І знов – „кулуарне” Євробачення

29 Січня 2004
1876

І знов – „кулуарне” Євробачення

1876
Найбільшим подивом для українців, мабуть, є навіть не той факт, що Україну представлятиме Руслана, а те, що її конкуренткою з боку Росії може стати представниця (чи то представник) України, а саме – Вєрка Сердючка. Втім, Руслану це не лякає. Гідними і сильними суперниками вона вважає Балкани, адже вони теж можуть продемонструвати справжній етнічний стиль виконання. На прес-конференції, що відбулася вчора у конференц-залі НТКУ, Руслана сказала: „У нас з Андрієм дуже хороші стосунки.
І знов – „кулуарне” Євробачення
Те, що він представлятиме Росію, – не дивно, а патріотично. Хай Україна голосує за Росію, а Росія – за Україну.”

На прес-конференції Руслана зізналася, що Євробачення було її мрією ще з 1997 року. Більше сорока концертів, які вона провела у своєму турі по всій Україні, співпраця з лондонським „зубром” Пітером Гебріелом додали впевненості співачці.

В Україні, за словами президента НТКУ Олександра Савенка, претендентів було лише двоє, точніше, дві претендентки – Ані Лорак та Руслана. (Дивно, що інші талановиті виконавці, як, наприклад, гурт „Океан Ельзи”, навіть не потрапили до списку претендентів. У Росії претендентів було четверо, окрім Вєрки на Євробачення рвалися Анастасія Стоцька, група „Smash” та, знову ж таки, українки з „ВІА Гри”. І, знову ж таки, хто саме обирав претенденток? У пресі щодо цього була дуже різна інформація – починаючи від тверджень, що Лорак і Руслана отримали запрошення від самого Євробачення! – „ТК”).

Олександр Савенко повідомив, що як такого національного конкурсу, на якому би визначилися виконавці, гідні представляти Україну на Євробаченні, не було: „Треба було б зробити хорошу відбіркову програму, щоб підготуватися, як це заведено у цивілізованому світі, та часу для цього вже нема. Пісенний конкурс наступного року треба розкручувати вже сьогодні”. (Тобто, знову повторюється ситуація минулого року – дивіться минулорічні публікації „Детектор медіа”). До того ж, за словами Савенка, матеріальний бік у цій справі – не останній камінь спотикання. Тож, мовляв, Художня рада НТКУ вирішила, що найбільше чинників співпало на користь Руслани: це й імідж, і мелодика, і офіційний платиновий диск співачки, і, до того ж, грандіозні та численні промоакції Руслани.

Точну суму витрат на підготовку та участь у конкурсі ані Руслана, ані пан Савенко назвати не захотіли, стверджуючи, що буде використано спонсорські та власні гроші Руслани, а бюджетних чи політичних залучено не буде. Савенко каже, що й бюджетні кошти НТКУ також не будуть залучені, адже у кошторисі компанії видатки на конкурс не передбачено. За словами О.Савенка, будуть залучені кошти, які Національна телекомпанія заробила на рекламних та комерційних послугах.

Довідка „Детектор медіа”:

У 2004 році дещо зміниться формат Євробачення. А саме, відтепер Конкурс складатиметься з двох частин – півфіналу та гранд-фіналу. Це зроблено з метою залучення до Конкурсу якомога більшої кількості країн. Цього року у Євробаченні візьмуть участь 36 країн, 24 з яких стануть учасниками гранд-фіналу. 14 з них уже відомі – це Туреччина як країна-організатор, чотири країни, які традиційно роблять найбільші внески до бюджету Конкурсу, – Франція, Іспанія, Велика Британія та Німеччина, а також дев`ять країн, які набрали найвищі бали у Конкурсі минулого року, – Австрія, Бельгія, Ірландія, Ісландія, Норвегія, Польща, Румунія, Росія, Швеція. Ще десять країн, в тому числі і Україна, потраплять до фіналу Конкурсу за результатами півфіналу – Албанія, Андорра, Бєларусь, Боснія-Герцеговина, Хорватія, Кіпр, Данія, Естонія, Фінляндія, Македонія, Греція, Ізраїль, Латвія, Литва, Мальта, Монако, Нідерланди, Португалія, Сербія і Чорногорія, Словенія, Швейцарія.

Нагадаємо, що активну участь у Євробаченні Україна бере вдруге. До участі у конкурсі допускаються країни, телекомпанії яких є членами Європейської мовної спілки. В Україні членом ЄМС є лише НТКУ, яка подала до Європейської мовної спілки офіційну заявку на участь у Конкурсі у 2002 році. Тобто, під час Євробачення-2002 у Талліні Україна була пасивним учасником, НТКУ транслювала Конкурс, однак свого співака не представляла. Минулого року Україна як пасивний учасник попереднього року автоматично отримала право активної участі на 48-му пісенному конкурсі Євробачення, який відбувся 24 травня 2003 року у Ризі. Олександр Пономарьов, з піснею "Hasta la Vista", зайняв 14 місце серед 26 учасників.

Читайте також:

Цього року Україну на Євробаченні представлятиме співачка Руслана

Олександр Пономарьов сприймає свою участь у „Євробаченні-2003” як затратну місію?

Україна на Євробаченні – підсумовуючи сказане

„Україна на Євробаченні-2003: аста з лавістою бєйбі. До того ж – двадцять разів”
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
“Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1876
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 601
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду