detector.media
18.06.2012 17:09
Олег Фіалко та Юрій Терещенко залишили Експертну комісію з питань кінематографії
Легітимність пітчингів 12 і 14 червня – під питанням?

Кінорежисери Олег Фіалко та Юрій Терещенко вийшли зі складу Експертної комісії з питань кінематографії Державного агентства з питань кіно. Одна з причин цього рішення - відсутність чітких і зрозумілих правил роботи комісії.

 

Олег Фіалко був головою комісії, Юрій Терещенко - його заступником. Заяву про вихід зі складу Експертної комісії пан Фіалко написав 12 червня, у перший день другого етапу конкурсного відбору (пітчингів) для формування «Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2012-2013 р.». Юрій Терещенко заяви поки не написав, але повідомив голову Держкіно Катерину Копилову про свій вихід з Експертної комісії 14 червня, у другий день пітчингів.

 

Своє рішення вийти зі складу Експертної комісії Олег Фіалко не коментує. Юрій Терещенко пояснює свій вихід відсутністю чітких критеріїв і правил подання й оцінювання конкурсних кінопроектів.

 

Джерела «Детектор медіа» кажуть про те, що в експертів і в голови Держкіно були різні підходи до роботи комісії. Так, члени комісії писали відкритий лист міністру культури Михайлові Кулиняку і голові Держкіно Катерині Копиловій з пропозиціями, як поліпшити роботу комісії, але відповіді так і не отримали.

 

Відтак, інтерес експертів до роботи в комісії спадав: якщо спершу в ній активну участь брали понад 20 осіб, то на останніх пітчингах - семеро експертів.

 

Нещодавно один з членів Експертної комісії, кінокритик Ігор Грабович, запідозрив Держкіно в маніпуляціях і підтасовці результатів попереднього пітчингу.

 

Вихід зі складу одразу і голови, і заступника комісії може призвести до нелегітимності пітчингів 12-14 червня. Адже відповідно до наказу Мінкульту «Про затвердження Порядку конкурсного відбору кінопроектів...» голова Експертної комісії має затверджувати протокол з висновками експертів протягом 5 робочих днів після проведення пітчингів. Відповідно до положення про Експертну комісію, нового голову комісії і заступника має затвердити голова Держкіно.

 

«Детектор медіа» намагається отримати коментар у Держкіно.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY