Gallup: Україна на 98-му місці за рівнем свободи слова

5 Листопада 2011
8989
5 Листопада 2011
13:22

Gallup: Україна на 98-му місці за рівнем свободи слова

8989
Gallup: Україна на 98-му місці за рівнем свободи слова
43% українців вважають, що в Україні є свобода слова, 39% з цим не погоджуються, а 18% не визначилися з відповіддю. Такі результати опитування Gallup, щопроводилося у 112 країнах світу. У кожній з них дослідження охопило по 1000 респондентів віком від 15-ти років, які відповідали на питання «Медіа вашої країни медіа мають багато свободи чи навпаки?».
 
За результатами опитування, Україна займає 14-ту позицію з кінця. Далі перелік продовжують Росія, Сирія, Центральна Африканська Республіка, Еквадор, Молдова, Киргизстан, Зімбабве, Палестина, Мавританія, Білорусь, Вірменія, Гаїті та Чад. 
 
Майже однакові результати у п`ятірки лідерів - Нідерландів, Данії, Австрії, Швеції та Фінляндії. 95% опитаних громадян цих країн вважають ситуацію зі свободою слова позитивною, 4-3% з ними не погоджуються та 1-2% не визначилися з відповіддю.
 
Однією позицією у цьому переліку Україна поступилася Росії, де 43% назвали ЗМІ вільними, 35% заперечують, а 22% не відповіли на питання а ні ствердно, а ні заперечно.
 
 
Як зазначають автори дослідження, вільні та незалежні ЗМІ є індикаторами влади і розвитку, тож не так уже й дивно, що мешканці країн і територій з найменшим опором тиску і переслідуванням схильні вважати свої медіа такими, що мають велику свободу. Саме такими назвав ЗМІ менше, ніж кожен третій дорослий у Чаді (27%), Гаїті (28%), Вірменії (29%), Білорусі (30%) та Мавританії (32%).
 
Countries with least perceived media freedom
 
 
Також Gallup нагадує: чимало з країн, про які йдеться в дослідженні, мають  закони, що гарантують свободу преси і слова, однак можуть інтерпретувати свободу ЗМІ по-різному. І в кожній із зазачених країн журналісти піддавалися погрозам або перебувають в ув'язненні.

З іншого боку, країни, мешканці яких назвали свої ЗМІ найбільш вільними, є одними з найрозвинутіших у світі, відзначають соціологи Gallup:
 

Countries with most perceived media freedom

 З повними результатами дослідження Gallup можна ознайомитися тут.
 
 
Нагадаємо, за даними звіту Freedom House, цього року Україна разом із Єгиптом, Угорщиною, Мексикою та Туреччиною потрапила до переліку країн  зі «значним падінням свободи преси». Як відзначили представники організації, в Україні, де упродовж тривалого часу були найкращі показники у  регіоні, у 2010 році стало помітним згортання свободи преси. за цими даними, Україна також опинилася в категорії країн чи територій, де преса є «частково вільною». Таких країн у світі 65, із її європейських сусідів до цієї категорії належать Сербія, Чорногорія, Хорватія, Румунія, Боснія й Герцеговина, Македонія, Косово та Молдова.
 
«Детектор медіа» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8989
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Та ну!
4561 дн. тому
А ось Ян Табачник категорично не згоден з цим продажним рейтингом! Він, Табачник, може говорити все, що він думає про журналістів України! Хіба ж це не свобода слова?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду