detector.media
27.09.2014 11:02
«Репортери без кордонів» відзначили берлінський ювілей
«Репортери без кордонів» відзначили берлінський ювілей

Німецьке відділення міжнародної організації «Репортери без кордонів» відзначає 20-річчя. Вітання з цієї нагоди учасникам об'єднання надіслав президент ФРН Йоахім Ґаук.

 

«Ті, хто зазнає погроз і переслідувань через проведення розслідувань у своїх країнах, можуть, перебуваючи у вигнанні, покластися на підтримку «Репортерів без кордонів»,- зазначив пан Гаук. - Вони не тільки надають їм притулок, а й забезпечують нову перспективу у житті та у роботі. Завдяки «Репортерам» голос журналістів долинає з тюрем. Організація, часто протягом багатьох років, невтомно бореться за їхню свободу».

 

Поштовхом до створення осередку в Німеччині стало убивство у 1990-х роках під час громадянської війни на теренах Югославії кореспондента Süddeutsche Zeitung Еґона Скотланда (Egon Scotland), нагадують «Репортери». Трагічна подія викликала тривогу світової громадськості небезпекою, з якою зіштовхуються військові кореспонденти. Шок, спричинений ситуацією, та бажання французького RSF зробити свою організацію міжнародною, привели до створення у вересні 1994 року німецького відділення.

 

RSF відзначила цю пам'ятну подію у берлінській Академії мистецтв.

 

«Репортери» запросили своїх давніх партнерів і прихильників, представників медіа, політичного світу та громадянського суспільства.

 

Про становище ЗМІ у своїх країнах і співробітництво з RSF розповіли журналіст Емін Міллі (Emin Milli), якому довелося тікати з Азербайджану, та його пакистанська колега зі схожою долею Міра Джамаль (Meera Jamal). Вона працювала у найпопулярнішій англомовній газеті Dawn, через погрози також змушена була покинути країну і нині є редактором вісника «Журналісти у вигнанні» (Journalists in Exile). RSF надає репортерам-політичним емігрантам моральну підтримку та матеріальну допомогу.   

 

 «Сьогодні наша робота так само важлива як і 20 років тому, - вважає речниця виконавчого правління німецького відділення RSF Астрід Фролофф (Astrid Frohloff). «Нещодавні жахливі убивства репортерів у Сирії терористами «Ісламської держави в Іраку і Леванті» (ISIS) чітко вказують на небезпеки, з якими зіштовхуються журналісти», - заявила вона. Пані Фролофф відзначила, що репортери «зазнають також погроз і переслідувань диктаторських режимів - таких, як у Китаї, та авторитарних режимів - таких, як в Азербайджані». Вона нагадала й про «придушення свободи преси й слова міжнародними розвідувальними службами, масове стеження ними за журналістами».

 

Нині Reporters sans frontières зі штаб-квартирою у Парижі мають 9 національних відділень в Європі (у Франції, Німеччині, Австрії, Бельгії, Іспанії, Великій Британії, Італії, Швеції, Швейцарії та представництва в Азії (Бангкок, Стамбул, Токіо), в Америці (Монреаль, Вашингтон). Вони також отримують інформацію від понад 120 кореспондентів у світі.

 

«Репортери» мають свого представника у Києві і приділяють постійну увагу аналізу становища в українських ЗМІ, оперативно реагуючи на актуальні теми.

          

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»      

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY