Міліція допитує працівників Нового каналу через інсценоване пограбування

7 Лютого 2008
20303
7 Лютого 2008
10:52

Міліція допитує працівників Нового каналу через інсценоване пограбування

20303
Міліція допитує працівників Нового каналу через інсценоване пограбування
Уранці 7 лютого шеф-редактора новин Нового каналу Володимира Павлюка, випускового редактора Олега Величка, журналіста Ірину Скосар, оператора і водія, які брали участь у зйомках сюжету для програми «Репортер» 6 лютого, доставили до відділку міліції. Про це «ТК» повідомила редакція програми «Надзвичайні новини» каналу ICTV.
 
«ТК» вдалося зв'язатись із Олегом Величком. За словами Олега, о 10.45 до відділку прибув його адвокат. Зараз міліція допитує Володимира Павлюка.
 
6 лютого знімальна група Нового каналу організувала інсценоване пограбування у відділенні одного з банків у Києві. Метою журналістського експерименту було перевірити готовність банків до справжнього пограбування. Учасники так званого «Товариства придурків», які запропонували тему сюжету, вдягли маски та без зброї увійшли до відділення «Ощадбанку» на вулиці Вавилових (Сирець). Їхні дії фіксувала камера. О 19.00 у програмі «Репортер» вийшов сюжет, текст якого наведено нижче:
 
СТУДІЯ: "Товариство придурків", неофіційне, але помітне, діє в Україні. Вони то підпалять себе на вулиці, то голяка в супермаркет зайдуть. Сьогодні нашій знімальній групі вдалося зафіксувати, як "Товариство" увірвалося в банк – дались взнаки недоліки в системі охорони. Наскільки вдалі жарти у "Товариства" – це питання. Але цього разу на їхніх витівках яскраво видно, чому в Україні пограбованих банків як грибів після дощу.
РЕПОРТАЖ: Автор: Ірина СКОСАР. Це хлопці з "Товариства придурків". Вони призначили нам зустріч і пообіцяли яскраве видовище. Відділення "Ощадбанку" – забирати гроші чи, борони Боже, травмувати когось, молоді люди не збираються. Мета – особисто перевірити безпеку цієї установи, адже саме сюди приходять старенькі отримувати радянські вклади та розраховуватися за комунальні послуги. Нині у відділенні лише персонал. У банку істерика, але міліції поки що немає. Немає охорони й у сусідньому відділенні "Ощадбанку".
СИНХРОН: Ольга МЕЛЬНИЧЕНКО, касир "Ощадбанку": "Ну, міліції в нас не було. Це на період компенсації цієї дали міліцію. А так же в нас немає. Ми без міліції сидимо". НЕ ТИТРОВАНО: питання за кадром: Тобто в вас взагалі охоронця нема? – "УС". "Взагалі охоронця в нас немає".
РЕПОРТАЖ: Хоробрі Шварценегери тут не водяться. За досвід та силу платити треба, а керівники фінансових установ викладати за це гроші не поспішають. На охороні економлять.
СИНХРОН: Ігор БУТКЕВИЧ, заступник директора охоронної компанії: "Охранник обычно студент, который думает о том, как достоять день до вечера. Ни о каком боевом применении его, скажем так, речь не идет. То есть, он может выгнать бомжа, пьяного дебошира, максимум".
РЕПОРТАЖ: У маленьких філіях немає навіть іграшкового муляжу камери спостереження, а охорона неозброєна. До речі, за радянських часів пістолета видавали навіть жінкам-касирам. Універсального рецепту проти злочинців нема, – кажуть фахівці, – однак, і спеціальний маленький жучок у пачці купюр, уже гарантує, що вкрадені гроші дадуть про себе знати. Інакше крадії часто безкарні і добре підготовані. Слабкодухих чи психічно хворих серед них нема.
СИНХРОН: Андрій МУХОМОРОВ, психіатр: "Ну, совершают ограбления банков зачастую люди с отклонениями в характере, которые не являются сумасшедшими или психически больными. Для такого вида деятельности как грабежи более характерны лица авантюрные, то есть, ближе к возбудимым формам".
РЕПОРТАЖ: У 2007 році грабіжники обібрали 62 банки. І це часто не провина міліції. Адже, якщо є фінансова установа, будуть і люди, які схочуть її пограбувати. А коли так – банк бодай трохи повинен дбати, як не про безпеку своїх грошей, то хоч би про безпеку клієнтів.
 
За словами Олега Величка, коли вони увійшли до відділення банку, там був лише персонал. «Мене здивувало, що міліція приїхала не під час зйомок, а лише тоді, коли ми готували сюжет. Із такою оперативністю справжні грабіжники могли всіх перебити», - каже Олег.
 
Оперативна група, що прибула на канал ще під час підготовки матеріалу, опитала учасників експерименту та вручили повістки про те, що вони мають з’явитись у відділок міліції о 9.00 7 лютого. Але вже наступного ранку всіх примусово відпровадили до відділку.
 
«До мене прийшли о 7 ранку, без повістки, люди у цивільному одязі, й почали виламувати двері, називаючи мене такими словами, які я не можу повторити «Телекритиці». Забрали до Шевченківського РВВС. Єдине формулювання, яке ми від них почули – «порушення журналістської етики», - сказав Олег Величко.
 
«ТК» стежить за розвитком подій.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20303
Читайте також
11.02.2008 14:43
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
44 994
10.02.2008 15:20
Влад Абрамов, Ксения Гришина, Ирина Ковальчук, Ирина Соломко, «Сегодня»
37 913
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Foreigner
5922 дн. тому
Доктор Фройд, я не вірю, що Ви справді читаєте газету “Сан”, яка видається у Великій Британії. Це — гівняна журналістика, тому що це “таблоїд”, як приміром “Нешнл Енкваєр” у США. Їм платять за сенсаціоналізм, пошук найганебніших пліток, а не новин! Тільки сильні професійні журналісти знають різницю між правдивою журналістикою і сміттям, таким як “Сан”. Соромно має бути Вам! А також соромно має бути тим, хто впроваджує таблоїдну журналістику на загальнонаціональному телеканалі, як “Новий”. По-друге, цільова аудиторія “Нового” - підлітки та молодь 14-29 років. Це - аж ніяк не пенсіонери у чергах “Ощадбанків”. Провокація була зроблена групою провокаторів і редакторами “Нового каналу” чомусь саме в “Ощадбанку”, де видають гроші за знеціненими вкладами.
доктор фройд
5924 дн. тому
Новому каналу - зачет. попал в целевую аудиторию. Когди журналисты The Sun пронесли муляж пластиковой взрывчатки в британский парламент, никто их не обвинял в пиаре. Да, сказали британцы, The Sun молодцы, а охрана хромает
доктор фройд
5924 дн. тому
Коваленко появился, давно не было на форумах. Тю, до сих пор на бывших работодателей обижен. Витя, тема комплексов не раскрытаб пеши исчо! Предлагаю начало поста: "нету пророка в своей отчизне". Посмотрел ясными глазами Витя Коваленко на медиа украинские, и заколдыбился... Чай не был бы занудой, взяли бы на работу куда-нибудь...
Віктор Коваленко, журналіст
5924 дн. тому
Я знову прикро вражений моральним і професійним падінням двох своїх колишніх знайомих - Павлюка і Величка. Знову вражений, бо 4 роки тому я був свідком морального і професійного падіння цих осіб. Ця сьогоднішня історія з ними - це закономірне продовження їхньої особистої неморальності. Це - не журналістика, не інформування суспільства, не телевізійні новини, а провокація. Провокація цих осіб від розпачу, що вони не є кращі. Добре, якби ціє двоє шкодили діями тільки собі. Але вони мають вплив на загальнонаціональні теленовини й через це на думки мільйонів глядачів! Де відповідальність за власні дії? Більше того, маючи можливість давати вказівки репортерці і телеоператору - ці двоє осіб підставили підлеглих журналістів під кримінал. Яку моральну відповідальність за це понесуть згадані Павлюк і Величко, хоча б перед батьками підлеглих? І міліція, затримавши виконавців і ідеологів цієї провокації, власне діє по закону. І законним буде покарання, в тому числі кримінальне. Залишається побажати, щоб всіх "новокалаьців" помилували і відпустили з мінімальним покаранням. Журналісте з СТБ Кутєпов: Не треба вихваляти подібні телевізійні провокації (не тільки проти міліції). Це - не журналістика. Це - піарення заради рейтингів і самовтіха провокаторів на скандалах. е з розряду топтання символів держави на Говерлі і таке інше. Це - не конструктивно, а деструктивно. І дуже прикро, що такі, як ви, молоді люди з дипломом унверситету рптом стають апологетами не журналістики і розслідувань, але провокацій і швидкої слави та самовтіхи... Подумайте над цим. Над відповідальністю в вашій роботі.
r.n.r.
5924 дн. тому
Думаю, дешёвый пиар. Ребятам (Павлюку и Величко) хочется вернуть интэровские лавры, вот и привлекают к себе внимание........
журналист
5924 дн. тому
Молодцы ребята! У милиции даже реакция неадекватная. Как делом заниматься, так их нету. А как потом отрабатывать обиженных владельцем банка - это мы пожайлуста. Журналисты и редактор выпуска - просто супер! Креативно и смело. А про Шевченковское РУГУ - это еще те парни. Уже все наслышаны про их подвиги...Чего стоит дело про избиение журналистки, где все поставлено с ног на голову и с прошлого года никто так и не удосужился собрать доказательства. Нельзя быть такими жадными до денег, вы же милиция! ГАНЬБА!!!
Кутєпов, СТБ
5924 дн. тому
ЖУРНАЛІСТУ: Маячня, любий колего. Після виходу в етер такого сюжету навряд чи виникнуть нові зацікавлені в пограбуваннях "маски-шоу". Самими сухими повідомленнями про пограбування то там, то там відділення якогось банку - ЗМІ вже підігрівають людей, у котрих є хист до такої діяльності. То що? Не інформувати, що частішають грабунки? Зате, після експерименту "Нового" виразно помітно, як працює міліція. Всі це побачили чорним по білому. Якщо раніше вони могли знайти 100 відмазок, то тепер навіть прес-служба не може відповісти більш внятно й адекватно, ніж "Міліціянт вийшов попити кави. Якби він не вийшов, то відкрив би вогонь!". Що значить "попити кави???". Ганьба міліції. Якби не Товариство придурків (хоча їх приколи категорично не схвалюю), такий експеримент варто було б провести самим журналістам, з власної ініціятиви. І ми, журналісти програми "За Вікнами", обіцяємо - справжні жорсткі експерименти ще попереду. А команді Павлюка - респект і підтримка!
пиарщик
5924 дн. тому
Первое - это очередная пропоганда общества придурков которых нужно оградить от общества. Второе - это скорее всего было заказано в логике опускания главы нацбанка. Третье - если кто-то рядом со мной в метро подпалит себе шапку (по примеру члена этого самого общества), то автоматически по этой шапке и получит :)
журналіст
5924 дн. тому
Я не здивований цією ситуацією. "Репортер" з приходом Павлюка на посаду шеф-редактора перетворився на звалище замовних сюжетів і незрозумілих експирементів. Як на мене, новини просто не мають права пропагандувати насильство і робити матеріали, які дають зелене світло для криміналу. А таких материіалів у "Репортері" вдосталь. Останній приклад просто виявився найбільш резонансним. Тепер через Павлюка знову постраждають невинні журналісти та оператори, яких примусили робити цей сюжет. Цілком вірогідно змусили, щоб підставити когось з посадових осіб...
rlk
5925 дн. тому
знову все пропустила! *з розпачем у голосі* новий рулить : )) а міліція у нас так кругом працює, то ж немає чого дивуватися
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду