Від Кіркорова до Ющенка

3 Січня 2009
8095
3 Січня 2009
10:45

Від Кіркорова до Ющенка

8095
У новорічному телевізійному меню відбулася заміна основної страви.
Від Кіркорова до Ющенка
Як і попереджала «Детектор медіа», особливих сюрпризів у новорічну ніч провідні українські телеканали не готували. А так званий третій ешелон взагалі відмовився розважати свого глядача чимось спеціальним. Проте у цьогорічному новорічному телевізійному меню все ж таки відбулася не помітна на перший погляд заміна основної страви. Чи, як кажуть у ресторанах, «страви від шефа».
 
Тут хочу зазначити: мабуть, телекухарі після кількох років одноманітної критики, суть якої зводилася зазвичай до надмірної присутності на всіх без винятку каналах Максима Галкіна, зробили висновки – потрібні зміни. Галкін усюди, крім СТБ (там Задорнов), справді приївся глядачам. Навіть новорічні напої різної міцності не допомагають абстрагуватися від його жартів.
 
Мабуть, через те «Інтер» і «1+1» замінили об’єкт народної любові, яка автоматично переходить у народну ненависть. На обох каналах в останні години старого року та перші хвилини нового можна було побачити Філіпа Кіркорова.
 
Мені дотепер не дає спати питання: а чим насправді цікавий українським телеглядачам саме цей громадянин Росії? Він уже не чоловік Алли Пугачової, тож представницям глядацької аудиторії 50+ вже ніби й нема про що вести свої діалоги перед телевізором, дивлячись на Бедросовича. Він із віком помітно набрав вагу, чесно не приховує черевце і взагалі з телевізійного красунчика поступово перетворюється на якогось андрогіна, а отже – навряд чи може викликати еротичні фантазії у представниць аудиторії 30+. Ті, кому до тридцяти, навряд чи зустрічали Новий рік перед телевізором (про це – трошки нижче), а значить – появи «променистого» в телевізорі вони просто не помітять.
 
Тим не менше, у мюзиклі «Червона Шапочка» («1+1») Кіркорова перевдягли в Бабусю, що, якщо вірити рекламним повідомленням, повинно було стати чи не головною окрасою або, як мінімум, заманухою дитячої казки. Він же, «променистий Філіп», з’явився під кінець «Вечірнього кварталу» на «Інтері» до Нового року й одразу виринув на тому ж каналі, але в проекті «Однокласники. Новорічна зустріч» – після бою курантів. Не кажучи вже про те, що Кіркоров протягом наступних двох годин, які я грався телевізійним пультом, виринав на різних російських та українських каналах, але в «несвіжих» проектах, які теоретично споживатимуть під новорічне олів’є ще кілька років. 
 
Правда, для такої масованої і нав’язливої кіркоровізації саме українського ефіру може бути поважна причина. Згаданий уже Максим Галкін до України жодного стосунку не має. Тоді як минулий рік серед інших трагедій, катастроф і просто прикрих подій приніс Філіпу Кіркорову звання Народного артиста України, про що «Детектор медіа» теж згадувала. Таким чином, задіяти цю людину в праймових новорічних телевізійних проектах каналам першого ешелону, так би мовити, сам Ющенко «велів».
 
Зрозуміло, що зупинитися у новорічну ніч на якомусь одному каналі складно хоча б через бажання подивитися, а що, крім Кіркорова, показують інші. Здебільшого – пісні й танці. Причому по танцях спеціалізувався канал СТБ, показавши до півночі шоу «Танцюють всі», а після – «Суперстар-2008», де вже не просто танцювали під музику, а й почали співати. До речі, «всі» танцювали переважно під супровід музичних хітів минулого, причому не такого вже й далекого – 1970 – 1980-х років. Показово, що на цьому репертуарі були побудовані музично-танцювальні програми, показані тієї ночі на «1+1» та ICTV. Хоча ICTV«застовпив», якщо можна так сказати, тему в українському новорічному ефірі, вже не перший рік готуючи «Дискотеку 80-х».
 
Звідси висновок: найбільш рейтинговим останнім часом є старий пісенно-музичний репертуар моєї молодості та молодості тих, кому від 35 до 45. А отже, глядачі саме цієї вікової категорії зустрічають Новий рік перед телевізором. Ще десять років тому рейтинги робили старі пісні про головне – радянські шлягери середини минулого століття, під які із задоволенням підспівували ті, кому від 35 до 45 було десять років тому було. Ось як новорічне телебачення наочно доводить банальну істину: часи змінюються.
 
Але не змінюється традиція: усі новорічні телеформати - «вогники» це,  концерти, мюзикли чи інші проекти, - будувати переважно на старому перевіреному репертуарі. Ризику, що нові пісні про не менш головне комусь зіпсують свята, телепродюсери уникають, і я їх розумію.
 
Винятком із певною натяжкою слід вважати згаданий уже мюзикл «Червона Шапочка». Стара казка на новий лад, у головних ролях – улюбленці публіки Потап і Настя Каменських (Сірий Вовк і Червона Шапочка відповідно), сюжет максимально простий, як того і вимагає казка під Новий рік, а суть історії – забудемо минуле, хай вовки закохуються в дівчаток, досить уже їх їсти, це неактуально, живімо дружно і кохаймося. Проте автори мюзиклу, як на мене, пролетіли з аудиторією або з часом показу. Як я вже зазначав вище, глядачі категорії 14-25 під Новий рік ще не готові втикати в телевізор. Тим часом як «Червона Шапочка» орієнтована насамперед і навіть виключно на них: Потап і Настя, Тіматі, команда байкерів, Ані Лорак, яку цілує Олександр «Ангел» Педан, після чого співачка виконує пісню про ангела – все це пересічному глядачеві віком від 35 і далі навряд чи буде зрозуміло, а значить – не цікаво. До того ж виконавці головних ролей у мюзиклі – персонажі з харизмою, за якою лише їхні молоді фанати не помітять досить умовної, коли не сказати грубіше, акторської гри. Навіть для легковажного мюзиклу це важливо.  
 
Окремо – про вибір Нового каналу. Після «Зірки караоке», де медійні персонажі від молодняку українського шоу-бізнесу демонстрували своє досить поверхове знання пісенного радянського ретро, у новому вже році в ефірі цього каналу показали «Найкращий фільм», російську комедію-пародію, яка хоч зібрала касу в прокаті, зате її цілий рік всі, хто вважає себе культурним, лаяли за брутальність та відсутність смаку. Мене ж особисто напружило не це, адже смакові категорії досить умовні. Фільм і, відповідно, Новий рік для тих, хто вибрав Новий канал, почався з того, як молодий наречений помер у сортирі від зловживання наркотиками. Присутність саме в новорічному ефірі теми наркотиків навіть у такому форматі виглядає якось несвятково.
 
Не зовсім святково жартував і Перший канал. Перед виступом Президента України на цьому каналі показали продукт, назву якого я пропустив, а у телепрограмі він анонсувався як «Новорічна програма». У цій програмі розповідали про українських політиків, і прозвучало приблизно таке: «Якщо під Новий рік мрії збуваються, то нехай збудуться і мрії українського Президента: його нагородять Нобелівської премією і житиме він на Говерлі»…
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8095
Читайте також
26.07.2010 14:57
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
25 284
10.06.2010 14:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
18 501
18.03.2010 12:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
20 034
16.03.2010 12:12
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
28 005
08.01.2009 11:15
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
9 465
06.01.2009 10:47
Костя Гнатенко
, для «Детектор медіа»
16 301
05.01.2009 11:12
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
9 097
10.01.2008 08:49
Media Resources Management
для «Детектор медіа»
13 314
10.01.2008 07:15
Оксана Старенькая, для «Детектор медіа»
8 808
09.01.2008 09:59
Маша Томак, «День»
12 563
03.01.2008 13:48
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
13 058
02.01.2008 14:27
Сергей Цыгипа
для «Детектор медіа»
19 591
02.01.2008 13:57
Николай Рашеев
для «Детектор медіа»
6 065
Коментарі
22
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Массовик-затейник
5589 дн. тому
Блін, ну що ми за люди? Тільки сидимо і чекаємо, що хтось візьме нас за ручку і запропонує: "А давай порозважаємось?" Чому свято нам повинні робити манагери з телеканалів, чому самим не організувати програму для сім"ї, друзів? Що, фантазії вистачає тільки на сварки в інтернеті чи сіра речовина вже заполонила все наше життя? Особисто ми з сім"єю і друзями самі розіграли Новорічну казку з простенькими костюмами, конкурсами і подарунками-розіграшами, а 1-го числа з задоволенням подивились, що у нас вийшло на ДВД!!! І ніяких Новорічних передач не дивились!!!
Щвондер
5589 дн. тому
Теперь для тебя Дебила. Повторя для тех кто на бронепоезде. Думаю я не одинок, которые с удовольствием слушают и Битлов и Поющие гитары. Могут оценить исполнительское мастерство и Фили и Поплавского. И Сердючки и Белана. И Лорак и Долиной. И Понамарева и Баскова. Могут понимать и оперу и мюзикл. Иметь свою точку зрения и делать СВОИ выводы. НО тебе этого не понять если ты живешь в интернете. Даже если бы по всем твоим волевским каналам одновременно крутили концерт сэра Пола, ты все равно лаял-бы, что нет бандуры. Нутро у тебя гнилое. Даже не национально-патриотическое, просто гнилое. Все с тобой. Оставляю тебе последнее слова, все равно не успокоишься. Ты уже надоел.
не Гладач
5589 дн. тому
Різдво в Україні не громадське свято, а релігійне. На нього розважати не тре - краще не заважати тим, хто в нього вірить, а ті хто не вірить - ще не відійшли від алкогольного отруєння з НР. Крім того, Різдво - святкують з першою зорею, яка не співпадає з прайм-таймом. Але відкрию таємницю - бабуся зайняла ящик з сезоном Елая Стоуна на ФоксЛайфі. Зважаючи, що це серіал про адвоката, з яким спілкується Бог у вигляді Джорджа Майкла - їй ніхто не заважав.
5589 дн. тому
Пока не подписывась "Швондер", это для автора комента без подписи. И я соглашусь с Вами. Этот год не блестал чем-то новым и удивительным, что ждут люди на праздник, тем более Новый год. И я попытался высказать свою точку зрения в коменте в 19.18. Я имею право на свою точку зрения или мне тоже как пиплу надо проглатить бандуру Преображенского? Из его глубоких мыслей можно только один вывод сделать - он сам не знает, что хочет. Его основная задача ныть и ныть. На всех и кругом. И все и сразу. Я понимаю - это жизненное кредо, но они среди нас. Это не мнение - это ржа. Грязью полил ему хорошо, кого-то оскорбил день удался. Только взамен - ничего. Предложить, поучавствовать, организовать, выступить, поднять хорошую мысль - нет. А жить по другому не умеет. Приходиться терпеть это нытье.
5590 дн. тому
Шановні панове Швондер та Преображенський. Кожен з вас частково має рацію. Але як на мене, правда у тому, що дивитися справді у Новорічну ніч було нічого. Повна деградація та нафталін. Річ не у прізвищах чи національній приналежності. Страшно те, що глядача мають і менеджери каналів, і продюсерська гвардія, і "звьозди" вже навіть не за барбосів. Напхали до ефіру туфти, хай піпл хаває. А де ж фокус-групи? Хто запитав піплів, чи не знудить їх від одноманіття? Навіть СТБ зі своїми танцями - це вже "перебор". Зізнайтеся, хто до кінця додивився цю полову? Я, до речі, справді після митарств каналами разом з гостями (і це було колективне рішення) дивилися класні фільми і суперські концерти по DVD. До речі, ніхто не зважав на національність виконавців.
преображенский
5590 дн. тому
УРА! ЭТО СЛУЧИЛОСЬ! ТАК НАЗЫВАЕМЫЙ ШВОНДЕР СРАВНИЛ КИРКОРОВА С БИТЛАМИ И ПОЮЩИМИ ГИТАРАМИ!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ради этого стоит жить, хотя бы в Интернете... Я уверен, если бы вместо Фили показали хоть по одному нашему каналу сэра Пола, как это было прошлым летом на Майдане... Ну, дальше вы понимаете.
Глядач
5590 дн. тому
А поздравление президента на Рождество посмотрел? Пожелай всем спокойной ночи, выключай ящик и ложись спать. Надо хорошо отдохнуть, что бы завтра еще какую нибудь фигню написать.
не Глядач
5590 дн. тому
Єдиний гарний номер на новий рік показав президент - традиційно, статечно і стисло. Після президента ще 15 хвилин намагались знайти щось "новорічне" по тим 100 каналам волі - в результаті телек довелося виключити. І новий рік дуже гарно відсвяткувався. Чого усім і бажаємо. Виключайте ящик.
Швондер
5590 дн. тому
Ну, чья-бы корова мычала. Рисует про домком, свою онанистическую радость и поет про высокую культуру дискуссии. А уровень культуры - это спорный вопрос. Ты сам то понял, что написал. Я не патриот Украины, так как Киркоров - болгарин. Приехали. Битлы не украинцы - значит враги. Всех украинских исполнителей сцены, выступающих в России - выгнать из страны. Ступку за то, что снимается в российских фильмах - на кол. Почему наши артисты так рвутся на передачи северного соседа? Почему Верка Сердючка оказалась без поддержки наших патриотов, когда произошел конфликт с песней. Где она? Чем уж так для тебя плохи песни "Поющих гитар, Веселых ребят, Синий птицы, Аракса" Или сейчас верх патриотизма, это слушать песню как надо выбить зубы у любимой и положить их на полку. Высокая не совковая культура. Наверно бывают взлеты и падения. ФК Милан тоже сейчас не важно играет. Может кризис, может отсутсвие хороших денег, застой мысли - не знаю . Как смогли каналы подготовились и наверное как-то старались подобрать на Новый год, что-то, что по их мнению было составляющей праздника. Можешь сделать лучше, пойди предложи. Что у лжепатриотов на Украине хорошо получается и здорово научились, это хаять все вокруг, где чуть лучше чем у нас. Нельзя же постоянно с бандурой выть на Луну. Уважаемый!
преображенский
5591 дн. тому
По уровню культуры дискуссии Швондер однозначно заметен. Да и по общему уровню культуры - тоже. Для Вас отечественная культура - это бандура и 5 канал. Бандура - для узкого сегмента, к которому я не принадлежу, к счастью или к сожалению - пока не понял. 5 канал - это вообще не телевидение, радовать оно может только сотрудников как рабочее место и инвестора как факт собственности, и то, наверное, скоро концепция вещания будет меняться в лучшую сторону, хуже некуда. А вот Киркоров для Вас и таких, как Вы - это не культура и даже не ее отсутствие. Это привет из совка, который Вы рады получать. К тому же, любя Кирокорова, вы непонятно какой патриот. Я, например, патриот Украины, хотя от бандуры не плачу и 5 канал не смотрю. А Вы - вряд ли патриот РОссии, потому что Киркоров - болгарин. Отпеределитесь, неуважаемый.
автор
5591 дн. тому
Алекс, зауваження приймається, дякую. Тільки ж телевізійна програма нічого не уточнює, особливо, якщо дивишся її в Інтернеті, на сайті Волі. Крім того, все, що транслюється на цій частоті, автоматично асоціюється з Першим національним...
Швондер
5591 дн. тому
Оно и видно, что Шариков. А где у тебя подписные листы, что люди не хотят смотреть Киркорова. Хотя для тебя тупого, под Киркоровым надо понимать российские програмы, а под Поплавским наше родное. Понимаю как тебе трудно "куда не клацни", даже на канале "Рада" Филя поет. Понимаю, что твоя онанистическая радость это бандуры и 5 канал - максимум удовольствия, только не брызгай слюной за всех. Сидит фигню пишет: " смотрю Воля кабель, 50 российских плюс украинские и смотреть нечего кроме видика". ДЕБИЛ.
ALEX
5592 дн. тому
Вибачайте, перед Новим Роком ПЕРШИЙ не міг показувати нічого, крім Новорічного вітання Пезидента. З 23:00-час, в який віщає ТРК "Ера"-тож цитуємі слова прозвучати могли тільки в ефірі цієї телекомпанії.
преображенский
5592 дн. тому
Оно и видно, что Швондер. Где у Вас коллективные просьбы и подписные листы из тех мест или от тех людей, у кого нет тарелок и кабелей, что они хотят смотреть Киркорова, но им не дают, потому требуют показывать его по укр. каналам в праздники? За что Вы така любите Киркорова и прочих? Они близки Вам по духу? Поплавский хоть не противный и не выеживается. И потом, не хочу смотреть Поплавского - преключу канал. А с Филей так не получится: куда не клацни - кругом он, Вам, председателю домкома, на онанистическую радость...
Швондер
5592 дн. тому
Ты бы лучше Шариковым подписался, {CENSORED}. А как насчет других, где нет кабеля и тарелка не по карману. Один типа "автор" с расширенным кругозором не знает кто такой левко - дурко, зато за бильшисть подписывается, а для тебя, что Поплавский, что {CENSORED} все смешно и безобидно. Сам-то к каким фобам прилип?
преображенский
5592 дн. тому
Я гражданин Украины и здесь живу. Смотрю "Волю кабель". Там нет только разве что РТР и еще парочки. Зато минимум 50 - российские. Пожалуйста, кабель, спутник - и вперед, никто же не посадит вас за это. Зайдите на сайт Воли кабель хотя бы, не говоря уже о Виасат. Там предложений больше, и очнь много - из России. Так что ищите там Киркорова и смотрите его. Поплавский - смешной и безобидный, Кирокоров - украинофоб.
serg
5592 дн. тому
А что, разрешены ? Вы из Украины вообще ?
преображенский
5592 дн. тому
А Киркоров - не выскочка? У нас российские каналы не запрещены, смотрите этого талантливого артиста по другим каналам, не обязательно для этого в Москву эмигрировать.
serg
5593 дн. тому
автор, ну ты сравнил Киркорова с бездарем и выскочкой. Представь себе, есть люди которым нравится российская эстрада, конечно живут они не во Львове, и возможно не в Киеве.
автор
5593 дн. тому
ваш світогляд, шановний серж, досить обмежений: кіркоров вас веселить, бо він та галкін, виявляється, звідти, з веселих 1960-х. а альтернативою кіркорову ви бачите поплавського і левка дурка (хто це, до речі - я про дурка?) отже - вам кіркорова, іншим - поплавського. шило на мило. вам не приходило в голову, що ті, кого дратує кіркоров (а їх більшість), так само дратуються і від поплавського? хоча ця розмова - безпредметна і не для коментів.
serg
5593 дн. тому
Да, и еще, без старого доброго советского кино тоже не обойтись. Ведь все по-настоящему доброе и искреннее было создано в 60-е 70-е, как бы от этого ни хотели откреститься Кокотюхи и иже с ними.
serg
5593 дн. тому
Бедняги, опять на Галкина, Киркорова наезжают от лютой ненависти. Спасибо интеру, трк украине и 1+1, что показывают российский новогодние шоу. Без них вообще смотреть больше нечего в новый год. В новый год надо веселить зрителей, что россияне успешно и делают. А если автору не нравится тамошний юмор, пусть смотрит левка дурка или слушает поплавского.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду