Родинні цінності в рекламі

3 Березня 2010
38949
3 Березня 2010
12:51

Родинні цінності в рекламі

38949
Діти в рекламі стали улюбленими персонажами. Недаремно давня рекламна істина гласить: діти вміють продавати
Родинні цінності в рекламі

Родина й діти - поняття аж ніяк не чужі медійній реальності. Виходять в ефір телепроекти на кшталт «Шалених татусів», з'являються рекламні ролики, натхненні ідеями порядних сім'янинів. «Детектор медіа» вибрала кілька сюжетів у рекламі, які зміцнюють родинні традиції українців.

 

Пропагувати сімейну ідилію насправді можна в будь-який спосіб. Це доводить, наприклад, серія анімаційних роликів ТМ «Наш сік» (відео одного з них). Її героями є мальовані «мама, тато, я». Причому, мальовані вони дуже просто, можна навіть сказати недбало. І вкрай простими й невибагливими є міні-історії. Наприклад, серед ночі тато й син по черзі прокрадаються до холодильника, щоб попити соку, але не потрапити на очі мамі (всі ж бо знають, як жінки не люблять оцю чоловічу звичку нишпорити посеред ночі в холодильнику). І чуючи сторонні кроки, ховаються за портьєру. Але мама не сварить - вона наливає всім по склянці соку. Одним словом, майже як у мультику про Простоквашино - по-доброму і з усмішкою про стандартну родину з трьох.

 

Інакший підхід у милому ролику кави Jardin: він вчить помічати хороше в дрібницях. За філіжаночкою цього напою в музичному супроводі французької мелодії для акордеону люди стають добрішими. Одна з героїнь, приміром, зрозуміла, що чоловік, з яким вона не розмовляла два дні, - найдорожча для неї людина (відео). Після перегляду цього сюжету приходить усвідомлення того, наскільки мало оптимізму на українському телебаченні. І тим сильніше починаєш цінувати ті краплі позитиву, що є.

 

Подібні відчуття викликає кампанія «Ельдорадо», запущена до 8 Березня, у якій використано піскову анімацію переможниці шоу «Україна має талант!» Ксенії Симонової (відео). Ксенія, яка ще в проекті каналу СТБ стала відомою завдяки щемливим сюжетам про кохання і батьків з дітьми, у рекламній творчості не стала зраджувати собі й намалювала піском картинки, що цілком відповідають слогану кампанії «Подарунки від душі». Усміхнене обличчя піскової художниці і м'який закадровий чоловічий голос доповнюють душевну затишну атмосферу роликів.

 

Варто зазначити, що сімейність - визначальна риса реклами харчів. У цій галузі виникають такі родинні бренди, як «Моя сім'я», «Родина», «Домашнє свято», «Бабусин продукт», «Моя бабуля», Kinder тощо. Крім того, картини сімейного щастя віддзеркалюють рекламну дійсність фармацевтів: бабуся мастить спину літньому чоловікові «Фіналгоном» або «Фастум-гелем», дружина відпоює застудженого милого «Колдрексом» чи «Фервексом», молода мама збиває температуру в сина «Панадолом». У яких обставинах, як не в сімейних, продемонструвати турботу, підтримку? Й абсолютно не вписується в стереотипно правильне позиціювання ліків транспортна реклама мережі аптек у київському метро з гаслом: «Рішення великих і маленьких проблем», де маленьку проблему уособлює крихітна дівчинка в медичній уніформі, а велику - «медсестра» з фільмів для дорослих. Натяк на дорослі проблеми зрозумілий, тоді нащо в цей сюжет невинну дитину приплітати?

 

А вся справа в тому, що діти в рекламі стали улюбленими персонажами. Йдеться не лише про дитячий маркетинг, коли на споживацьку поведінку батьків впливають бажаннями дітей, а й про рекламу, розраховану на дорослих, але з відтінком дитинства. Вона існує, тому що давня рекламна істина твердить: діти вміють продавати.

 

Особливо добре почувається малеча у фінансовій і страховій рекламі. Для прикладу візьмемо сюжети з пропагандою банківських депозитних програм. Якщо кредитними лініями користується насамперед молодь, то класти заощадження на депозит приходять, як правило, люди середнього віку, яким є про кого піклуватися і, відповідно, для кого заощаджувати на майбутнє. Звісно, банківським клієнтам хочеться надійності, стабільності, гарантії. І підсвідомо рекламні діти стають для них аргументом «за».

 

Цікавим є прийом, яким уводять дитину в сюжет. Вона стає спостерігачем традиційної нудної банківської сцени, учасником якої є її батьки й улесливі клерки в білих сорочках. Відповідно, ситуація описується з вуст дитини, а ми бачимо її очима. Нині на українських каналах ротується ролик банку «Фінанси і кредит», у якому хлопчина, беручи приклад з мами, кладе «цукерку на депозит» (відео).

 

Що ж до дитячого маркетингу, то його противники наголошують, що нечесно застосовувати маніпуляції, якими є реклама, до тих, хто не здатен їм протистояти. Цей аргумент також використовується в протестах проти «мамських» товарів. Приміром, свого часу чимало нарікань зазнали маркетологи, які просувають штучні дитячі суміші. Їх звинувачували (і небезпідставно, тому що вони починали нав'язувати товар ще в пологових будинках), що вони переконують молодих мам відмовлятися від грудного вигодовування. Представництво ЮНІСЕФ в Україні послідовно бореться за обмеження реклами дитячих сумішей, яку здебільшого важко назвати добросовісною. Утім, з'явився ролик, який нарешті не дискредитує дитячого харчування, - це реклама NAN від Nestle (відео). Вона дає уявлення про нормальне материнство. У ролику чітко звучить теза: грудне вигодовування - найкраще для немовляти, але якщо воно за якихось причин неможливе, тоді в нагоді стає NAN. Позитив цього ролика в тому, що мимоволі він робить спроби поліпшення демографічної ситуації.

 

Цього не скажеш про протилежну за змістом рекламу дорослих товарів - контрацептивів. У ній теж обігруються дитячі ситуації, от тільки під зовсім іншим кутом зору (відео). Дратує дитина? Треба було користуватися презервативами. Що ж, принаймні, дитячий підхід дає привід, по-перше, повеселитися, а по-друге, визнати: діти справді вміють продавати навіть те, до чого стосунку не мають :).

 

Суб'єктивний рейтинг рекламного контенту за лютий:

 

«+»

Якісна робота на «п'ятірку» - ролики львівського пива «1715», у яких вжито ефект два в одному, коли екран поділений навпіл і в кадрі з'єднані дві сюжетні лінії (відео). У такий спосіб поєднуються два часові виміри: сучасність і XVIII століття, коли почали варити «Львівське» (а ми знаємо, що тривала історія - одна з ключових характеристик іміджу цього бренду). Зрозуміло, що для світового рекламного контексту новаторства тут мало, проте для української реклами ролик став хорошим кроком уперед - саме завдяки нестандартному відеоприйому. Причому, режисер дає час глядачеві роздивитися обидві паралельні лінії, використовуючи крупні плани і неквапливо змінюючи кадри.

 

«0»

У новій кампанії «Україна має талант!» непередбачуваною була поява членів журі та ведучої шоу в ролі давньоримських патриціїв, котрі вирішують долю гладіаторів. Тож сюжет заслуговує хорошої оцінки. Картинка, щоправда, штучна, натомість вона підкріплена виразною акторською грою головних героїв - Фролової, Ями, Кондратюка і Марченко. Присутня в сюжеті й інтрига. На жаль, вона зникає після n-ного перегляду, адже надивитися роликів вдосталь можна в ефірі СТБ, де їх транслюють з потрійною регулярністю. Тож постійним глядачам каналу бракувало різноманітності в завчасному ефірному промо, яке розпочалося за два місяці до старту шоу.

 

«-»

Мінус цього місяця отримує реклама сухариків «Флінт» під слоганом «Заціни краба» (відео). Склалося враження, що цей ролик було знято просто «аби було». Іншого сенсу в його існуванні не видно. Сюжет - безглуздий і малозрозумілий набір кадрів, а в сухому залишку в пам'яті залишається силует краба, який дев'ять разів проминає в кадрі. І пачечка «Флінту» - тільки один із об'єктів, на яких фокусується камера, бо на них є краб. Хлопцям, які полюбляють пиво й купують до нього сухарики, більше впаде в око смаглява дівчина, а не те, що рекламується.

 

Ілюстрація - www.apa.org

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
38949
Читайте також
09.04.2010 09:50
Мар'яна Закусило
34 773
15.01.2010 15:44
Мар'яна Закусило
22 477
20.11.2009 16:24
Мар'яна Закусило
16 774
03.11.2009 14:30
Мар'яна Закусило
40 796
22.10.2009 16:35
Мар'яна Закусило
15 388
24.09.2009 16:49
Мар'яна Закусило
16 039
15.07.2009 11:13
Мар'яна Закусило
39 995
07.07.2009 16:54
Мар'яна Закусило
15 713
17.06.2009 17:01
Мар'яна Закусило
14 039
01.06.2009 14:22
Мар'яна Закусило
31 078
27.05.2009 17:06
Мар'яна Закусило
14 332
04.04.2009 17:11
Мар'яна Закусило
13 962
26.03.2009 17:17
Мар'яна Закусило
15 058
30.01.2009 17:23
Мар'яна Закусило
14 110
26.11.2008 16:30
Мар'яна Закусило
17 654
26.10.2008 16:43
Мар'яна Закусило
16 104
02.06.2008 17:50
Мар'яна Закусило
27 131
21.04.2008 15:51
Мар'яна Закусило
23 622
13.11.2007 10:03
Мар'яна Закусило
для «Детектор медіа»
25 066
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
вікторія
5171 дн. тому
Авторка має рацію: родинні цінності залишилися лише в рекламі. Але є надія, що споживач буде надавати перевагу не лише каві або цукеркам. але й добрим стосункам і почуттям. Що саме вони будуть культивуватися ух взаєминах пересічних українців, а не "правда життя" з новин для барбосів. Спеціально для spama - вивчайте мову або "язик", бо писати треба "ни о чем". Грамотєй, читай разом з Янеком Чехова, може, трохи звивин у мозку побільшає і буде "о чьом подумать"
spam
5174 дн. тому
не о чем
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду