Роздратованість – не вседозволеність

2 Березня 2010
35905
2 Березня 2010
13:00

Роздратованість – не вседозволеність

35905
«Так звана творча інтелігенція» та вибори. Головний редактор інтернет-видання «Українське Слово» Євген Петренко дискутує з Сергієм Грабовським
Роздратованість – не вседозволеність

Євген Петренко висловлює свою позицію у відповідь на критичну репліку Сергія Грабовського, спровоковану статтею головного редактора інтернет-видання «Українське Слово» під назвою «Банкрутство розуму і волі».

 

Не чекав, що моя невеличка замітка «Банкрутство розуму і волі» в інтернет-виданні «Українське Слово» викличе настільки сильну роздратованість пана Сергія Грабовського, що він у своєму матеріалі «Відстоювати позицію "проти всіх" можна без хамства на адресу опонентів - достойників вітчизняної культури», опублікованому на сайті «Детектор медіа», вдасться до вживання таких слів, як «хамство», «плебейське», і прямого пересмикування.

 

Тому наперед хочу ще раз наголосити, що я в жодному разі не підважував гідності дуже заслужених для української культури людей і не мав такого наміру. На жаль, вони дійсно, наче череда, подібно до того, як колись радянська творча інтелігенція підтримувала КПРС, кинулися підтримувати кандидата у президенти Юлію Тимошенко. І це зовсім не стосується їхньої професійної діяльності.

 

Проблема не в тому, заслуговує чи не заслуговує вона на таку підтримку. Проблема в тому, що цим відтворюється цілковито радянське ставлення до політики як до чогось особливого і сакрального. Адже політику радянського керівництва можна було тільки підтримувати, або вдавати її підтримку. Тоді як у демократичному світі політики повинні звітувати перед громадянами про свої досягнення. Часто вони отримують негативні чи дискусійні оцінки.

 

Політики повинні рівнятися на національних авторитетів, а не закликати їх на свою підтримку. А національні авторитети не повинні розмінюватися на підтримку політиків. Навіть здібних.

 

І в цьому насправді проявилася радянська генеалогія, на жаль, багатьох наших діячів культури і громадського життя, які свій авторитет ставлять на олтар політики. Давайте ставитися до політиків як до професіоналів і оцінювати їхню професійну діяльність.

 

Тому не треба закривати певні теми, які є складними і болючими для всіх патріотів України, і віддавати їх на відкуп бузинам і табачникам. Не декларації, а зміна реального змісту політики означатиме подолання тоталітарного радянського минулого в кожному з нас. Тоді і з'явиться запит суспільства на інших політиків та іншу якість політики.

 

Якщо б пан Грабовський уважно прочитав мою замітку, то знайшов би цікавіші теми, ніж надумана ним нібито моя спроба дискредитувати шанованих людей. Але для цього потрібно не переходити на особистості, а дискутувати по змісту написаного. На жаль, зміст якнайменше цікавив мого опонента.

 

І нарешті, з чого це пан Грабовський взяв, що я виступаю від імені українського націоналізму і до того ж - радикального? Адже «Українське Слово» - не газета «Правда», яка була органом ЦК КПРС. Наше видання є перш за все демократичним і стоїть на позиціях українського націоналізму, причому не лише буржуазного, пане Грабовський! Ми публікуємо і будемо публікувати дискусійні матеріали, розглядаємо проблеми, які часто не мають однозначного вирішення і, відповідно, ставлення до них у суспільстві різне. Але мовчати про них також не можна. І в цьому полягає потреба нашого складного часу - як запорука демократичного розвитку у відповідності з національними інтересами.

 

Євген Петренко, головний редактор інтернет-видання «Українське Слово»

 

Ілюстрація - www.dinaburg.eu

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Євген Петренко, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35905
Читайте також
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Георгій БУРСОВ
5173 дн. тому
Худоба набагато моральніша за людей. Дуже можливо, що й розумніша за людей. Необхідні наочні приклади? Будь ласка! Лише два види ссавців на землі з усіх кількадесят тисяч видів свідомо й організовано знищують один одного. Хто вони, ці ссавці? Про гегемона природи ви, напевно, вже здогадалися. Як комусь з представників ссавців високого стилю не буде дуже неприємно, проте назву вам фізіологічно-моральних родичів ссавців високого стилю, що так само організовано йдуть війною на знищення: одна сім"я на іншу сім"ю (один народ на інший народ). Це, великодушно пробачте, ЩУРИ. Або, як казав Свирид Голохвастов "кріси". От і міркуйте, чи варто високошляхетному товариству ссавців високого стилю копирсатися в слові-понятті "череда"? До того ж, по-лицарськи захищаючи духовно давно збанкрутілих, й нещодавно збанкрутілих політично "укр.інтелігентів", поіменно названих в обговорюваній статті шановного пана Петренка.
експерт
5173 дн. тому
Панові Г.Бурсову. Можливо, в російській мові "череда" належить до високого стилю, («Что знала, то забыла. Да, пришла худая череда» Пушкин. «Тучки резвой чередой куда-то весело летели» Тургенев) а в українській так говорять про ХУДОБУ. (Див. WIKI: Череда - гурт свійських тварин (переважно великої рогатої худоби), які утримуються, пасуться разом). Говорити так про людей - значить прирівнювати їх до худоби.
tester
5174 дн. тому
пан Сирожа как в рот воду набрал
Георгій БУРСОВ
5174 дн. тому
Пане Гробовський, великомудро поясніть, з якої такої статі слово-поняття "череда" стосовно Ів.Дзюби, Юр.Щербака, Мир.Поповича, на ваш погляд, є хамством? А по відношенню до якоїсь іншої особи з довжелезного ряду Іванів, Юрків, Мирославів - це вже не хамство? Де тут логіка? Чи може означена ланка панів є для вас, пане Гробовський, тотемними ідолами, перед зображеннями яких вихованим, по вашому розумінню, людям (не хамам!) слід курити фіміам! Якщо я вгадав, то мушу вам, пане Гробовський, де в чому заперечити. Особисто я до сектанства, ідолопоклоніння, до інших форм інтелектуального затьмарення й летаргійного сну розуму - аж ніяк не схильний. Гадаю, мою думку поділяє й пан Петренко, слово "череда" у статті якого викликала у вас цілком пояснювальну вищенаведеними аргументами ДРАТІВЛИВІСТЬ. Мене особисто не дратує ваша, чи будь кого іншого належність до якоїсь секти шанувальників, уболівальників, таке інше. Зі свого хутора не хочу бути до когось подібним. Не наполягайте й ви, пане Гробовський, на уніфікації. Наведену череду (ланку, плеяду) достойників на вашому хуторі й залишайте собі на потребу.
с.глазман
5175 дн. тому
діагноз пацієнта "г": педалювання обурення текстом статті на сайті ТК через істеричну форму уявної власної інтелігентності вказує на роздратування і внутрішнє збудження з тієї причини, що до тимчасової спільноти підписантів під зверненням "знаних представників інтелігенції" не було особисто запрошено віртуально нами обстежуваного пацієнта "г"... рекомендації: прохолодні ванни перед сном, ніякої кави вранці, вимкнений інтернет на протязі двох тижнів... в разі недотримання режиму й наступної дратівливої поведінки - з пацієнтом "г" можуть статися небажаніі рецидиви психологічної поведінки, що можуть викликати необхідність примусової диспансерізації на не визначений термін
Сергій Грабовський
5176 дн. тому
Почну з кінця. Нормальний націоналізм може бути виключно буржуазним, оскільки нація - як і громадянське суспільство і багатопартійна демократія - є продукт, а водночас з певного етапу й умова розвитку буржуазного (індустріального) суспільства. Спроби вибудувати антибуржуазний націоналізм ні до чого хорошого не призвели (націонал-соціалізм Гітлера і Геббельса - показова річ). Змісту у написаному паном Петренком - крім "продажної так званої інтелігенції" тощо - не помітив. На особистості перейшов не я. А позиція тих знаних достойників культури, які у другому турі підтримали Юлію Тимошенко, якраз і не мала нічого спільного з радянським "одобрямсом". По-перше, це не була беззастережна підтримка геть в усьому; по-друге, була підписана угода між знаними представниками інтелігенції та кандидатом у президенти (вперше, до речі, в українській політичній практиці). По-третє, на адресу Івана Дзюби, Юрія Щербака, Мирослава Поповича знову вжити словосполучення "вони дійсно, наче череда, подібно до того, як колись радянська творча інтелігенція підтримувала КПРС, кинулися підтримувати кандидата у президенти Юлію Тимошенко" - це і є хамство з боку пана Петренка. Що він власноруч блискуче і довів.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду