Жартуйте, співайте, менше думайте

5 Липня 2007
2651
5 Липня 2007
09:39

Жартуйте, співайте, менше думайте

2651
Шкода, економ-версія «Таврійських ігор» виявилася невдалою у всіх сенсах, особливо це відчувалось у телевізорі.
Жартуйте, співайте, менше думайте

Еврика! Здається, нарешті я зрозумів палку любов телепродюсерів до різного роду розважалок і таку ж палку відразу до всього більш-менш інтелектуального. Як це не парадоксально, але Сірка зарито на печерських пагорбах, де безупинно клепають найприкольніші у світі комікси під загальною назвою «Українське політичне життя». Саме зараз у прокат запустили новинку, називається «Вибори». Слід визнати, що до «жартів» вітчизняних політиків КВН-ам і «Комеді клабам» рости й не дорости. Словом, країна жартує на найвищому рівні, то що, скажіть, робити телебаченню – сіяти розумне і добре!? Нагорі можуть не зрозуміти. Не уявляю, чого ми ще надивимось і наслухаємось, а от те, що обрегочемося, знаю стовідсотково.

 

Наприклад, «Таврійські ігри» в Києві, які досить вдало висвітлював у своїх ефірах канал М1, теж сприймались як жарт, щоправда, невдалий. Скільки би нас не переконували, що «Таврійські» у Києві – це круто, картинка чесно показувала повну відсутність фестивального драйву, азарту і святкового піднесення, що завжди панував у Каховці. У Києві тривала банальна «солянка» на стадіоні, а в пам’яті оживав білий пароплав і природній амфітеатр, де просто неба сидів окрилений люд. Шкода, економ-версія «Таврійських ігор» виявилася невдалою у всіх сенсах, особливо це відчувалось у телевізорі. Стадіон, навіть дуже великий, атмосферу Таврії так і не створив.

 

Загалом, музика на телебаченні – це щось автономне і дуже своєрідне. Зрозуміти концепції наших музичних каналів під силу хіба що їх творцям. Музичне життя на каналах патологічно однобоке – поп і гламур. Ні М1, ні ОТВ не переобтяжують себе суто професійними чи бодай просвітницькими музичними програмами. Безкінечні хіт-паради, в котрих змагаються здебільшого співаки-одноденки, чий рейтинг залежить від гаманця тата чи коханця. Про музичні стилі, напрямки, фестивалі альтернативної музики й мови нема. Зрештою, хто про це говоритиме – напівголі дівчатка? Єдиною програмою, що може претендувати на універсальність, як то кажуть, догодити попсі і джазу, є «Муз.ua» (Перший національний). Ведуча цієї програми Маша Орлова – адекватна і, дякувати Богу, ще не співає. Це єдина програма, що намагається фахово висвітлювати не таке вже і яскраве музичне життя країни. Мабуть, варто було би сказати про легендарну колись «Мелораму», та, на жаль, визначити жанр цієї програми сьогодні надзвичайно складно. Здається, «Мелорамі» давно слід дати нову, просту і красиву назву: «Ольга Горбачова». А що, вважаю – це гарна ідея, хіба не так?

 

І ще кілька слів про те, що досить рідко трапляється на телебаченні, – про стиль. Як відомо, стиль – обличчя розуму, та все ж цю влучну фразу Шопенгауера не слід буквально ототожнювати з програмою, про котру піде мова. Хоча у стильності їй не відмовиш. «Book-сіті» – єдина на весь наш телевізійний світ програма, котра апелює до людини розумної і поки що читаючої. Шкода лише, що ведучий Євген Михайлов ставиться до свого справді гарного дітища дещо легковажно. Іронічна манера поведінки в кадрі мені особисто імпонує, а от удавана, відсторонена байдужість – не зовсім. «Book-сіті» – це своєрідний приклад сучасної телевізійної форми із модними штучками. Вміє Євген Михайлов будувати діалог, його запитання лаконічні, актуальні, цікаві та імпульсивні, а гості, що особливо похвально, не затаскані авторитети, а зовсім «юні» літератори з особливим світобаченням і наївною та прекрасною вірою в те, що у цій країні говорити українською модно. Не сперечатимусь, можливо це і так. От лише співати модніше російською.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2651
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду