Святкова спецоперація

28 Жовтня 2010
41175
28 Жовтня 2010
14:10

Святкова спецоперація

41175
Вже сама назва марафону на Першому національному «Всім миром – 1945» (спільного проекту НТКУ і каналу «Інтер») задавала тональність суто пропагандистській справі
Святкова спецоперація

Спершу - цитата: «Поразительная разница существует между передовой, где льется кровь, где страдание, где смерть, где не поднять головы под пулями и осколками, где голод и страх, непосильная работа, жара летом, мороз зимой, где и жить-то невозможно, - и тылами. Здесь, в тылу, другой мир. Здесь находится начальство, здесь штабы, стоят тяжелые орудия, расположены склады, медсанбаты. Изредка сюда долетают снаряды или сбросит бомбу самолет. Убитые и раненые тут редкость. Не война, а курорт! Те, кто на передовой - не жильцы. Они обречены. Спасение им -  лишь ранение. Те, кто в тылу, останутся живы, если их не переведут вперед, когда иссякнут ряды наступающих. Они останутся живы, вернутся домой и со временем составят основу организаций ветеранов. Отрастят животы, обзаведутся лысинами, украсят грудь памятными медалями, орденами и будут рассказывать, как геройски они воевали, как разгромили Гитлера. И сами в это уверуют! Они-то и похоронят светлую память о тех, кто погиб и кто действительно воевал! Они представят войну, о которой сами мало что знают, в романтическом ореоле. Как все было хорошо, как прекрасно! Какие мы герои! И то, что война - ужас, смерть, голод, подлость, подлость и подлость, отойдет на второй план. Настоящие же фронтовики, которых осталось полтора человека, да и те чокнутые, порченые, будут молчать в тряпочку».

 

Це написав не «український буржуазний націоналіст» і не «відщепенець-антисовєтчик», а петербурзький (власне, тоді ще ленінградський) професор-мистецтвознавець, людина тиха і витончена. На фронті - з 1941 по 1945 роки, сержант-артилерист, чотири рази важко поранений, кавалер двох бойових орденів та п'яти медалей (порівняйте з «іконостасами» на грудях деяких «штатних» ветеранів...). Свої спогади писав із середини 1960-х до 1975 року без жодного сподівання на їхню публікацію. Надруковані тільки 2007 року, за два роки до смерті автора, який залишився переконаним: «Война всегда была подлостью, а армия, инструмент убийства - орудием зла».

 

Ці слова справжнього, а не підсадного фронтовика, який до того ж мав на плечах голову, а не пристрій для носіння капелюха, згадалися мені при перегляді дійства, названого «Всім миром - 1945» на Першому національному 27 жовтня. Вже сама назва дійства та його заставка задавали тональність усій наступній справі: немає в українській мові слова «мир» у значенні «громади», «спільноти», «общини». Навіть словники 1950-70 років, покликані «наблизити братні мови одна до одної» (себто українську до російської), сором'язливо подають словосполучення «всім миром» другим за вживаністю, а до того ж слово «всім» беруть у дужки: воно зайве; справжній еквівалент російського «всем миром» - «громадою», і якщо вже дуже муляє - то «всією громадою». А на додачу ця суржикова назва на тлі імперської георгіївської стрічки...

 

Ну, а далі все пішло-поїхало у кращих традиціях УРСР часів Щербицького-Маланчука-Федорчука. Півтора ведучих - російськомовний Юрій Молчанов (генеральний продюсер каналу Enter Music з групи «Інтер»), який справді вів програму, та україномовний Олексій Ананов (керівник відділу культурно-просвітницьких програм «Радіо Ера»), котрого режисери навіть не одразу представили (що красномовно характеризує всю стилістику дійства), - власне, не представили цілком справедливо, бо слово йому надавали тоді, коли Молчанов переводив дух.

 

Виявляється, зібралася група молодих (в основному 30-40-літніх) персонажів, яка вирішила зробити щось добре для ветеранів війни. Зібрати кошти, зігріти увагою... Справа справді благородна, якби йшлося про ветеранів. Але весь цей помпезний телемарафон вочевидь мав на увазі зовсім інші цілі, а потреби ветеранів були тільки прикриттям, не більше.

 

Інакше б не звучало з екрану стільки гнівних, але дивовижних за змістом інвектив на адресу попередньої влади (академік Петро Толочко дійшов до того, що заявив: якби, мовляв, усе тривало так, як у минулі п'ять років, ми б забули своє історичне минуле, стали би перекотиполем, людьми без коріння; схоже, в його розумінні знати про Голодомор, про боротьбу за незалежність України, про її репресованих тоталітарними режимами достойників й означає бути перекотиполем...).

 

Інакше не містилося б у псевдодокументальній хроніці бойових дій стільки нісенітниць та брехні (не буду обтяжувати читача подробицями, зауважу тільки, що не Ватутін приймав рішення про наступ на Київ із Букринського плацдарму і не Ватутін після провалу двох спроб наступу прийняв рішення перекинути основні сили на Лютіжський плацдарм, а особисто Сталін; і не стало оточення німецьких військ під Корсунь-Шевченківським таким уже беззастережним успіхом Червоної армії, оскільки з цього оточення вирвалася якщо й не переважна, то значна кількість німецьких вояків; і не був наступ у березні на південь України переможним маршем - в оточенні в районі Чернівців опинилася вся 1-а танкова армія Катукова, інша річ, що ніхто не впав із цього приводу в паніку - війська закріпилися й відбили всі ворожі атаки до підходу основних сил фронту - і т. д., і т. п.). Взагалі, зауважу принагідно, що будувати якісь конструкції на основі реляцій совєтських військ дуже небезпечно, цього уникали навіть у сталінські часи; аматори військової історії не полінувалися й підрахували, скільки ж Червона армія знищила ворогів, якщо скласти докупи цифри з донесень 1941-45 років: вийшло 100 мільйонів солдатів і 150 тисяч танків...

 

І, нарешті, інакше б загальна політизація акції не виходила б постійно за межі пристойності («немецкая чума», «братство славянских народов», «народ-победитель, который всем известен - советский народ» тощо).

 

Ага, совєтський народ, а не Об'єднані Нації. Дві третини втрат сухопутних військ Німеччини - на Східному, третина - на Західному фронтах; в авіації співвідношення зворотне: дві третини на Заході, третина на Сході. І, нарешті, поетично всі втрати німецького флоту - на Заході. Це не рахуючи ленд-лізу, без якого Червона армія просто не змогла б воювати і припинила б опір.

 

Не вірите? Що ж, слово експерту.

 

«Сейчас говорят, что союзники никогда нам не помогали... Но ведь нельзя отрицать, что американцы нам гнали столько материалов, без которых мы бы не могли формировать свои резервы и не могли бы продолжать войну... Получили 350 тысяч автомашин, да каких машин!.. У нас не было взрывчатки, пороха. Не было чем снаряжать винтовочные патроны. Американцы по-настоящему выручили нас с порохом, взрывчаткой. А сколько они нам гнали листовой стали! Разве мы могли бы быстро наладить производство танков, если бы не американская помощь сталью?»

 

Знов-таки, це не «наймит буржуазних розвідок», а чотири рази Герой маршал Георгій Жуков. Той самий. У своїх публічних виступах маршал часом любив прибрехати, але ж перед нами - розшифровка слів Жукова, сказаних у вузькому колі військових товаришів за «чаркою чаю» і зафіксованих апаратурою КҐБ у 1963 році; розшифровка, яка потрапила тоді на стіл самого Хрущова й автентичність якої не викликає сумнівів. Ви звернули увагу на слова «не змогли б формувати свої резерви і не змогли би продовжувати війну»? Отак. Замовчувати це все - тут навіть доктор Геббельс блідне...

 

Утім, що там Геббельс із його мораллю, точніше, аморальністю! Це ж треба взяти й примудритися не згадати, що українці почали війну з нацизмом не 22 червня 1941 року, а ще на світанку 1 вересня 1939 року у складі Війська Польського. Може, цей сюжет (участь 200 тисяч українських вояків у вересневих боях 1939 року з нацистами) було випущено, бо довелося б згадати й тих кілька сотень українців-офіцерів Війська Польського, що були розстріляні в Катині?

 

Та, власне, яка там мораль, коли ведучий каже про Україну, Росію й Білорусь: «Мы по сути один народ... у нас одно Отечество... Одна вера...» І це на Першому телеканалі... національному чи антинаціональному?

 

А перед мікрофоном міністр освіти і науки України, ясна річ, не якоюсь там хохляцькою мовою, розказує про «свободу», яку начебто відстояла тоді Червона армія. Тільки що ж це за дивна «свобода», коли у 1946-47 роках від нового штучно організованого владою голоду померло понад мільйон жителів УРСР? Чим вона відрізняється від нацистського «нового порядку»?

 

І знову слово експерту. Тепер уже «наймиту», «зраднику», «брехуну» тощо. Віктор Суворов, репліка з Лондона спеціально для сучасної України.

 

«6 ноября 1943 года Киев освободили от немецко-фашистской армии. Киев собирается праздновать эту дату, мои друзья киевляне рассказывают, что к этой дате в столице развешивают билборды, прославляющие подвиг солдат. Но будет ли правда полной, если описывать ее только начиная с 1943 года?

 

В Киеве на улице Владимирской, 33 в советское время находился сначала НКВД, потом КГБ, во время войны - Гестапо. Сейчас там находится здание СБУ. Так вот, когда советские войска в 1941 году отступали из Киева, было сожжено огромное количество зданий. Что-то было заминировано, а потом разминировано немецкими оккупантами.

 

Но при этом здание НКВД пребывало в полном порядке. Там были застелены зеленые скатерти, на столах стояли графины с водой и приготовлены начисто протертые пыточные инструменты. Они широко использовались НКВД в довоенное время. По отдельным данным, в Быковне похоронено более ста тысяч репрессированных советскими спецорганами.

 

Киев пережил оккупацию со всем ее ужасом, с расстрелами в Бабьем Яру как евреев, так и украинских патриотов, подпольщиков. Когда немцы уходили из Киева, они тоже сжигали Киев, но тоже оставили в полном порядке здание Гестапо - НКВД на Владимирской, 33 - со всеми пыточными инструментами. Любопытна преемственность отношений между двумя родственными режимами. У обоих красные флаги, у обоих строительство социализма и развитие концлагерей. Одни убивали киевлян в Быковне, другие - в Бабьем Яру.

 

Теперь есть повод "попраздновать" 67лет освобождения Киева - когда один режим изгнал из Киева другой...»

 

До цього можу додати лише пікантну деталь, яку розповів мені історик Віктор Коваль, котрий підлітком пережив нацистську окупацію Києва: кілька знайомих йому міліціонерів восени 1941 року знову вийшли патрулювати вулиці міста, тільки вже з пов'язками німецької поліції. А після 1943 року парочку з них він знову бачив у совєтській міліцейській формі. Воно й справді - і там, і тут червоні прапори, концтабори та соціалізм...

 

Я розумію, що хтось із Суворовим може не погодитися, але де вдячні пісні співучого українського народу на честь Червоної армії? Де, зрештою, задушевні ліричні українські пісні воєнного часу? Маса блискучих, часом геніальних російських пісень - і жодної української. Краща з пісень доби війни з українською тематикою - «Ой, Дніпро, Дніпро» - належить двом російським євреям, Долматовському та Фрадкіну; Євгеній Долматовський знайшов такі пронизливі слова, не сидячи десь у Ташкенті, а втікши з полону під Уманню і пройшовши за кілька місяців пішки через усю Україну до лінії фронту по окупованій території (і тим, до речі, переконливо довівши відсутність якогось питомого українського антисемітизму). А де ж власне українські пісні того часу, варті уваги? Це тільки повстанські пісні, що змушує до певних висновків. Не випадково Олександр Пономарьов заспівав сучасну пісню і класичну «Смуглянку». І все б добре, тільки пісня та не є піснею «Великої Вітчизняної»; написано її чи то 1939-го, чи то 1940 року для «визвольного походу» Червоної армії на Захід, як і купу інших пісень. Але от лихо: під час Другої світової війни не існувало жодного молдавського партизанського загону (крім як на папері у московських пропагандистів...).

 

На цьому можна було б поставити крапку, якби не специфічність закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Цитую ті статті документу, які безпосередньо стосуються теми.

 

«Стаття 4. Ветерани війни

Ветеранами війни є особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав.

До ветеранів війни належать: учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни.

 

Стаття 6. Особи, які належать до учасників бойових дій

5) колишні військовослужбовці, особи вільнонайманого складу, а також колишні бійці винищувальних батальйонів, взводів і загонів захисту народу та інших формувань, що брали безпосередню участь у бойових операціях по ліквідації диверсійно-терористичних груп фашистської Німеччини та інших незаконних формувань і груп на території колишнього Союзу РСР;

 

Стаття 7. Особи, які належать до інвалідів війни

До інвалідів війни належать також інваліди з числа:

6) військовослужбовців, осіб вільнонайманого складу, а також колишніх бійців винищувальних батальйонів, взводів і загонів захисту народу та інших осіб, які брали безпосередню участь у бойових операціях по ліквідації диверсійно-терористичних груп та інших незаконних формувань на території  колишнього Союзу РСР і стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час виконання службових обов'язків у цих батальйонах, взводах і загонах у період з 22 червня 1941 року по 31 грудня 1954 року».

 

Панове, після 1945 року воювали вже не фронтовики, а карателі. Сталін любив напівжартома-напівсерйозно представляти іноземним дипломатам Лаврентія Берію: «А це наш Гіммлер». У такому разі військовослужбовці НКВД-НКҐБ-МҐБ - «це наші есесівці». І функції в них схожі були. І бойові нагороди вони одержували - аж до суто полководського ордена Суворова І ступеня у Берії за депортацію народів Північного Кавказу. І шансів дожити до сьогодення в них виявилося значно більше... Отож кому реально підуть гривні, які буде зібрано за допомогою телемарафону, - тим, хто воював із нацистами, чи тим, хто «кував перемогу» в тилу або «зачищав» совєтські території від чеченців, карачаївців, кримських татар та інших бандер?

 

Та, власне, гроші - це супутній продукт видовища. Головний його продукт - пропаганда в найбільш брутальному совєтсько-чекістському вигляді.

 

P.S. Прямий ефір - це річ справді небезпечна: коли людина довго тримає в руках мікрофон і щось говорить, вона врешті-решт неминуче скаже щось правдиве. Так сталося і 27 жовтня. Ведучий Юрій Молчанов між іншим сказав фразу, сенс якої, схоже, і сам не одразу зрозумів: «Телеканал "Интер", продюсером которого мне довелось служить...». В якому званні, цікаво?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
41175
Читайте також
06.04.2011 08:49
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
9 617
10.01.2011 15:39
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
32 469
02.01.2011 16:40
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
32 692
19.12.2010 10:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 995
06.11.2010 09:48
Олександр Михельсон
12 042
03.11.2010 12:08
Юрій Луканов, для «Детектор медіа»
14 837
01.11.2010 15:07
Юрий Молчанов, для «Детектор медіа»
40 757
Коментарі
27
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Чара
4915 дн. тому
Грабовський - молодець. Аналітично і логічно. Жоден з опонентів не спромігся навести жодного аргумента, окрім вивалювання своїх паскудних совкових шмарклів.
телевізор
4917 дн. тому
Дай Бог здоров'я Грабовському! Світлий розум у хлопця. Може, прочитавши його статтю, ще в когось у голові почне світати. Бо з нашим окупаційним ТБ скоро нація зовсім виродиться :(
Бакси Сигал
4918 дн. тому
Хорошо,что тему ВОВ не забывают.Очень уважаем всей семьей редакторов Первого,что создат программы про эту,самую кровопролитную в истории Планеты войну.
piton
4919 дн. тому
Для ВП: Це Н.Нікулін "Воспоминания о войне". Звідси можна скачати. http://depositfiles.com/ru/files/tmlf405fe
Злой
4919 дн. тому
Радует, что не все такие ублюдки у нас в стране как этот аффтор Сережа.
глід
4920 дн. тому
Чудова критика.
Lilu
4920 дн. тому
На Первом действительно больше всего новых проектов-єто неоспоримо.И действительно очень большой прорыв в рейтинге за маленький временной промежуток.
mimik
4920 дн. тому
дякую за статтю.
Знавець - 2 King Size
4921 дн. тому
Это "Перший", шо ли, Кинх Сайз? :))) Рейтинги сам посмотришь, или лицом ткнуть? Какие победы??? Где? Cовсем ополоумели, жители арфуш-бенкендорфного Карандашика? :)
King Size
4921 дн. тому
Никак не могут успокоиться,что Первый всех обставил и единственный в Украине подписал догвор о Ероньюс.Гадят на все темы абыб возвыситься за счет опусканяи значимости чужих побед.Карлики из кинофильма Поланского "King Size"
Знавець - 2 Ух ты
4921 дн. тому
Только сумеречное совково-ордынское сознание - может додуматься по понятия "неприкасаемая тема". Если тему показывают по телевизору - она уже прикасаема! :))) А если она касается миллионов судеб - то будет и прикасаема, и обсуждаема. Готовьтесь! Самое интересное еще впереди! :)
Cемен
4921 дн. тому
Пане Грабовський, вкотре схиляю свою посивілу голову перед Вами. Будьте здорові і щасливі.
Ух ты ах ты
4921 дн. тому
Во накрутили!та кэто же вообще нельзя обсуждать ребятушкиюЭто неприкасаемая тема!Всем опнятно,что война была страшная.И чест ьтем,кто об этом помним.А гадить не надо,не надо.Бог и души умерших этого вам не простят.Подумайте,пока не поздно...
Алегарф
4921 дн. тому
ОСТОРОЖНО! Радиационный фон статьи превышает все допустимые нормы даже для такой заповедной зоны как ТелеКритика, и составляет 0,613 сюмар/$100. Рекомендуется закрыть окно и удалить ТК из закладок вашего интернет-браузера.
Луканов
4921 дн. тому
Для ВП. шановний, певне, Грабовський зайнятий і не заходить сюди. Тому я спробую відповісти. Найімовірніше це спогади росіянина з Петербурга (тоді Ленінграда) Ніколая Нікуліна. Не плутайте з Юрієм. Погугліть. Вони є в неті. Це дуже скорботний людський документ без жодного пафосу. Там спокійно розповідається про те, яке лавно війна і яким лайном там почуваються люди.
Знавець
4921 дн. тому
О, і тут якесь хохлуйсько-попівське мурло вилізло! :( Панотче, воювали мої діди!!! Обидва вже давно - в землі сирій! А оте ветеранство, яке ходить та медальками брязкає - як не "учаснєг баєвих дєйствій в Іранє", так "старшина банна-прачєчнаво атдєла", як не смершівець, так енкаведист. Де танкісти, піхотинці, артилеристи? Нема!!! В обласних містах, скрізь, від Донецька до Львова, активісти у "ветеранських організаціях" - самі лише росіяни та євреї, ахвіцери сєкрєтних войск. А де українці? Вони що, не воювали? Ні, воювали. Просто вже вимерли. Або доживають тишком-нишком у провінційних хатках... Про це треба не говорити, а КРИЧАТИ!!!!! Інакше хохлуйство з генів не вивітриться ніколи!
Патріот
4921 дн. тому
Знову на екрани українського ТБ повертається гебельсівсько-сталінський агітпроп. Яка в дідька ВВВ? Лише II Світова Війна. Українцям жукови, сталіни, берії, путіни, медвєдєви і їм подібні такі ж брати, як монголо-татари... А стаття дуже виважена і аргументована. Просто парашистам (сучасні москвофашистам) справжня правда не потрібна. Їм треба "правда", яку вони придумують самі і у якій правди, як у сірнику отрути. Москва - ворог України #1. А УПЦ МП - підрозділ агітпропу ФСБ. І це правда!Геть від Москви! СЛАВА УКРАЇНІ!
протоієрей Євгеній Максименко
4921 дн. тому
Чи потрібно коментувати цю статтю? Мабуть "ні"! Коментувати любий матеріал, розраховуючи на те, що це принесе користь його автору. В даному випадку я пропонував би автору на де-кілька років забути такий пристрій, як клавіатура, а то й зовсім літери і звернути свій, ще не зовсім (маю сподівання) зруйнований розум до Бога. Невщухаючи треба просити прощення у Бога за злісну кривду, вилиту із хворобливого мозку, по відношенню до всіх ветеранів Великої Вітчизняної війни, та благати Творця, щоб надав розуму на подальше життя, не скривджуючи життевих подвигів прадідів. Одне запитання є до автора: а чим займались Ваші діди-прадіди в роки ВВВ? Чи Ви цей термін історії взагалі розглядаєте, як "європейці", що була "друга світова", а не Велика Вітчизняна? Знаєте, чудові слова є в одній пісні "Де була б ти сьогодні Європа, де була б ти, як би не вони?" Не паплюжте, шановний авторе, святу кров наших дідів-прадідів! Шануйте тіх, хто ще може слова Правди про ту страшенну війну розповісти нам від своєї пам'яті, а не зі сторінок ганебних підручників. Та, досить, дійсно, Вас повчати і розпитувати. Оговтайтесь як найшвидше і принесіть каяття за кривду. Тепер хочу звернутись до двох самих яскрави людей в цьому чудовому марафоні, а саме до лідера рок-гурту Олега Карамазова та продюсера Юрія Молчанова. Шановні добродіїї, раби Божі Олег та Юрій! Той бруд, який з'вився після найчудовішого і найзначущого в вашому житті труда, є найвищою оцінкою вашої діяльності. Якби вас обох нагородили певними нагородами за цю працю, то вам бі те не принесло щастя в майбутньому житті. Господь заповів нам не збирати скарбів на Землі, тому що вони тлінні, а збирати на Небесах. Ви підняли хоругв переможців Великої Вітчизняної війни на таку височінь, що чорти заскавчали и задригали своїми копитами, миттю схопились до написання ганебних неподобств. Ви взбаламутили чортове кубло, яке нас віх убаюкувало до восхваління бендерівців та шухевичів. Якщо Правда Божа чортам пече - то є добре, браття! Ви - молодці і вами пишаюсь! І вами пишаються безліч людей, для яких Свята Перемога є Перемогою Божою на князем тьми. Добра вам та подальшої творчої наснаги в славу Божу і на захист нашої Святої Київскої Русі! З низьким укліном за понесені вами старання, протоієрй Євгеній Максименко
Сапфир
4921 дн. тому
Хорошо,что не забывается то что было.А то что была страшная война-это наша история.И не нужно переписывать ее каждый раз.И ничего в этом марафоне нет пропагандистского-это дань уваженяи павшим и выхившим.Предлагаю это понять..
Сапфир
4921 дн. тому
Хорошо,что не забывается то что было.А то что была страшная война-это наша история.И не нужно переписывать ее каждый раз.И ничего в этом марафоне нет пропагандистского-это дань уваженяи павшим и выхившим.Предлагаю это понять..
Грабовський нездужає, нівроку…
4922 дн. тому
Пане Сергію, якщо в російській мові слово не церковнослов’янське і не татарське, то воно майже завжди українське, час це усвідомити й не лякатися в українській мові нібито чужомовних кальок там, де зрештою і в ній слов’янщина озивається. - А щоб збудить Хиренну волю, треба МИРОМ, Громадою обух сталить, Та добре вигострить сокиру - Та й заходиться вже будить.
Kanareechka zhalobno payot
4922 дн. тому
Я не "любитель наці", але Гітлер був непохитною владою, а після нього – як не Брандт, так Коль, чи й взагалі Меркель, хробаки у людській подобі. Щоб бути міцною державою, потрібні суворі методи керування, як у Хоннекера, а то капець скоро Німеччині оп’ять, як у 45-м.
фи
4922 дн. тому
постыдилсиь бы такое писать хоть в память о павших в Войне.Они ведь не могут Вам ответить.Подняли руку на святое.....
Ptashechka
4922 дн. тому
Я не "любителька совка", але Сталін був непохитною владою, а після нього, а особливо у час з 91 року не влада, а хробаки у людській подобі. Для того щоб бути міцною державою, потрібні суворі методи керування, інакше нічого не добитися. Стосовно війни, то треба зауважувати, що історія пишиться суб'єктивно.
ВП
4922 дн. тому
Сергію, будь ласка, як звати автора цитати, якою починається стаття?
babay
4922 дн. тому
Браво! Дякую за матеріал. Гидко було на те все дивитися. Такий жах і сором. Совок совковий і совком поганяє. Я не розумію, чому наші нинішні "ідеологи" хоч естетику якусь нову не вигадали - включаєш "ящик" - а там 1977 рік на екрані (тільки співають гірше, бо тоді за гроші в шоу-біз не попадали)
Луканов
4922 дн. тому
Сергійку, зараз ти від любителів совка отримаєш по повній програмі. Как ти, нігодяй, пасмєл поднять свою продажную, проплаченую амеріканскімі доларамі руку на святоє!!!! Савєтскій чалавєк шол в бой с імінем Сталіна на устах, а ти, падлієц, єго опорочіл.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду