Локальний наступ на права курців

7 Липня 2010
5402
7 Липня 2010
13:37

Локальний наступ на права курців

5402
Як би ви поставилися, якби вам під час чергування, приміром, зателефонувала якась громадянка К. з проханням оштрафувати її сусіда, який палить у під’їзді?
Локальний наступ на права курців

У місті Буча, що на Київщині, відбувся наступ на права курців місцевого масштабу. Депутати міської ради, розглянувши у травні 2010 року на черговій сесії питання «Про заборону куріння та продажу тютюнових виробів на території міста Буча», ухвалили низку заборон для жителів та гостей міста, які палять у громадських місцях.

 

Ніщо не передрікало, що це питання (розглянуте за поданням прокурора Ірпеня щодо дотримання законодавства в частині попередження та зменшення вживання і продажу тютюнових виробів) викличе таку бурхливу дискусію серед депутатів. Сперечалися переважно курці й некурці. Депутати-курці зауважували, що заборона паління - це наступ на їхні права, тому вони проти цього рішення. Депутати-некурці розцінили ці виступи як такі, що лобіюють інтереси тютюнових кампаній. «Ніхто не може вам заборонити псувати власне здоров'я. Будь ласка! Але не псуйте здоров'я оточуючих», - почули у відповідь курці.

 

Прихильників рішення підтримали представники громадськості, які закликали депутатів отямитися і думати про людей, а не тільки про свої права.

 

Конкретно в проекті рішення зазначалося, що забороняється курити:

 

- у закладах освіти, охорони здоров'я, культури, фізичної культури та спорту різних форм власності та на прилеглій до них території;

 

- на зупинках автомобільного, залізничного, а також іншого громадського транспорту та 10-метрової зони навколо них;

 

- на територіях дитячих майданчиків;

 

- у ліфтах, на будинкових сходах та в під'їздах багатоповерхових житлових будинків; на територіях скверів, парків;

 

- у підземних переходах;

 

- у громадському транспорті;

 

- у закладах громадського харчування;

 

- у приміщеннях органів місцевого самоврядування;

 

- у приміщеннях підприємств та організацій усіх форм власності;

 

- у місцях великого скупчення людей під час проведення масових заходів.

 

Також забороняється реалізація (продаж) тютюнових виробів, предметів, пов'язаних із їх вживанням, особам, які не досягли 18 років, і продаж тютюнових виробів в упаковках, що містять менше 20 сигарет або цигарок, чи поштучно (крім сигар).

 

Саме цей перелік заборон і викликав обурення курців-депутатів, які наполегливо повторювали, що це наступ на їхні права.

 

В результаті палкої дискусії переміг здоровий глузд, і більшістю голосів депутати ухвалили рішення, згідно з яким інспекції благоустрою м. Буча спільно з Бучанським управлінням житлово-комунального господарства було доручено виготовити наочну інформацію - таблички з написами «Куріння заборонено!», «Місце для куріння. Куріння шкодить вашому здоров'ю!») та встановити їх у відповідних місцях.

 

Крім того, керівникам підприємств, установ, організацій усіх форм власності, власникам та орендарям споруд та приміщень було доручено відвести спеціальні окремо розташовані та ізольовані місця для паління, обладнані витяжною вентиляцією, та розмістити там наочну інформацію або визнати споруди такими, в яких узагалі заборонено палити.

 

Відділу освіти міста доручили періодично проводити лекції з учнями загальноосвітніх шкіл про шкідливий вплив тютюнопаління для здоров'я та пропагувати здоровий спосіб життя, а депутатам - донести це рішення до виборців на своїх виборчих округах.

 

Забезпечувати виконання цього рішення буде Бучанський відділ міліції, а місцеву газету «Бучанські новини» попросили оприлюднити його із попередженням про можливу адміністративну відповідальність за правопорушення, передбачену статтями 156, 175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

Як відомо, в 10 країнах ЄС куріння в громадських місцях вже заборонено. Найбільш суворі обмеження - у Великобританії та Ірландії: тут заборонено палити в усіх закритих громадських місцях і на роботі. В інших країнах, таких як Італія, Мальта, Швеція, Латвія, Фінляндія, Словенія, Франція, Нідерланди, введено часткові обмеження. Це означає, що палити дозволяється в спеціально відведених закритих приміщеннях - наприклад, в окремих кімнатах у барах або на роботі.

 

Додам, що в цих країнах набагато вищий контроль за виконанням таких рішень. Поліція не соромиться штрафувати за паління у громадських місцях. У нас це поки що радше виняток, аніж правило. Особисто довелося спостерігати, як міліціонери спокійно проходили повз «димові завіси» під час кількох масових заходів у червні (День Конституції, День молоді), не звертаючи жодної уваги на людей, які псували власне здоров'я і здоров'я оточуючих, в тому числі й дітей.

 

За останньою інформацією, отриманою з міського відділу благоустрою, таблички вже замовлено, їх буде виготовлені, щойно надійдуть кошти, яких наразі на ці потреби немає. А згідно зі статистикою, яку надав міський відділ міліції, 2010 року складено аж 12 адмінпротоколів за паління в громадських місцях. Я розумію міліцію. А як би ви поставилися, якби вам під час чергування, приміром, зателефонувала якась громадянка К. з проханням оштрафувати її сусіда, який палить у під'їзді? Тому на свідомість міліції розраховувати не доводиться. Сподіватимемося, що свідомість громадян із роками зростатиме, і вони самі почнуть дбати про своє здоров'я і не псуватимуть здоров'я оточуючих. А ми їм допоможемо чим зможемо.

 

Матеріали колонки Світлани Остапи виходять у рамках проекту громадської організації «Детектор медіа» та компанії «Майбутнє без куріння» «За вільну від тютюнового диму Україну».

 

Фото Яни Новосьолової 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5402
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду