Інтерактив, шок, результативність

5 Червня 2010
21424
5 Червня 2010
11:32

Інтерактив, шок, результативність

21424
Тренди в рекламі та маркетингу на рік уперед
Інтерактив, шок, результативність

Одним із популярних напрямків маркетингу останніми роками став трендвочинг - відстеження й аналіз трендів у суспільстві й рекламній галузі та прогноз того, що може бути актуальним найближчими роками. Другий рік поспіль на Київському міжнародному фестивалі реклами (КМФР) трендвочингу присвячено окремі семінари. ТК публікує результати чергової хвилі щорічного дослідження трендвочингової агенції InTrends з прогнозом тенденцій у рекламі й маркетингу на 2010-2011 роки. Десятку трендів підкріплено прикладами InTrends та зразками переможних робіт КМФР.

 

1. Цифровий маркетинг

 

Прикладом цього тренду стала кампанія пива Tuborg Green, яка отримала срібло конкурсу медіапроектів КМФР. Ідея кампанії полягала в проведення конкурсу аматорського музичного відео серед української молоді. Було спеціально створено сайт video.tuborg.ua, куди учасники надсилали свої кліпи (загалом вони завантажили 278 відео). Конкурс отримав підтримку в соціальних мережах і блогах та потрібний резонанс серед молодіжної інтернет-аудиторії. І коштувала ця кампанія значно дешевше за телевізійну.

 

В контексті цифрових технологій варто згадати віртуальні ігри «Акулы бизнеса» і «Отскок банкира» на сайті російської газети «Ведомости». «Отскок банкира», зокрема, стала бронзовим переможцем конкурсу «Інтерактивна реклама» на КМФР. У блогах на цю гру було розміщено понад 2 тисячі посилань. А загальна кількість гравців сягнула понад 80 тисяч - і все це аудиторія «Ведомостей» (чоловіки віком старше 25 років), яка стала до них ще лояльнішою.

 

2. Партизанський маркетинг

 

Малобюджетні (хоча не завжди) способи реклами й маркетингу рекламісти спрямовують на досягнення так званого wow-ефекту. На партизанських прийомах ґрунтується світова рекламна кампанія дезодоранту Axe. У Голландії, приміром, для цього бренду влаштували таку акцію: на жіночий марафон із шістьма тисячами учасниць випустили хлопця-бігуна у футболці Axe. Перед стартом забігу він вискочив на доріжку, обприскав себе з двох балончиків дезодоранту і побіг попереду всіх, ніби він тікає від натовпу жінок. Ролики з відеозаписом акції одразу було розтиражовано на YouTube, вони навіть потрапили до ефіру голландського телебачення.

 

3. Маркетинг «сам-на-сам»

 

Виробник надає перевагу спілкуванню зі споживачем сам-на-сам. Звідси - індивідуальні підходи в рекламній комунікації. Скажімо, компанія Nike ще десять років тому запустила в різних країнах сервіс NikeID. Він дає клієнтам можливість самостійно розробити індивідуальний дизайн свого взуття Nike в спеціальних студіях або на сайті NikeID.

 

Цікавий приклад індивідуального маркетингового підходу на КМФР навела білоруська BTL-агенція TDI Promo Event. Для «Спортлото» вони придумали акцію, надихнувшись експериментально доведеною тезою, що коли людину просять назвати три цифри, у 90% випадків це 5, 7 і 9. Отож, промоутер «Спортлото» підходив до людей із цим запитанням, і отримував 95% передбачуваних відповідей. Промоутер відкривав їм табличку, на якій було написано: «579». Респонденти, повіривши в те, що їм посміхнулася фортуна, купували лотерейні квитки. Унаслідок акції продажі квитків зросли в шість разів.

 

4. Прагнення результату

 

Спрямованість рекламних кампаній на результат актуалізувалася під час кризи. Вона проявляється в ретельнішому плануванні і ґрунтовніших дослідженнях. Рекламодавці обережні у витрачанні грошей на рекламу. Тому навіть на фестивалі, за словами члена медіажурі Тетяни Попової, враховувалася ефективність, хоча це не обов'язковий фестивальний критерій. І в конкурсах рекламних кампаній, інтерактивної реклами, проектів маркетингових сервісів, медіакампаній учасники за власним бажанням наводили результати своїх проектів і навіть підкреслювали їхню малобюджетність.

 

5. «Залучай і розважай»

 

Прикра для рекламістів думка твердить, що споживачі втомилися від реклами. Насправді ж їм набридли «сухі» меседжі. Люди хочуть інтерактивності. Саме тому вони залюбки сприймають рекламу Coca-Cola на автобусних зупинках, зроблену у вигляді фотощитів, куди можна встромити обличчя і сфотографуватися на веселому тлі.

 

Інший приклад - реклама тачфона Samsung Corby у Москві (бронза конкурсу інтерактивної реклами на КМФР). У великих торгівельних центрах встановили інтерактивні відеоінсталяції у вигляді збільшених копій Corby, в які було вбудовано відеокамери, що одразу виводили зображення на дисплей цих об'єктів. Відвідувачі залюбки позували перед камерою, спостерігаючи за собою, і фотографували свої відеозображення.

 

6. Трендвочинг

 

Відстеження споживацьких трендів стає тенденцією, про що свідчить цікавість рекламістів і наявність спеціалізованих на цій темі агенцій THINK! McCann Erickson, InTrends та інших.

 

7. Еко-тренд

 

В Україні поки що слабко розвинене «зелене» мислення, тому автовиробники наразі не виводять на наш ринок електромобілів. Однак актуальною для українців стала турбота про здоров'я. Споживачі читають етикетки, тож, окрім обов'язкового для всіх продуктів напису «Без ГМО» і даних про кількість калорій, там друкують рецепти корисних страв або інформацію про важливі характеристики, як-от наявність спеціальних біфідобактерій. Еко-трендом вдало послуговується компанія - виробник упаковок TetraPak. Наприклад, вона розповідає, що молоко, розфасоване в її пакети, довше зберігає свої харчові та поживні цінності.

 

8. Мобільний маркетинг

 

Торгові мережі, видаючи клієнтам дисконтні картки, просять при заповненні анкети вказувати номери мобільних телефонів. Згодом через sms крамниці інформують про свої акції. Утім, із мобільною розсилкою рекламних повідомлень слід бути обережним, застерігають рекламісти, адже телефон сприймається як інтимна річ, і надмірна кількість реклами по суті стає надокучливим спамом. Саме тому в анкетах є ще одне запитання: «Чи бажаєте ви отримувати sms-розсилку?».

 

9. Використання 3D-технологій

 

Цей тренд, безумовно, пов'язаний із появою фільму «Аватар». Як приклад застосування нової технології в рекламі можна навести кампанію австралійської мережі крамниць. Вона розробила 3D-каталог одягу. У магазинах кожному відвідувачі безкоштовно видавали 3D-окуляри, і вони могли на сайті переглянути 3D-відео танців дівчат-моделей у рекламованому одязі.

 

А як, у свою чергу, прорекламувати 3D? Агенція «Восход» вирішила - від зворотнього. І розробила рекламні макети з нібито кадрами зі знаменитих фільмів, виконаних у стилі картинок восьмибітних відеоігор (як «Супермаріо»). Слоган попереджає, що ці великопіксельні зображення - це наче дивитися звичайне кіно після 3D.

 

10. Додаткова цінність

 

Рекламна кампанія «Фотобанка» російської агенції Leo Burnett Moscow для пива Kronenbourg 1664 перетворила пивну бляшанку на арт-об'єкт. Рекламісти придумали зробити з неї камеру-обскуру і залучили французького фотографа Мішеля Сетбона, який за її допомогою знімав види Парижа і викладав їх у блог. Спершу пішов поголос в інтернеті. Після цього агенція організувала в Москві фотовиставку. Крім того, було проведено фотоконкурс знімків, зроблених «фотобанкою». Ця кампанія здобула гран-прі КМФР і стала найкращою роботою конкурсів рекламних кампаній, інтерактивної реклами, маркетингових сервісів, отримала золото конкурсу медіапроектів і бронзу - PR-проектів. І, до речі, вона втілює не лише тренд додаткової цінності, а й цифрового маркетингу, і залучення та розваг. Мабуть, за таку багатогранність вона й перемогла.

 

Фото - www.natali.ua

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21424
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду