Канал «112 Україна» має відкрити джерела фінансування і назвати реальних власників – заява НМПУ

Канал «112 Україна» має відкрити джерела фінансування і назвати реальних власників – заява НМПУ

10 Березня 2015
5995
10 Березня 2015
15:48

Канал «112 Україна» має відкрити джерела фінансування і назвати реальних власників – заява НМПУ

5995
Канал «112 Україна» має відкрити джерела фінансування і назвати реальних власників – заява НМПУ
Канал «112 Україна» має відкрити джерела фінансування і назвати реальних власників – заява НМПУ

Комітет Незалежної медіа-профспілки України (НМПУ) заявляє, що конфлікт, який відбувається навколо телеканалу «112 Україна» виявив низку важливих проблем, які потребують свого вирішення. Про це йдеться в заяві НМПУ, поширеній 10 березня у відповідь на останнє (третє) попередження каналу «112 Україна» за його супутниковою ліцензією, оголошене йому Національною радою з питань телебачення і радіомовлення ним за трансляцію програми «Шустер live».

 

Медіа-профспілка звертає увагу, що «попередження - це аж ніяк не закриття, не сваволя з боку державних органів, а дія, передбачена процедурою. Таке рішення не є істиною в останній інстанції і його можна оскаржувати в суді».

 

У заяві НМПУ також наголошується, що «нема підстав для закриття телеканалу і переконливих кроків у цьому напрямку не спостерігається, на відміну від попередньої влади, яка неодноразово прагнула закрити загальнонаціональні і регіональні телеканали».

 

Водночас, на думку профспілки, конфлікт показав, що державним органам необхідно відмовитися від подвійних стандартів. Адже інший канал, який припустився того ж самого, на думку Нацради, порушення - канал «24» - не був покараний.

 

«Конфлікт укотре продемонстрував необхідність для ЗМІ, в тому числі і телеканалу "112 Україна" відкрити джерела фінансування і назвати реальних власників. Без цього згаданий телеканал підозрюватимуть у зв'язках з одіозними фігурами минулого режиму», - йдеться в заяві. НМПУ вважає, що депутати Верховної Ради мусять відгукнутися на вимоги часу і ухвалити відповідний закон щодо прозорості медіавласності, про що мова йде вже роками.

 

На думку НМПУ, невдоволення значної частини суспільства показом у з ток-шоу «Шустер live» на каналі «112 Україна» одіозного російського журналіста Максима Шевченка, який озвучував пропагандистські тези Кремля, свідчить про те, що медійній спільноті належить обговорити і виробити підходи з донесення «потойбічної» позиції, але так, щоб не перетворювати цю позицію в пропаганду кремлівських псевдоцінностей.

 

Медіа-профспілка вважає, що подібних конфліктів можна буде уникати, якщо ЗМІ дбатимуть про свою репутацію і дотримуватимуться норм Етичного кодексу журналіста. «Його порушення у минулому, кількаразові скандальні маніпулятивні сюжети поставили плями на репутації каналу "112 Україна" і дали підстави підозрювати його в недоброчесності», - йдеться в заяві.

 

Медіа-профспілка висловлює свою повагу численному колективу телеканалу «112 Україна» і закликає його «в нинішньому явно політичному конфлікті не втягуватися в боротьбу на стороні однієї з сил, а лише на рівні здорового глузду, а саме - вимагати дотримуватися Етичного кодексу журналіста та поважати трудові права працівників каналу».

 

Нагадаємо, 18 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу «112 Україна» за його супутниковою ліцензією за трансляцію програми «Шустер live» 13 лютого.

 

Як заявив голова Нацради Юрій Артеменко, у контенті «Шустер live» моніторинг Нацради зафіксував порушення статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення» та статті 28 закону «Про інформацію», оскільки у висловлюваннях одного з учасників програми - російського журналіста Максима Шевченка - вбачає ознаки злочину статті 161 Кримінального кодексу - умисні дії, спрямовані на розпалювання расової, національної чи релігійної ворожнечі.

 

Що стосується каналу «24», який також транслював 13 лютого «Шустер live», то щодо нього Нацрада прийняла рішення взяти до відома наявність порушень і не виносити санкцію, оскільки напередодні канал публічно повідомив про розірвання угоди із «Савік Шустер студією».

 

Для каналу «112 Україна» за його супутниковою ліцензією це вже третє попередження. Перше (у серпні 2014 року) і друге (у листопаді 2014 року) він отримав за відхилення від програмної концепції. Окрім того, ще по попередженню за відхилення від програмною концепції має кожна з п'яти компаній, об'єднаних у цифрову ефірну мережу каналу «112 Україна», і всім їм Нацрада 12 лютого призначила повторні позапланові перевірки, за результатами яких може знову призначити санкції.

 

Телеканал «112 Україна» розцінив дії Нацради як тиск на свободу слова в Україні і заявив, що внаслідок цього попередження канал «у будь-який момент може зникнути з телеекранів країни».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5995
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
телегід
3305 дн. тому
Якийсь підленький начальничок на 112-му вирішив зацькувати Нацраду. Щодня по багато разів різні ведучі в ефірі повідомляють, що канал «може зникнути» через Нацраду, підбурюючи людей і настроюючи проти цього органу. Чи не кожного гостя розпитують про ставлення до попередження. Природно, гостям, які не дуже добре знають підґрунтя проблеми, незручно відстоювати позицію, яка не подобається господареві. Коротше кажучи, наявна груба маніпуляція, на кшталт тієї, до якої постійно вдається шавік. Варто б на це звернути увагу комісії з журналістської етики.
wewew
3306 дн. тому
Ганебне рішення по Шустеру.... Соромно...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду