Каша Сальцова: «Цивілізація – це коли населення в курсі, що відбувається зі вмістом їхнього сміттєвого бачка далі»

7 Жовтня 2008
32946

Каша Сальцова: «Цивілізація – це коли населення в курсі, що відбувається зі вмістом їхнього сміттєвого бачка далі»

32946
Каша Сальцова: «Цивілізація – це коли населення в курсі, що відбувається зі вмістом їхнього сміттєвого бачка далі»
Продовжуємо тему сміття. Лідерка гурту «Крихітка Цахес» та активістка екологічної ініціативи «Торба – Природі» www.torbanature.org, спрямованої на зменшення побутового споживання пластикових пакетів, розповідає про сміття в головах та довкіллі, цивілізовані принципи споживання та здорові побутові звички, яких бракує українцям.
 
– Що повинна знати про проблему сміття сучасна людина?
– Це смішно, але треба знати, що варто менше купувати непотрібних речей. Треба розуміти, що вам не потрібен імуномодулювальний йогурт, про який кричить реклама. Якщо у вас проблеми з імунітетом, киньте палити, спіть на годину більше, купіть кросівки та йдіть у спортзал. Що чим більше ви купуєте і чим багатше стає суспільство, тим відчутнішою стає проблема утилізації. Особливо у нас, де немає індустрії переробки відходів та виробництва товарів із вторсировини і більшість сміття (в тому числі небезпечного) просто спалюють, причому неподалік від населених пунктів. Що все, що ви викидаєте, рано чи пізно повертається до вас у вигляді хімічних сполук у воді, повітрі або їжі, тому треба уважніше ставитися до покупок та їх упаковки. Що в супермаркет треба брати власний пластиковий пакет, яким можна користуватися пару тижнів. Що краще купувати молоко в паперових пакетах, а не в пластикових пляшках або кульках. Що не треба купувати продукти, які швидко псуються, «про запас». Що не треба перетворювати свій сімейний бюджет на мрію китайського маркетолога і варто купувати більше продуктів місцевого виробництва.
 
Може, сучасній людині і не треба знати конкретно про сміття. Треба розуміти реальну потребу і відрізняти її від бездумного споживання по інерції. Є ж такий вислів – культура споживання? От мені здається, що її у нас поки немає.
 
– Є споживання, але бракує культури. З твоєї точки зору, чому з нами так відбувається?
– Українці хочуть купувати, як американці, одягатись, як італійці, але навіть міські жителі «ходять під себе», як індійці. У нас немає таких дрібних побутових звичок, які би свідчили про цивілізоване ставлення до відходів, масив яких ми ж самі створюємо. Зокрема, мій знайомий іноземець був здивований, коли дізнався, що навіть дорослі викидають пакети після соку, не складаючи їх – у розвинених країнах після того, як ви випили молоко чи сік, пакет розплющують і тільки після цього кладуть у смітник, щоб він займав менше місця, бо навіть дітям відомо, що тим самим вам буде потрібно менше пластикових кульків для сміття.
 
Штучно нав’язаний маркетологами темп споживання спрямований на те, щоби всі ми купували більше і більше, щоби у нас з’являлась ілюзія того, що всі навколо це роблять, і в таких самих обсягах. Такий темп проходить «на ура» – нам, як пострадянському суспільству, травмованому дефіцитом, здається, що ми маємо наздогнати Захід, що ми все пропустили, що якщо ми зараз це не купимо, то у нас більше не буде нагоди. Тому тут за квартиру біля ТЕЦ, красна ціна якій 40 тисяч, готові платити 120, взявши кредит під 17% при зарплатні 700$. У цьому значенні Ukraine is Absurdistan.
 
За моїми спостереженнями, сучасне покоління 30-річних схильне компенсувати брак вибору товарів споживання у дитинстві, але, як казав хтось із російських блогерів, «зайва пара штанів із Jennifer не робить вас середнім класом». Я бачила в супермаркеті «американський сендвічний хліб» російсько-італійського виробництва з терміном споживання 2 (!) місяці. Мені складно уявити, що українці, які протягом останніх років шістдесяти купують теплі батони зранку, зглянуться на цей сумнівний продукт, але якщо є товар – є тенденція споживання будь-чого, що нагадує елемент західного життя. Мій менеджер учора бачила у касирки в обміні валют IPhone – в Україні всі страшенно хочуть жити не «добре», а «не гірше».
 
Ознака цивілізації – це розумний баланс у покупках між тим, що нам дійсно потрібно, тим, що нам дуже хочеться мати, і тим, що купують усі по інерції – через монополізацію ринків міжнародними компаніями та інші процеси глобалізації.
 
І, звичайно, цивілізація – це коли населення в курсі, що відбувається зі вмістом їхнього сміттєвого бачка далі. Неприємно визнавати, але: або ми «зазирнемо у смітник» сьогодні і навчимося правильно поводитись зі сміттям, або житимемо в ньому завтра. За даними компанії FairShare, у світі до 30% продуктів викидають у смітник, навіть не розпакувавши. Це психологічний трюк, відомий із друкованої реклами 30-х років – коли показують 2 подушечки жувальної гумки, яку герої відправляють до рота, а не одну, або «бонусні упаковки», де «тепер плюс 15% безкоштовно».
 
– Ти вважаєш, що сміттєва катастрофа в Україні вже факт чи лише справа майбутнього? Можливо, це результат апокаліптичної налаштованості окремих особистостей?
– Я взагалі-то музикант і більше розбираюсь у творчості Garbage, ніж у реальному смітті, але у нас просто бруднувато, як для країни, яка хоче вважати себе Європою, ні? Ну і, чесно кажучи, кількість викинутої пластикової тари, якою, зокрема, покрита вся фортеця в Судаку, мене вразила. Я не знаю, що це – катастрофа, свинство туристів чи низька зарплатня прибиральників фортеці, але було огидно дивитися.
 
– Проблема сміття та його переробки інтернаціональна (дивися, приміром, що робилося в Неаполі). Можливо, ми перебільшуємо масштаби цієї проблеми в Україні?
– А давайте дочекаємося такої ситуації, як в Неаполі? Мені просто цікаво, як українці реагуватимуть – тягнути мішки зі сміттям додому і там розбирати, палити у власному подвір’ї чи продавати за кордон? :))))
 
– Що можна зробити вже сьогодні? З чого треба починати кожному з нас, не чекаючи, коли у держави, що зайнята перманентною політичною кризою, знайдеться час розгрібати сміття?
– Ну, «Крихітка» як музичний гурт у своїй екологічній ініціативі пропонує зробити хоча б одне – проявити природну для кожного українця ощадливість і ходити на закупи з власними сумками і кульками. Нічого оригінального – хороший радянський тренд, до якого варто повернутися.
 
Все просто – треба взяти вдома 4 кульки із супермаркету (у всіх же точно є вдома цілий кульок кульків, правда?) і покласти по одному в 4 улюблені сумки, з якими ви ходити на роботу. А зайшовши після роботи за продуктами – просто покладіть їх у власний пакет, потім викладіть продукти і покладіть назад у торбу. І все. Не купуйте новий, а використовуйте по можливості власний. А ще краще, якщо у вас є якась багаторазова сумка, яка легко складається. Ми випустили такі торби, зробили сайт www.torbanature.org, там кожен може прочитати, чим погане пластикове сміття. Поки користуються популярністю.
 
Все просто – ви купуєте/берете менше кульків на касах магазину – менше канцерогенно небезпечних сполук викидають сміттєспалювальні заводи. Кілька разів бачила, як купуючи 1 компакт-диск у музичній крамниці, люди загортають його в кульок і кладуть до сумки. Він же і так у целофані, навіщо вам зайвий кульок, яких у вас вдома ще 30 штук? Думати головою перш ніж хапати черговий пластиковий пакет – це проста побутова звичка, але якщо вона набуде масовості, стане менше одного з найбільш небезпечних видів сміття.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32946
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Chukuchan
5688 дн. тому
А ще - дитячі майданчики. Тато веде дворічного синочка на гірку і кидає в пісок недопалок... пляшки з пива, банки, пакети кидають прямо в пісочниці - де граються свої ж діти!!! чи коли під себе ходиш то нехай і діти загребуться... що робити, люди???
Del Mar Odesa
5692 дн. тому
Суспільство дійшло до того, що за півкроку до урни смітить собі під ноги, це роблять навіть дорослі і на перший погляд свідомі люди. Всі звикли, що на морі замість піску окурки, нікого не бентежить те що місто оточене сміттям. Серед молоді вважається крутим палити і демонстративно кидати недопалки будь де. Дійсно, якщо людина смітить собі в легені, то чи є їй діло до довкілля. Стає сумно, це повсюдне свинство псує настрій. Рідко виходжу на природу, а коли трапляється, то повертаюсь у відчаї та з пакеми чужого сміття... Кашо, дякую за те, що ти робиш.
охотник та грантоедов
5696 дн. тому
За версту разит отработкой какого-то политкорректного еврогранта. Наше поколение, опустившее не одного грантодателя в 1993-1998 годах на таких экомелочевках, чует этот среднеоплаченный порыв за версту. Жаль, что не подняли в своё время десяток штук зелени на обучении донецких не гадить мимо очка. На смену такому просветительству неизбежно пришла суровая школа гастарбайтерства, когда совков-безбатченков учат раскладывать фекалии по пакетам их западные домохозяева- и бьют рублем если что, протоплазма понимает только электрошок деньгами. Через десяток лет, когда с этой территории разбежится всё что-либо человекообразное, просвещение рассосется само собой. Последний, кто будет помнить принцип работы АЭС и каскада водохранилищ, потушит свет и сольёт воду на выходе
Авжеж
5701 дн. тому
Каша - умнічка.
Tasha
5701 дн. тому
із кульками вже роблю. А от пакети дійсно треба складати. Буду. Дякую за інтерв'ю
welcome
5701 дн. тому
А я так завжди іроблю )
5702 дн. тому
" Я взагалі-то музикант і більше розбираюсь у творчості Garbage, ніж у реальному смітті, але у нас просто бруднувато, як для країни, яка хоче вважати себе Європою, ні?" Для начала нужно убрать музыкальных мусор в виде всяких сальцовых, а потом уже называться Европой, а то у них и без нас такой дряни хватает. Пусть книги почитает для начала по экологии, а не разглагольствует. Вернадского не всякая свеЦЦкая публика потянет... Амосова ещё по перекуру с перепоем на оргиии с падружками возможно... З.Ы. Мы не катимся (в попо), мы уже давно там, только этА попо такая большая, что мало кто замечает насколько это ПоПо большая и какой ПЭ будет эта попо начнёт издавать звуки...
5702 дн. тому
Приємно, що є такі люди в нашій країні. Бо особисто знаю керівника одного державного культурного закладу Києва, яка сказала, що не збирається розбирати сміття по сортах, хоч у подвір*ї і стоїть спеціальний контейнер... томущо не хоче заводити друге відро і взагалі - їй байдуже. Ось таке совкове (хоч і молоде) бидло.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду