Ющенко: «У справі Гонгадзе ми на фінішній прямій»

28 Серпня 2009
9689
28 Серпня 2009
10:00

Ющенко: «У справі Гонгадзе ми на фінішній прямій»

9689
Ющенко: «У справі Гонгадзе ми на фінішній прямій»

Президент Віктор Ющенко заявляє, що розслідування справи вбивства журналіста Георгія Гонгадзе вийшло на фінішну пряму.

 

Про це він сказав в інтерв'ю газетам «Україна молода», «День» та «Дело», повідомляє «Українська правда».

 

«Як президент, можу сказати: зараз ми перебуваємо на фінішній прямій. Цьому дуже посприяв арешт генерала Пукача. Після цього слідство отримало відповіді на ключові питання», - зазначив Ющенко.

 

«Я проводжу щотижневі консультації з генеральним прокурором, і щоразу вимагаю від нього одного: завершення розслідування цієї справи. Це питання честі - його персональної і прокуратури в цілому», - наголосив Ющенко.

 

При цьому він зазначив, справа такого рівня, «коли йдеться про причетність до злочину найвищого керівництва держави, звісно, не може бути простою», хоча «Генеральна прокуратура з перших днів розслідування має повне сприяння».

 

«Я не можу сказати, що мені як президенту легко забезпечувати реалізацію цієї справи - з точки зору політичних тисків. Ви самі розумієте, що ті, хто до цього причетний, сидять у високих кріслах, а ті, хто вже перебуває поза владою, все одно зберегли колосальний вплив», - сказав Ющенко.

 

На запитання щодо того, скільки осіб, названих Пукачем слідству як причетні до вбивства Гонгадзе, перебувають при владі, президент відповів: «Я б так сказав: ця справа зачіпає певне коло таких людей. І тому для слідства настає дуже відповідальний момент».

 

Ющенко також упевнений, що ця справа така резонансна, що «жодна країна не наважиться надати притулок злочинцям такого рівня». «Навіть при тому цинізмі, з яким деякі держави покривають деяких українських "біженців". Піти на таке - це зрадити людство. Теоретично таке можливо. Але на практиці я собі цього не уявляю», - сказав він.

 

Президент також зазначив, що 2 місяці тому одним із напрямів розслідування було надання оцінки діям правоохоронних органів на предмет "фальшування" розслідування справи протягом перших 5 років.

 

«Згідно з останньою доповіддю мені генпрокурора, слідство триває, тож громадськість отримає відповідь на питання, чому і хто гальмував розслідування - можливо, вже через місяць. Головне, щоб ця справа постійно була на контролі журналістів і суспільства», - наголосив президента.

 

Ющенко визнав, що результати розслідування, «очевидно», вплинуть на президентську кампанію. «І хтось, безперечно, читатиме це саме як елемент виборчої кампанії. Але це не головне. Головний виграш для суспільства полягатиме в тому, що ми, можливо, вперше побачимо, як відповідальність несуть представники дуже високих рівнів влади. І це буде однією з найяскравіших ілюстрацій демократії», - наголосив він.

 

Раніше українські експерти встановили, що фрагменти кісток черепа, знайдені на місці, вказаному Олексієм Пукачем, належать убитому журналісту Георгію Гонгадзе.

 

Про це УНІАН повідомила адвокат удови Гонгадзе Мирослави Валентина Теличенко.

 

«Частину досліджень уже проведено, вони підтвердили, що виявлений череп походить від тіла Георгія Гонгадзе», - сказала вона.

 

«Попереду - експертиза ДНК, яку має провести зарубіжна експертна установа за участю українських експертів. Найімовірніше, цю експертизу проводитимуть у США», - додала адвокат.

 

Як відомо, убивство Георгія Гонгадзе було скоєно восени 2000 року.

 

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження й кримінальної розвідки МВС України - Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича, і позбавив їх волі на строк від 12 до 13 років.

 

Ще один обвинувачуваний - колишній начальник Головного управління кримінального розшуку Департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексій Пукач - перебував у розшуку з 2005 року.

 

21 липня цього року у селі Молочки Чуднівського району Житомирської області Пукача було затримано.

 

Після цього у СБУ повідомили, що Пукач назвав замовників убивства Гонгадзе і пообіцяв показати слідчим місце, де знаходиться голова журналіста.

 

28 липня в Білоцерківському районі неподалік від села Сухоліси слідчо-оперативна група знайшла «фрагменти черепа, які можуть належати Георгію Гонгадзе», однак рештки черепа були пошкоджені. У ГПУ з посиланням на попередній висновок експертів повідомили, що «знайдено фрагмент, за яким можна ідентифікувати череп».

 

29 липня фахівці почали проводити експертизу для ідентифікації решток знайденого черепа - щоб ідентифікувати їх із кістками тіла, яке вважають приналежним Гонгадзе.

 

«Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9689
Читайте також
11.03.2010 12:21
Олександр Народецький, «Радіо Свобода»
31 420
17.09.2009 10:40
Артем Скоропадский, «Коммерсантъ-Украина»
34 457
16.09.2009 19:23
Сергій Лещенко, «Українська правда»
40 865
16.09.2009 15:12
Євгенія Клочко, Богдан Цюпин, Бі-бі-бі
34 373
16.09.2009 13:03
Александр Ильченко, Александр Корчинский, газета «Сегодня»
28 501
16.09.2009 09:03
Олена Ремовська, «Радіо Свобода»
38 480
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
читаДтч
5366 дн. тому
Цитату, вынесенную в заголовок, Ющенко дословно говорил ещё в 2005-м году. Я лично слышал.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду