Нацрада оголосила попередження каналу «112 Україна» за «Шустер live»

Нацрада оголосила попередження каналу «112 Україна» за «Шустер live»

18 Лютого 2015
14166

Нацрада оголосила попередження каналу «112 Україна» за «Шустер live»

14166
Нацрада оголосила попередження каналу «112 Україна» за «Шустер live»
Нацрада оголосила попередження каналу «112 Україна» за «Шустер live»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу «112 Україна» за його супутниковою ліцензією за трансляцію програми «Шустер live» 13 лютого. Відповідне рішення Нацрада ухвалила на засіданні 18 лютого.

 

Як заявив голова Нацради Юрій Артеменко, у контенті «Шустер live» моніторинг Нацради зафіксував порушення статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення» та статті 28 закону «Про інформацію», оскільки у висловлюваннях одного з учасників програми - російського журналіста Максима Шевченка - вбачає ознаки злочину статті 161 Кримінального кодексу - умисні дії, спрямовані на розпалювання расової, національної чи релігійної ворожнечі.

 

Керівник ефірної служби телеканалу «112 Україна» Людмила Писанко повідомила, що канал не має впливу на прямий ефір програми виробництва «Савік Шустер студії», але пообіцяла, що канал буде обумовлювати із «Савік Шустер студією» можливість впливу на редакційну політику - визначення гостей і тематики програм.

 

Судячи з публічних коментарів членів Нацради, вони воліли б, аби канал або відмовився від показу «Шустер live», або показував програму не в прямому ефірі.

 

Що стосується каналу «24», який також транслював 13 лютого «Шустер live», то щодо нього Нацрада прийняла рішення взяти до відома наявність порушень і не виносити санкцію, оскільки напередодні канал публічно повідомив про розірвання угоди із «Савік Шустер студією».

 

Детальніший матеріал читайте на «Детектор медіа» згодом.

 

Нагадаємо, останній ефір відновленого суспільно-політичного ток-шоу «Шустер live» виробництва «Савік Шустер студії» відбувся на каналах «24» і «112 Україна» 13 лютого. Зазначений випуск «Шустер live» глядачі зустріли, в тому числі, критикою у соцмережах.

 

Після ефіру телеканал «24» поширив повідомлення  про те, що поділяє обурення глядачів різкими заявами російського журналіста Максима Шевченка, які прозвучали під час ток-шоу «Шустер live» 13 лютого. Під час включення скайпом в прямому ефірі цей кореспондент виголошував і відстоював типові російсько-пропагандистські позиції про «карательную операцію» та «братоубийственную войну». Разом із тим, у прес-службі телеканалу «24» нагадали, що не мають можливості втручатися у виробництво ток-шоу.

 

Засновник «Савік Шустер Студії» і ведучий «Шустер live» Савік Шустер у своєму відкритому листі прокоментував заяву телеканалу «24». Він зазначив, що не згоден з тим, що треба заборонити українцям чути голос ворога. Також він наголосив, що свобода слова - теж цивілізаційний вибір.

 

Водночас засновник і шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лигачова у своїй колонці «О скандалах вокруг Савика Шустера и трансляции заявления Президента» висловила підтримку позиції Савіка Шустера.

 

«Вважаю виправданою заборону на трансляцію телеканалів, які замінили новини, інформацію пропагандою і брехнею. Як і продукту подібних телеканалів подібного формату - політичних ток-шоу, скажімо. Також не можна надавати трибуну терористам - хоча погоджуся з Савіком і в цьому, що і їх позицію треба знати суспільству. І тут, думаю, могли б спрацювати обмеження суто кількісні на тривалість синхрону терористів, які можуть використовувати телеканали - 30 секунд, 40, вирішити повинні фахівці. Але! Ми не маємо права і не повинні забороняти ЗМІ давати заяви, думки політиків, державних чиновників, експертів, що представляють країну-агресора. Не повинні - як мінімум тому, що нам треба це знати для вироблення своєї позиції і своєї поведінки. Не можемо - бо заборона на поширення суспільно значущої точки зору будь-якого жителя нашої планети є цензурою та обмеженням свободи слова», - написала Наталія Лигачова.

 

Вчора, 17 лютого, телеканал «24» прийняв рішення відмовитися від подальшої трансляції програми «Шустер live» виробництва «Савік Шустер студія». В найближчу п'ятницю, 20 лютого, ток-шоу в ефірі «24» каналу вже не виходитиме.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14166
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Те кто все видел
3353 дн. тому
Если 112 не покажет Шустеру на дверь, то будет отвечать за все его манипуляции. Он за кровавые деньги показывал информационную поддержку в анексии Крыма, транслировал в радость Гиркину крымских путинских агентов - гоблина Аксенова и Константинова, делил Украину под демократичеким соусом. Он и дальше думает промышлять на украинских смертях волоча псевдолозунги о необходимости волчьих боев и слышать что думает ФСБ. Пусть показывает свое паникерскопропагандистское месиво для домашнегопросмотра Бузины и других подонков. Сколько еще мониторингов надо или писем Захарченко и Ахметову???
Киевлянин
3353 дн. тому
Достали со своей цензурой. Боролись против диктатуры и диктаторских законов, а стало только хуже. Ну, ничего. Сколько верёвочке не виться - конец всегда будет
Fk
3353 дн. тому
репрессии триваюсть ) здобули
ого-го
3353 дн. тому
канал 24 вовремя лизнул ж.опу, как оказывается. молодцы! дерьмократия в действии, життя по-новому. Да, "диктаторские законы" просто детские шалости по сравнению...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду