Олег Фіалко та Юрій Терещенко залишили Експертну комісію з питань кінематографії

18 Червня 2012
8669
18 Червня 2012
17:09

Олег Фіалко та Юрій Терещенко залишили Експертну комісію з питань кінематографії

8669
Легітимність пітчингів 12 і 14 червня – під питанням?
Олег Фіалко та Юрій Терещенко залишили Експертну комісію з питань кінематографії

Кінорежисери Олег Фіалко та Юрій Терещенко вийшли зі складу Експертної комісії з питань кінематографії Державного агентства з питань кіно. Одна з причин цього рішення - відсутність чітких і зрозумілих правил роботи комісії.

 

Олег Фіалко був головою комісії, Юрій Терещенко - його заступником. Заяву про вихід зі складу Експертної комісії пан Фіалко написав 12 червня, у перший день другого етапу конкурсного відбору (пітчингів) для формування «Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2012-2013 р.». Юрій Терещенко заяви поки не написав, але повідомив голову Держкіно Катерину Копилову про свій вихід з Експертної комісії 14 червня, у другий день пітчингів.

 

Своє рішення вийти зі складу Експертної комісії Олег Фіалко не коментує. Юрій Терещенко пояснює свій вихід відсутністю чітких критеріїв і правил подання й оцінювання конкурсних кінопроектів.

 

Джерела «Детектор медіа» кажуть про те, що в експертів і в голови Держкіно були різні підходи до роботи комісії. Так, члени комісії писали відкритий лист міністру культури Михайлові Кулиняку і голові Держкіно Катерині Копиловій з пропозиціями, як поліпшити роботу комісії, але відповіді так і не отримали.

 

Відтак, інтерес експертів до роботи в комісії спадав: якщо спершу в ній активну участь брали понад 20 осіб, то на останніх пітчингах - семеро експертів.

 

Нещодавно один з членів Експертної комісії, кінокритик Ігор Грабович, запідозрив Держкіно в маніпуляціях і підтасовці результатів попереднього пітчингу.

 

Вихід зі складу одразу і голови, і заступника комісії може призвести до нелегітимності пітчингів 12-14 червня. Адже відповідно до наказу Мінкульту «Про затвердження Порядку конкурсного відбору кінопроектів...» голова Експертної комісії має затверджувати протокол з висновками експертів протягом 5 робочих днів після проведення пітчингів. Відповідно до положення про Експертну комісію, нового голову комісії і заступника має затвердити голова Держкіно.

 

«Детектор медіа» намагається отримати коментар у Держкіно.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8669
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Пилип з конопель
4310 дн. тому
Вже десять днів минуло, липень на дворі - а ТК досі намагається? Чи вже ні? Або пані Копилова так добре заховалася? У сфері розподілу бюджетних коштів на кіновиробництво грандіозний скандал - а у нашій пресі повна тиша. Зате наші журналісти тупо і радісно копіпастять новину про те, що молодший Янукович "вніс у ВР проект змін до низки законів, пов'язаних із кновиробництвом", при цьому абсолютно дупля не відбиваючи з приводу змісту, та майбутнього результату нововведень, закладеного туди синочком... А найцікавіше та найсумніше те, що між обома подіями ні наші журналісти, ні їхні редактори не бачать очевидного зв'язку. Чому? Бо в редакціях тепер культурою займаються тупий та ще тупіший. Тому і аналітика у галузі індустрії культури у нас перестала існувати як факт.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду