Політичні ліки

24 Вересня 2009
16038
24 Вересня 2009
16:49

Політичні ліки

16038
Поки офіційно політреклама не дозволена, вона розміщується як комерційна і, відповідно, потрапляє в комерційні блоки в суміші з FMCG
Політичні ліки

Пиво «Славутич» - мазь доктора Тайса з живокостом - Юлія Тимошенко - шампунь Elseve - телефон Samsung - Володимир Литвин - антиперспірант Garnier - телефон Nokia - Сергій Тігіпко - помада L'Oreal - ліки «Ессенціале» - новий тариф U'tel - Віктор Янукович - «Диклак-гель» - скраб Garnier - Арсеній Яценюк - «Фестал». Це перелік роликів одного рекламного блоку вечірнього прайму четверга на каналі СТБ. В один флакон умістилися і шампуні, і лікарські засоби, і... політики.

 

Абсурдність фальстарту передвиборної кампанії відображена в цій рекламній послідовності. Поки офіційно політреклама не дозволена, вона розміщується як комерційна і, відповідно, потрапляє в комерційні блоки в суміші з FMCG. Що ж, політиків теж можна зарахувати до цієї категорії, бо вони в українській дійсності стали fast moving consumer goods (товари повсякденного вжитку): громадяни їх дешево і швидко купують і постійно змінюють.

 

На підсвідомому рівні споживачі можуть пов'язувати рекламовані продукти, що стоять поруч, між собою. Виходить, що Юлія Тимошенко і Віктор Янукович «примазуються» до електорату, Володимир Литвин хоче очистити політикум від смороду, Сергій Тігіпко зафарбовує недоліки і підкреслює принади інших, а Арсеній Яценюк покращує прохідність (і після цього він каже, що непрохідний?). Тобто сусіди по рекламній «полиці» розкривають прихований зміст рекламних кампаній політичних супротивників. Утім, це лише припущення. Бо в другому слоті, на іншому каналі послідовність роликів не така. А немає тенденції - нема й обґрунтування.

 

Пройдімося по телевізійних меседжах політиків. Юлія Тимошенко дебютувала в цьому політичному сезоні з надзвичайно сентиментальним і щемливим роликом. Це навіть не політична агітація - це соціальна реклама. Про Тимошенко - ані слова. Але за кадром звучить її проникливий і дбайливий голос. Вона просить глядачів разом долати кризу (невже все так погано, що потрібно звертатися до жертв кризи?). «Допоможіть тому, хто цього потребує. Візьміть частину чужих проблем на себе - і криза буде подолана, бо разом ми сильні», ‑ такий фінальний акорд її телезвернення, супроводжуваного ліричними утопічними картинами того, як люди протягають руку допомоги.

 

На відміну від Тимошенко, Віктор Янукович знає, хто допоможе: він сам. Ролик - практично двійник попереднього: закадровий проникливий (виявляється, Янукович теж гарний актор) голос, а в кадрі прості люди. Відмінність - у фіналі. Тут з'являється сам кандидат зі словами: «Я чую кожного і кожному готовий допомогти». І вся утопія Тимошенко руйнується цією фразою: на її заклик знаходиться один достойник, котрий може подолати кризу. Враховуючи те, що реклама Януковича стартувала пізніше за Тимошенко, можна припустити, що це навмисно продуманий контрхід суперника.

 

Володимир Литвин і Сергій Тігіпко змагаються в призі за найбільш ідіотський ролик. Це тому, що Тігіпко рекламує книгу, щоправда, за своїм авторством, а Литвин - сайт www.litvin.in.ua і номер телефону, за яким кожен може довести... свою здатність працювати депутатом селищної ради. Якщо з Тігіпком ще хоч трохи зрозуміло: видав свою президентську програму у вигляді книги, хоче, щоби народ почитав - от і рекламує, то з Литвином непорозуміння: навіщо вести мову про депутатство, якщо на кону - вибори президента. Чи, може, він свої шанси оцінює як нульові, то й почав заздалегідь готуватися до парламентських виборів, у яких шанс є, сподіваючись і на їхню достроковість.

 

До речі, Тігіпко теж рекламує телефонну лінію 8 800..., але на білбордах. Повторити за ним цей рекламний хід вирішив і його головний супротивник Віктор Янукович. Тільки Віктор Федорович чомусь повісив на щитах київський номер із абсолютно незапам'ятовуваними цифрами. Інтернет-видання «Обком» з'ясувало, що цей номер числиться за директоркою «Фонду Горбаля» Раїсою Гаган.

 

Що ж до Арсенія Яценюка, то він потішив креативом у телерекламі. Його меседж абсолютно прогнозований - нагнітання і страхання, що притаманні мілітаризованій кампанії політика. «Заводи зупиняються, країна майже нічого не виробляє, ми беремо кредити, щоби віддавати старі борги» і т. д. і т. п. Сам Арсеній у кадрі з'являється зі свого плакату (його ми оцінювали в минулому номері ТК), ніби його зображення оживає. І в кінці - балакливий Арсеній знову перетворюється на плакат. Що приваблює в ролику, так це режисура й операторська робота: у кадрі лише один Яценюк, але використані різні плани, плавні і різкі переходи, що робить картинку динамічною. Втім, це мерехтіння може заважати засвоєнню рекламного послання. З іншого боку, у словах Яценюка фактично ті самі істини, що й у Януковича, зате інакше подані.

 

Наступного місяця ТК сподівається на рясніший дощ телевізійної політреклами. Тим паче, що 19 жовтня кампанія вже буде оголошена, а значить, мухи відділяться від котлет (політики - від комерційних товарів), їх стане більше, та й ті п'ятеро кандидатів, що вже стартували, покажуть щось новеньке. А ми це все покритикуємо.

 

Суб'єктивний рейтинг рекламних роликів

 

Позитив

 

«Це було неймовірно! Стільки задоволення...», ‑ каже захекана жінка чоловіку в ліжку. І про що ви, як гадаєте, цей ролик? «І телевізор, і пральна машинка, і холодильник», ‑ перераховують вони. Одним словом, це реклама розпродажу у «Фокстроті». Завдяки інтригуючому початку і недвозначним натякам сюжет привертає увагу споживача, а банальна тема розпродажів подана нетипово. При цьому ролик невульгарний, як могло би бути. За це, а також іще й за те, що ця реклама має всі шанси розбурхати високоморальну комісію, ми їй надали перевагу в цьому місяці.

 

Нейтральна

 

Усі знають, що справжнього згущеного молока, як і справжнього вершкового масла, в Україні майже не виробляють. Було дивно, що ніхто з виробників, які справді працюють за держстандартами (так звані ГОСТи), не намагається здолати це переконання рекламою своєї продукції. Нарешті почали долати. Поки що реклама згущеного молока від Первомайського молочноконсервного комбінату транслюється в блоках регіональної реклами. Але це чи не перша спроба переконати споживача, що не все так погано, і є якісна згущенка. Рекламодавець придумав і власний ідентифікатор - на його банці зображений малюк. І хоч якість ролика така собі, але ми вітаємо Первомайський МКК за вихід на ніким не оране рекламне поле.

 

Негатив

 

Найбільш облажався зі своєю рекламною кампанією телеканал «Інтер». Це ж треба було ціле літо працювати над промо нового сезону, 1 вересня запустити рекламу на бордах, а через тиждень утратити одне з топ-облич - Андрія Данилевича. І поки Данилевич закликає «Голосувати за «Свободу», канал уже хаотично шукає йому заміну в «Подробицях тижня» і «Свободі на «Інтері» та починає знімати рекламні щити. Навіщо «Інтер» знову персоналізує промо, якщо вже одного разу обламався з обличчям каналу? Згадайте випадок із Костянтином Стогнієм: «Інтер» використав його обличчя в осінній кампанії каналу, а з 1 січня 2008 року він з'явився на ICTV. Та цього разу рекламна втрата б'є всі рекорди: Данилевич навіть не встиг розпочати сезон.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16038
Читайте також
03.03.2010 12:51
Мар'яна Закусило
38 949
20.11.2009 16:24
Мар'яна Закусило
16 773
03.11.2009 14:30
Мар'яна Закусило
40 796
22.10.2009 16:35
Мар'яна Закусило
15 388
07.07.2009 16:54
Мар'яна Закусило
15 713
17.06.2009 17:01
Мар'яна Закусило
14 039
27.05.2009 17:06
Мар'яна Закусило
14 331
04.04.2009 17:11
Мар'яна Закусило
13 961
26.03.2009 17:17
Мар'яна Закусило
15 057
30.01.2009 17:23
Мар'яна Закусило
14 110
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду