Колектив "УТР" протестує проти приєднання до НТКУ

12 Вересня 2005
738
12 Вересня 2005
13:17

Колектив "УТР" протестує проти приєднання до НТКУ

738
Колектив "УТР" протестує проти приєднання до НТКУ
Колектив ДТРК „Всесвітня служба „Українське телебачення і радіомовлення”(УТР) звернувся з відкритим листом до Президента України Віктора Ющенка, у якому висловив протест проти спроби керівництва НТКУ приєднати УТР до Національної телекомпанії. Наводимо його текст повністю.

"ВІДКРИТИЙ ЛИСТ колективу Державної телерадіокомпанії „Всесвітня служба „Українське телебачення і радіомовлення”(УТР)

до Президента України

ЮЩЕНКА В.А.

Шановний Вікторе Андрійовичу!

Колектив Державної телерадіокомпанії „Всесвітня служба „Українське телебачення і радіомовлення”(УТР) категорично протестує проти спроби керівництва Національної телекомпанії України приєднати нашу телерадіокомпанію до НТКУ. На наше глибоке переконання, таке приєднання нанесе шкоду розвиткові українського телебачення і не сприятиме підвищенню позитивного іміджу України у світі. На свою користь ми можемо навести такі аргументи:

1. УТР є лідером в Україні з освоєння нових телевізійних цифрових технологій і техніки. Сучасний технологічний рівень дозволяє УТР утримувати високі стандарти мовлення у форматі PAL, які відповідають світовим зразкам і дають право на розповсюдження сигналу в усіх західних країнах. Водночас НТКУ, працюючи з аналоговою технологією в застарілому форматі SEKAM, фактично позбавлена можливостей на трансляцію зарубіжними кабельними і наземними системами, оскільки їх сигнал не відповідає сучасним технічним вимогам. На сьогодні УТР забезпечена технікою лише на 17% від потреби і це не дасть можливості НТКУ перейти на нові технології. А оскільки НТКУ не має коштів на модернізацію навіть своїх технологій, то й база УТР, у випадку приєднання, теж не матиме можливості розвиватися, що означає її фактичне знищення.А подача сигналу від Національної телекомпанії на супутник, який фактично не зможуть приймати зарубіжні глядачі, стане марним витрачанням державних коштів і дуже серйозно негативно впливатиме на імідж України.

2. Кардинальна відмінність у специфіці формування телепрограм для вітчизняного та зарубіжного глядача. Програми НТКУ зорієнтовані на глядача, який проживає в країні, знає її проблеми, володіє інформацією про більшість подій, фактів, посадовців тощо. Для зарубіжного глядача це неприйнятний формат, оскільки він позбавлений можливості позитивно сприймати малозрозумілу для нього інформацію. Крім цього, НТКУ наповнює свої програми значною частиною матеріалів продакшн-студій та зарубіжною продукцією, що в усьому світі вважається неприйнятним для зарубіжної аудиторії. До того ж, комерціалізація програм НТКУ, засилля в ній реклами зарубіжних товарів і послуг через законодавчі обмеження за кордоном, однозначно призведе до розриву угод, які уклало УТР із зарубіжними наземними і кабельними операторами, що теж унеможливить присутність українських програм у зарубіжному телепросторі.

3. Приєднання УТР до НТКУ не призведе до покращення рейтинговості передач на зарубіжну аудиторію та підвищення їх якості.

Вже нині, наприклад, автоматична служба реєстрації Міжнародного клубу любителів радіо і телебачення (Нью-Йорк, США) фіксує щодня 450-500 тисяч приймачів, що настроюються на програми УТР щоденно. Під час Помаранчевої революції було зафіксовано до 2,5 мільйона включень. Це 9-11 мільйонів глядачів із 20 мільйонів українців, що проживають в інших країнах.

За рейтингом „Телеклубу” (Москва) УТР постійно перебуває на 4-6 місці серед 350 телеканалів світу, а раніше названий МКЛРТ (Нью-Йорк) фіксує УТР на 4-8 місці. Інші українські телекомпанії, які ведуть мовлення в мережі ІНТЕРНЕТ, займають лише 25-30 місце (5-й канал) та 100-110 (Інтер). Щодо НТКУ, то з початку 2005 року вона перебуває на 300-й позиції, і всі структури, які будуть приєднуватися до неї, автоматично, як показує світовий досвід, отримуватимуть цей статус меншовартості.

Переконливим свідченням постійного поліпшення якості програм УТР є її 11 перемог у 2005 році на міжнародних і національних фестивалях та конкурсах, у той час як програми НТКУ не проходили навіть відбіркові тури.

4. Буде знищено досягнуту сьогодні ефективність використання бюджетних коштів УТР.

Як показала ревізія ГоловКРУ, у 2005 році УТР, маючи у порівнянні з НТКУ у 12 разів менше штатних одиниць та у 7 разів менше фінансування, забезпечує щоденне мовлення 18 годин на добу, а НТКУ – лише трохи більше 16 годин на добу. Обсяги виробництва власних програм в обох телекомпаніях однакові, але УТР їх виконує, а НТКУ – ні. Також слід додати, що УТР має найкращі показники в галузі й достатньо конкурентноспроможна як в Україні, так і на міжнародній арені. В той час у НТКУ в наслідок ряду непродуманих та часто поспішних дій так званих менеджерів, проблеми не лише не вирішуються, а й породжуються нові, про що свідчить нинішній конфлікт адміністрації та колективу НТКУ.

5. Неврахування вищенаведених фактів у 2000 році вже зірвало формування супутникового мовлення НТКУ, що призвело до погіршення позитивного іміджу України.

Досвід показує, що всім повинні займатися професіонали, в тому числі й телебаченням. Нехтування цим та вищенаведеними факторами може призвести до чергових необґрунтованих витрат бюджетних коштів та компрометації дій нової демократичної влади в Україні.

Приєднанням УТР до НТКУ Україна фактично втратить перший супутниковий канал, оскільки нинішні проблеми Національної телекомпанії кардинально торкнуться УТР. Лицемірна „оптимізація творчо-виробничого процесу” викине на вулицю професіоналів, які робили інколи неможливе, щоб створити канал УТР, знищить унікальну цифрову технологію, посіє невпевненість та розбрат у колективі, як це відбувається зараз у Національній телекомпанії України.

Тому наш колектив категоричний у своєму прагненні зберегти за УТР самостійний статус і готовий використати своє законне право до кінця.

Лист-звернення обговорено у трудовому колективі,

та на засіданні профкому УТР.

(Протокол №2 від 5 вересня 2005 року.)

______________________________

Наша адреса:

Київ, вул. Мельникова, 42

ДТРК „Всесвітня служба „Українське телебачення і радіомовлення”(УТР)

Тел. 481-08-98
"

Детектор медіа

Читайте також:

Шевченко подав Президенту план реформування НТКУ

Андрій Шевченко: "Протягом 24 годин ми готові покласти на стіл Президента план реформування НТКУ".

Профспілки НТКУ вимагають призначення президента телекомпанії на конкурсних засадах

Вже вчора хотіли призначити головою НТКУ Тараса Аврахова? Геращенко спростовує цю інформацію

Команда Андрія Шевченка продовжує працювати в НТКУ у повному складі (оновлено)

НТКУ відповідає профспілкам

Профспілки НТКУ критикують нинішню ситуацію з реформуванням телекомпанії
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
738
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду