detector.media
10.07.2015 09:44
Уряд оприлюднив розпорядження про погодження штрафів Нацради для мовників і провайдерів
Уряд оприлюднив розпорядження про погодження штрафів Нацради для мовників і провайдерів

Кабінет Міністрів України оприлюднив розпорядження № 700-р, яким погодив Національній раді з питань телебачення і радіомовлення розмірів штрафів, які можуть накладатися на телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги за порушення вимог законодавства про телебачення і радіомовлення.

 

Розпорядження «Деякі питання відповідальності телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги за порушення вимог законодавства про телебачення і радіомовлення» датоване 30 червня 2015 року.

 

«Відповідно до частини десятої статті 72 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" погодити розміри штрафів, які можуть накладатися на телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги за порушення вимог законодавства про телебачення і радіомовлення, встановлені рішенням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення від 11 червня 2015 р. № 743 "Про затвердження розмірів штрафів, які можуть накладатися на телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення"», - йдеться в розпорядженні.

 

«Це розпорядження набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, і діє протягом двох місяців», - також зазначено в документі.

 

Як писала «Детектор медіа», Кабмін вважає, що розміри штрафів мають бути більшими, а тому вирішив погодити їх на строк лише до двох місяців і запропонував Нацраді ще раз опрацювати питання та подати уряду проект змін до розпорядження.

 

Згідно з документом, розміри штрафів вираховуються з розміру ліцензійного збору, та становлять:

15% - за вчинення ліцензіатом порушень передбачених абзацами другим - шостим частини другої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення»;

10%- за вчинення ліцензіатом порушень передбачених абзацом сьомим - дванадцятим частини другої, частиною третьою статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення»;

5% - за порушення інших норм закону або умов ліцензії.

 

У разі, якщо ліцензіат має декілька ліцензій на мовлення з різними способами розповсюдження телерадіопрограм, з однаковою програмною концепцією, розмір штрафу встановлюється з найбільшого нарахованого розміру ліцензійного збору.

 

За оцінкою Нацради, для загальнонаціональних мовників максимальний розмір штрафу сягатиме 2 млн грн. За словами голови Нацради Юрія Артеменка, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вважає, що, наприклад, для таких телеканалів, як «Інтер» чи «1+1», це замалі санкції.

 

Щоб розпорядження про штрафи набуло чинності, його має опублікувати Кабмін, а далі - зареєструвати Міністерство юстиції. Заступник голови Нацради Григорій Шверк очікує, що документ набуде чинності протягом двох тижнів, оскільки з Мін'юстом його узгоджено.

 

Нагадаємо, штрафи є однією із санкцій за порушення законодавства з боку ліцензіатів, що передбачена законом «Про телебачення і радіомовлення». Відповідно до ч. 10 ст. 72 закону розміри штрафів встановлюються Національною радою за погодженням з Кабінетом Міністрів України. Але досі розміри штрафів не були затверджені. За останні кілька років Нацрада неодноразово розробляла проекти розмірів штрафів, але Кабмін їх так і не погоджував, у тому числі - через блокування з блоку індустрії.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY