Нацрада прийняла за основу рішення про збільшення відсотка української мови і квотування прайму

19 Березня 2008
13587
19 Березня 2008
13:05

Нацрада прийняла за основу рішення про збільшення відсотка української мови і квотування прайму

13587
Нацрада прийняла за основу рішення про збільшення відсотка української мови і квотування прайму
Національна рада з питань телебачення та радіомовлення на засіданні 19 березня 2008 року розглянула питання про внесення змін до «Рекомендацій щодо визначення мови програм і передач в програмних концепціях телеорганізацій, які ведуть мовлення на території України або претендують на отримання ліцензії».  
 
За словами голови Нацради Віталія Шевченка, розгляд цього питання викликаний неоднозначним трактуванням норми Закону «Про телебачення і радіомовлення» (ст. 10), за яким мовні норми для телекомпаній є не менше 75 відсотків української мови в ефірі. Згідно із пропонованими змінами, загальнонаціональні телекомпанії вказуватимуть у своїх програмних концепціях відсоток програм українською мовою від 75 до 100, з 1 вересня 2009 року – не менше 80 відсотків, з 1 вересня 2010 року – не менше 85 відсотків. В особливих умовах ліцензії визначатиметься, що ТРО мають забезпечувати ці квоти також у межах окремих часових відрізків мовлення. В будні це 18–24 година, у вихідні та свята - 9-24 година.  
 
Для регіонального мовлення трактування мовної норми закону «Про телебачення і радіомовлення» відрізнятиметься тим, що відсоток української мови від 70 до 100 відсотків вказуватиметься в залежності від мовно-етнічних особливостей регіону. В рекомендаціях є окрема примітка: якщо в регіоні мешкає менше двох третин етнічно-однорідного населення, у ліцензії можуть зазначатися інші мови. Також рекомендується дотримуватися квотування в окремі часові відрізки мовлення, тобто так само, як для загальнонаціональних телекомпаній квотуватиметься прайм. Що стосується місцевих телекомпаній, то тут рекомендується аналогічний режим плюс максимально враховуватиметься звернення громадян та даних останнього перепису населення, тобто мовний режим до місцевих телекомпаній може бути трохи лояльнішим, ніж для загальнонаціональних та регіональних.  
 
У ліцензіях  на мовлення супутникових операторів  також мінімальний відсоток україномовних програм вказуватиметься у межах від 75 до 100 відсотків. З 1 вересня 2009 року української мови в ефірі супутникових компаній має бути не менше 80 відсотків, з 1 вересня 2010 року – не менше 85 відсотків. Окремим пунктом рекомендацій регламентується мова власних програм телекомпаній України. Зокрема зазначається, що власне виробництво українські мовники мають вести тільки державною мовою. Окремим пунктом регламентується мовлення в місцях компактного проживання населення.  
 
Це рішення Нацрада прийняла за основу та пообіцяла, що остаточне рішення буде ухвалене за тиждень. Крім того, Нацрада розробляє рекомендації щодо визначення мови програм  радіокомпаній України. Також, за пропозицією першого заступника голови Нацради Ігоря Куруса, буде розглянуте питання про регулювання мови іноземних компаній, що адаптують мовлення на території України.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13587
Теги:
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сива Кобила
5895 дн. тому
От якраз місцеві канали і не треба регулювати. Хай працюють тими мовами, якими в регіоні розмовляє населення. Інша справа - канали столичні. Коли т. зв. "столиця України" працює в режимі русифікації цієї України, то треба або позбавляти її столичного статусу (наприклад, перейменувати на столицю Росії), або українізувати центральні телеканали.
телезритель
5896 дн. тому
Нацрада своими действиями настраивает против себя и нынешней власти огромную часть граждан Украины.Неужели борьба с родным для миллионов украинцев русским языком основная ее цель?Кто-нибудь остановит это наступление нацио-вандалов?
Житель
5896 дн. тому
Що стосується місцевих телекомпаній, то тут рекомендується аналогічний режим плюс максимально враховуватиметься звернення громадян Завалим их "Зверненнями"
Севастополец
5896 дн. тому
Мне глубоко всеравно что там за украинизация идет....все что можно украинизировать украинизировали!!! это больше напоминает борьбу с ветряными мельницами....Народ массово переходит на сателиты а там благо фашисткая нацрада не достанет....я лично укр каналы уже давно не смотрю....и уж эти сраные проценты не считаю....а вообще спасибо нац раде тоже можно сказать благодаря ей у меня бизнес процветает по установке тарелок!!!!!!!!
Олександр
5897 дн. тому
Шановні члени Нацради, ви вважаєте себе законотворцями в галузі телебачення? Це дуже сміливо але і відповідально. Уважно прочитайте Закони України "Про телебачення та радіомовлення" та "Про Національну раду України...". Ваше прагнення до збільшення частки української мови - це добре, але є Закон, що має вищу силу. Утискаючи загальнонаціональні телеканали, ви повністю бездіяльні до місцевих телеканалів. Але перед законом всі рівні. Такі рішення - є популіськими. Якщо ви бажаєте розробити дієвий механізм, "зніміть корону" і зустріньтесь с телеканалами, без утисків і погроз.
Дмитрий
5897 дн. тому
Cборище национал-идиотов в действии!!!
Александр
5897 дн. тому
В нацсовете засели большевики современности. Они чем и кем угодно пожертвуют за свои бредовые идеи.
пересічний українець
5897 дн. тому
Основа демократии- это право выбора,в том числе и языка, на котором идут телепередачи.Нацрада- это не интеллигенция защищающая украинскую культуру, а зашоренные вышиваночные маргиналы.Слава Герострата не дает им покоя.Национал-шизоидам не ведомо,что русский язык - это одна из основ украинской культуры и язык миллионов сограждан.Позор нациодебилам!
Андрій Чуб
5897 дн. тому
Підтримую кожну літеру рішення ! Якщо когось нудить від української мови, то повинно знудити й від українського хліба. А далі - "у кожного своя доля, і свій світ широкий..."(Т. Шевченко)
Олег
5897 дн. тому
Вітаю таке рішення! Я вважаю що загальнодержавні телеканали повинні бути на 100% україномовними. Кому не подобається українська мова і культура, додому в Росію. Там усюди російська мова і (культура). Ось так.
ппп
5898 дн. тому
У себя дома в Украине я должен иметь право говорить на своём, русском языке. Есть госканал с госязыком, а частные сами разберутся, что у них за целевая аудитория и ты ды
Иртыш
5898 дн. тому
Нацсовет должен уйти. Тут уже других мнений быть не может.
WSG
5898 дн. тому
декілька років жив Москві і нормально реагував на кацапську мову. Але в себе вдома вона мені НАФІГ НЕ ПОТРІБНА. Та ще й говорять нею з таким акцентом шо{CENSORED}
Махмуд
5898 дн. тому
{CENSORED} какой-то, сборище национал-идиотов в действии.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду