«Олена Зеленська купила Bugatti за 4,5 млн євро». Огляд дезінформації за 1–7 липня 2024 року

«Олена Зеленська купила Bugatti за 4,5 млн євро». Огляд дезінформації за 1–7 липня 2024 року

9 Липня 2024
1312

«Олена Зеленська купила Bugatti за 4,5 млн євро». Огляд дезінформації за 1–7 липня 2024 року

1312
Аналізуємо фейки російської пропаганди минулого тижня.
«Олена Зеленська купила Bugatti за 4,5 млн євро». Огляд дезінформації за 1–7 липня 2024 року
«Олена Зеленська купила Bugatti за 4,5 млн євро». Огляд дезінформації за 1–7 липня 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. Також ми робимо огляд фейків за тиждень. Читайте останні: 1016 червня, 1723 червня, 2430 червня. Підсумковий текст про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році читайте тут.

З 1 по 7 липня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 19 дезінформаційних вкидів. Зокрема, впродовж цього періоду пропагандисти брехали, що на українських біженках у Франції тестують косметику, Україна продає електроенергію в Румунію, а в підручнику з історії України написано, що Гітлер «визволив» Львівщину.

«Українська влада експортує електроенергію до Румунії»

У мережі поширювали відео, на якому українка на сайті ENTSO-E нібито знайшла докази експорту української електроенергії до Румунії, тоді як жителі України змушені сидіти без світла та купувати генератори. В описі до відео також писали, що українській владі «плювати» на людей і їхні проблеми.

Скриншот SPRAVDI

Насправді Україна не експортує електроенергію до ЄС, а забезпечує транзитні перетоки між європейськими державами. І це підтверджують слова голови правління НЕК «Укренерго» Володимира Кудрицького в інтерв’ю hromadske. Також він додав, що у відсутності експорту можна переконатися, перейшовши на вкладку Scheduled Commercial Exchanges на сайті ENTSO-E, де відображаються торгові операції.

Подібні конспірологічні теорії російської пропаганди мають на меті підірвати довіру людей до влади та спрямувати їхнє невдоволення на Київ, а не на Москву. Однак саме удари Росії по українських енергетичних об’єктах призвели до цієї кризи й змусили Україну імпортувати електроенергію з пʼяти країн.

«Олена Зеленська купила дорогий автомобіль Bugatti»

Проросійські ресурси також поширювали інформацію, що перша леді України Олена Зеленська в Парижі нібито придбала суперкар Bugatti Turbillon за майже 4,5 млн євро. Пропагандисти посилалися на французькі медіа, які нібито були джерелом цієї «новини», а підтвердженням купівлі буцімто є слова одного зі співробітників автосалону Bugatti в Парижі.

Скриншот із проросійського ресурсу

Першоджерелом цієї інформації є сайт із французьким доменом veritecachee.fr, що насправді слугує джерелом російської пропаганди й був зареєстрований не так давно, 22 червня 2024 року.

Одним із «доказів» купівлі нібито є рахунок-фактура, фото якого додавали до відповідних новин, однак документ містить помилки, які підкреслюють його неправдивість. Крім того, у ньому немає інформації про валюту угоди й ідентифікаційного номера продавця, що не відповідає французькому законодавству. Також автосалон, у якому Олена Зеленська нібито зробила покупку, спростував інформація про угоду та повідомив, що рахунок-фактура є неправдивим.

Скриншот зі сторінки фактчекера Девіда Пюенте в соцмережі X

Ще один аргумент російських пропагандистів — співробітник автосалону Bugatti в Парижі, який на відео нібито підтверджує купівлю автомобіля — це дипфейк, згенерований штучним інтелектом. Про це повідомив італійський фактчекер Девід Пюенте на платформі Х.

«В українському підручнику Гітлер названий визволителем Львова»

Ще одною вигадкою пропагандистів було те, що в підручнику з історії України нібито є розділ про «визволення» Львівщини Гітлером. Мовляв, у 1941 році він зіграв одну з вирішальних ролей у звільненні українських земель від радянських окупантів.

Скриншот із пропагандистського ресурсу

Однак це — фейк. Російські пропагандисти не називають автора «підручника» та рік видання, а в наведеній ними сторінці з того ж таки «підручника» матеріал не відповідає структурі навчальної програми з історії України чи навіть локальному курсу з історії Львова.

Як повідомили у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП, на скринах, що виклали пропагандисти, видно, що історія Першої світової війни на території Львівщини подана скупо й неграмотно, відсутня більша частина історії перших визвольних змагань і повністю відсутній міжвоєнний період. З огляду на це все, «підручник» із такими фактологічними помилками й тим паче глорифікацією Гітлера, яка в Україні підпадає під кримінальну відповідальність за пропаганду нацизму, не могли допустити до навчальної програми.

«На українських біженцях у Франції тестують косметику»

Проросійські джерела поширювали інформацію й про те, що французькі косметичні компанії Chanel, Lancôme, L’Oréal, Vichy, Cacharel, Garnier нібито тестують продукцію на українських біженцях. Як стверджується у «відеосюжеті» французького медіа BFM TV, завдяки цьому компанії за пів року начебто зекономили понад 30 млн євро, адже українкам платять у рази менше, порівняно з француженками.

Скриншот VoxCheck

Проте французьке медіа BFM TV не публікувало такого сюжету. Його не знайти ні на офіційному сайті видання, ні на його сторінках медіа в соціальних мережах. Також інформації про випробування косметики на українських біженках немає в жодних авторитетних міжнародних й українських медіа.

До того ж вказані бренди — Lancôme, Vichy, Cacharel, Garnier — належать компанії L’Oréal. І на сайті компанії написано, що для оцінки впливу продуктів на шкіру корпорація створила прототип шкіри людини — реконструйовану шкіру, що дозволяє не залучати до тестувань ні тварин, ні людей.

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1312
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду