Мем помер – хай живе мем!

12 Березня 2013
18768
12 Березня 2013
12:00

Мем помер – хай живе мем!

18768
Що спільного у «Симпсонів», англійських балерин і єгипетських студентів? Вони всі погано танцюють!
Мем помер – хай живе мем!

Дуже часто логіку масової культури пояснити ще тяжче, ніж логіку ринків цінних паперів. Що популярне, що - ні, що продається, а що лишається лежати і вкриватися уявною курявою на уявних полицях - часом ці розбіжності слідують причинно-наслідковим зв'язкам, а часом - зовсім ні. І навіть у ретроспективі розібратися достеменно, що саме зробило той чи інший носій змісту популярнішим за інші - вкрай складно.

 

Візьмімо для прикладу «Гарлем шейк» - манія, що не просто домінує в інтернеті останні 4-5 тижнів, але й змогла подолати всюдисущий «Ґанґам стайл». Той царював попередні кілька місяців, досягнувши мільярду переглядів у «Ютьюбі» псевдоапокаліптичного 21 грудня.

 

Проте відмінність між цими найбільш заразними інтернетними фішками останніх місяців дуже чітка. Корейський хіт винесло на гребінь хвилі за рахунок екзотики, ритму і якісного відео, спочатку відзнятого висококваліфікованими фахівцями і грамотно промотованого в інтернеті пізніше. Звісно, велику роль у блискавичному успіху корейського відео відіграла й випадковість, але передумови для успіху було закладено апріорі.

 

«Гарлем шейк» - культурний феномен, що піднявся з, так би мовити, низів, те, що англійською називають корінням трави, і це зробило його набагато популярнішим і заразнішим, а тому - цікавішим і впливовішим.

 

Коротка історія, якщо ви не в курсі: першу версію «Гарлем шейк» записала на початку лютого (так, лютого, так, 2013 року) група австралійських підлітків. Використавши як саундтрек запис американського діджея Баауера, вони виконали кілька нескладних і досить незграбних танцювальних рухів і виклали результат в інтернет. Відео стало набирати тисячі переглядів щодня, але, і це вражало навіть більше, стало на чолі дуже численного руху послідовників.

 

Глядачі не лише дивилися, як танцюють півголі підлітки у нескладній 30-секундній формулі - спочатку один, поки його друзі незворушно займаються своїми справами, а потім раптово теж з'являються в кадрі, шалено смикаючись у танцювальному фрістайлі. Глядачі почали виготовляти власні відео. Буквально через 10 днів після завантаження першого варіанту «Гарлем шейку» «Ютьюб» став отримувати по чотири тисячі (!) саморобних відео цього ж танцю на день. Наразі кількість відео зі словами «Гарлем шейк» у назві сягає сотень тисяч.

 

Порахувати точну кількість відеопослідовників і осягнути вплив «Гарлем шейку» складно, позаяк ці відео не продаються в «Ай-тьюнз», їх не вихваляють Обама та Бан-Кі Мун, як це було з «Ґанґам стійл». Та навіть найповерховіший перегляд кількох відео «Гарлем шейку» дає зрозуміти, наскільки планетарним стало це явище.

 

Від оригінальної версії

 

 

 

До інтерв'ю зі враженими власною славою австралійськими хлопчиками:

 

 

До цілого всесвіту «Гарлем шейків»:

 

У літаку з Колорадо Спрінгз до Сан Дієго (американські авіаційні власті навіть взялися розслідувати, чи не занадто танцюристи розтрусили літак у процесі запису відео):

 

 

Під водою:

 

 

У будинку для літніх людей:

 

 

На австрійській пожежній дільниці:

 

 

В університеті міста Уфа у Російській Федерації:

 

 

У Маріуполі:

 

 

У Київському метро його танцювали з портретом Януковича:

 

 

У Єгипті - біля штаб-квартири ісламістської партії студенти - опоненти президента Мурсі:

 

 

За «Гарлем шейк» взялися й такі гіганти розважальної індустрії, як «Симпсони»:

 

 

І навіть Ургант:

 

 

І навіть справжнісінькі балерини Англійського національного балету:

 

 

Лишається тільки сподіватися, що ви будете й далі читати цю замітку, а не кинетеся шукати цікавий костюм для запису власного варіанту «Гарлем шейку», натхненні фантазією однопланетників.

 

Із поширенням інтернт-маній і вірусних відео стало модно говорити про меми - поняття з соціокультурних досліджень, вироблене понад 30 років тому. З переходом глобалізації в активну фазу воно стало особливо актуальним, за ситуації, де найрізноманітніші ідеї, культурні форми та змісти поширюються як пожежа в сухому лісі. Шлях поширення - імітація (на відміну від генетичної пам'яті), в ході якої той чи інший феномен відповідно змінюється залежно від місцевих особливостей.

 

Інший приклад сучасно-культурних мемів, які принесла з собою глобалізація на початку нового тисячоліття, - телевізійні формати, що ними мають нагоду насолоджуватися в тому числі й українські глядачі. Від співів і танців до обміну дружинами й готовністю лягати під ніж хірурга-косметолога - квазіреальність створених за іноземними телеформатами програм, особливо якщо участь у них беруть «звичайні» люди, є ключовим елементом популярності.

 

Якщо реаліті-шоу стирають чи, принаймні, імітують стирання кордонів між глядачами у їхніх вітальнях і студіями телеканалів і роблять перший крок на шляху до «демократизації» процесу творення нових елементів культури, то інтернетні манії цю демократичність виводять в абсолют.

 

Станцювати «Гарлем шейк» може абсолютно будь-хто. Танцюючи його і виставляючи результати в інтернет, автори всіх цих відео заявляють а) про свою приналежність до безтурботної, «попущеної» половини людства; і б) свої елементарні права людини - право рухатися, як заманеться, право сміятися, право одягатися у що завгодно.

 

І ось саме тут, з буцімто дурникуватої кампанії «Гарлем шейк» раптово стає вже не просто фішкою-манією, витребеньками знудженої молоді, а політичною заявою.

 

Про потенціальну й реальну здатність інтернету піднімати людей на підтримку реальних акцій і дій кажуть і пишуть давно. У деяких випадках, як, наприклад, під час Арабської весни вона навіть стала реальністю.

 

Але далеко не завжди йдеться про революційні ситуації, про оті ленінські «верхи» й «низи». Дуже часто справа в ізольованості тих чи інших верств суспільства, у відсутності можливостей самовиражатися.

 

Одне з уміщених вище відео - з Єгипту, де місцеві студенти, один із них у масці Міккі-Мауса, танцюють біля штаб-квартири ісламістської партії. Ці студенти, які самі не є ісламістами й не хочуть радикалізації своєї країни, - найкращий приклад верстви населення, що постала перед цілком реальною загрозою втратити голос і право на самовираження.

 

Ненасильницька, жартівлива форма протесту (відтворена й у кліпі з київського метро, де по правому флангу танцю хтось вимахує портретом президента) - не ознака наївності тих, хто цей протест виражає, це радше врівноважена, мудра ознака впевненості у власній правоті.

 

Лірика пісні (достатньо обмежена) в цьому контексті є особливо іронічною. Єдина фраза - con los terroristas - у перекладі з іспанської означає «з терористами». Але можна з упевненістю сказати: коли діджей Баауер брав семпл пісні в інших музикантів, не розібравшись, до речі, як слід, із авторськими правами, він і підозрювати не міг, якою революційною хвилею розійдеться його трек світом.

 

Падання на хвіст «народним» мемам великих комерційних одиниць, на кшталт окремих телепередач (версія «Гарлем шейку» з «Вечірнього Урганта» далеко не перша в телецарині - американський телеведучий Джіммі Фаллон випустив свою версію майже одразу після появи оригінального кліпу) чи розважальних закладів (хто чекав, що шейкуватимуть навіть балерини?) підтверджує вірусну могутність цих мемів і ту ж непевність у логіці сучасної культури, про яку ішлося на початку замітки.

 

«Симпсони», один із найвідоміших брендів світової анімації, танцюють «Гарлем шейк», бо від потяга мемів не можна відставати, інакше - дивися - він тебе переїде.

 

Єгипетські студенти борються за свої права. В Австралії кількох шахтарів звільнили з роботи після того, як вони зняли свою версію «Гарлем шейку» в копальні й буцімто поставили під загрозу техніку безпеки.

 

Що спільного в усіх цих людей? Що спільного в уфимських студентів, у маріупольських відвідувачів «МакДональдза», у єгиптян, у киян, у каліфорнійців, в австралійців? На відміну від Урганта і «Симпсонів», вони рідко виступають по телебаченню. Але зараз вони хочуть бути почутими. Або, принаймні, побаченими. Принаймні, протягом 30 секунд.

 

Відео - з YouTube, фото - кадр The Harlem Shake з YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18768
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду