Україна на Євробаченні – підсумовуючи сказане

7 Березня 2003
1358

Україна на Євробаченні – підсумовуючи сказане

1358
Протягом двох тижнів на сторінках “Детектор медіа” йде динамічне і жваве обговорення питання участі нашої держави в Пісенному конкурсі “Євробачення-2003”. Сьогодні попередній підсумок обговорення підводить автор першої публікації щодо цієї події телепродюсер Олександр Зирін.
Україна на Євробаченні – підсумовуючи сказане
Олександр Зирін, продюсер, режисер, експерт ТБ Протягом двох тижнів на сторінках “Детектор медіа” йде динамічне і жваве обговорення питання участі нашої держави в Пісенному конкурсі “Євробачення-2003”. Сьогодні попередній підсумок обговорення підводить автор першої публікації щодо цієї події телепродюсер Олександр Зирін.



Цікава і неординарна подія – участь України у Євробаченні - потребувала всебічного обговорення, адже мова йде про прем’єрну участь нашої держави у всеєвропейському пісенному змаганні з багатими і цікавими традиціями. І участь ця фінансується громадянами України. Логічно було припустити, що громадян України ЗАЦІКАВИТЬ, за якими принципами, з дотриманням яких норм ( моральних, етичних, бізнесових) їх держава вибудовує свою роботу в цій сфері.

Отож “Детектор медіаю” були поставлені ряд запитань керівництву Національної телекомпанії України:

Коли і ким було прийняте рішення про офіційну участь України в конкурсі “Євробачення”?;

Яка фізична чи юридична особа сплатила вступний внесок за участь України у конкурсі “Євробачення-2003”?;

Чи проводився в Україні відкритий конкурс? Коли, де, яким чином? Хто представляв жюрі конкурсу? Яким чином затверджувалися результати? Який був алгоритм прийняття рішення щодо участі конкретного виконавця у конкурсі?

Чи було створено оргкомітет і як триває підготовка до конкурсу?

Суть відповідей віце-президента НТКУ п.М.Охендовського та директора дирекції міжнародних відносин НТКУ п.П.Грицака зводилася до наступного (повний текст дивіться в “Детектор медіа” від 27.02.2003):

рішення про участь України в конкурсі прийняла НТКУ, як офіційний представник нашої держави в Європейській мовній спілці, реєстраційний внесок ( 43.000 швейцарських франки) платить державна телекомпанія, Національна телекомпанія застосувала “внутрішню процедуру відбору” представника нашої держави на конкурс “Євробачення-2003”, “колегіальне рішення було прийняте керівництвом телекомпанії та керівниками її творчих підрозділів”, “проводити національний відбірковий конкурс із наперед відомим результатом було б просто лицемірством і марним витрачанням коштів, яких у Національної телекомпанії і так обмаль”, НТКУ буде готувати щотижневуТБ-програму про Пісенний конкурс Євробачення, протягом тижня команда журналістів буде працювати в Латвії напередодні конкурсу, буде проведено телеміст Київ-Рига, Організаційний комітет створено нещодавно і його очолить віце-премєр-міністр п. Д.Табачник.

До аналізу ситуації “Детектор медіаю” були запрошені і вітчизняні експерти, люди, які живуть проблемами українського шоу-бізнесу та музичного телебачення: Г.Татарченко, М.Паперник, Е.Баталова, О.Вратарьов, В.Шинкарук, А.Матвійчик, Ю.Нікітін, А.Кудлай, О.Вергеліс. Привертає увагу і той факт , що багато вітчизняних фахівців банальну ситуацію, яка склалася навколо участі України в конкурсі “Євробачення-2003”, коментувати просто відмовилися.

Переважна більшість експертів “Детектор медіа” виступили за прозору і відкриту форму відбору українських виконавців для участі в Пісенних конкурсах “Євробачення”.

Говорилося і про те, що можна не проводити помпезні і дорогі концерти - потрібна лише чітко визначена і зрозуміла процедура визначення конкурсанта від України. Адже хочеться вірити, що й справді „керівники творчих підрозділів НТКУ”, які відповідають за багато важливих речей - від прогнозу погоди до відслідковування подій навколо бактеріологічної зброї Іраку - зацікавлено переймалися ще одним зваженим колегіальним рішенням: щодо якості віршованого і музичного матеріалу пісні для Євробачення. Проте, на жаль, прізвищ тих, хто, за словами представників керівництва НТКУ, приймав це „колегіальне рішення” – ми так і не почули. Чи не тому, що їх оприлюднення веде до елементарного: телефонного дзвінка і спроби журналістів поспілкуватися?

Відчу і те, що врахували фахівці-експерти “Детектор медіа” і практичну неможливість зміни ситуації, тому бажали успіху єврообранцю року нинішнього. Реалістично оціюючи можливості виконавця з України, можна окреслити і головне його завдання – зайняти місце не нижче 12. Такий успіх дозволить Україні НЕ ПЛАТИТИ наступного року вступний внесок за участь, хоча, можливо, сталися і зміни в Регламенті конкурсу.

Достатньо гостро і чесно було вказано на шпальтах “Детектор медіа” і на очевидне : оскільки директором ТО музичних і видовищних програм НТКУ є п.О.Мозгова, то тим більш з етичної точки зору мала б проводитися саме відкрита і прозора процедура відбору . Але, на жаль...

Учасники обговорення добирали логічні аргументи, намагалися достатньо чітко і коректно формулювати думки. Автор цих рядків, як ініціатор такого обговорення, мусить зізнатися в одному: жодного разу я не отримував такого задоволення від відповіді конкретної особи на конкретне запитання. Звісно, я прекрасно розумів ситуацію, яка виникла. Але не очікував, що все настільки смішніше і ...драматичніше. З одного боку – європейський конкурс, почесна участь, музична еліта, потенційні вагомі здобутки, голова оргкомітету – інтелектуал віце-прем’єр, сотні тисяч гривень і т.д. Себто рівень – о-го-го!!! З іншого – одне запитання і одна відповідь... Далі цитую матеріал “Детектор медіа” від 27.02-2003 року:

Свою думку з приводу ситуації, що виникла, на прохання кореспондента “Детектор медіа” висловив сам Олександр Пономарьов.

Як Ви ставитесь до претензії, що оскільки Вашу участь у конкурсі має оплатити Національна телекомпанія України, яка існує на кошти платників податків, то, відповідно, моральніше було б провести всеукраїнський конкурс для визначення учасника “Євробачення-2003”?

Олександр Пономарьов: - Справа у тому, що є два методи відбору на цей конкурс. Перший: коли вирішує творчий колектив телекомпанії – учасниці

“Євро бачення”, другий метод відбору – це національний конкурс. І це відомо, я про це неодноразово говорив на прес-конференціях.

Той продюсер, що писав цю єрунду на ваш сайт, задає запитання як людина з вулиці, що нічого не знає”. (Очевидно, йдеться про матеріал “Радість!..Чия? За скільки?” розміщений у “Детектор медіа” українським телевізійним режисером-постановником з 20 річним стажем роботи, телепродюсером і телевізійним експертом Олександром Зиріним. – О.З.). „Якщо вона хоче знати це, - продовжимо цитувати відповідь О.Пономарьова, - є сайти, є інформація. Я вибачаюся, але мені немає зараз за що пісні купувати. Ви розумієте, що таке взагалі зробити вибірковий конкурс? Це –“Таврійські ігри” №2, тоді це буде повноцінний відбірковий конкурс. Я от був у Латвії. Це-Палац спорту, це, як мінімум 150 тисяч доларів, де наша держава їх зараз візьме? Зараз треба купувати пісні закордонних авторів. Хто платитиме за це? Я плачу...Я вам чесно кажу, якби у мене була можливість, якби я знав, що така ситуація буде, то я б із задоволенням би цю місію комусь іншому, коли хтось так дуже хоче поїхати на цей конкурс...Зирін, може, хоче поїхати, чи, може, його бувша дружина?” (Кінець цитати).

Пропоную всім ЗМІ України без змін і скорочень, дослівно і без коментарів надрукувати запитання “Детектор медіа” і відповідь найліпшого вибранця України для Європи. І щоб це читали і міністри, і люди, і продюсери, і співаки... Читали і розуміли...

Кидається у вічі ще одне – готовність штучно сформувати провокативну ситуацію: учасник від нашої держави “на знак протесту проти тиску преси” може гордо грюкнути дверима перед... самим початком конкурсу. Автор цих рядків оперативно зв’язався зі штабами декількох відомих виконавців – достатньо коректно там відмовилися коментувати можливість термінової заміни. Професіонали розуміють - треба серйозно готуватися. А часу професіоналам не залишили, адже офіційно повідомили про уже КІНЦЕВІ результати “процедури внутрішнього відбору” на початку лютого. Не на початку січня 2002 року, а у лютому 2003-го. Відчуваєте різницю?

Цілий рік ТО музичних і видовищних програм НТКУ мало можливість спокійно і відкрито організовувати телевізійний національний відбірковий конкурс... А професіонали музичного мовлення на НТКУ є і працювати вони, повірте, вміють: перегляньте тільки офіційно заявлений список можливостей вище - щотижневі програми, репортажі, телеміст Київ-Рига. І абсолютно спокійно вони, професіонали, могли б заробити гроші. Чи ставилося перед ними таке завдання? Риторичне запитання... І музиканти України отримали б можливість показати своє творче вміння. А їх директори та продюсери - своє вміння відшукати спонсорів. А спонсори і меценати в нашій країні на екранах своїх телевізорів мали б можливість переглянути потенційні і реальні можливості майбутніх учасників телевізійного шоу. Переглянути і оцінити свої можливості щодо вкладання капіталів або рекламних інвестицій. І прийняти правильне рішення...

Чи обговорювалася така можливість? Риторичне запитання... Хоча цього року і урядовці, і меценати, здається, провели правильний аналіз і зрозуміли, про що йдеться – учасники прес-конференції в НТКУ офіційно заявили про заклопотаність тим, що інтересу інвесторів Пісенний конкурс “Євробачення-2003” чомусь не викликав. А дійсно, чого б це раптом українські бізнесмени мають підтримувати чийсь дрібний приватний сімейний бізнес? Банально і прикро...

Звісно, починаючи з 12 березня Національна телекомпанія України буде докладати надзусилля задля того, щоб заробити кошти для оплати реєстраційного внеску Пісенного конкурсу і окупити свої витрати на роботу по його висвітленню. І це зрозуміло – наші з вами сотні тисяч гривень треба відпрацювати. Та зробити це можна було б спокійніше, ефективніше і цивілізованіше. Я, як автор першої публікації стосовно проблеми, разом з “Детектор медіаю” дякуємо всім учасникам громадського обговорення за розуміння головного: ми з вами аналізували право українських громадян на отримання вчасної та правдивої інформації, ми обговорювали питання моральності та етичності поведінки дрібних і не дуже державних клерків, яким ми платимо зарплату. “Детектор медіа” – наскільки мені відомо- була приємно вражена підтримкою фахівців, які констатують, що демократична і цивілізована Україна має прозоро, чесно і аргументовано в тій чи іншій формі довіряти тим чи іншим особам представляти інтереси своїх громадян на престижних європейських форумах і робити це, жорстко дотримуючись нормальних людських норм етики і моралі.

І ще один нюанс - НТКУ( в особі того ж п. П.Грицака) переймається тим, як за державний рахунок “дати змогу українським журналістам висвітлювати цю подію... безпосередньо з місця події”. Автор цих рядків плекає надію, що зрозумів ПРАВИЛЬНО і йдеться про ШТАТНИХ СПІВРОБІТНИКІВ НТКУ. Також я сподіваюся, що склад офіційної делегації України для відвідання конкурсу “Євробачення-2003” буде оприлюднений.

Щодо висвітлення цього конкурсу є ще одна цікава і логічна пропозиція – надати офіційну інформацію про те, скільки і куди треба перерахувати коштів для акредитації та поїздки вітчизняних журналіста та оператора у складі делегації України на Пісенний конкурс “Євробачення-2003”. Очевидно, відповідь надійде з Оргкомітету або НТКУ. Олександр Зирін, продюсер, режисер, експерт ТБ

Від „Детектор медіа”: - Як нам здається, ситуація навколо методів організації участі України в телевізійному Пісенному конкурсі “Євробачення” і стиль проведення робіт по висвітленню цієї події поставили цілу низку питань щодо реального стану речей в українському вітчизняному музичному і видовищному телебаченні. Як ми вже зазначали, тут є про що поговорити. Ми готуємо такі публікації - не закриваючи теми.

Читайте також:

Олександр Пономарьов сприймає свою участь у „Євробаченні-2003” як затратну місію?

Олександр Пономарьов представлятиме Україну на “Євробаченні-2003”



Запитання „Детектор медіа”: - Як ви вважаєте, чи потрібно було проводити відкритий загальнонаціональний конкурс для того, щоб визначити учасника від України на конкурсі „Євробачення-2003”, що пройде цього року в Литві?

Україна “підспівуватиме” учасникам “Eurovision” разом із усією Європою.

Радість!.. Чия? За скільки?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1358
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду