detector.media
24.09.2012 18:40
Femen погрожує судом програмі «Гроші»

Жіночий рух Femen звинувачує програму «Гроші» («1+1») у підготовці замовного матеріалу та має намір подати позов до суду через сюжет «Журналістка "1+1" стала активісткою Femen». Про це йдеться в заяві, розміщеній на сайті руху.

 

«Femen ніколи не платив гроші активісткам за акції, таємне впровадження журналістки в організацію - фальшивка, всі заяви програми "Грошi" про рух - груба брехня і наклеп», - ідеться у заяві руху.

 

Натомість Femen заявляє, що журналістка телеканалу «1+1» Дарина Чиж сама звернулася до руху з пропозицією взяти участь у спільному проекті журналістського розслідування про діяльність цивільних організацій в Україні. «Ми погодилися, тому що це не перша співпраця з даною програмою, ми раніше з журналістами цієї програми проводили спільну нічну облаву на київських сутенерів та їх міліцейську дах. Для початку ми попросили журналістку надіслати сценарій сюжету про Femen», - наголошують активістки. За їхніми словами, 9 вересня Дарина Чиж надіслала попередній сценарій свого сюжету, в якому розповідала про «таємне входження» в організацію з детально прописаними синхронами і діалогами, частина з яких потім увійшла у сюжет (Femen наводить відскановану копію цього листа, а також електронний лист журналістки).

 

«Сценарій був нами видозмінений і з 11 по 18 вересня ми вели зйомки в Україні і у Франції. В інтересах розслідування ми навмисно вступили в переговори з потенційними бажаючими замовити акції протесту, з метою виявлення політичних сил, практикуючих найм громадянських активістів у період парламентських виборів в Україні. Також журналістка "Гроші" побажала брати участь в топлес-акціях Femen, щоб на власній шкурі відчути різницю між ставленням французької поліції та української міліції до активісток руху. Понад те, нами були заплановані зйомки прихованою камерою в міліцейському відділку», - розповіли учасниці руху Femen.

 

У зв'язку з цим рух поширює заяву, що ніколи не платить активісткам за акції, всі учасниці беруть участь у протестах на добровільних та ідеологічних засадах. Також Femen наголошує, що ніякої прихованої зйомки про організацію не було, всі сцени і діалоги постановочні: «Французький офіс Femen у Парижі та квартира для проживання активісток надані власниками театру в користування руху безкоштовно. Переліт і проживання журналістки програми "Гроші" у Франції, були оплачені її програмою. Журналістка Дарина Чиж не брала участь в акції Femen в Парижі. Сума оренди київського офісу завищена в 2 рази. Femen ніколи не приховували, що 4 організатора руху отримують матеріальну допомогу від організації, порядок сум становить від 4800 до 8000 гривень. Джерелом доходів організації є приватні пожертвування і кошти з продажів одягу і аксесуарів під брендом Femen».

 

Оскільки жоден із закадрових коментарів у сюжеті, на думку руху, не підкріплений документально, Femen звинувачує програму «Гроші» у підготовці замовного матеріалу та має намір подати позов до суду «на авторів програми за свідомий наклеп».

 

«Детектор медіа» звернулася до прес-служби «1+1» з проханням прокоментувати цю заяву.

 

Нагадаємо, 19 вересня у програмі «Гроші» на «1+1» вийшов сюжет «Журналістка "1+1" стала активісткою Femen». У ньому Дарина Чиж, розказала, як була посвячена в активістки руху, скільки заробляють феменки та скільки коштує оренда їхніх офісів у Києві та Парижі.

 

 

 

«Детектор медіа»

Фото - femen.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY