Не дуже особиста справа

6 Вересня 2010
4011
6 Вересня 2010
17:24

Не дуже особиста справа

4011
Що робити, коли паління починає шкодити іншим?
Не дуже особиста справа

Скільки разів доводилося чути, що паління - особиста справа кожного, тому інші, а особливо держава, не мають права в це втручатися й диктувати, де палити, а де ні. Я вже писала про те, що й справді кожен вирішує особисто: псувати собі здоров'я чи ні. Але що робити, коли це починає шкодити й іншим?

 

Наведу кілька прикладів, коли паління перестає бути суто особистою справою.

 

Перший: коли людина палить, крокуючи підземним переходом або вузьким тротуаром, а за нею йдуть інші перехожі. Зізнаюся чесно: потрапляючи в таку ситуацію й не маючи змоги дихати нічим, крім диму, я щоразу стримуюся, щоб не стукнути курця по голові, і просто відстаю.

 

Хоча більшість людей сприймає паління у громадських місцях негативно (в Україні навіть прийнято відповідний закон і низку місцевих нормативних актів, які забороняють палити серед людей), та пофігістське ставлення до прав інших, низька громадянська культура і нижчеплінтусний рівень виконання законів навіть правоохоронцями не змінюють ситуації. Паління в громадських місцях триває, як і раніше: безперешкодно і безкарно.

 

Другий приклад - паління на роботі. Тут уже йдеться не тільки про здоров'я. Уявімо, що ваш колега палить щодня в робочий час, приміром, 5 разів, на кожен із яких витрачає щонайменше 10-15 хвилин. Тобто 5 годин на тиждень. Умовно кажучи, три дні на місяць він не працює, тоді коли мав би працювати. На рік це вийде півтори додаткові відпустки (якщо середня відпустка складає 24 дні). У журналістів у цьому випадку є відмовка: вони стверджують, що їм так краще думається. Виходячи на двір попалити, вони продовжують подумки творити. Втім, будьте певні, не всі роботодавці сприймають такі відмовки.

 

Наприклад, нещодавно в інтернеті з'явилася новина про те, що гендиректор видавничого дому «Ньюс Медіа Рус» Арам Габрелянов розпорядився з 1 жовтня 2010 року звільняти співробітників своїх видань (газети «Жизнь», «Твой день», журнал «Жара», інтернет-портал Life.ru), які палять у робочий час. У видавничому домі таку ініціативу пояснюють турботою про здоров'я. «А ще співробітники, які палять, витрачають на свою шкідливу звичку в середньому півтори години робочого часу щоденно, - зазначає син Арама, виконавчий директор видавничого дому Ашот Габрилянов. - Це розпорядження стосується без винятку всіх людей, які працюють у видавничому домі». На його думку, ті, хто хотів відмовитися від паління, але не мав серйозного стимулу, тепер його мають. Ризик залишитися без роботи дуже добре допомагає людям наважитися.

 

Україна не самотня в боротьбі з пасивним палінням. Дуже багато країн робить це давно, поступово наступаючи на курців. Приміром, в Італії заборонено палити в установах, на вокзалах, в аеропортах, у транспорті. Немає тепер курилок у концертних залах, медичних та навчальних закладах. За паління в громадських місцях введено штраф у 250 євро, а паління в присутності дитини або вагітної жінки - 500 євро!

 

А в Греції за паління в громадських місцях узагалі можна потрапити до трьох місяців за ґрати. Згідно з розпорядженням уряду, паління заборонено майже всюди: в установах, на всіх робочих місцях, у тому числі й на приватних підприємствах, у транспорті, включаючи таксі. Для курців фактично залишили тільки територію їхніх приватних квартир чи будинків, і спеціально відведені місця в кафе та ресторанах. Грецька влада активізувалася після того, як виявилося, що Греція стала одним із найбільших споживачів тютюну в ЄС і рекордсменом по кількості захворювань на рак.

 

Потрапити у в'язницю на три місяці можна ще й у Пакистані, але за те, що рекламуєш тютюнові вироби неповнолітнім. А людина, яка вперше порушить закон про заборону паління в громадських місцях, заплатить 17 доларів, а вдруге - вже 1700.

 

Один із найрадикальніших законів про заборону паління в громадських місцях прийнято в Нью-Йорку, а повна заборона палити - у Ватикані. Декрет Святого престолу забороняє це робити не тільки жителям, а й туристам.

 

З усієї цієї інформації мене особисто найбільше вразили санкції проти курців в Італії, які насміляться закурити в присутності неповнолітніх або вагітних. Штраф у 500 євро! Скільки разів на вулицях Києва я бачила молодих батьків, які гуляли з немовлятами й одночасно палили. По-моєму, їм штрафи вже не допоможуть. Або коли не просто палять у присутності вагітної, а робить це власне сама вагітна. Мені здається, це вже аномалія. Палити під час вагітності просто неприпустимо! І я переконана, що це вже не особиста справа майбутньої мами. Народивши неповносправну дитину, такі мамаші часто залишають її ще в пологовому, тобто на державу.

 

Матеріали колонки Світлани Остапи виходять у рамках проекту громадської організації «Детектор медіа» та компанії «Майбутнє без куріння» «За вільну від тютюнового диму Україну».

 

Фото Яни Новосьолової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4011
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
я
4974 дн. тому
Про Грецію - брехня. Перш ніж викладати неперевірену інфу, чесно (віддаю належне) зписану в Інтернеті, слід принаймні у людей, що там побували попитати. Смалять там як навіжені, смалили і будуть смалить. І нік їх там не карають. А курці різні бувають, це не ицгарки винні, а люди. Бо ж як воно бидло, то воно звісно, буде йти переходом і курити. До речі, підмічено, так завжди якусь огиду курять, типа прими, певно щоб смерділо дужче. Мушу зазначити, що сама курець. Розумію, як воно курити, і як не курити.
Svitlana
4994 дн. тому
Ха-ха, "в толпе никто не курит"! Ви, шановний, давно не були в толпе. Це, по-перше. По-друге, щось тут нв тексті не видно, щоб тих, хто курить виставляли ідіотами.
Веддаарди
4994 дн. тому
Чушь. Причём практически всё! Курильщики тоже люди - в толпе никто не курит. На улице... вот возле улицы деревья чаще всего больные стоят. Интересно, это из-за курильщиков или ещё из-за чего? Дым от курильщиков - это мелочь по сравнению с дымом от автомобилей. А с работой вообще замечательное воспоминание СССР: он на 10 минут меньше сидит на рабочем месте, значит на 10 минут меньше работает!!! С температурой и насморком, страшно заразными на работу приходить заставляют - а курильщикам низ-зя, о здоровье, типа, заботятся... Я сам не курю... вообще не курю, и не курил не когда... и поэтому такие статьи, которые некурящих рисуют вот такими идиотами... оскорбляют!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду