Бедіров, Фроляк, Шаманов, Андрейко, Павлюк та інші головреди і керівники телеканалів закликали не забороняти рекламу ліків

Бедіров, Фроляк, Шаманов, Андрейко, Павлюк та інші головреди і керівники телеканалів закликали не забороняти рекламу ліків

19 Листопада 2014
4537
19 Листопада 2014
12:41

Бедіров, Фроляк, Шаманов, Андрейко, Павлюк та інші головреди і керівники телеканалів закликали не забороняти рекламу ліків

4537
Бедіров, Фроляк, Шаманов, Андрейко, Павлюк та інші головреди і керівники телеканалів закликали не забороняти рекламу ліків
Бедіров, Фроляк, Шаманов, Андрейко, Павлюк та інші головреди і керівники телеканалів закликали не забороняти рекламу ліків

Сьогодні, 19 листопада, низка головних редакторів і керівників телеканалів приєдналися до звернення головних редакторів і керівників ЗМІ до майбутніх учасників парламентської коаліції з проханням не забороняти рекламу ліків, як це пропонується проектом коаліційної угоди.

 

Звернення головних редакторів і керівників ЗМІ підтримали: Назім Бедіров (НІС), Олена Фроляк, Оксана Соколова, Олександр Семирядченко (усі - ICTV), Михайло Шаманов (Новий канал), Роман Андрейко (канал «24»), Володимир Павлюк (СТБ), Павло Кужеєв («112 Україна»), Олександр Бутко (Tonis).

 

«Детектор медіа» повторно публікує повний текст звернення, яке відкрите до підписання керівниками медіа. Охочі приєднатися можуть писати на редакційну пошту «Детектор медіа» info@detector.media (вказувати ПІБ, посаду і назву ЗМІ).

 

Звернення головних редакторів українських ЗМІ

до переможців парламентських виборів

 

Шановні переможці парламентських виборів!

 

Користуючись нагодою, ми вітаємо вас із успіхом у виборчій кампанії. Україна вкотре отримала шанс на реформи, шанс на краще життя.

 

Ми вітаємо відкритість процесу створення парламентської коаліції, та прозорість переговорного процесу щодо коаліційної угоди.

 

Не в останню чергу така відкритість в українській політиці сьогодні можлива завдяки принциповості журналістів, які не злякались утисків свободи слова, погроз, переслідувань, спільно виступили проти диктаторських законів 16 січня.

 

Тим більшою була прикрість, з якою ми, журналісти, дізнались про чергову спробу політиків обмежити свободу слова в Україні, фінансову незалежність ЗМІ.

 

В проекті коаліційної угоди, під яким вже поставили підписи представники партій-переможців виборів, є пункт про заборону реклами ліків. Ця категорія рекламодавців наразі становить близько 15% ринку реклами (а для телебачення - 27%), і є єдиною, яка за умов глибокої економічної кризи не скоротила бюджети.

 

У разі ліквідації цієї статі доходів ЗМІ в українських телекомпаніях, газетах та інтернет-проектах відбудуться масові скорочення штату. Втрата роботи загрожує 30-50% журналістів.

 

Але найголовніше - українські ЗМІ втратять останні сподівання на фінансову самодостатність. Адже тільки здоровий рекламний ринок є фундаментом, який може забезпечити нашу реальну незалежність , реальну свободу слова в Україні.

 

Ми розуміємо мотиви, які спонукали політиків звернути увагу на ринок ліків. Але перш ніж приймати рішення, просимо уважно прорахувати короткострокові та довгострокові наслідки. Очевидно, що перш ніж ліквідувати найбільше джерело рекламних доходів ЗМІ, законодавці мають створити умови для їхньої економічної самодостатності.

 

Просимо виключити з проекту коаліційної угоди пункт про заборону реклами ліків. В іншому разі ми розцінюватимемо позицію учасників парламентської коаліції в цьому питанні як антидемократичну, антиринкову, та антиукраїнську.

 

Сподіваємось на вашу підтримку, мудрість та далекоглядність.

 

Зураб Аласанія, Національна телекомпанія України

В'ячеслав Бєлоусов, «Профіт прес»

Ігор Гужва, «Вести»

Ольга Гук, «Сегодня»

Олександр Крамаренко, «Деньги»

Наталія Лигачова, «Детектор медіа»

Тетяна Мокротоварова, «Комментарии»

Олена Притула, «Українська правда»

Олена Шрамко, «Контракты»

Оксана Богданова, «Комсомольская правда в Украине»

Віталій Сич, «Новое время страны»

Павло Петрушко, ІА «Актуальна правда»

Ігор Чернишов, «ТАВР медіа» («Русское радио - Україна», «Хіт-ФМ», Kiss FM, «Радіо Рокс», Relax, «Мелодія»).

Назім Бедіров, НІС

Олена Фроляк, ICTV

Оксана Соколова, ICTV

Олександр Семирядченко, ICTV

Михайло Шаманов, Новий канал

Роман Андрейко, канал «24»

Володимир Павлюк, СТБ

Павло Кужеєв, «112 Україна»

Олександр Бутко, Tonis

Людмила Соценко, «Телескоп»

Наталя Соколова, vgorode.ua

Михайло Котов, «Forbes Украина»

Андрій Хрустальов, «Аргументы и факты в Украине»

Євген Муджирі, aif.ua 

 

Нагадаємо, оприлюднений 15 листопада на сайті «Блоку Петра Порошенка» робочий варіант проекту Коаліційної угоди пропонує заборонити рекламу ліків, тютюну та алкоголю. Чинним законом «Про рекламу» дозволяється реклама лікарських засобів, які відпускаються без рецепта лікаря та які не внесені центральним органом виконавчої влади в галузі охорони здоров'я до переліку лікарських засобів, заборонених до рекламування.

 

19 листопада провідні об'єднання галузі медіа - Індустріальний телевізійний комітет, Незалежна асоціація телерадіомовників, Українська асоціація видавців періодичної преси, Всеукраїнська рекламна коаліція, Асоціація «Незалежні регіональні видавці України» - закликали учасників майбутньої коаліції вилучити з проекту Коаліційної угоди Верховної Ради України VIII скликання пункт щодо заборони реклами лікарських засобів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4537
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
пенсіонер
3417 дн. тому
Рекламу ліків необхідно заборонити, виходячи з інтересів держави і здоров'я українців. А підписанти дбають тільки про свій добробут, прикриваючись турботою про демократію. Ганьба, панове! Згадайте «Головний біль! » чи «Поговоримо про наболіле! »... Бр-р-р! Якщо менше тратитимуть грошей на рекламу ліків, то дешевшими будуть і самі ліки.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду