Про контент каналу «Суспільне Спорт», підготовку до Олімпіади та промоцію масового спорту: Олексій Мандзій в подкасті «Медіуми»

Про контент каналу «Суспільне Спорт», підготовку до Олімпіади та промоцію масового спорту: Олексій Мандзій в подкасті «Медіуми»

30 Червня 2024
1061
30 Червня 2024
14:00

Про контент каналу «Суспільне Спорт», підготовку до Олімпіади та промоцію масового спорту: Олексій Мандзій в подкасті «Медіуми»

Вадим Міський
Програмний директор ГО «Детектор медіа», член Наглядової ради Суспільного мовлення
1061
У випуску — про те, навіщо Суспільному мовленню спортивний канал і як його запускали в умовах війни, скільки контенту цьогоріч транслюватимуть з Олімпійських ігор у Парижі, нову концепцію спортивного мовлення НСТУ, розвиток жінок у спорті й жіночого спорту, а також про популяризацію масового спорту.
Про контент каналу «Суспільне Спорт», підготовку до Олімпіади та промоцію масового спорту: Олексій Мандзій в подкасті «Медіуми»
Про контент каналу «Суспільне Спорт», підготовку до Олімпіади та промоцію масового спорту: Олексій Мандзій в подкасті «Медіуми»

26 липня розпочнуться літні Олімпійські ігри, що пройдуть у Франції. Офіційним транслятором Ігор в Україні стало Суспільне мовлення. Транслювати Ігри будуть одразу три платформи: телеканал «Суспільне Спорт», місцеві телеканали Суспільного і сайт «Суспільне Спорт». Загалом платформи Суспільного покажуть приблизно 200 годин Олімпіади. Команда готується видавати шість різних потоків трансляцій для глядачів, які хочуть дивитися Олімпійські ігри. 

Про підготовку «Суспільного Спорт» до цьогорічних Олімпійських ігор — ведучі подкасту «Медіуми» Наталя Соколенко та Вадим Міський поговорили з Олексієм Мандзієм, шефредактором «Суспільного Спорт» та керівником спортивного мовлення НСТУ. А також про запуск нового телеканалу під час широкомасштабного вторгнення, концепцію розвитку спортивного напрямку, підтримку українського спорту та розвиток жінок у спорті.

Підписатися на подкаст «Медіуми» можна на Apple Podcasts, Spotify, SoundCloud, MEGOGO Audio, NV Подкасти, YouTube Music, YouTube та інших подкастингових платформах.

00:00 «Ми вирішили, що пора дати аудиторії окремий спортивний напрямок, бо спортсмени — амбасадори України за кордоном»;

05:22 «Ми не футбольний канал, ми не баскетбольний канал. Ми намагаємось дати якомога ширшу контентну пропозицію»;

09:22 «Ми на стадії перемовин, щоб транслювати Чемпіонати України з легкої атлетики»;

13:09 «Ми можемо запропонувати шість різних подій глядачам, які хочуть дивитися Олімпійські ігри»;

17:14 «Одна з наших цілей — зробити спорт доступним для українців»;

23:03 «Під час блекаутів, коли був Чемпіонат світу, на радіо можна було слухати трансляцію. Була велика аудиторія, яка це слухала».

«Ми вирішили, що пора дати аудиторії окремий спортивний напрямок, бо спортсмени — амбасадори України за кордоном»

Вадим Міський: Спорт — це одна із засадничих складових роботи Суспільного мовлення. До речі, не тільки українського, а й у всьому світі спорт — це щось, що єднає, і тому Суспільні мовники транслюють спортивний контент, який здатний об'єднувати суспільства. У Національній суспільній телерадіокомпанії України спортивний напрямок охоплює окремий спеціалізований вебсайт «Суспільне Спорт», соціальні мережі і наприкінці 2023 року Суспільне запустило окремий телевізійний канал із назвою «Суспільне Спорт». Де ж його можна подивитися?

Олексій Мандзій: Телеканал «Суспільне Спорт» має супутникову ліцензію, також він доступний майже в усіх технологіях — це і кабельне телебачення, і стримінгові сервіси. Такі як MEGOGO, Київстар ТБ, sweet.tv тощо.

Наталка Соколенко: Розкажіть, як це запускати телевізійний канал під час широкомасштабної війни, адже кінець 2023 року — виходить в ефір «Суспільне Спорт». 

Олексій Мандзій: Велику роль, як на мене, відіграло те, як сама аудиторія сприймає спорт зараз. Його місія частково змінилася з початком повномасштабного вторгнення. Це один з тих пунктів, які ми для себе відзначили. Я трошки повернуся в історію. У перші дні повномасштабного вторгнення, коли була Паралімпіада, ми не транслювали її, але новинно висвітлювали. Тоді українські паралімпійці показали історичне досягнення, фінішувавши у трійці найкращих медального заліку. 

У середині березня, коли перший шок трохи спав, ми розуміли, що попереду Чемпіонат світу з легкої атлетики у приміщенні. Там була маленька команда українців, але туди поїхали наші лідерки — це Ярослава Магучіх, стрибунка у висоту та Марина Бех-Романчук. Ми ухвалили рішення, що спробуємо показати це і подивимося, як відреагує аудиторія, чи є запит на спортивний контент. Тоді ми вирішили це зробити у Львові, показали диджитальну трансляцію на сайті «Суспільне Спорт» і отримали неймовірну кількість відгуків від аудиторії. Це дозволило трохи перемкнутися, дало повірити в Україну. Тоді Ярослава Магучіх виграла золото, Марина Бех-Романчук — срібло, і такі моменти тоді дуже надихали. Ми побачили, що спорт і представництво України на міжнародній арені набуває зовсім іншого значення. Після того, ми почали повертати спорт. Спершу в диджиталі, а потім на місцевий телеканалах Суспільного, які за 2022-2023 роки стали домом для спорту. Ми бачили величезний відгук аудиторії. Ми розуміли, що прав (на трансляції. — «ДМ») у нас більше, ніж ми можемо дозволити транслювати на місцевих каналах, бо це інформаційні канали. Таким чином, ми вирішили, що пора дати аудиторії окремий спортивний напрямок, бо спортсмени — великі амбасадори України за кордоном. Ми розуміємо, що для аудиторії, для глядачів це є можливістю повболівати, підтримати своїх і мати можливість погордитися Україною.

«Ми не футбольний канал, ми не баскетбольний канал. Ми намагаємось дати якомога ширшу контентну пропозицію» 

Наталка Соколенко: А як вдалося запустити канал? Це ж треба було розширити штат, вирішити купу технічних проблем, питання з ліцензіями тощо. Розкажіть про це, бо говорити — одне, а робити телеканал під час війни — це все-таки інше.

Олексій Мандзій: Одна з ключових речей, які ми почали робити, коли в нас цей план визрівав — це контентна пропозиція, аби наповнити сітку, мати можливість показувати щось різноманітне. Наша ідея полягає в тому, що ми не канал про один вид спорту. Ми не футбольний канал, ми не баскетбольний канал. Ми намагаємось дати якомога ширшу контентну пропозицію і з українського спорту, і зі світового. Але ідея в тому, щоб це було завжди за участю українців. Тобто якщо це міжнародні змагання, там мають бути українці. Якщо це Чемпіонати України, то це теж падає до нас. Таким чином ми першочергово збільшували свою контентну пропозицію, збільшували свій портфель прав, якими ми володіємо. І завдяки цьому ми вже почали розуміти, що нам далі потрібно.

Щодо ліцензії — одну з чинних супутникових ліцензій Суспільного ми переробили на ліцензію «Суспільне Спорт», там були певні моменти, які потребували юридичних, технічних кроків, але на це був потрібен певний час. І ми його мали. Відповідно у серпні 2023-го року ми вийшли в тестовому ефірі, приурочили це до старту Чемпіонату світу з легкої атлетики. У листопаді ми почали повноцінне мовлення.

Наталка Соколенко: На телеканалі показують тільки трансляції чи є авторські програми, де є спортивні журналісти, ведучі, які все розповідають, аналізують?

Олексій Мандзій: Робимо спортивні новини, які виходять двічі на день, виходять у будні (о 17:15 і 20:40. — «ДМ»). Відповідно це великий пласт. І ще велика увага полягає саме в інформаційно-аналітичних студіях, які передують або закривають певні трансляції. Якщо це велика подія, наприклад, матчі збірної України з якогось виду спорту, ми завжди розпочинаємо студійно, вводимо в курс справи, що відбувається, хто грає, що, куди, на що очікувати. Ми стараємось їздити у відрядження на ті події, аби спілкуватися безпосередньо з тренерами, спортсменами, аби отримувати додатковий контент і дозволяти людям отримувати більше розуміння, аніж просто дивитися трансляцію. Тому наш фокус — це не зовсім авторські програми, більше інформаційні, інформаційно-аналітичні студії, новини і репортажі з місця подій.

«Ми на стадії перемовин, щоб транслювати Чемпіонати України з легкої атлетики»

Вадим Міський: Ви обрали дуже цікавий момент для запуску, тому що в липні 2022 року з горизонту зникли три спортивні телеканали Ахметова: «Футбол 1», «Футбол 2», «Футбол 3». А провідні спортивні трансляції станом на сьогодні є платними в Україні. Лігу чемпіонів, ігри інших європейських кубків, матчі внутрішніх і міжнародних чемпіонатів в загальному доступі, безкоштовно зараз не побачиш. Бокс і футбол найвищого рівня можна дивитися на MEGOGO, є також платна спортивна платформа Setanta Sport, на які можна підписатися і за гроші отримувати будь-який контент, який там виходить. Також Українська футбольна прем'єр-ліга запускає свій телеканал і активно його продає кабельним провайдерам. А що можна знайти на безкоштовному телеканалі «Суспільне Спорт», яким портфелем прав ви оперуєте, якщо ми говоримо про трансляції великих подій?

Олексій Мандзій: Наша основна ідея — це трансляції і змагання за участю українців. Тому, наприклад, на якісь великі футбольні події, національні чемпіонати Італії, Іспанії чи Німеччини ми не претендуємо.

Наталка Соколенко: Але ж там українці грають!

Олексій Мандзій: Але ми не можемо купувати матчі тільки однієї команди. Це трохи так не працює.

Наталка Соколенко: Я б дивилася як Довбик чи Зінченко грають. Це буде накладно, я зрозуміла. 

Олексій Мандзій: Ми не можемо показувати, наприклад, тільки матчі «Жирони», де грає Довбик і Циганков і не говорити про інші команди — тому це не є нашим профілем. Ми розуміємо, що на ринку є інші гравці, які володіють правами на великі європейські чемпіонати. Наші опорні види спорту, які ми активно розвиваємо на Суспільному — якщо ми говоримо про зимові, то це біатлон, ви можете його дивитися на Суспільному вже не один рік. 

Наталка Соколенко: Це вже традиція!

Олексій Мандзій: Абсолютно. Ми транслюємо легку атлетику, яку називають «королевою спорту». Також це дуже багато різноманітних змагань: Чемпіонати Європи, Чемпіонати світу. Поділюся новиною, що ми на стадії перемовин, щоб транслювати Чемпіонати України з легкої атлетики, бо все-таки у нас дуже сильна збірна України. Також транслюємо матчі збірної України з волейболу, з хокею. Ну і багато різноманітних внутрішніх змагань. 

Якщо виділити якісь інші види спорту, то ми багато співпрацюємо із гімнастикою. Тут важливо розуміти, що у нас будуть різноманітні види спорту, бо ми передуємо Олімпіаду. Зараз тривають різноманітні Олімпійські відбори, в яких беруть участь українці, і ми намагаємося їх показувати. Ми транслювали чемпіонат Європи зі спортивної гімнастики, чемпіонат Європи з боротьби. І ми ще будемо думати над якими видами спорту ми в подальшому, в наступному олімпійському циклі, будемо активніше висвітлювати, саме щодо трансляцій. Але зараз, ми намагаємося зробити усе, аби якомога більше українців дізнались і побачили тих, хто буде виступати вже в липні в Парижі. І тому зараз сітка і програмна пропозиція «Суспільне Спорт» складається з різноманітних видів спорту, де тривають європейські та світові Олімпійські відбори.

«Ми можемо запропонувати шість різних подій глядачам, які хочуть дивитися Олімпійські ігри»

Наталка Соколенко: Олімпіада вже зовсім скоро, що можна буде побачити з Олімпійських змагань? Що буде на «Суспільне Спорт»?

Олексій Мандзій: Я одразу скажу, що ми будемо транслювати не тільки Олімпіаду, а й Паралімпіаду. Це для нас нерозривна, одна велика подія, бо між ними три тижні різниці. І спершу це Олімпійські ігри, тоді Паралімпійські ігри. Ми плануємо транслювати їх на «Суспільне Спорт» і на місцевих телеканалах Суспільного. Тобто мати для телевізійного глядача дві окремі трансляції. Вони не будуть дублюватися, це не буде одне і те саме. Можливо, за певним винятком, якщо матч збірної України з футболу на Олімпіаді — це найважливіше, і ми його покажемо усюди. Але Олімпіада настільки широка і на ній одночасно відбувається настільки багато подій, що ми склали для себе дві концепції висвітлення і розуміємо, що ми будемо розводити сигнали. Це для глядачів буде два різні потоки і два різні досвіди.

Вадим Міський: Про це треба розпитати детальніше. Я знаю, що Суспільне отримує значно більше контенту під час Олімпіади, ніж воно може показати. Тому що фізично не було стільки ефірного часу і стільки телеканалів, які одночасно можуть усе транслювати. Зараз Суспільне зробило великий стрибок в диджитал. Інтернет є необмеженим, на відміну від ефірного телебачення чи радіочастотного спектру. Туди можна поставити хоч увесь контент, що відбувається. Як у вас цього року планується Олімпіада, Паралімпіада? Як ви будете пакувати оцей масив контенту, який надасть Олімпійський комітет, щоб люди побачили якомога більше?

Олексій Мандзій: У диджиталі в нас можливості більші. Не скажу, що ми покажемо все, бо насправді ми впираємося в певні правові обмеження. Та ціна, яку ми платимо за Олімпійський контент, вона не дозволяє нам показувати все, у нас є певні обмеження. Але на сайті «Суспільне Спорт» у нас будуть ще чотири додаткові потоки трансляцій. Тобто якщо ви дивитиметесь Олімпійські ігри на місцевих телеканалах або на телеканалі «Суспільне Спорт» — це дві окремі трансляції, а ще чотири додаткові події, ви зможете дивитись на сайті «Суспільне Спорт». Ми вже працювали в такому режимі в Токіо. Це було три роки тому. Тоді у нас був тільки телеканал «Перший» і три додаткові трансляції на сайті. Зараз у нас два телеканали і чотири додаткові трансляції. Ми можемо запропонувати шість різних подій глядачам, які хочуть дивитися Олімпійські ігри. Ми розуміємо, що ми можемо покрити, як мінімум, усі виступи українців, а також найпопулярніші командні види спорту, які ми раніше не показували через обмеження в кількості можливих трансляцій. Ми побачили в Токіо, що це користується попитом. У нас тоді сайту було всього один рік, але якщо я не помиляюся, за період Олімпіади було близько 2,5 мільйонів переглядів трансляцій. Ми розуміємо, що це те, куди треба рухатись в будь-якому разі. Ми бачимо в цьому дуже велику перспективу — чотири додаткові потоки, які будуть відрізнятися від того, що буде на телеканалах. Тому масив усього, що ви захочете дивитись буде великий. Так, це не 100%, але це все ще дуже і дуже багато.

Вадим Міський: Це гарне меню! Щось точно можна обирати між цим. 

«Одна з наших цілей — зробити спорт доступним для українців»

Наталка Соколенко: Якщо ми зазирнемо після Олімпіади, яка далі стратегія розвитку? Чого ви хочете досягти? Спорт під час війни, він згуртовує націю, згуртовує українців. Але що ще, крім того? Наприклад, здоровий спосіб життя, залучення дітей, молоді до спорту, реформи в самому спорті. Щоб великий спорт, він все ж таки не йшов в якусь супердорогу рекламу, супердорогі інфраструктурні моменти, а ставав все більш масовим. Мені здається, я би вболівала за таку концепцію розвитку не тільки спортивного мовлення, а загалом спорту.

Вадим Міський: Нещодавно Наглядова рада НСТУ затвердила концепцію спортивного мовлення на Суспільному. І ця концепція говорить про те, що тепер буде не так, як раніше. Олексію, що ж буде змінюватись? 

Олексій Мандзій: Насправді ми нікуди не дінемося від того, що великий спорт буде йти в бік комерціалізації, в бік реклами, в бік того, що права будуть дорощати. Бо це дуже популярний контент. Але одна з наших цілей — це зробити спорт доступним для українців. Для того, аби вони його і дивилися, і підтримували, то вони мають ним десь і займатися. Ми не можемо сказати: «іди, бігай» або «іди, плавай»! Це не зовсім наша роль як медіа. Але ми розуміємо, що дуже важливо підтримувати український спорт і Всеукраїнські змагання, зокрема, неолімпійських видів спорту. 

Разом з тим масовий спорт є дуже важливою роллю тут, і ми будемо розповідати про правила, про те, як цим займатися, що робити — в такому форматі, аби в людей було більше розуміння, що це взагалі таке. Не обов'язково кожен так має стати новою Ярославою Магучіх чи Мариною Бех-Романчук, чи Владиславом Буховим, плавцем, який став Чемпіоном світу. Коли ти сам плаваєш чи бігаєш, чи стрибаєш — ти краще розумієш через що вони проходять, ти можеш більше їм співпереживати. Тут ми також дивимося на досвід наших скандинавських колег, які роблять великі, масові події. Наприклад, лижний марафон в Швеції, на який збирається 80-90 тисяч людей. І це все транслюється, висвітлюється — це дуже велика подія. Ми розуміємо, що це те, куди варто вкладати і що варто популяризувати.

Масовий спорт для того, аби кожна людина спробувала і, можливо, хтось з них потім буде більше захоплюватись і більше дивитись. Бо коли ти розумієш, що відбувається на екрані — тобі цікавіше це дивитись. У концепції, крім масового спорту, у нас є ще кілька моментів про адаптивний спорт, в який ми вкладаємо паралімпійський, дефлімпійський і спорт ветеранів. Ми розуміємо, що це буде набувати все більшої популярності, все більше людей будуть до нього залучені. Ми співпрацюємо із Іграми Нескорених, із Національним комітетом спорту інвалідів України для того, аби висвітлювати, аби інформувати, аби розповідати.

Також в нашій концепції прописаний розвиток жінок у спорті і жіночого спорту. У нас стереотипно вважається, що спорт — це більше те, що дивляться чоловіки. Але усі західні дослідження, тренди, і те, що ми бачимо навіть по сайту «Суспільне Спорт», де майже 40% аудиторії — це жінки, що жіночий спорт — це «new black» (надзвичайно популярне, модне на даний момент. — «ДМ»). Для нас дуже важливо не об'єктивізувати, долати бар'єри в головах, бо особисто для мене спорт в Україні — це насамперед жіночі обличчя. Жінки у спорті — для нас важливі. 

Вадим Міський: Це круто і дуже правильно — розвивати і показувати все різноманіття і спорту, і людей у спорті. 

«Під час блекаутів, коли був Чемпіонат світу, на радіо можна було слухати трансляцію. Була велика аудиторія, яка це слухала»

Вадим Міський: Ми як подкаст не можемо не запитати про аудіо. Що ви робите в аудіоформаті про український спорт? Я знаю, що вас можна почути в радіоефірі, можна почути в подкастах.  

Олексій Мандзій: По-перше, новини — це інформаційне мовлення. Вони виходять щоденно і на радіо «Промінь», і на «Українському радіо». У нас також є кілька подкастів. Деякі з них є більш подієвими, наприклад, до Чемпіонату Європи з футболу від команди радіо «Промінь». Також є трансляції на радіо «Промінь» окремих великих спортивних подій (наприклад, трансляцію матчу Україна — Бельгія на радіо «Промінь» прослухало понад 100 тисяч українців з усього світу. — «ДМ»). Я бачив дуже багато відгуків під час блекаутів в грудні 2022 року, коли був Чемпіонат світу. На радіо можна було слухати трансляцію, була велика аудиторія, яка це слухала. І це дуже класний досвід. Я сам особисто слухав і мав насолоду.

Вадим Міський: Не в кожен телевізор можна вставити батарейки, а от в радіоприймач можна.

Олексій Мандзій: Абсолютно. У нас є ще подкаст «Коментаторська», який ми думаємо перезапускати. Це якраз більш аналітичний формат про те, що відбувається. Я думаю, ми будемо надалі в аудіо поступово вкладати.

Нагадаємо, в попередніх випусках подкасту «Медіуми» говорили з Тетяною Лебедєвою про журналістсьĸий ĸонĸурс «Честь професії» та роботу Комісії з журналістської етики, з Романом Колядою про вихід Першого каналу з марафону, 100-річчя «Українського радіо» та неймовірні історії, що відбуваються в прямому ефірі, з Тетяною Трощинською про премію імені Георгія Ґонґадзе, токшоу «Новий відлік», телемарафон та виклики перед майбутніми поколіннями журналістів, з Альоною Яциною про «Кордон.Медіа», що висвітлює події Сумщини, війну та історії неймовірних людей, які має бачити весь світ, з Наталією Курдюковою про Kharkiv Media Hub, що допомагає підтримувати роботу українських і іноземних медіа у Харкові, з Катериною Котвіцькою про аналіз поточної ситуації і трендів у сфері дистрибуції аудіоконтенту онлайн, із Сергієм Гнезділовим про творчість на війні, цензуру і (не)ефективні державні комунікації, з Галою Котовою про те, як досвід роботи під час пандемії допоміг команді Rakuten Viber зростати після початку широкомасштабного вторгнення, з Олександром Педаном про співпрацю з Суспільним, новий проєкт замість «УніверCheck» та інші ідеї pedan|buro, із Дмитром Хоркіним про те, як вплинула війна на розвиток радіо в Україні, з Вікторією Мурованою про «моркву в шоколаді» як принцип виготовлення контенту для дітей.

Також рекомендуємо: подкаст «Детектор медіа говорить», у якому ми начитуємо найцікавіші статті та рецензії, що виходять на сторінках нашої групи онлайн-видань. Якщо у вас не вистачає часу на читання, ви можете просто слухати нашу аудіоверсію. Підписуйтеся на подкаст та отримуйте доступ до найцікавіших матеріалів «Детектора медіа» у зручному для вас форматі

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1061
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Детектор медіа говорить

Озвучуємо найкращі тексти, що виходять на шпальтах «Детектора медіа». Якщо ви не встигаєте прочитати все цікаве, то тепер можна нас послухати! Слухайте також на Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO AudioNV ПодкастиSpotifySoundCloud та RSS.

Медіуми

Подкаст про історії, в які нас втягує медіаіндустрія з Наталкою Соколенко та Вадимом Міським. Слухайте також на Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO AudioNV ПодкастиSpotifySoundCloud та RSS.

Русскій фейк...

У цьому подкасті Вадим Міський щодня викриває російські фейки і відправляє їх услід за кораблем. Подкаст-переможець аудіопремії «СЛУШНО» в номінації «Найкраще журналістське розслідування» за вибором аудиторії у 2022 році. Слухайте також на Українському радіо, Apple PodcastsYouTubeGoogle PodcastsMEGOGO AudioNV ПодкастиSpotifySoundCloud та RSS.

Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду