Нацрада не визначилася з попередженням для «1+1» за «Дітей напрокат»

26 Жовтня 2011
15423
26 Жовтня 2011
15:54

Нацрада не визначилася з попередженням для «1+1» за «Дітей напрокат»

15423
Ніяке рішення не прийняте
Нацрада не визначилася з попередженням для «1+1» за «Дітей напрокат»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 26 жовтня так і не прийняла жодного рішення за результатами позапланової перевірки телеканалу «1+1» через програму «Діти напрокат». За оголошення попередження проголосували двоє з шести присутніх на засіданні членів Нацради (Ірина Опілат і Оксана Єлманова), за взяття виявлених порушень до відома - четверо (Володимир Манжосов, Лариса Мудрак, Микола Фартушний, Євген Баранов).

 

Як писала «Детектор медіа», Нацрада призначила позапланову перевірку «1+1» через звернення Генеральної прокуратури України, занепокоєної виходом в ефір реаліті-шоу «Діти напрокат». У цій програмі відбувається кількатижневий експеримент: пари, які не мають досвіду спільного життя, мешкають як родина й отримують можливість взяти дітей «напрокат» і доглядати за ними.

 

За словами голови Нацради Володимира Манжосова, моніторинг, що проводився під час перевірки, зафіксував порушення, пов'язанні з уживанням ненормативної лексики в присутності дитини, заочною образою дитини та натуралістичною демонстрацією сцени народження дитини.

 

У своїх поясненнях керівництво «1+1» написало Нацраді, що «Діти напрокат» - це пізнавальна програма, яка дає уявлення молодим бездітним парам про труднощі з вихованням дітей. Цей формат розроблений за участі кваліфікованих психологів і вже реалізований в багатьох країнах, у тому числі у США і в Британії на BBC. Реаліті-шоу не містить жодного постановочного кадру. Канал «1+1» розцінює його як соціальний проект, що має на меті змусити людей замислитися, чи дійсно вони готові до подружнього життя і народження дітей, що, у свою чергу, має привести до зниження кількості розлучень, абортів і відмов від батьківських прав.

 

Водночас канал пообіцяв Нацраді за результати перевірки провести ще одну нараду з командою, яка виробляє проект («1+1 продакшн») з приводу дотримання всіх морально-етичних норм.

 

Юрист «1+1» Ірина Стройко на засіданні Нацради наголосила, що на знімальному майданчику реаліті-шоу були присутні батьки, психолог і няня. «Ми справді засмучені тим, що була лайка в присутності дітей, це сталося 12 вересня - була така емоційна молода пара. Але лайка була перекрита звуковим сигналом, і глядач не міг її почути», - зауважила вона.

 

«Але ж ви не закрили кадр, коли в дівчину, яка сиділа поруч з дитиною, кидали подушку», - закинула юристу член Нацради Ірина Опілат. І поцікавилася, чи запитує канал дозвіл у дітей, яких знімає в такій неприємній для них програмі.

 

Пані Стройко відповіла, що рішення про участь дітей у програмі приймають батьки - таким є українське законодавство. Але, за її словами, канал також цікавився в дітей, крім немовлят, чи готові вони до проекту. Юрист наголосила, що кастинги проходили за участі психологів.

 

Також пані Стройко повідомила, що вже вийшов останній випуск «Дітей напрокат» і на запитання членів Нацради відповіла, що канал не планує продовжувати вихід проекту.

 

Проект рішення, підготовлений в Нацраді для голосування, передбачав взяти наявність порушень до відома та зобов'язати мовника їх усунути і повідомити про це регулятора своїм звітом. Однак Ірина Опілат виступала з пропозицією оголосити каналу попередження, і її підтримала Оксана Єлманова.

 

«Те, що ви робите, - це порушення прав дитини, - заявила пані Опілат. - Я не підтримаю рішення взяти до відома - такі програми не мають права на існування».

 

Заступник голови регуляторного органу Лариса Мудрак пояснила колегам дії каналу бажанням підняти рейтинги: «При падінні рейтингів канали (і не тільки «1+1» так робить) вдаються до еротичних програм і програм подібного типу».

 

Зрештою, голосування виявилося безрезультативним, і Володимир Манжосов оголосив, що «рішення не прийняте».

 

На брифінгу на запитання «Детектор медіа» він сказав, що члени Нацради ще консультуватимуться, як чинити далі і чи виносити питання на повторне голосування. «Ми будемо діяти відповідно до нашого регламенту. Якщо перевірка була, то й результат повинен бути. Але за регламентом, якщо немає рішення, то його немає. Ми ще будемо обговорювати це питання, можливо, ще раз запросимо представників компанії для пояснень, будемо консультуватися з нашими службами, у тому числі міжнародним відділом, оскільки тут звучали тези про реалізацію цього формату в тому числі і на суспільних каналах. Тоді ми або знову винесемо питання на голосування, або будемо вважати за регламентом, що рішення не прийняте».

 

Член Нацради Микола Фартушний висловив думку, що «логічно було б узагальнити зафіксовані порушення з результатами іншої перевірки "1+1"» (по проекту «Секс-місія». - ТК). Однак Лариса Мудрак - проти такої ідеї, оскільки йдеться про дві різні програми.

 

Як повідомили в Нацраді, перевірка «1+1» щодо дотримання норм моралі під час трансляції проекту «Секс-місія» призначена на 4 листопада.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15423
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду