Фейк тижня: «Очільники місцевих ОДА у зневірі тікають з України». Огляд дезінформації за 27 травня — 2 червня 2024 року

Фейк тижня: «Очільники місцевих ОДА у зневірі тікають з України». Огляд дезінформації за 27 травня — 2 червня 2024 року

5 Червня 2024
2132

Фейк тижня: «Очільники місцевих ОДА у зневірі тікають з України». Огляд дезінформації за 27 травня — 2 червня 2024 року

2132
Про що писали пропагандисти минулого тижня — досліджуємо в матеріалі.
Фейк тижня: «Очільники місцевих ОДА у зневірі тікають з України». Огляд дезінформації за 27 травня — 2 червня 2024 року
Фейк тижня: «Очільники місцевих ОДА у зневірі тікають з України». Огляд дезінформації за 27 травня — 2 червня 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 29 квітня — 5 травня, 6–12 травня. Ознайомтеся також із підсумковим текстом про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році.

З 27 травня по 2 червня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 25 дезінформаційних вкидів. За цей час пропагандисти брехали, що німці нібито вважають український День вишиванки «нацистським», а ДСНС буцімто закликала харків’ян чимдуж хутчіше евакуюватися.

«Бокс став політичним видом спорту»

Український боксер Олександр Усик став найкращим боксером світу незалежно від вагової категорії, передавав The Ring. Сталося це після перемоги Усика над Тайсоном Ф’юрі у бою за звання абсолютного чемпіона світу у надважкій вазі, що пройшов у саудівському Ер-Ріяді. А автори російських телеграм-каналів почали дописувати, що нібито у BBC Sport спортивний журналіст Ларрі Мерчант назвав перемогу українця Олександра Усика в бою з британцем «політичною», а увагу до фігури боксера — «театром для втомленого українського народу».

«Коли у вас немає жодної надії, але вас потрібно змусити битися, герой на кшталт Усика чудово підходить», — наводили слова нібито Ларрі Мерчанта деякі користувачі інтернету.

Фото — StopFake

Але ця новина вигадана, адже жодних публікацій про «політичну перемогу» Усика на BBC Sport немає. Зараз спортивному коментатору Ларрі Мерчанту 93 роки. Останнім часом у зв’язку зі станом здоров’я, особливо після того, як 2023 року він потрапив у відділення інтенсивної терапії, він не з’являється на публіці й не дає жодних коментарів.

«Нацистське вітання у відповідь на вишиванку»

У анонімних телеграм-каналах поширювали фото чоловіка, який демонструє нацистське привітання. У дописі пропагандисти стверджують, нібито він зробив подібний жест під час святкування українського Дня вишиванки на головній площі німецького міста Росток.

Скриншот — VoxCheck

Але фото чоловіка зробили ще у 2015 році в німецькому місті Фрайталь. Нацистський жест адресувався іноземцям. Сам чоловік — колишній шахтар, який виріс і працював у НДР за часів соціалізму. В інтерв’ю німецькому виданню Welt він назвав свій вчинок «повним провалом» і запевнив, що добре ладнає з іноземцями й не має нічого проти них.

«Евакуація з Харкова»

Протягом тижня невідомі розсилали смс-повідомлення нібито від ДСНС із закликом «евакуйовуватися» з Харкова. У тексті самого повідомлення йдеться, що нібито розпочалася евакуація з Харкова та «прилеглих населених пунктів» — усе відбувається, мовляв, через активний наступ російських військ.

Скриншот — VoxCheck

Проте Міністерство внутрішніх справ і Державна служба України з надзвичайних ситуацій спростували інформацію про оголошення евакуації з Харкова та повідомили, що ДСНС розсилки такого повідомлення не робила.

Причому такі екстрені повідомлення надходять від «DSNS UKR», а не «ДСНС України», як на скриншоті.

«Мертві французькі військові в Україні»

Мережею ширили нібито нову обкладинку французького сатиричного видання Charlie Hebdo. На малюнку зображений французький військовий у вигляді мерця. На картинці також є підпис: «Холодний, смердючий, дірявий, зроблений у Франції, але не сир».

Скриншот — VoxCheck

Але такої обкладинки не мав жоден із випусків журналу Charlie Hebdo. На фейковій обкладинці  вказано, що це випуск №1659 від 7 травня 2024 року, але на офіційному сайті видання є оригінальний випуск журналу за цю дату, який був також опублікований під номером 1659 і мав інакшу обкладинку.

Зображення на фейковій обкладинці ймовірно є іронізуванням над словами Президента Франції Емманюеля Макрона про відправлення французьких військ до України. В лютому 2024 року Макрон сказав, що не виключає можливості відправлення військ країн НАТО в Україну, щоб допомогти Києву стримати агресію Росії.

Уже наприкінці травня Франція та Україна підписали угоду про військову підготовку українських військовослужбовців французькими інструкторами.

«Очільники ОДА втікають із міст»

Проросійські телеграм-канали писали, що голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов нібито втік із міста та переховується в Полтаві.

Але жодних доказів «втечі» не знайшлося, а світлини та фото з соціальних мереж голови Харківської облдержадміністрації доводять, що пан Синєгубов залишився в місті.

Скриншот — VoxCheck

Наприклад, на наступний день після публікації «новини» про втечу голова ОДА записав відеозвернення. У ньому він повідомив, що доручив своєму профільному заступнику зібрати всіх учасників процесу будівництва фортифікаційних споруд для того, щоб кожен підрядник прозвітував про виконану роботу.

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2132
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду