорядження про погодження штрафів Нацради для мовників і провайдерів
Уряд оприлюднив розпорядження про погодження штрафів Нацради для мовників і провайдерів

Кабінет Міністрів України оприлюднив розпорядження № 700-р, яким погодив Національній раді з питань телебачення і радіомовлення розмірів штрафів, які можуть накладатися на телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги за порушення вимог законодавства про телебачення і радіомовлення.

 

Розпорядження «Деякі питання відповідальності телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги за порушення вимог законодавства про телебачення і радіомовлення» датоване 30 червня 2015 року.

 

«Відповідно до частини десятої статті 72 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" погодити розміри штрафів, які можуть накладатися на телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги за порушення вимог законодавства про телебачення і радіомовлення, встановлені рішенням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення від 11 червня 2015 р. № 743 "Про затвердження розмірів штрафів, які можуть накладатися на телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення"», - йдеться в розпорядженні.

 

«Це розпорядження набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, і діє протягом двох місяців», - також зазначено в документі.

 

Як писала «Детектор медіа», Кабмін вважає, що розміри штрафів мають бути більшими, а тому вирішив погодити їх на строк лише до двох місяців і запропонував Нацраді ще раз опрацювати питання та подати уряду проект змін до розпорядження.

 

Згідно з документом, розміри штрафів вираховуються з розміру ліцензійного збору, та становлять:

15% - за вчинення ліцензіатом порушень передбачених абзацами другим - шостим частини другої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення»;

10%- за вчинення ліцензіатом порушень передбачених абзацом сьомим - дванадцятим частини другої, частиною третьою статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення»;

5% - за порушення інших норм закону або умов ліцензії.

 

У разі, якщо ліцензіат має декілька ліцензій на мовлення з різними способами розповсюдження телерадіопрограм, з однаковою програмною концепцією, розмір штрафу встановлюється з найбільшого нарахованого розміру ліцензійного збору.

 

За оцінкою Нацради, для загальнонаціональних мовників максимальний розмір штрафу сягатиме 2 млн грн. За словами голови Нацради Юрія Артеменка, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вважає, що, наприклад, для таких телеканалів, як «Інтер» чи «1+1», це замалі санкції.

 

Щоб розпорядження про штрафи набуло чинності, його має опублікувати Кабмін, а далі - зареєструвати Міністерство юстиції. Заступник голови Нацради Григорій Шверк очікує, що документ набуде чинності протягом двох тижнів, оскільки з Мін'юстом його узгоджено.

 

Нагадаємо, штрафи є однією із санкцій за порушення законодавства з боку ліцензіатів, що передбачена законом «Про телебачення і радіомовлення». Відповідно до ч. 10 ст. 72 закону розміри штрафів встановлюються Національною радою за погодженням з Кабінетом Міністрів України. Але досі розміри штрафів не були затверджені. За останні кілька років Нацрада неодноразово розробляла проекти розмірів штрафів, але Кабмін їх так і не погоджував, у тому числі - через блокування з блоку індустрії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2697
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду