«Просимо розмістити…»

5 Березня 2008
17931
5 Березня 2008
17:23

«Просимо розмістити…»

17931
Секретаріат Президента попросив друковані ЗМІ опублікувати привітання Ющенка з 8 Березня безкоштовно на правах соціальної реклами.
«Просимо розмістити…»
Секретаріат Президента України розіслав у редакції низки друкованих засобів масової інформації прохання безкоштовно (на правах соціальної реклами) розмістити привітання Президента із 8-м Березня. Про це повідомила народний депутат Олена Бондаренко, заяву якої опублікував офіційний сайт Партії регіонів.
 
«Очевидно, автори цього циркуляру навіть не припускали, що хтось із видань відмовиться, і до кожного листа докладався роздрукований оригінал-макет формату А4 та ком пакт-диск з електронною версією. У листі цей банальний пропагандистський трюк був лицемірно названий «соціальною рекламою»…
 
Якщо враховувати, що цього року у бюджет були закладені колосальні гроші на «потреби» СП – а це майже 1 млрд 240 млн гривень, - виникає запитання: чому у цьому кошторисі не знайшлося грошей для оплати подібних заходів? Їх розікрали, не врахували чи у черговий раз вирішили пограбувати ЗМІ, використовуючи адмінресурс?», - йдеться у заяві пані Бондаренко. Депутат закликала усі редакції, що отримали такі листи, проігнорувати «наполегливе прохання» Секретаріату Президента.
 
«ТК» вдалося отримати один із листів, розісланих до редакцій. Ось він:
 
 

 
А ось макет, який пропонувався для розміщення:
 
 

 
«Треба розуміти, що йдеться про заяву пані Олени Бондаренко, яка представляє політичну силу, що зараз перебуває в опозиції, - сказав «ТК» радник глави Секретаріату Президента Олександр Семирядченко. – Тому не виключено, що формулювання цієї заяви швидше вигідні цій опозиційній силі, ніж реаліям, які відображають дійсність. У самому зверненні до ЗМІ з проханням розмістити привітання Президента України не може бути нічого поганого, адже друкувати його чи ні – залежить тільки від доброї волі ЗМІ. Крім того, йдеться про привітання Президента на адресу жінок – громадянок України. У цьому я як медійник (Олександр Семирядченко в минулому – шеф-редактор телеканалу ICTV) нічого поганого не бачу. Ми розуміємо, що зовнішній тиск і вплив на редакційну політику ЗМІ заборонені».
 
Керівник Головної служби інформаційної політики СП Лариса Мудрак підтвердила «ТК», що такий лист був розісланий друкованим ЗМІ. «Цей лист підписувала я, - сказала вона. – У листі ми звертаємось до ЗМІ з класичним проханням – розмістити вітання Президента зі святом. Це обов’язок влади – вітати своїх громадян зі святами. Секретаріат Президента – державна структура, тому не має змоги платити за всі такі привітання. Ми використовуємо будь-які можливості, щоб донести привітання Президента до громадян, в тому числі просимо ЗМІ розмістити один раз текст привітання».
 
Нагадаємо, влітку 2007 року рекламні ролики Президента вже розміщувались на правах соціальної реклами на всеукраїнських телеканалах. Тоді Національна рада з питань телебачення і радіомовлення визначила ролик «Універсалів більше не буде» як соціальну рекламу методом виключення.
 
«Комерційна реклама, умовно кажучи, – це реклама, яка має на меті заробляння коштів. Прихована реклама – це реклама, що подається під виглядом інформації, але має на меті знову ж таки отримання коштів. Порівняльна реклама – це реклама, де інформація поєднується з чимось. А соціальна реклама не має на меті отримання прибутку і повинна зважати на соціальні показники. Саме тому ми розцінили ролик як соціальну рекламу, бо він підпадає під статтю першу і 12-ту закону “Про рекламу”», - сказав тоді «Детектор медіа»  перший заступник голови Нацради Ігор Курус.
 
Відповідно до Закону «Про рекламу», соціальна реклама – «інформація будь-якого виду, розповсюджена в будь-якій формі, яка спрямована на досягнення суспільно корисних цілей, популяризацію  загальнолюдських цінностей і розповсюдження якої не має на меті отримання прибутку».
 
Водночас, не всі фахівці поділяють думку Нацради та представників Секретаріату Президента. «Весь 2007 рік ми були свідками масового використання соціальної реклами для фактичного транслювання прихованої політреклами, - каже медіаюрист В’ячеслав Якубенко. На мою думку, найчастіше цим зловживали Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко. Основна ознака соціальної реклами полягає в тому, що вона має піднімати важливу суспільну проблему: запобігання ВІЛ/СНІДу, збільшення народжуваності тощо. Якщо у привітанні Президента йдеться про захист прав жінок або подолання насильства у родині, тоді за змістом це, безперечно, соціальна реклама. Але тут, на мою думку, варто брати до уваги й етичний аспект: оскільки наближаються президентські вибори, і політична сила Президента може взяти участь у ймовірних позачергових парламентських виборах, то за таких політичних умов важливіший дух, а не буква закону. Тож таке привітання Президента можна розцінювати як приховану політичну рекламу».
 
На думку пана Якубенка, уникнути таких колізій могла б допомогти практика колективних привітань від вищих посадових осіб: Президента, прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради. «Позаяк вони належать до різних політичних сил, ніяких зауважень до такого привітання не було б. І це була б соціальна реклама, якщо б  вона була присвячена захисту прав жінок», - каже юрист. Він рекомендує всім ЗМІ, перш ніж прийняти рішення про публікацію запропонованого повідомлення, показати його юристу, який спеціалізується на медіаправі. «Для того, щоб увічливо відмовити Президентові, можна пояснити, що, виходячи із принципу рівних можливостей, якщо надавати площу для привітань глави держави, треба надати таку саму площу для привітання й лідерам інших гілок влади, а також принаймні лідерам  парламентських фракцій. А це неможливо з огляду на обсяг видання», - радить В'ячеслав Якубенко.
 
P.S. До редакції журналу «Детектор медіа» прохання оприлюднити привітання Президента з 8-м Березня не надходило.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17931
Коментарі
24
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
журналіст
5909 дн. тому
Та відчепіться ви від них! Таке враження, що нема більше про що говорити і свою жовч де вилити. Вас же просили, а не НаПОЛЯГАЛИ! І ніякої провини Лариси Мудрак, а тим більше -" совєтської школи", я, наприклад, не бачу.Бо коли ПР нагинає (а це всі знають) - так робиться все шито-крито. Без офіційних листів. О. Бондаренко ще любить виступити за демократію. Приходили з Ганею до нас на 1 Національний. Знаєте, що головне було у цій репризі? "ЗБЕРЕГТИ ВПЛИВ НА ІНФОРМАЦІЙНУ РЕДАКЦІЮ!!!". І цей вплив тут є, завдяки вміло розставленим кадрам. Так що привітання від Президента - це просто привітання. На відміну від більш тривожних речей. І небезпечних до того ж
простописец
5912 дн. тому
2Серж: Если речь идет о каждом вами написанном, тогда - да! ;))
Serg
5912 дн. тому
Простописец, Ви опинились у якомусь прекрасному для Вас видуманому світі. Тепер Ви можете робити висновок про перетворення Президента "в іміджевому плані" в англійську королеву з будь-якого повідомлення прес-служби Президента:))
простописец
5913 дн. тому
Браво пиарщикам из Секритариата! Они, то ли всилу своей ограниченности, то ли в силу подчиненности эффективно отрабатывают линию подрыва имиджа президента. Больше таких поздравлений, меньше реальных дел и очень скоро в имиджевом плане Ющ превратится в английскую королеву, что и подкрепит политреформу! :))
otar
5913 дн. тому
(останньому) Якщо ви хоча б кілька разів читали ТК, то помітили б, що тематикою видання є медіасфера в цілому, і аж ніяк не лише телебачення.
5913 дн. тому
Да на самом деле - ничего плохого в этом нет. Выбрали Президента - уважайте его. Хочет поздравить женщин - пусть поздравляет. Блин, Телекритика! Вы-ж в 2004 в первых рядах на Майдан бегали, что же вы теперь демократов корчите! Ну не нравится Лене Бондаренко, что Банковая им не досталась, - пусть себе пишет. Тем более, что письмо Секретариата не на каналы пришло, а в прессу. Или вы теперь Бумагокритика тоже?
Адекватный
5913 дн. тому
пиар за чужой счёт. вообще что за совковые привычки - поздравления от первых лиц в газетах. хотят поздравить - в кассу!
Секретариату
5913 дн. тому
Может быть. Согласен. Все равно "трояк".
Инкогниту
5913 дн. тому
После "Зі щирою повагою" запятую допустимо не ставить -- проконсультируйтесь у филологов, прежде чем кого-нибудь поучать.
Секретариату
5913 дн. тому
По правилам между инициалом и фамилией ставится пробел. Поэтому "В.Ющенко", "И.Ванникова" и "Л.Мудрак" - это ошибки, равно как и "м.Київ" и "вул.Банкова" в нижнем колонтитуле бланка. После "Зі щирою повагою" тоже следовало бы запятую поставить. В школе бы за подобное письмо поставили минимум "трояк". Еще девушкам скажу, что если вы пишете фамилии заглавными буквами, то пишите уже так же и фамилию своего Президента.
Марія
5913 дн. тому
Молодець, Мудрак - совєтскаую школу не зря прошла дівка!
Василь Петрович
5913 дн. тому
Ну це звичайнісіньке свинство по-балогановськи! Гроші всі покрали - тепе просяться, як бідний переночувати! СВИНСТВО!
И вновь
5913 дн. тому
А что, кто-то осмелился ОТКАЗАТЬ? Вообще-то неоковыристая работа пиарщиков. Бардак. ТОПОРНАЯ РОБОТА - ИЛИ ЦИРКАЧИ В КЛЮБИ! Слава Богу Яценюк до этого не додумался. Знает :)
Морской
5913 дн. тому
Византия!!!! Неужели мало телевидения??? Да полные мраки! Пример с Лени Космоса берут! Бедный Йорик и наш Виктор Андреевич. Что хотят с ним то и делают...
ІГОР
5914 дн. тому
Нечуване ХАМСТВО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Нехай БАЛОГА-злодій заплатить з власної кишені! Бандюковичі! {CENSORED}!!!!
Читач
5914 дн. тому
Може в ПР слово "просимо" означає "виконати негайно". Там де люди ніколи не просять, а тільки наказують, важко зрозуміти, про що йдеться, коли кажуть "просимо". Нормальне звернення напередодні свята. До чого ця хвиля?!
Олександра
5914 дн. тому
Я теж не бачу тут жодної проблеми. І немає нічого поганого в тому, що Президент звернувся з проханням привітати жінок від його імені. Пані Бондаренко вже не знає, що придумати. А пану Якубенко можна побажати не переживати, що не вистачить місця надрукувати привітання представників всіх гілок влади та всіх політичних сил. Коли всі ці представники гілок влади та політсил пришлють одночасно однакові прохання, тоді і можна буде вести про щось розмову. Крім того, представники гілок влади та політсил можуть надіслати привітання до різних газет. І нічого не буде страшного, якщо різні газети надрукують привітання від різних представників влади та політсил.
5914 дн. тому
Щиро Ваш - "Вы" с большой буквы предполагает обращение к конкретному лицу, тогда как в основном тексте такого прямого обращения нет. И восклицательный знак оторван пробелом, что тоже ошибка.
julia
5914 дн. тому
Нехай Бондаренко у Дені Іванеска спитає - як і за що вони .янека піарили. У привітанні Президента не бачу нічого поганого. Принаймні, люди ПРОСЯТЬ. А не ВИМАГАЮТЬ. Відчуйте різницю
жаба
5914 дн. тому
Вот телекритику и задавила жаба, что их не попросили :-)
5914 дн. тому
През не настолько глупый чтоб печатать поздравление в телекритике. :-) Сайт еще хорош, как место сплетен медийщиков, чего не скажешь о журнале
Андрій
5914 дн. тому
А в чому проблема? Президент не має права звернутися до ЗМІ з ПРОХАННЯМ надрукувати його вітання жінкам? Люди, Ви в адекваті? А щодо "медіаюриста"...:))) Друзі, не називайте цього чоловіка юристом, не в образу йому буде сказано:)) Чого вартує лише уступ: "оскільки наближаються президентські вибори, і політична сила Президента може взяти участь у ймовірних позачергових парламентських виборах, то за таких політичних умов важливіший дух, а не буква закону..." Автор взагалі має уявлення про законодавче визначення "виборчого процесу", його терміни? Автор може дати правову дефініцію "політиної сили Президента"? Який дух, яка буква, це елементарна некомпетентність. Врешті, колеги журналісти, якщо Ви вважаєте, що на Вас Секретаріат Президента тисне, оскаржуйте дії посадових осіб Секретаріату Президента України. Хай "медіаюристи" у суді докажуть свою правоту:)
2 вопроса
5914 дн. тому
Если поздравление от президента страны - почему в подписи этого нет? А еще интересно - кто автор фотографии, которая используется в открытке?
На марше
5914 дн. тому
Ну подумаешь - решили поздравить от имени Преза... что тут такого особенного? Главное - что есть реально право печатать или не печатать у всех! Никто ж не заставляет. И в нелояльности обвинять не будет..
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду