«Репортери без кордонів» відзначили берлінський ювілей

«Репортери без кордонів» відзначили берлінський ювілей

27 Вересня 2014
4851
27 Вересня 2014
11:02

«Репортери без кордонів» відзначили берлінський ювілей

4851
«Репортери без кордонів» відзначили берлінський ювілей
«Репортери без кордонів» відзначили берлінський ювілей

Німецьке відділення міжнародної організації «Репортери без кордонів» відзначає 20-річчя. Вітання з цієї нагоди учасникам об'єднання надіслав президент ФРН Йоахім Ґаук.

 

«Ті, хто зазнає погроз і переслідувань через проведення розслідувань у своїх країнах, можуть, перебуваючи у вигнанні, покластися на підтримку «Репортерів без кордонів»,- зазначив пан Гаук. - Вони не тільки надають їм притулок, а й забезпечують нову перспективу у житті та у роботі. Завдяки «Репортерам» голос журналістів долинає з тюрем. Організація, часто протягом багатьох років, невтомно бореться за їхню свободу».

 

Поштовхом до створення осередку в Німеччині стало убивство у 1990-х роках під час громадянської війни на теренах Югославії кореспондента Süddeutsche Zeitung Еґона Скотланда (Egon Scotland), нагадують «Репортери». Трагічна подія викликала тривогу світової громадськості небезпекою, з якою зіштовхуються військові кореспонденти. Шок, спричинений ситуацією, та бажання французького RSF зробити свою організацію міжнародною, привели до створення у вересні 1994 року німецького відділення.

 

RSF відзначила цю пам'ятну подію у берлінській Академії мистецтв.

 

«Репортери» запросили своїх давніх партнерів і прихильників, представників медіа, політичного світу та громадянського суспільства.

 

Про становище ЗМІ у своїх країнах і співробітництво з RSF розповіли журналіст Емін Міллі (Emin Milli), якому довелося тікати з Азербайджану, та його пакистанська колега зі схожою долею Міра Джамаль (Meera Jamal). Вона працювала у найпопулярнішій англомовній газеті Dawn, через погрози також змушена була покинути країну і нині є редактором вісника «Журналісти у вигнанні» (Journalists in Exile). RSF надає репортерам-політичним емігрантам моральну підтримку та матеріальну допомогу.   

 

 «Сьогодні наша робота так само важлива як і 20 років тому, - вважає речниця виконавчого правління німецького відділення RSF Астрід Фролофф (Astrid Frohloff). «Нещодавні жахливі убивства репортерів у Сирії терористами «Ісламської держави в Іраку і Леванті» (ISIS) чітко вказують на небезпеки, з якими зіштовхуються журналісти», - заявила вона. Пані Фролофф відзначила, що репортери «зазнають також погроз і переслідувань диктаторських режимів - таких, як у Китаї, та авторитарних режимів - таких, як в Азербайджані». Вона нагадала й про «придушення свободи преси й слова міжнародними розвідувальними службами, масове стеження ними за журналістами».

 

Нині Reporters sans frontières зі штаб-квартирою у Парижі мають 9 національних відділень в Європі (у Франції, Німеччині, Австрії, Бельгії, Іспанії, Великій Британії, Італії, Швеції, Швейцарії та представництва в Азії (Бангкок, Стамбул, Токіо), в Америці (Монреаль, Вашингтон). Вони також отримують інформацію від понад 120 кореспондентів у світі.

 

«Репортери» мають свого представника у Києві і приділяють постійну увагу аналізу становища в українських ЗМІ, оперативно реагуючи на актуальні теми.

          

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»      

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4851
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду