Євробачення-2004. Почалося?

30 Січня 2004
1147

Євробачення-2004. Почалося?

1147
Олександр Зирін, незалежний телевізійний оглядач, для “Детектор медіа” Символічно, що низка телефонних дзвінків до мене з приводу участі України в черговому телевізійному пісенному конкурсі Євробачення (тепер уже 2004) співпала з демонстрацією на одному з вітчизняних комерційних телеканалів французької комедії „Іграшка”. Ви пригадуєте: президент видавничого холдінгу, його маленький син, звільнення журналістів, П’єр Рішар і т. д.
Євробачення-2004. Почалося?
А символічно – тому що фільм був в ефірі буквально наступного дня після досить помпезної прес-конференції у приміщенні Національної телекомпанії України і низки телесюжетів на різних каналах (попереду – друковані відгуки!). У сюжетах тих про все – крім головного: хто вибирав? Знову відсутня чиста, прозора, оприлюднена заздалегідь процедура відбору учасника від моєї країни – знову Тінь. І це вже не перший дзвіночок – вони будують Систему.

Український шоу-бізнес (а видовищне телебачення – його органічна і невід’ємна частина) перед серйозною загрозою! Вітчизняних телевізійників, кого з посмішкою попід руку, а кого і коліном під... (ну ви знаєте куди) вперто і цілеспрямовано ведуть і штовхають до „рассєйско-постсосвєтської” та „тусовочної” побудови відносин: у коридорчиках, біля таць з фужерами і ікричкою, в конвертиках і без них. Шлях цей – у глухий кут, у тіньовий сектор економіки. Хто не вірить – передивляється клаптик ефірного часу „вітчизняних” музичних каналів і телепрограм. В ефірі тому – штучно місця для вітчизняного шоу-бізнесу не залишено. А відтак – наші музики штучно не мають доступу до глядача. Глядач штучно не має інформації щодо творчості вітчизняних музик. Немає концертів. Немає грошей і у музик, і у бюджеті. І пішло-поїхало...

Чи не головна особливість ведення шоу-бізнесу за північно-східними рецептами: щоб було тихесенько, щоб ніхто не знав, із рук в руки... Процедурки „унутрішнього відборчику” і т.п. Уже одного разу це пройшли – пригадуєте Євробачення-2003 і 20 (двадцять!) нулів від глядачів Європи на адресу моєї держави. Їм, повірте, байдуже. А вам, панове журналісти вітчизняні? Чи ви не розумієте, про що йдеться? Почитайте матеріали сьогоднішніх газет (від 30.01.2004 року) – там багато розлого „про посягання на суспільну стабільність” і подібного. Також – дуже потужна, дуже представницька і... знакова всеукраїнська нарада з боротьби з корупцією та організованою злочинністю – наступного дня після оголошення рішення про участь України в пісенному Євробаченні в Туреччині.

Фільм „Іграшка”: Президент – головному редактору однієї зі своїх газет:

„Роздягайтесь і йдіть голим коридорами редакції... Так хто з нас чудовисько? Я – той, хто наказав вам зняти штани, чи ви – той, хто зголосився оголити дупу?”

Франція сімдесятих. Звичайно ж – збіг...

„Що, не бачите ви?.. Ситуація дуже непроста і вимагає негайних зрушень” (УТ-1, 30.01.2004, 22 година 03 хвилини) – Президент. України. Діючий. До чиновників...

Олександр Зирін, незалежний телевізійний оглядач, для “Детектор медіа”

Читайте також:

І знов – „кулуарне” Євробачення

Україна на Євробаченні-2003: аста з лавістою бєйбі. До того ж – двадцять разів

Україна на Євробаченні – підсумовуючи сказане

Олександр Пономарьов сприймає свою участь у „Євробаченні-2003” як затратну місію?

Радість!.. Чия? За скільки?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1147
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 601
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду