«Молодість» у стилі інфотейнменту

5 Листопада 2009
43665
5 Листопада 2009
11:50

«Молодість» у стилі інфотейнменту

43665
Висвітлюючи події міжнародного кінофестивалю, більшість телеканалів розповідали про що завгодно, крім його конкурсної та надзвичайно цікавої позаконкурсної програми
«Молодість» у стилі інфотейнменту

Небо. Повітряна куля. В кадрі - блискучі очі рідкісного в широтах України голлівудського актора Тагави Кері-Хероюкі і щаслива кореспондентка ТСН Соломія Вітвіцька. Зірка (пан Кері-Хероюкі) усміхається й повідомляє глядачам усієї України: «Один плюс один. Дякую». Це не зйомки екстрим-шоу чи проморолика телеканалу. Це - сюжет про закриття 39-го міжнародного кінофестивалю «Молодість».

 

«Зірковий шлях» в освітленні «Молодості» обрав не лише «1+1». Висвітлюючи події заходу, новинарі з українських телеканалів здебільшого відбулися гучними іменами та поверховими висновками. У прес-центрі «Молодості» вже так стомилися від текстів «копі-пейстерів», що наступного року пообіцяли розіграти журналістів. «Ми дійшли висновку: якщо запросити якогось далекого від кіно іноземця, написати гучну біографію та влаштувати прес-конференцію за його участі, неодмінно знайдуться журналісти, які сприймуть усе за чисту монету», - іронізує координаторка прес-конференцій та інтерв'ю «Молодості» Ольга Веснянка.

 

Жовта епідемія

Цьогоріч багатостраждальна «Молодість» ледве не лишилася спонсора, її урочисте відкриття й закриття переїхали з палацу культури «Україна» до кінотеатру «Київ» і на додачу фестиваль ще й пройшов випробування епідемією грипу. Ось це все і стало українськими телесенсаціями, не рахуючи двох (чи трьох) зірок кінематографу, які цього року просто засліпили об`єктиви камер.

 

Чимало кореспондентів і досі вважає, що фестиваль фінансується державним коштом. Тому чи не в кожному сюжеті були скарги на брак вільного місця у культурному центрі «Кінотеатр Київ», що став епіцентром подій кінофоруму. І жодного слова про те, якою ціною організаторам дались пошуки спонсора 39-ї «Молодісті». Телеканал ICTV протягом одного сюжету (1 листопада) кілька разів дає синхрон невдоволеного актора та телеведучого Остапа Ступки, якому не дісталося запрошення на відкриття форуму. Він зауважує неувагу до українських акторів та нарікає: «На закриття фестивалю я не піду. Хай шукають достойнішого».

 

Так, пан Ступка-молодший міг і не знати, що концепція «Молодості» - представляти українцям саме світове кіно, а не навпаки. Але чому метою кінофоруму не поцікавився журналіст? «Хотілося б хай не каннський килим влаштувати, а пристойний парад», - скромно каже арт-директор фестивалю Андрій Халпахчі. Та його короткий синхрон тоне у нарізці відео з невдоволеним паном Ступкою. Очевидно, той компетентніший відповідати на запитання про мотиви організаторів фестивалю?

 

Зважаючи на масову істерію з приводу епідемії грипу, у новинних випусках репортажам з «Молодості» передували тривожні сюжети. Це призвело до клішованого порівняння культурного заходу з маштабами вірусного нашестя. «Із початком епідемії завершується ще одне масове дійство в столиці - відгриміла "Молодість"», - радше серйозно, аніж жартома, повідомила в недільному випуску ТСН, 2 листопада, Алла Мазур. Замість «відгриміла» доречніше було б сказати «ледве не відлебеділа "Молодість"»: епідемія додала фестивалю ще один фактор ризику.

 

А от Перший Національний втішив країну: «Попри епідемію, фестиваль "Молодість" все ще триває».

 

VIP-гості кінофоруму змусили тележурналістів забути про все. У глядачів з далеких куточків України цілком могло скластися враження, що на фестивалі нікого, окрім Катрін Деньов та Жан-Клода Ван Дамма і не було. Левова частка уваги дісталася все ж Ван Дамму. Не його внеску в кінематограф як актору - усіх цікавили насамперед подробиці його шлюбів та ставлення до наркотиків. «Я дозволю собі скасовувати деякі питання», - не витримав під час прес-конференції за участі актора Андрій Халпахчі. У новинах ICTV докладно розповіли, про що саме Ван Дамм розповів на прес-конференції в Києві. А там же ж герой понад 20 картин каже про такі принципово важливі речі, як «важко говорити через перекладача, хочеться безпосереднього спілкування», чи заявляє про те, як він хоче «помандрувати країною». На «1+1» продемонстрували, який Ван Дамм комунікабельний та як він приймає в подарунок футболку. Окрім Ван Дамма у цьому ж сюжеті планували розповісти ще й про Картін Деньов, та вона з журналістами спілкуватися відмовилася. Так ми й не дізнаємося про колір її зубної пасти, як і про її улюблену дієту.

 

Журналістів абсолютно не цікавили ні режисери-дебютанти, ні програма з майже 250 фільмів фестивалю. Замість наблизити глядачів до кіно, телеканали пародіювали таблоїди. Так, глядачів Першого національного та 5-го каналів журналісти поставили перед фактом: конкурсний показ фільму «Відторгнення» українського режисера Володимира Лерта зірвано. На відео - натовп невдоволених людей, у начитці про прем'єру говорять у минулому часі, бракує лише напруженої музики. Насправді ж організатори фестивалю неодноразово повідомляли: показ фільму перенесли на один день суто з технічних причин. Але ж тоді б не було інтриги.

 

Розважально чи розважливо?

Як і слід було чекати, найбільше уваги телеканали приділили відкриттю та закриттю «Молодості». І в першому, і в другому випадку знімальні групи отримали дуже схожі кадри: Катрін Деньов зі «Скіфським оленем» й «танок» Жана-Клода Ван Дамма. У верстках новинних випусків сюжети з усміхненою французькою примою посідали третю-четверту позицію. А висвітлення фіналу фестивалю телеканали подали у кінці випусків.

 

Чи не найдокладніший сюжет про перебіг подій фестивалю та про його закриття підготував телеканал ICTV. Щоправда, журналісту Сергієві Смальчуку не вдалося уникнути деяких протиріч. В одному матеріалі змішались і представники готелю на воді, що приймав акторів, і пан Халпахчі і - раптом - директор Міжнародного московського кінофестивалю Нікіта Міхалков, який розповідає саме про ММКФ, а не про «Молодість». В одному абзаці свого тексту пан Смальчук скаржиться на мінімальну участь українських фільмів, в другому тут же називає молоду актрису Ольгу Куриленко «нашою гордістю». У синхроні вона розповідає не про кіно, а про те, що не має в Києві ні друзів, ні роботи. «Зате російські актори відчували тут себе як удома», - у стилі Хармса переходить до наступної складової «вінегрету» журналіст та «рубає» про участь у «Молодості» Росії.

 

Добросовісно інформували глядачів про кіноподії у новинах Першого національного. Щонайменше шість разів. Щоправда, інформацію подавали в дещо екзальтованій тональності, час від часу збиваючись на інфантилізм. «Якщо Ви хочете сфотографуватися з Жан-Клодом Ван Даммом, побачити Катрін Деньов чи потиснути руку сину Чарлі Чапліна - вам сюди, у кінотеатр "Київ"», - запросила глядачів Першого національного журналістка Олеся Биковська. Так, наче вона нічого і не чула, про те, що у «рукавичці» кінотеатру часом бракувало місця навіть самим представникам ЗМІ.

 

Дещо полегшений формат інформування шанувальників кіно несподівано запропонував і «1+1». Дивно, що ерудована й напрочуд жвава журналістка Соломія Вітвіцька чомусь вирішила відбутися стьобом, кокетливо приховавши свій бекґраунд. Хоча саме в неї мало стати аргументів на користь кіно.

 

У цікавому форматі висвітлювали фестиваль на 5-му каналі. Двічі про нього говорили у підсумковій програмі «Час» та представили інформацію в розгорнутих інформативних сюжетах. До суджень кінокритиків чи серйозних висновків справа не дійшла, але  глядачі хоча б мали можливість достеменно знати, що саме відбувається на фестивалі, окрім візитів зірок.

 

На «Інтері» репортажі з «Молодості» подавалися з лейтмотивом «Полювання на "Золотого оленя"» і з різною мірою культурологічної глибини. Оксана Кодунова загально охарактеризувала програму фестивалю. Її колега Наталія Ковальова в підсумкових «Подробицях» наскрізною лінією розповіді про фестиваль обрала поділ фільмів на «чорнушні» та оптимістичні. Досить спірний підхід як для кіно фестивального, якість якого зазвичай не вимірюється «геппі ендами». Але принаймні саме на «Інтері» глядач отримав  інформацію хоча б про кілька найбільш обговорюваних на фесті стрічок конкурсної та позаконкурсної програми - зокрема,  про російський фільм  «Волчок» ( режисер Василій Сигарьов) та «Антихрист» Ларса фон Трієра. На жаль, щодо думок, то журналістка доручила оцінювати фільми  лише двом емоційним глядачам,  як і більшість її колег, не звернувшись до кінокритиків.  

 

Відповідально до «Молодості» поставилися на телеканалі «Україна». Зрештою, цього і слід було чекати від генерального спонсора фестивалю. Для глядачів із віддалених від Києва міст України приємним, судячи з рейтингів GFK, сюрпризом став теледайджест «Молодості» - «Ніч кіноманіяків», де було репрезентовано події фестивалю та представлено окремі картини.

 

Висвітлення новин «Молодості» на цьому каналі відзначалося динамікою та професійною компетентністю. Кореспондентка Наталя Дзюбенко повною мірою скористалася привілеями на ексклюзив. Сама журналістка провела на фестивалі не один день і активно брала участь у його заходах, що позначилося на якості новин. Втім, без казусів не обійшлося і в неї. Просто під час прямого включення з відкриття фестивалю на словах: «Наступною за величиною зіркою [після Катрін Деньов. - ТК], на яку всі чекали...» до неї підійшов невідомий та обійняв дівчину. Пані Дзюбенко не розгубилася і вибачилася за поведінку екстравагантного кіномана. Та добрих 10 секунд він все одно стовбичив у кадрі, доки «рука з-за кадру» не витягла його за комір пальто. Відео (01:37 другої частини запису).

 

 

До цікавих висновків дійшли ICTV та «1+1». У новинах обох каналів підкреслили: фестиваль особливо багатий на зірок. Може, їх редактори ніколи не чули: запрошувати відомих акторів та режисерів - традиція «Молодості», як і будь-якого іншого фестивалю.

 

Антихристи від кіно

Поверховість, хаос, ігнорування кіно - головні складові висвітлення фестивалю телеканалами.

 

Новинарі демонстративно не цікавилися конкурсантами «Молодості». А власне вони, на відміну від VIP-учасників, і були його головною складовою. Натомість журналісти, які мали б відкривати нові імена, доручали цю місію прес-службі «Молодості». «Ми отримали e-mail із проханням перелічити імена режисерів, які стали відкриттям фестивалю, і надати їхні фото в електронному вигляді», - розповідає про «найцікавіші запити» представників ЗМІ Ольга Веснянка.

 

Жоден із каналів не взявся дати бодай емоційну, але докладну оцінку програмі фестивалю. Найбільшу увагу журналістів привернув один з 240 (!) фільмів - «Антихрист» - зірки європейського кінематографу Ларса фона Трієра. Не потрапила у новини навіть картина відкриття «Молодості» - «Коко Шанель та Ігор Стравінський» Яна Кунена. У кращому випадку, журналісти згадали її назву.

 

Чимало представників ЗМІ використали фестиваль як інформаційний привід, аби поскаржитися на проблеми українського кіно. В той же час українець Стравінський залишився якось поза увагою телевізійників, так само як і відомий американський фронтмент гурту «Гоголь Борделло» Євген Гудзь (на фестивалі демонструвався фільм «Гоголь Борделло: нон-стоп»).

 

Завдяки неповному інформуванню, левова частка української аудиторії, напевне, і досі переконана: увесь фестиваль умістився у кілька залів «Кінотеатру Київ». Разом з тим, тут відбувалися лише основні заходи та кінопокази. Чимало значних подій «транслював» Будинок Кіно, кінотеатри «Жовтень», «Мегаплекс» та «Батерфляй Deluxe». І зірки, за якими так ганялися телекамери, з нетерпінням чекали на них не лише в «Києві». Поза кадром лишився тоді ще майбутній володар гран-прі режисер Райнер Фріммер, який особисто представляв картину «Дівчинка». Втім, не лише він. Під час вечірніх прес-конференцій, що відбувалися о 18:00 - 19:00, журналісти мали можливість поспілкуватися з акторами чи режисерами, які цього дня представляли свої картини. «Однак цією можливістю користувалися лише "кіноманіяки" з телепрограм», - відзначає Веснянка.

 

 «Молодість» - унікальний український кінофестиваль з божевільною назвою, драматичною історією та смішними організаційними казусами. За це, власне, і люблять цю кінотусовку ті, хто не любить поп-корн. Проте, як показали вітчизняні телеканали, націленість лише на зірок і неувага до професійної кінокритики - відмінний спосіб спотворити уявлення про нього.

 

Фото - скріншот відеозапису програми «События» телеканалу «Україна»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
43665
Читайте також
15.10.2010 12:00
Олена Коркодим
35 269
16.08.2010 08:28
Олена Коркодим
35 885
11.08.2010 15:40
Олена Коркодим
35 375
09.03.2010 11:32
Олена Коркодим
34 191
12.02.2010 08:50
Олена Коркодим
13 505
26.10.2009 13:24
Роман Лебедь, Бі-бі-бі, Київ
44 344
24.10.2009 18:51
Тетяна Селезньова, «Главред»
36 283
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олена
5441 дн. тому
Соломіє, а який мені сенс правильно писати Ваше прізвище? Його ж і в титрах коректно вказують, і в журналах правильно друкують. І взагалі Вас і так усі, кому це потрібно, знають ) Сподіваюся, Ви мене колись пробачите. Виправляю в тексті зайву «и». Скажу чесно, ризикувала трохи з Вашим прізвищем, бо в миру зустрічала і «Вітвіцька», і «Вітвицька». Дякую за Ваш коментар. Мені було цікаво. "Дослідження" – це Ви точно мій текст маєте на увазі?). А я ж так переймалася, щоб він був про кіно. Я й за Вас, насправді, трохи переживала, бо ті кулі не надто безпечні під час приземлення. Мені було не все одно, адже за час Вашого перебування безпосередньо на планеті Ви встигли зробити багато прекрасного і потрібного. Щодо решти, гадаю, Ви прочитали.
solomiya
5441 дн. тому
Чи вам би говорити про поверхневість, дорога пані Олено! Навіть, прізвище моє написали не правильно. Вирваний з контексту шматок мого репортажу – до речі не найгірший, не можу назвати аналізом висвітлення фестивалю на «1+1». До речі, під час прямого включення з відкриття якраз я говорила, що державного та київського фінансування немає. Тому організатори погрожують переїхати! Про Тагаву Кері- Хероюкі, окрім 1+1, мабуть, ніхто з телеколег і не згадав. А те, що з саме ілюстрації мого сюжету розпочався ваше буцім-то дослідження не може не тішиити. Зачепило таки. Робота прес-центру на цій «Молодості» не щоразу сприяла. Зокрема, пан Халпахчі просто заборонив спілкуватися пресі з Катрін Деньов, щоб та часом не передумала піти на рандеву до Президента. Думаю «Молодість» надто розбалувана увагою преси, можливо журналісти просто втомили фестиваль надмірний інтересом і варто разочок проігнорувати подію, щоб все стало на свої місця. І насамкінець, не буду вам пояснювати особливість телевізійного жанру, поясню по-іншому. Новини – це не спеціалізована програма на котрусь із цікавих саме вам темі. У нас теж є аж два культорологічних проекти на каналі, один конкретно про кіно-))))Тому, як на мене у дво- три-хвилинних репортажах заглиблюватися у зміст стрічок та перелік 250 конкурсних стрічок не логічно! Хто це запам»ятає? Для цього існують видання про кіно, сайти про кіно та програми про кіно. Сенс вашого дослідження (поверхневого) саме і виключно новин просто відпадає! Тим паче, що ви просто проігнорували, те, що у ранкових новинах і сніданку з «1+1» впродовж двох тижнів про «Молодість» і з гостями та організаторами фестивалю було безліч матеріалів та гостьових студій!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду