Тельбухи телеполітики

21 Лютого 2011
39842
21 Лютого 2011
16:35

Тельбухи телеполітики

39842
Політ Ікара у виконанні Мустафи Найєма на Першому національному скінчився цілком закономірно. Чи справді те, що він показував в After live, було важливим для глядача?
Тельбухи телеполітики

Спроба Мустафи Найєма візуалізувати засобами телебачення добре відомий усім журналістам факт дволикості народних обранців скінчилася раптово й драматично. Стартувавши наприкінці січня, програма After live стрімко просунулась уперед у пошуках межі показного демократизму політиків та обслуговуючого телеперсоналу, знайшла цю межу й боляче тріснулась об неї головою. Безрозсудне, але воістину журналістське прагнення показати світові кадри, на яких ведучий «Шустер live» Савік Шустер розповідає про свої переговори з главою Адміністрації президента Сергієм Льовочкіним про перехід програми на Перший національний, увінчалось відставкою Мустафи.

 

Фінал радше типовий, ніж екстраординарний, пригадаймо хоча б прощання Вахтанга Кіпіані з «Великими українцями» імені Табачника. Прямий ефір - це свобода, але те, що відбувається поза ефіром, за його лаштунками - це бізнес. І Савік Шустер як ніхто відчуває місце, де свобода закінчується, а бізнес починається. Його малодушне пояснення, що Мустафа, мовляв, просто шукає «рейтингового ворога», а про Льовочкіна він «переплутав», навіть коментувати бридко - як і рішення залишити авторську програму Мустафи з іншим, тихішим ведучим. Останнє має сенс хіба що як акт дріб'язкового самоствердження, адже After live була проектом Мустафи, кров від крові й плоть від плоті автора, й поза контекстом його журналістського доробку та амплуа просто не сприйматиметься. Втім, побачимо наступної п'ятниці.

 

Від початку програму супроводжували досить дивні обставини, які дозволяли здогадуватися про боротьбу, яка велася навколо неї в середовищі людей, що приймають рішення щодо державного каналу. Проект стартував у четвер о 18.00 і згодом його було перенесено на 18.00 п'ятниці - перед випуском «Шустер live», але не впритул до нього.

 

По-перше, 18.00 - не час для політичних програм. Для аудиторії, яка багато років дивилася «свободи слова» з 20.30 і пізніше, початок шоу о 19-й - рано й незвично, а що вже казати про 18-ту.

 

По-друге, на момент виходу програми по ефіру, який вона препарувала, минає цілий тиждень, і глядачі просто не пам'ятають, про що йшлося у студії. Завдяки цій затримці та своїй авангардній уривково-клаптиковій стилістиці After live зрозуміла лише тому, хто невідривно дивився попередній випуск шоу Шустера й має дуже добру пам'ять.

 

Зрештою, багато що за тиждень просто стає неактуальним. Глядачеві, який готується почути обговорення найзлободенніших подій у студії «Шустер live», пропонують флешбек, що відсилає до пережитих, обдуманих і забутих новин тижневої давнини. З погляду психології медіаспоживання  - це нісенітниця.

 

Зважаючи на гутаперчеву сітку мовлення та шалений трафік нових проектів в ефірі Першого, важко повірити в те, що Єгор Бенкендорф не знайшов би для програми двадцяти хвилин у неділю чи понеділок. Словом, програму хоч і взяли, але виділили їй такий час, щоб нею поменше цікавилася цільова - політично стурбована - аудиторія. Чому? Здогадатися неважко - ще один приклад конфлікту між різновекторними силами, що спричиняють метаморфози Першого національного: прагненням частини менеджерів зробити з нього нормальний канал, вимогами політиків і чиновників обслуговувати інформаційні та піар-потреби влади, необхідністю, в силу однієї з цих піар-потреб, створювати видимість демократичних перетворень і руху до громадського мовлення, бажанням різних мікрогруп впливу прорватися поближче до ефіру, і так далі.

 

Що хотів нам сказати цією програмою Мустафа Найєм? Він досить чітко сформулював це перед прем'єрою: поза ефіром, коли не треба справляти враження на багатомільйонну аудиторію, політики змінюються, стають відвертішими, знімають маски, говорять цікаво. Якщо заскочити їх у цей момент, можна показати виборцям, що ті, за кого вони голосують, насправді не ті, кого вдають. Прагнення, повторюся, воістину журналістське - особливо похвальне в ситуації, коли дедалі більше журналістів відучується шукати правду й переходить до шаблонної ретрансляції чужих меседжів.

 

Чи справді те, що хотів нам показати Мустафа, є важливим? Для Мустафи, безперечно, так. У світі його професійних зацікавлень ці люди грають головні ролі, вони - його селебритіз, він бачить їх без краваток, бачиться з ними в ресторанах, читає їхні «зливи», має в мобільному їхні телефонні номери, а отже, знає про них незрівнянно більше за пересічного українця. І, як справжній журналіст, прагне про це розповісти.

 

І йому це добре вдається. Ми побачили, що неприязнь між владою та опозицією зникає, щойно вимикається камера, й непримиренні опоненти перетворюються на приятелів, колег і партнерів. Побачили, як замашки й лексика Михайла Бродського доповнюються відповідною кепкою та шкірянкою. Почули, як Петро Порошенко пишається своїми колишніми успіхами в навчанні. Довідалися, хто з політиків ходить до магазинів, хто купує гречку, хто знає, скільки коштує хліб. Побачили пакет гречки в пещених пальцях Наталії Королевської. Зрозуміли, що регіонали самі трохи соромляться того, що їхнім голосуванням диригує Чечетов. І ще багато іншого. 

 

Припускаю, що, за аналогією з шанувальниками таблоїдів, які спрагло ковтають кожну фразу Кривошапка чи діви Монро, існує певна категорія глядачів-політоголіків, яких беруть за душу відвертощі політиків у рекламних паузах, змушуючи докорінно переосмислювати засадничі проблеми буття. Які будуть справді вражені, побачивши, що регіонал Мірошниченко обіймається із бютівцем Шкілем, і обоє мають на обличчях однаковий вираз поблажливої зверхності, глузливо відповідаючи на запитання журналіста. Можливо, якісь фанатки, що мали Йосипа Вінського за еталон моральності, мусили бігти по корвалол, почувши з його уст: «Я ніколи не ходжу в магазин. Якщо чоловік ходить до магазину з авоською, значить, він себе не поважає. Ось ви ходите в магазин? У вас, напевно, сім'ї нема. Є? Значить, ви себе не поважаєте. Господарство - справа жінки».

 

Але для більшості глядачів, слухачів і читачів подібні відкриття будуть іще одним, - і зовсім не обов'язковим, - підтвердженням того загальновідомого факту, що українські політики, за рідкісним виключенням  - брехливі покидьки.

 

Ми знали, що вітчизняна політика неапетитно виглядає зовні, попри всі зусилля гримерів-іміджмейкерів, і здогадувались, - отримуючи тому чимало підтверджень, рідко трансльованих центральними каналами, частіше «Українською правдою», - що зсередини вона не краща. Програма Мустафи допомогла в цьому пересвідчитись, оскільки, хоча в кулуарах телешоу політики стають трохи більш схожими на людських істот, нічого бодай трохи симпатичного в цих істотах нема.

 

Ця задумка спрацювала, але мало що дала, позаяк громадяни, яким ще є в кому розчаровуватися серед українських політиків, усе одно навряд чи багато зрозуміли (занадто багато підтексту, часто блимають кадри, труситься камера, міняються ракурси й теми, нерідко поганий звук), а інші давно в курсі. Як на мене, значно ціннішим елементом у цій програмі були власні спроби автора розібратись у темах, у яких традиційно неспроможна, ба навіть і не намагається, розібратися програма Шустера. Це було своєрідне продовження лінії, заданої програмою «Чорне і біле», в якій Мустафа поставав уже не причепливим пронозою з мікрофоном, такою собі політичною Катею Осадчою, а системним, дорослим журналістом. Його мікророзслідування, у яких доказами ставали кадри та фрази зі студії та кулуарів, супроводжувані коментарями експертів і аналізом самого Мустафи, допомагали виплутати з нетрів, у які глядача заганяла демагогія й показуха ток-шоу. Доповнюючи програму «Шустер live», але водночас нівелюючи той її ефект, який є найбільш вигідним владі - імітації публічної політики та свободи слова.

 

Якщо професійний журналіст в умовах цензури (в цьому випадку це була цензура особистих стосунків, інтересів керівництва й політичних покровителів, «корпоративної етики») дозволяє собі поводитись як професійний журналіст, - «своє робить», не помічаючи обмежень, - він добре знає, чим усе закінчиться. Мустафа чинив саме так: анонсував на фейсбуку розповідь Савіка про Льовочкіна, хоча міг би здогадатися, що в ефір це не піде. Та й поза тим весь час звертався до теми обставин переходу «Шустер live» на Перший, ідучи наперекір головному правилу регіоналів, яке «Савік Шустер студія» мусила прийняти й виконувати, перейшовши під егіду влади: не виносити сміття з хати. Чи могло це скінчитись інакше? Не на українському телебаченні.

 

Відмовившись від компромісу, Мустафа зник з ефіру, а якби погодився працювати за правилами та з урахуванням обмежень, нав'язаних владою та її медіаслугами, зник би з професійної журналістики. Для людини, свідомої своїх талантів і професійного капіталу, рішення правильне. Для влади ж - іще одне свідчення того, що свобода слова не дорівнює «програмам свободи слова», а зімітувати її - неможливо.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
39842
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Злий
4815 дн. тому
atos - приписавши Отару від балди "галіцайство", ти якраз і демонструєш - НЕдоботу та НЕпорядність по відношенню до своєї країни та її громадян. Я, до речі, волинянин, якшошо. :) P.S. А до справжнього Атоса тобі - як до скайлайну рачки...
Otar Dovzhenko
4816 дн. тому
atos, я в Запоріжжі народився якшошо)
atos
4816 дн. тому
"Злый" не примазывайся к Отару. Отар большая умница. В вопросах журналистику--ему равных я не вижу.Он никогда не опускается до оскорблений. Подкупает его толерантность,интеллигентность, но он родился в Галичине и его менталитет не совпадает с моим. И это нормально. Время великий лекарь и поможет нам находить,даже не компромисс, а консенсус. Но вы оба слишком льстите мне--то я Депутат ПР,то даже сравним с Колесниченко. Ради бога ,я простой "пересичный" гражданин воспитан в духе доброты,порядочности(как мне кажется) и хочу добра для своей страны. Далеко не однозначно отношусь к ПР,но мой( думаю не только мой)главный оллонент это БЮТ. Надо быть конченым дебилом ,что бы верить этому СУЩЕСТВУ. Иногда я сравниваю ее, по авантюризму , с княжной Таракановой(у Данилевсого). Такое же "темное" происхождение,маньячность в стремлении к власти и многое другое. Ну если не Бог,то нормальный наш "электорат" выбросит ее на свалку и чем раньше,тем лучше. А был бы я настоящий АТОС --поступил бы так же как с Миледи...
Злий
4817 дн. тому
2 Otar Dovzhenko! Мій варіант: atos = Каліснічєнка :) Тикскить, граф де ля Фер з уманського стадіону.
Otar Dovzhenko
4817 дн. тому
atos, я вже здогадався, що ви народний депутат України, член фракції Партії регіонів, тепер намагаюся вгадати, хто саме :)) (пояснюю: нікому іншому вболівати за приватність політиків не спало б на думку)
позор жополизам
4817 дн. тому
"Они не рассчитывают на публичность,на камеру" - Верно подмечено. Разумеется, они рассчитывают на темники, на цензуру, на телефонное право. В этом весь украинский политикум.
atos
4818 дн. тому
Отаре,вы так красочно описали этот инцидент между двумя видными фигурами в СМИ,что нет необходимости обсуждать политическую подоплеку происшедшего. Но меня не интересует кто кому продался и кто на кого работает. Меня интересует этическая,моральная сторона дела. Ведь существует интим (не только в постели) , что- то личное,сокровенное между двумя,в данном случае ,журналистами и они могут быть откровенными до неприличия. употреблять любой сленг или другую неприличную лексику. И это нормально. Они не рассчитывают на публичность,на камеру. ( вспомните "Все пропало").Там тоже была подлость со стороны журналистов. Сама задумка этого проекта вызывает сомнения. тем более с М.Наемом.его интеллект,воспитанность вызывает сомнения. Но о самом ПОСТУПКЕ--ПРЕДАТЕЛЬСТВЕ, своего коллеги и наставника , говорить не приходится. Думаю сработает правило -я тебя породил,я тебя и убью. И здесь Отаре ,меня удивляет Ваша солидарность с поступком М.Наема. Я не поклонник, ни одного,ни другого,но подлость Мустафы налицо и она ему очков не добавит.
Свобода
4818 дн. тому
http://news.liga.net/news/N1105266.html классный материал от Харченко
B6V9H
4818 дн. тому
Как журналист Наем совершенно ничем не выделяется на фоне своих коллег. Разумеется, кроме экзотической внешности. Вся его журналистика - пиар самого себя любимого... Что и показала недолгая история его очередного сольного проекта. На этот раз разоблачил Савика, благодаря которому собственно и стал поп-журналистом номер 1 в Украине. Что дальше?
гавана
4818 дн. тому
Бенкендорфа к позорному столбу! Что это он везде брехал про свои сверх усилия , чтобы Шустер перешел на УТ-1? Оказывается,просто Левочкин дал отмашку ...и все.
Drahoman
4818 дн. тому
Разом із переконливою і слушною оцінкою, яку, як завжди, проникливий пан Довженнко дає політикуму, мені здається не зовсім правдивою оцінка пана Найєма, котрий непрямим чином, разом із відомими противсіхами, своєю принциповою і, можливо, інколи заслуженою критикою Тимошенко, посприяв у критичний період приходу ПР. Тобто я хочу сказати, що така "позачасова" критична журналістика можлива, але в ситуації українського трагізму з приходом люмпенів і марґіналів до влади позачасовість злигується з ющенківським месіанізмом. І в тому, і в тому випадку моделюється ситуація, котра може виникнути в Україні через кілька десятків років, якщо марґіналізм у нас не переможе. А сьогодні, на превеликий жаль, зрадливій інтеліґенції треба було б, як колись ішлося в зовсім іншій трагічній ситуації, "з ким ви, панове цнтеліґенти". Я сумніваюсь, що в цій ситуації стнадарти об'єктивістської журналістики, котра й панові Довженку наразі до смаку, слушні.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду