Пристрасті по свободі: від кількості до якості

21 Вересня 2009
27245
21 Вересня 2009
08:00

Пристрасті по свободі: від кількості до якості

27245
… чому, наприклад, колеги з «Лівого берега» почали друкувати стенограму свідчень Давида Жванії у справі отруєння Ющенка саме тепер, а не півроку тому, коли він давав ці свідчення?
Пристрасті по свободі: від кількості до якості

Вибори з кожним днем все більше дають про себе знати, і не тільки білбордами з політичною рекламою, кількість яких постійно збільшується, та політичним пожвавленням у телепросторі. У суспільстві зависло очікування чогось, якоїсь невідворотності подій. І дискусія про можливе повернення до якоїсь форми авторитаризму, яка ведеться нині в середовищі експертів, є частиною цього очікування. Ця дискусія не може не торкатися медіаспільноти. Бо, як правило, медіа одними з перших відчувають тиск, якщо він має місце.

 

Безперечно, з 2004 року в царині свободи слова Україна зробила значний крок вперед. Ми горді з того, що в нас відсутній централізований тиск на медіа, як це має місце в Росії чи Білорусі. Але ми маємо іншу проблему, яка тепер, у період політичного та економічного загострення, стає все очевиднішою. Фактично ця свобода слова забезпечується не стільки завдяки конкуренції ідей та позицій, скільки завдяки конкуренції вітчизняних медіаолігархів і їхній боротьбі за власне бізнес-виживання та політичний вплив в Україні (останні кадрові «зміни» на каналі «Інтер» яскраво це підтверджують). Це така собі спотворена форма плюралізму, яка, безперечно, створює чимало ризиків, як зовнішніх, так і внутрішніх.  

 

Декілька слів про загрози зовнішні. Нещодавно академік НАН України, директор Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка Микола Жулинський заявив, що сьогодні відбувається «цілеспрямована окупація російськими мас-медіа українського інформаційного та культурного простору». Не буду тут говорити про «окупацію» та про російські медіа, бо це тема окремої розмови. Тим не менше, схожі заяви лунають часто, ми їх чули в період газового конфлікту, а також під час нещодавньої дискусії довкола листа російського президента Медвєдєва. Безперечно, проблема існує. Але хочу звернути увагу на інше: а хто допустив таку ситуацію, хто має вирішувати цю проблему? Бо дуже дивно чути схожі заяви від окремих народних депутатів чи державних чиновників, які мали б самі, в силу своїх функціональних обов'язків, відповідати за питання інформаційної безпеки і вирішувати їх.

 

Андрій Масальський у статті «Україна інформаційна: євроремонт чи руїна», яку нещодавно опублікувала «Українська правда», також пише, що «занепокоєння викликає асиметрія інформаційних потоків, яка склалась не на користь України». Щоб виправити ситуацію, він пропонує кардинально реорганізувати державну систему управління інформаційною сферою, зокрема створити єдиний регулюючий орган у цій сфері, ну, наприклад, Міністерство гуманітарного розвитку або Міністерство інформації. Дозволю собі подискутувати. По-перше, в Україні за часів президентства Леоніда Кучми вже існувало Міністерство інформації, і його діяльність викликала чимало запитань у журналістської спільноти, оскільки ця структура швидше слугувала для тодішньої влади інструментом тиску (найгучніший скандал був довкола газети «Правда України», яка тоді належала Павлу Лазаренку), а не координуючим органом. У нинішніх умовах навряд чи буде інакше, хіба до проблеми тиску додасться ще проблема корупції. По-друге, жодне міністерство не зможе змусити Ющенка, Тимошенко й парламент (а є підозри, що це стосуватиметься і майбутніх президента й прем'єра) вести скоординовану інформаційну політику як у зовнішніх, так і у внутрішніх питаннях (пригадайте хоча б українсько-російську газову війну).

 

Окрім того, Андрій Масальський пише, що потрібно «передбачити відповідні бюджетні видатки, призначені для проведення інформаційних кампанії як всередині країни, так і назовні». Він вважає, що «краща оборона - атака» і що «інформаційні агресори України (до яких він відносить РФ, Румунію, ФРН, Італію, Францію та Бельгію) мають достатньо вразливих місць». На його думку, «акцентовані розслідування українських журналістів щодо проявів сепаратизму у республіці Тува чи настроїв окремих етнічних груп у Татарстані швидко переорієнтують акценти російських ЗМІ щодо України з наступальних на оборонні». Виникає питання: а хто може змусити українських журналістів проводити ці розслідування, а медіа - друкувати чи випускати їх в ефір? Чи це робитиметься з-під палки під назвою Міністерство інформації? Не думаю, щоб Андрієві, який свого часу сам проводив багато розслідувань, наприклад, щодо діяльності колишнього київського губернатора Засухи, дуже сподобалося б, якби держава нав'язувала йому певний алгоритм дій. Чи, може, такими «акцентованими розслідуваннями» мають займатися журналісти, які працюють у державних медіа, які ще залишилися? Та чи не краще в такому випадку ставити питання про роздержавлення і про створення суспільного мовлення, яке якраз і повинне «мовити» в інтересах суспільства, а не про нові структури, які у «вмілих» руках перетворюватимуться на репресивні машини?

 

Вирішення проблем інформаційної безпеки держави - це не завдання журналістів. Не треба перекладати на їхні плечі те, що мають робити державні чиновники, які отримують зарплату з наших податків. У нас є чудовий орган - Рада нацбезпеки й оборони, у компетенцію якої входять і питання інформаційної безпеки. Є, зрештою, СБУ. Є низка контролюючих та координуючих структур. І ще одна ремарка: дуже складно забезпечити інформаційну безпеку (вибачте за тавтологію), якщо вся система безпеки в країні сиплеться.

 

У Еріха Фромма в його праці «Втеча від свободи» є чудові слова: «Ми наївно вважаємо, що єдине, що нам потрібно робити, - це захищати свободу від тих сил, які їй загрожують ззовні. Ми зовсім забуваємо одну просту істину - проблема свободи - проблема не тільки кількісна, але й якісна».

 

Отже, перш ніж перейти до проблем зовнішніх, потрібно вирішити проблеми внутрішні, навести лад у власному будинку. Ми станемо стійкішими до зовнішніх впливів, якщо зможемо відновити (чи напрацювати заново) традиції відповідальної свободи. Що це означає? Це означає, що в поважних газетах, наприклад, таких як «Московский комсомолец в Украине» ніколи темою номера з винесенням на першу шпальту не буде промо-тур Юлії Тимошенко «З УкраїноЮ в серці» (№38, 16-22 вересня, 2009), а в новинних журналах обкладинки не продаватимуться майбутнім кандидатам у президенти... Це означає, що матеріали журналістських «розслідувань» оприлюднюватимуться тоді, коли виникає проблема, а не в переддень президентських чи парламентських виборів. Ну, наприклад, я з повагою ставлюся до колег з «Лівого берега», мені подобається, що і як вони роблять, але в мене виникло запитання, чому вони почали друкувати стенограму свідчень Давида Жванії у справі отруєння Ющенка саме тепер, а не півроку тому, коли він давав ці свідчення?

 

Відповідальна свобода означає і ще дещо, зокрема те, що результатом журналістських розслідувань є реакція правоохоронних органів на порушення, відставки політиків тощо, а не обговорення в одному з ток-шоу і перетворення серйозної проблеми на чергову розвагу. Відповідальна свобода означає, що такі, як Лозинський, сидітимуть у тюрмах, що ніхто не вириватиме в журналістів мікрофони і ніхто їм не трощитиме черепи при виконанні професійних обов'язків.

 

Колега-журналіст зі Швеції, який нещодавно побував в Україні, охарактеризував ситуацію в нашому медіапросторі двома фразами: «Так у вас же нема медіаринку як такого!», «Усе це схоже на мильну оперу!» (це в контексті ситуації на «Інтері», починаючи зі зміни власника і завершуючи нинішньою зміною топ-менеджменту). Його дуже здивувало, що частина ринку - в тіні, як, зрештою, і частина української економіки, що в нас процвітає джинса, що інвестори серйозно впливають на редакційну політику. Але, напевне, найбільше його здивувало те, що нас самих ці речі вже давно не дивують. Переставши дивуватися абсурдним для цивілізованого світу речам, ми десь загубили ключ до свободи, свободи відповідальної. І тепер, щоб його знайти, потрібно усвідомити: свобода вимірюється не лише кількістю медіа та рівнем конкуренції фінансово-політичних груп, але й якісним наповненням самого поняття свободи.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27245
Читайте також
30.09.2009 13:52
Діана Дуцик, «Українська правда»
25 937
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
затуливітер
5340 дн. тому
Ви, пане націоналіст, не врахували до портфоліо високоповажного пана Миклухи Жуліківського ще одну бардзо чесну його працю. Під час віце-премьєрства при Кучмі кришував продаж галицьких дітей із львівських пологових будинків іноземцям. Кілька десятків діточок, фактично, зникли безвісті. Скільки цей фарбований Іуда поклав срібляників за дитячі органи у кишеню - відомості "зникли безвісті" завдяки прокуроському розслідуванню під патронатом іудиного шефа Кучми.
націоналіст
5340 дн. тому
А Микола Жулинський - це хто? Чи не той, що був президентом Ліги страхових організацій тоді, коли деякі з тих організацій (трасти) безкарно грабували довірливих українців? За те президентство Жулинський отримав орден з рук самого Леоніда Даниловича. За Кучми він обіймав водночас двадцять чотири посади, фактично узурпувавши гуманітарну сферу. То, може, в тому часі треба шукати витоки "окупації російськими мас-медіа українського інформаційного та культурного простору"?
платон
5340 дн. тому
Сказать, что Жулька и Табачник одного покроя нельзя. Но кутюр у обоих один. Демон Табачник - откровенный украинофоб. Действовал и действует нагло. Жуля более изощренный, прикрывается "мовою" и вышиванками. Но отец и мать у них общие. Как и происхождение - комсомол, компартия, кгб. Недаром латентно пророссийская власть в Украине делала ставку на иуд вице-премьеров. И будет делать, пока не выдохнут.
Г.Б.
5340 дн. тому
Жулинський і Іуда - синоніми. Цей ппрофесійний наглядач за співробітниками Інституту літератури ще з часів Брежнєва-Щербицького був віце-прем"єром гуманітарієм. Крім запопадливого заглядання в ануси премьєра і президента нічого конкретного не ініціював задля справжньої - НЕ ЛЯЛЬКОВОЇ - незалежності інформаційно-гуманітарного простору країни. Навіть нинішні сльози Жулинського над "цілеспраямованою окупацією Росією" - іудині сльози, або крокодильячі. Цей іуда і в переносному і в прямому - етнічному - розумінні відзеркалює потворну якість керманічів України з совковими хвостами з КГБ.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду