detector.media
11.10.2010 17:42
Хорошковський визнав, що за німецьким журналістом стежили (ОНОВЛЕНО)

Голова СБУ Валерій Хорошковський визнав, що за німецьким журналістом Конрадом Шуллером було встановлено спостереження. Про це він сказав в інтерв'ю Frankfurter Allgemeine Zeitung,  повідомляє «Українська правда», цитуючи переклад InoPressa.

 

Раніше пан Шуллер повідомив «Українській правді» про те, що СБУ проводить допити осіб, які контактують з іноземними журналістами. За його словами «як мінімум двоє» з тих, з ким він мав контакти, «в кінці квітня були запрошені на бесіду з офіцерами СБУ».

 

В інтерв'ю виданню Валерій Хорошковський сказав, що факт мав місце, і додав, що причиною стали проблеми з акредитацією Шуллера.

 

«Тому офіцери цікавилися, роз'їжджаєте ви як журналіст, чи в якійсь іншій якості», - пояснив голова СБУ, звертаючись до Шуллера. Він додав, що перевірка почалася ще за президента Віктора Ющенка і тривала досі тільки через «інертність системи».

 

«Чому зараз Хорошковський визнав факт стеження, неясно, але, як сказали виданню в канцелярії президента, на цьому наполіг особисто Віктор Янукович, оскільки дії СБУ завдавали шкоди репутації країни», - йдеться в статті.

 

Тим часом Служба безпеки України ще раз заявила, що не здійснювала стеження за журналістом видання Frankfurter Allgemeine Zeitung, лише проводила перевірку. Таку заяву прес-служби відомства цитує «Українська правда».

 

«В інтерв'ю пану Шуллеру голова СБУ Валерій Хорошковський розповів про факт отримання сигналу у 2009 році (тобто ще за минулої влади) щодо можливої протиправної діяльності іноземної особи на території України, яка не була акредитована в якості журналіста», - йдеться в повідомленні.

 

У прес-службі уточнили, що СБУ у відповідності до законодавства були здійснені відповідні перевірочні заходи. «Саме про це було повідомлено Конраду Шуллеру на його прохання прокоментувати факти контактів офіцерів СБУ з громадянами України», - зазначається в повідомленні.

 

В інтерв'ю виданню Хорошковський сказав, що факт перевірки мав місце, і пояснив його проблемами з акредитацією. «На той час ви, пане Шуллер, не мали акредитації як кореспондент, але виконували функції журналіста. Тому офіцери довідувались, чи перебували ви тут в якості журналіста чи в якійсь іншій функції. Але це було не за часів президентства Януковича», - процитувала інтерв'ю прес-служба СБУ.

 

На уточнення журналіста, що це було в квітні, коли Янукович вже був президентом, а Хорошковський - главою відомства, керівник СБУ заявив: «Я знаю, але ініціювання відбулось раніше, за часів старої адміністрації. Існувала певна інертність системи».

 

Нагадаємо, раніше у прес-центрі СБУ заявляли, що не здійснювали ніяких заходів щодо кореспондента німецької газети Frakfurter Allgemeine Zeitung Конрада Шуллера.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY