Хто вигадує анекдоти про білявок?

25 Травня 2009
13524
25 Травня 2009
13:00

Хто вигадує анекдоти про білявок?

13524
«Найінтелектуальніше шоу» з блондинками виявилося найвеселішим проектом цього сезону на українському телебаченні.
Хто вигадує анекдоти про білявок?

11 місяців мали критики Нового каналу і захисники жіноцтва на те, щоби висловити свій протест проти запуску шоу, в якому битимуть білявок. 8 квітня 2008 року стало відомо, що канал придбав формат Beat The Blonde, а 8 березня 2009-го відбулася прем'єра його української адаптації під назвою «Хто проти блондинок?». Нещодавно Новий канал вирішив знімати і другий сезон проекту.

 

Програмі й справді закидали статеву дискримінацію і спекуляцію на гендерних стереотипах (причому, звинувачували ще задовго до старту, виходячи лише з самої назви). Бо як же так, мовляв, Україна ратифікувала конвенцію ООН «Про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок» і навіть прийняла закон для «досягнення паритетного становища жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства». А тут Новий знов зі своїм сексизмом і патріархальщиною!

 

Звинувачення частково можна було зрозуміти. Адже назву багато хто трактував як «Побий білявку». А як же їх бити, коли не за горами той час, коли білявки зникнуть як вид. І лишаться тільки фарбовані. Та їх же берегти, а не бити треба, - так і читалося між рядків захисників. Крім того, ваш автор помітила, що протестували проти програми здебільшого чоловіки. Здогадуюся: виступали з почуття солідарності з приниженими колегами по статі, виставленими на посміх.

 

«Хто проти блондинок?» - програма не для знервованих і стурбованих, а для людей із почуттям гумору, яке, на жаль, властиве не кожному. Тим паче, не кожен уміє посміятися не лише з інших, а й із себе. Утім, цього можна повчитися в учасниць. Ці дівчата - найбільш самоіронічні, розкуті й позбавлені комплексів і стереотипів люди, яких доводилося бачити на телебаченні. Анекдоти про інфантильних білявок придумали точно вони - заради приколу. Так само, напевно, заради приколу ці жінки вирішили взяти участь у проекті.

 

Гострий язик героїнь-білявок, як виявилося, - їхня власна заслуга, а не шістьох сценаристів - редакторів програми. «Реплики блондинок, конечно же, их собственные. Но, как правило, сценарист обсуждает до начала программы с девочками, о чем они, собственно, намерены говорить», - пояснює головний продюсер, керівник проекту Вікторія Забулонська. Цілком природно, що в остаточну версію потрапляє далеко не все, сказане під час запису. Та й далеко не всім дають висловитися. І правильно, інакше проект перетворився би з годинного «найінтелектуальнішого шоу» на цілодобові теревені білявок. А це, погодьтеся, втомлює.

 

Автор не є прихильником творчості модельєра Олексія Залевського. Але у «Блондинках» робота цього спеціально запрошеного «режисера дефіле і стилю» заслуговує найвищої оцінки. Гламурно-сексуальний стиль дівчат підкреслює їхню роль у цьому проекті - збити з пантелику гравця-чоловіка не інтелектуальним шармом, а відвертанням його уваги на інші принади. Для кожного випуску обирається певний колоритний образ, який приміряють усі 50 учасниць. Водночас Залевському вдається подавати дівчат індивідуально, не узагальнюючи. Під кожну статуру й особливості зовнішності обрано вбрання, яке підкреслює або приховує все, що треба.

 

Загалом білявок хоч і п'ятдесят, але вони не перевантажують собою проект. Єдине, що викликало роздратування вашого автора протягом декількох перших ефірів «Блондинок», - це надмірна увага до «співачки» Ольги Полякової. Її мікрофон був постійно увімкненим, до неї в кожній програмі неодноразово звертався ведучий, а сама «суперблондинка», як вона себе називає, мала нахабство перебивати Андрія Доманського і вставляти свій п'ятак там, де її й не питали. У журналістському середовищі колеги знають, як Полякова любить піаритися і який у неї настирний директор. Тож акцент на цій учасниці не міг не викликати підозри, що все не так просто.

 

«Перед началом очередной программы сценарист предлагает девочкам выступить на заданную тему, - розкриває «Детектор медіа» таємницю добору блондинок-спікерів Вікторія Забулонська. - Практически всем желающим такая возможность предоставляется. Другое дело, что действительно смешно шутить получается не у каждой. В телеверсии зрители видят только лучшие, на наш взгляд, самые уместные реплики. В первых программах Ольга Полякова была одной из немногих, кто не боялся выглядеть смешно перед зрителем, ведущим. Нужно отметить, что буквально на второй день съемок и остальные освоились в нашей студии. А перебивать ведущего пытаются все 50 блондинок, им есть что сказать, и наше решение - какой из этих "диспутов" достоин внимания телезрителей».

 

Не можна не погодитися з Вікторією: Оля Полякова справді кумедна, і непогано кепкує з себе. «Он слушает все твои альбомы», - рекламує ведучий супротивника Олі. «Все два?!» - парирує вона. Іншою помітною героїнею проекту стала дитяча письменниця Аніта. Жінка з розкішною зовнішністю в дедалі відвертіших сукнях щоразу отримує на свою голову іронічні шпильки ведучого і гравців на кшталт «заради того, щоб бути поруч із такою письменницею, я би знову став дитиною».

 

Але найбільший скарб проекту - не ті, хто дали йому назву. А той, хто перевіряє білявок тестом на ерудованість.

 

Винятковість Андрія Доманського і його потрібність для розважального Нового каналу була зрозумілою давно з його попередніх проектів, приміром, «Фабрики зірок», «Весілля за 48 годин» і «Тільки правди?». Він один із небагатьох розважальників на українському телебаченні, які мають чудову реакцію, швидко мислять, вдало кепкують і прекрасно розмовляють. Хоча, знаючи професійне становлення Андрія, цьому не дивуєшся. Адже він зростав як радійник, у якого головна зброя й знаряддя праці - язик. А на телебаченні Андрій формувався в найліпшій ефірній школі - знов-таки ранковому «Підйомі» на Новому каналі, звідки вийшло чимало професіоналів.

 

Іще з часів одеського «Просто радіо» Андрій Доманський був знаним жартівником: принаймні, від його ранкових ефірів завжди вставалося саме з тієї ноги. Ваш автор практично не мала сумнівів і в тому, що в «Хто проти блондинок?» ведучий жартує не за написаним текстом, а вигадує все на ходу. «Я вижу, вы к нам с соревнования роботов-гитаристов сюда пришли», - так він вітає учасника Дмитра Коляденка, а згодом називає його «мой чешуйчатый друг». «Сейчас она так будет мотать головой, что сережки вывалятся из ушей», - а це вже про трансвестита Монро. Головний продюсер Вікторія Забулонська підтвердила мої здогадки: «Все шутки Доманского - это его искрометная импровизация, моментальная реакция на поведение игрока, гостя программы. В жанре импровизации Андрею нет равных, именно поэтому он и стал ведущим "Кто против блондинок?"».

 

Прикро тільки, що Андрій Доманський так і не заговорив у проекті українською, хоча з його привітання зрозуміло, що він нею володіє. Прерогатива чути українську так і залишиться, очевидно, за тещею Андрія Марією Гаврилівною...

 

Що ж до учасників-чоловіків, то їм не завжди вдається втрапити в потрібний настроєвий фарватер програми, розслабитися і просто поприколюватися. Розчарування викликав, приміром, Остап Ступка, який так і не зміг позбутися напруги. Зате геть інший приклад показав Юрій Горбунов: уся програма за його участю тримала на вустах глядачів перманентну посмішку. На одній ноті з ним і ведучим перебувала й топ-блондинка того випуску - Лідія Таран (як відомо, дружина Андрія Доманського). Утрьох вони влаштовували словесний бій: «Юрочка!» - «Так, сонечко!» - «Ти мене бачиш?» - «Я тебе люблю!» - «А я вам не мешаю?». Зрештою, вдалість того чи іншого випуску значною мірою залежать від особистих якостей героя-чоловіка: якщо він екстраверт і жартун, то все гаразд, якщо інтроверт, це вже гірше.

 

У суцільній гуморині, якою видається глядачеві шоу, інтелектуальна складова «Хто проти блондинок?», звісно, нівелюється. І самі запитання, і правильність відповіді на них відходять на другий план, поступаючись місцем тому, як обігрують подачу запитання та осміюють неправильну відповідь ведучий і учасники. Новий канал правильно чинить, що акцентує на гумористичності програми. Бо апріорі не може бути серйозним проект із такою назвою й такою концепцією.

 

І наостанок - до теми критики «Блондинок», з якої все почалося. Можна тисячу разів із піною навколо рота кричати: «Білявки - такі ж, як і всі, такі ж, як і чоловіки!». Але любителі боротися з вітряками в такий спосіб тільки педалюють тему сексизму. Натомість «Блондинки» Нового каналу, гіперболізуючи блондинисту безпосередність та інфантильність, сміються з тих борців і з «проблеми дискримінації білявок», яку насправді заради самоствердження вигадали люди з темнішим кольором волосся.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13524
Читайте також
13.05.2009 08:51
Андрій Кулаков, для «Детектор медіа»
25 217
17.04.2009 18:02
Валентина Самченко, «Україна молода»
25 102
13.04.2009 17:56
Марта Вітер, для «Детектор медіа»
34 657
10.04.2009 18:12
Наталія Данькова
12 711
31.03.2009 23:58
Марина Баранівська
59 405
31.03.2009 23:13
«Телекритика»
23 095
31.01.2009 07:26
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
28 938
16.01.2009 12:12
Сергій Притула, для «Детектор медіа»
21 995
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Лещ
5452 дн. тому
А когда програма с Мочановым?
дюдіще
5453 дн. тому
Наш автор дуже класно написала цю статтю)). P. S. Доманський - справжня знахідка для передачі.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду