Тоні Гатліф: Я матиму внутрішній спокій лише тоді, коли перестану знімати кіно

13 Листопада 2009
34405
13 Листопада 2009
14:41

Тоні Гатліф: Я матиму внутрішній спокій лише тоді, коли перестану знімати кіно

34405
Тоні Гатліф — один із найбільш оригінальних європейських режисерів. Живучи у Франції, він, насамперед, є найвідомішим на сьогодні кінематографістом із народу рома (циган). Його фільми небагатослівні, часом майже позбавлені лінійного, чітко вибудуваного сюжету, але поетичні та музикальні. Останнє — яскрава відмінна риса кінематографа Гатліфа: його стрічки відзначено загальноєвропейською нагородою «Сезар» і призом Каннського фестивалю за краще музичне оформлення. Вершини визнання режисер досягнув 2004 року, коли драма «Вигнанці» дістала приз за режисуру в тих же Каннах. Цього року Гатліф очолив журі на Київському фестивалі «Молодість». В останній день фестивалю відбулися його зустрічі з пресою, в тому числі й із журналістом «Дня»
Тоні Гатліф: Я матиму внутрішній спокій лише тоді, коли перестану знімати кіно

- Хто вас навчив того, що ви вмієте зараз?

- Немає вчителів. У мене є духовні наставники, які мене вели, самі того не знаючи. Великі автори, великі режисери. Я надихався їхніми творами, не копіюючи їх.

 

- В юності ви не ладнали із законом. Як вам вдалося змінитися?

- Мені здається, що в житті у нас є можливість йти або за чимось важким, або за чимось добрим. Я йшов за течією і приймав якісь позитивні речі. І ще на мене вплинули зустрічі з чудовими людьми, що являли собою державу й правосуддя - вони довірилися мені, а я довірився їм. Це були зустрічі виховного для мене характеру. А ще вчитель драматичного мистецтва був для мене дуже важливий.

 

- Чи була у вас спеціальна освіта до того, як ви зняли ваш перший фільм?

- Це надто багато часу займе... У двох словах - я був театральним актором до 20 - 25 років, працював у найбільшому театрі Франції - Національному Народному, на площі Трокадеро, з Депардьє, ми навіть товаришували. Якось я засів писати сценарій. У мене було дуже багато помилок, я не знав, як це робиться, краєм ока бачив на одній із зйомок сценарій для телебачення, тому намагався зобразити щось схоже. Власне, я написав історію, яка трапилася зі мною, нічого не вигадав. Депардьє мені говорив (він, звичайно, знущався з мене): «О, ти знімеш фільм, зіграєш у ньому роль». За півроку я цей сценарій закінчив і віддав передрукувати на машинці пенсіонерці, колишньому бухгалтерові. За два тижні вона мені віддає передрукований текст. На всіх сторінках з'явилися речення, яких раніше не було, особливо в діалогах. Вона прибрала весь мат: «Мсьє, я не можу». Я ж планував зняти фільм про молодь, і там, зрозуміло, була дуже жорстка лайка. Довелося дописати вручну. Відправив одному режисерові, досить відомому, з яким був трохи знайомий. Він швидко відповів, що згоден зняти фільм, узяв мене на головну роль. Але він ніколи не ставив камеру так, як я це уявляв собі. Іноді потрібно дати ракурс згори, іноді з другого боку. А в нього камера завжди стояла на одному місці. Це було жахливо! На якомусь етапі мені перестало подобатися працювати з ним. Коли він знову так робив, я повертався спиною. Я збунтувався. Я гадаю, що з цього моменту став режисером, у мене з'явився підхід. Головне не школа, а ось це.

 

- Коли ви вперше стали до камери, які були відчуття?

- Це супервідчуття. Дивлячись у вічко камери, ми бачимо світ абсолютно інакше.

 

- Чи пам'ятаєте ви свій дебют як режисера?

- Мені було 20 років. Чесно вам скажу, - я крав плівку. Ми з друзями поцупили плівку, взяли камеру - у нас не було права на це - і зняли короткий фільм у місті. Я написав його за дві години. У першій сцені я повинен був бігти з пістолетом, гнатися за кимось, бо грав поганого персонажа. Я хотів, щоб це було як документальний фільм, і тому сховав камеру, щоб її ніхто не бачив, замаскував її під овочеву лавку. Це була багатолюдна вулиця. Я дав знак, щоб почали знімати, і побіг, стріляючи, зрозуміло, несправжніми патронами. Я хотів паніки і я її досягнув, отримавши найкращу сцену, яку можна було б передбачити. Повертаюся до камери, щоб спитати, чи вдалося зняти, і відчуваю холодний метал і голос: «Не рухайся!» У мене ж зброя була в руках. І чисто інстинктивно, адже ми відчуваємо насильство до того, як воно приходить, я зрозумів, що голос ненормальний. Я підношу руки, не рухаюся. Виявилося, що це поліцейський. Він побачив камеру і побілів, став як папір, сказав: «Ні-і-і!» Він мало не впав від того, що так і не вбив мене. Власне, на зйомках першої сцени я мало не загинув. У результаті він був настільки радий, що ситуація не вийшла з-під контролю, що всіх нас чотирьох відвіз до комісаріату, там нам мало не свято влаштували, а потім вони нас захищали, щоб ми спокійно могли знімати фільм. А в той час, я ще хотів знімати фільми, щоб спокушати дівчат. Але дуже швидко я відійшов від такого сприйняття.

 

- І що тоді?

- Я зрозумів, що кіно - це могутня влада, яка дається, щоб говорити про себе та до себе подібних. Я почав цікавитися Тарковським, Параджановим, Кисльовським, Форманом, Фелліні. Я повернувся до авторського кіно як до мистецтва. А від цього я прийшов до мистецтва як адвоката, захисника, до кінематографа, який розповідає про інших, про тих, у кого немає права голосу, хто не може говорити сам. Це кіно не для того, щоб спокушати, і не для того, щоб відвертати від світу. Оскільки є ще багато фільмів, після перегляду яких хочеться покінчити життя самогубством. А якщо ви платите за те, що дивитеся фільм, а потім кінчаєте життя самогубством, це ненормально.

 

- З чого ви починаєте роботу над фільмом?

- Коли починаю думати над сценарієм, я не вирішую, яку б історію мені написати - якщо йти таким шляхом, навпаки, нічого буде сказати. Я шукаю історію в собі, вона вже є в мені - і вона виходить. Є порив на межі оргазму - зробити фільм. Я, звичайно, перебільшую, але бажання так само насичене. Рівнобіжно виникають перша картинка і перша мелодія. Музика розповідає те ж саме, що й сценарій. Можу навести приклад із фільму, який скоро буде на екранах. Йдеться про депортацію циганів у Франції під час Другої світової війни. Перший кадр - великим планом показано колючий дріт, за яким - порожній простір. Дріт стає подібним до струн, які грають на вітрі, народжується мелодія й одночасно рухаються ці струни з дроту, неначе я знімаю циганську гітару чи скрипку. Так музика розповідає історію того, що тут сталося, тим більше що це й історія музикантів також.

 

- Виходить, що між народженням музики і народженням фільму немає різниці?

- Це два рівнобіжних шляхи. І жоден елемент не з'їдає інший. Є місце для музики, є місце для картинки. Звук фільму перетворюється на музику, оскільки з ним ведеться робота так, як і з музикою. Наприклад, ритм стукоту копит коня ми спеціально проробляємо. Звук не робиться просто так, щоб щось звучало і все.

 

- Чи можна сказати, що ви представник французького кіно?

- Я режисер без кордонів. Не французький. Хоча я й працюю у Франції, я люблю Францію. Але я цікавлюся всім світом. Мені подобаються Португалія, Іспанія, Румунія, дуже багато країн, - і всюди я відчуваю себе вдома, в своїй тарілці. Мені добре всюди. Я міжнародний, інтернаціональний режисер.

 

- Цілком логічно, що ваш останній фільм називається «Свобода». Що значить бути сьогодні вільною людиною?

- Свобода настільки принижується і обмежується, що це моя перша турбота на сьогодні. Тридцять років тому чоловіки й жінки були вільні. Не можу говорити про те, що було тут - тут, очевидно, ви не були вільні - але, наприклад, села мали трохи свободи. Раніше люди могли сказати, - я цього не бажаю, я цього не знаю. А сьогодні ніхто не вільний, навіть десь у джунглях Амазонії вже є телевізор, комп'ютер, мобільний телефон, самі по собі речі корисні, але такі, що можуть стати дуже сильним знаряддям бажання, заздрості, поділу. У циганському селі, де немає ні води, ні опалення, ні електрики, нічого, шістнадцятирічний хлопчик прохав мене, щоб я подарував йому комп'ютер. Це було два роки тому, зараз, я впевнений, в нього вже є і комп'ютер, і інтернет. Я не кажу, що це погано, питання скоріше в тому, як цим користуватися. Інший аспект - свобода людей в їхньому житті. У Парижі в 500 000 людей немає дому. Це одне з найдорожчих міст світу, і при цьому люди сплять на вулиці. Можна, звичайно, говорити, що вони вільні, оскільки в них нічого немає, але насправді вони, навпаки, стають рабами міста, рабами смітників. І суспільство, і уряд займаються тим, що генерують почуття провини в мільйонів французів, для яких наявність бездомних людей стає ганебною. Вони невільні в цьому.

 

- По-вашому, свобода - міф?

- Ще ні, але вона ним стане. Дуже добре вийти із в'язниці - це називається свобода. Але вона триває добу.

 

- Припустімо, що одного разу у вас з'явилася можливість змінити світ. Що б ви зробили?

- Я в це грав, коли мені було 5 років. Це питання, на яке я не маю відповіді... Проте потрібно продовжувати боротьбу проти ідеї, що це неможливо. І головний ворог цього всього - капіталізм, який переміг світ із таким підходом. Мені сумно бачити молодих людей, яким немає ще 30-ти і які граються з грошима, мільйонами та мільярдами. Це мене дуже лякає.

 

- Якщо говорити про молодь - ви ж викладали в різних кіношколах. Якими ви бачите початківців-кінематографістів?

- У Берліні я почав із ними розмовляти і на якомусь етапі відчув конфлікт із ними. Саме тоді я почав собі говорити: «Це класно!» Оскільки я вважаю, що молоді режисери повинні бути в конфлікті і з самим кіно. Молодь тут не для того, щоб роздавати компліменти. З другого боку, мені не подобається, коли молоді на якомусь етапі намагаються зрівнятися з американськими кінематографістами. Вони бачать, що американські фільми заробляють, вони в усіх часописах, на «Оскарі» - і прагнуть робити фільми по-американськи. Але в американців - власний стиль. За винятком тих небагатьох, хто працює в авторському кіно, в усіх інших немає особливої ідеї. Це вистава, видовище. І коли в наших початківців з'являються гроші, вони реалізують це, результат дуже поганий. Бо культура інакша. Якби я був українцем-студентом, то взяв би камеру, яку можна купити в крамниці, або навіть мобільний телефон із камерою, вийшов би на вулицю, зняв би фільм із тим, кого я зустріну на вулиці. Може, мене привабить хтось, я підійду і скажу: «Мсьє, а чи я можу зняти про вас фільм?» Можна зняти тисячі фільмів, розповідаючи про свою країну, про культуру, про себе. І такі фільми цікавлять фестивалі в Каннах, Торонто, Монреалі, Венеції. Але не потрібно робити фільми спеціально для фестивалів. Потрібно говорити про себе. Кожен розповідає про себе самого.

 

- Свої переживання ви також відбиваєте на плівці?

- Головне - не вигадувати нічого. Письменник, який сідає над білим аркушем і думає: «Який роман я зараз напишу» - це не письменник, на мій погляд. Те ж саме стосується й режисерів.

 

- Що до режисерів, то, наскільки мені відомо, ви скептично ставитеся до фільмів Кустуріци. Чому?

- Я не скептичний. Зовсім ні. У нього власний стиль. Режисер не має права критикувати іншого режисера. Нам можуть подобатися або не подобатися чиїсь фільми, але критикувати або судити ми не маємо права. Це повинні робити критики.

 

- Вам подобається, як він зображає ромів?

- Так. Він вніс свій внесок у те, щоб їх полюбили. Але я б не говорив від його імені. Мені здається, що він був важливим у свій момент, свого часу. Він їх добре знає.

 

- А яке кіно вам подобається?

- Про мандрівки, про міжнародні переміщення, про почуття й про розум. Із обережністю ставлюся до кіна, яке подібне до вистави, видовища. Я віддаю перевагу кіну більш делікатному.

 

- Наскільки вам близька нинішня тенденція до документалізації ігрового кіна з постійним використанням ручної камери, введенням непрофесійних акторів?

- Я це якраз і почав робити вже 20 років тому. Я був одним із перших, хто це почав. «Дивний чужинець», «Добра путь» саме так і зняті.

 

- До речі, з приводу «Дивного чужинця»: чи можна назвати Ромена Дюріса, який зіграв головну роль і там, і в інших ваших відомих картинах, вашим альтер его?

- Так, мені він подобався, особливо коли був молодшим. Він мав те, що треба, щоб з'являтися у моїх фільмах. Мені здавалося, що він у якійсь мірі - я. Зараз він став відомішим, постарів і вже дещо не такий.

 

- Дюріс також грав у вашому найбільш успішному фільмі «Вигнанці». Чи можна сказати, що всі герої ваших фільмів - вигнанці?

 

- Так, звичайно. Ми знімаємо фільми про себе самих в якійсь мірі, про наше минуле, про те, що в нас усередині, в животі. Звичайно, це те, про що я сам.

 

- У такому випадку ви сам себе вважаєте мандрівником, вигнанцем або ж ви з роками знайшли внутрішнє відчуття дому?

- Ні. Я знайду внутрішній спокій, лише коли перестану знімати кіно. Коли є внутрішній мир, то немає потреби знімати, кіно відпадає, воно не потрібне. Ви можете собі уявити, як можна знімати кіно з внутрішнім спокоєм? Нічого ж не відбувається. Я міг би цілодобово просто знімати дерево чи годинами спостерігати за хмарами. А публіка? Їй потрібні відчуття, конфлікт, суперечність. І все це суперечить внутрішньому спокою.

 

- Виходить, кіно як таке споріднене з вигнанням?

- Ні, кіно - це інакше. Люди ходять до кіна, бо в них є потреба спілкування одне з одним. Не мовою, а тілом. Двісті людей сидить у кінозалі, і це причастя, як у церкві. Двісті осіб відчуватимуть щастя чи горе. Це величезна маса відчуттів у сукупності. Ось чого люди шукають у кіні. Для цього вони ходять і на футбол також. Це найсмішніший спорт: один м'яч і багато людей за ним ганяється. Насправді ніякого інтересу немає. Однак мільйони людей дивляться матчі, і це їх переповнює почуттями. Дуже важливе почуття причетності, і це є у кіні також.

 

- Коли я говорив про вигнання, я говорив також про людину, яка знімає кіно...

- Це схоже. Але ми можемо знімати кіно, не виїжджаючи за межі одного міста, як це робить Вуді Аллен. А знамениті фільми Чарлі Чапліна зняті ним на студії площею 1 000 квадратних метрів. Уявляєте собі, на такій площі в нас є і «Великий диктатор», і «Малюк», і «Нові часи» - прекрасна мандрівка. Усього лише на 1 000 квадратних метрів!

 

Дмитро Десятерик, газета «День»

 

Фото - www.day.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Дмитро Десятерик, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34405
Читайте також
26.10.2009 13:24
Роман Лебедь, Бі-бі-бі, Київ
44 279
24.10.2009 18:51
Тетяна Селезньова, «Главред»
36 220
03.10.2009 11:46
Катерина Константинова, «Дзеркало тижня»
34 178
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду