Femen погрожує судом програмі «Гроші»

24 Вересня 2012
8472
24 Вересня 2012
18:40

Femen погрожує судом програмі «Гроші»

8472
Femen погрожує судом програмі «Гроші»

Жіночий рух Femen звинувачує програму «Гроші» («1+1») у підготовці замовного матеріалу та має намір подати позов до суду через сюжет «Журналістка "1+1" стала активісткою Femen». Про це йдеться в заяві, розміщеній на сайті руху.

 

«Femen ніколи не платив гроші активісткам за акції, таємне впровадження журналістки в організацію - фальшивка, всі заяви програми "Грошi" про рух - груба брехня і наклеп», - ідеться у заяві руху.

 

Натомість Femen заявляє, що журналістка телеканалу «1+1» Дарина Чиж сама звернулася до руху з пропозицією взяти участь у спільному проекті журналістського розслідування про діяльність цивільних організацій в Україні. «Ми погодилися, тому що це не перша співпраця з даною програмою, ми раніше з журналістами цієї програми проводили спільну нічну облаву на київських сутенерів та їх міліцейську дах. Для початку ми попросили журналістку надіслати сценарій сюжету про Femen», - наголошують активістки. За їхніми словами, 9 вересня Дарина Чиж надіслала попередній сценарій свого сюжету, в якому розповідала про «таємне входження» в організацію з детально прописаними синхронами і діалогами, частина з яких потім увійшла у сюжет (Femen наводить відскановану копію цього листа, а також електронний лист журналістки).

 

«Сценарій був нами видозмінений і з 11 по 18 вересня ми вели зйомки в Україні і у Франції. В інтересах розслідування ми навмисно вступили в переговори з потенційними бажаючими замовити акції протесту, з метою виявлення політичних сил, практикуючих найм громадянських активістів у період парламентських виборів в Україні. Також журналістка "Гроші" побажала брати участь в топлес-акціях Femen, щоб на власній шкурі відчути різницю між ставленням французької поліції та української міліції до активісток руху. Понад те, нами були заплановані зйомки прихованою камерою в міліцейському відділку», - розповіли учасниці руху Femen.

 

У зв'язку з цим рух поширює заяву, що ніколи не платить активісткам за акції, всі учасниці беруть участь у протестах на добровільних та ідеологічних засадах. Також Femen наголошує, що ніякої прихованої зйомки про організацію не було, всі сцени і діалоги постановочні: «Французький офіс Femen у Парижі та квартира для проживання активісток надані власниками театру в користування руху безкоштовно. Переліт і проживання журналістки програми "Гроші" у Франції, були оплачені її програмою. Журналістка Дарина Чиж не брала участь в акції Femen в Парижі. Сума оренди київського офісу завищена в 2 рази. Femen ніколи не приховували, що 4 організатора руху отримують матеріальну допомогу від організації, порядок сум становить від 4800 до 8000 гривень. Джерелом доходів організації є приватні пожертвування і кошти з продажів одягу і аксесуарів під брендом Femen».

 

Оскільки жоден із закадрових коментарів у сюжеті, на думку руху, не підкріплений документально, Femen звинувачує програму «Гроші» у підготовці замовного матеріалу та має намір подати позов до суду «на авторів програми за свідомий наклеп».

 

«Детектор медіа» звернулася до прес-служби «1+1» з проханням прокоментувати цю заяву.

 

Нагадаємо, 19 вересня у програмі «Гроші» на «1+1» вийшов сюжет «Журналістка "1+1" стала активісткою Femen». У ньому Дарина Чиж, розказала, як була посвячена в активістки руху, скільки заробляють феменки та скільки коштує оренда їхніх офісів у Києві та Парижі.

 

 

 

«Детектор медіа»

Фото - femen.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8472
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду