Хто голосніше за всіх кричить: «Тримай злодія!»?

19 Грудня 2008
6310
19 Грудня 2008
09:18

Хто голосніше за всіх кричить: «Тримай злодія!»?

6310
Хто голосніше за всіх кричить: «Тримай злодія!»?
На адресу редакції «Детектор медіа» надійшов лист директорів Гільдії режисерів «24/1» та ВГО «Автор» Сергія Кулакова та Сергія Загороднього, у якому йдеться: «Останнім часом справедливий резонанс у пресі одержало звернення зірок” українського шоу-бізнесу до виконавчої влади із приводу незадовільного стану охорони прав авторів і виконавців.
 
Однак в аргументації “представників музичної індустрії” є ряд принципових моментів, які не відповідають існуючому законодавству й фактам. Тому пропонуємо вам розмістити наші аргументи, щоб громадськість могла судити про “правоту сторін”».
 
Нагадаємо, раніше «ТК» публікувала заклик виконавців до прем’єр-міністра Юлії Тимошенко захистити їхні авторські права, а також інтерв’ю з головою Державного департаменту інтелектуальної власності Миколою Паладієм. Текст Сергія Кулакова та Сергія Загороднього продовжує дискусію про ситуацію з авторськими правами в Україні. «ТК» готова оприлюднити інші точки зору щодо цієї проблеми.
 
Нижче наводимо запропонований авторами текст повністю.
 
Резонансний лист за підписом відомих зірок шоу-бізнесу вносить плутанину у шляхи вирішення проблеми не на користь авторів і виконавців, а на користь «працівників музичної індустрії», тобто підприємців. Основні меседжі, які 7 жовтня цього року оголосили Володимир Бебешко і Руслана Лижичко на прес-конференції в УНІАНІ – «де наші гроші?».
 
Але серед тих організацій, які отримують авторську винагороду за використання творів і яким не довіряють артисти, чомусь не визначено державне підприємство «Українське агентство з авторських та суміжних прав (ДП «УААСП»), з рахунків якого в результаті «піклування про авторів» зникликошти на суму 10,5 млн грн. та 290 тис. доларів США. Чи не тому, що ця організація «плідно співпрацює» як з «працівниками музичної індустрії», так і з організаціями, які ці «працівники» створили?
 
У своїй статті «Артисти розворушили департамент інтелектуальної власності» керівництво УААСП видає бажане за дійсне. Виявляється, що керівництво Державного департаменту інтелектуальної власності (ДДІВ) «прозріло» тільки після прес-конференції «відомих українських музикантів», а до цього майже 8 років воно (керівництво) не сприймало сигналів громадськості про невиплату користувачами справедливої винагороди (до речі, покладеного на них обов’язку за законом) за використання творів і виконань!
 
Перефразовуючи відомий вислів, можна стверджувати: якщо «зірки» пишуть, значить це комусь потрібно. А потрібно це чиновникам, «працівникам музичної індустрії», а також іншім «суб’єктам авторського права» і «представникам музичних кіл», які бажають мати від цього гроші (видавці, продюсери, рекординги) і які «пропонують» підписувати авторам і виконавцям заздалегідь невигідні договори, за якими вони (первинні творці) втрачають право повністю розпоряджатися своїми творами й одержувати справедливу винагороду за їх використання.
 
В Україні наполегливо, з використанням зіркових виконавців, крок за кроком нехтуються шляхи реалізації державної політики у сфері охорони прав авторів і виконавців і приховано робиться підміна правової конструкції в державі (яка відповідає Європейської моделі) на американську.
 
Доказом цієї тези стала зустріч «зірок» із прем’єр-міністром, яка відбулася 28.10.2008 р. на тлі своєчасного розпорядження прем’єр-міністра (від 17.10.2008 р.). Завидна «оперативність» виконавчої влади, з оглядом на те, що на звернення організацій, які об’єднують українських митців (Національних творчих спілок, САВ «УМ», «Гільдія кінорежисерів 24/1», ВГО «Автор», об’єднання «Оберіг» та інших), виконавча влада реагує м’яко кажучи повільно.
 
За результатами цієї зустрічі сформовано робочу групу «для удосконалення системи охорони та захисту авторських і суміжних прав на чолі із заступником Міністра економіки Близнюком А.С.». До складу робочої групи увійшли представники «музичних кіл», які представляють комерційні структури і які здебільшого адмініструють правами іноземних правовласників. Натомість у складі робочої групи немає жодного (!) представника громадських організацій, які дійсно представляють національних авторів і виконавців – українських митців.
 
У своїй статті «Невже почули “нагорі”? Руслана пропонує Тимошенко боротися з піратами у стилі Саркозі» Павло Калиниченко (Український музичний альянс) пише: «Боротьба з такими “інтелектуальними” шахраями (організаціями колективного управління. – Авт.) є завданням передусім правоохоронних органів. Проте завданням влади є недопущення функціонування таких псевдоорганізацій колективного управління. А тим паче, надання їм статусу “уповноважених”».
 
Дуже правильна теза! Отже, тому Гільдія кінорежисерів «24/1» і ВГО «Автор» ще півтора роки тому (!) листом до Міністра освіти і науки (вих. 21/02/07-1 від 21.02.07) зверталися з пропозицією здійснити ревізію всіх організацій колективного управління (ОКУ), які перебувають на обліку у ДДІВ, для того щоб чітко визначити їх суб’єктність і правоздатність. Кожної ОКУ пропонувалося відповісти на низку питань, відповіді на які чітко визначили би надані їм повноваження митцями. А ще раніше з цією пропозицією ми зверталися до керівництва ДДІВ, але її було проігноровано…
 
Вже тоді би з’ясувалося, що Український музичний альянс, Українська ліга музичних прав, Асоціація музичної індустрії та Дім авторів музики в Україні є виключно повіреними, тому що створені НЕ авторами і виконавцями, а похідними «суб’єктами авторських і суміжних прав, яким автори і виконавці передали права» і які не мають права на отримання справедливої винагороди за використання творів і виконань, а лише за надання прав на відповідне використання, згідно з умовами договорів із авторами про передачу виключних майнових прав.
 
Отже, наявність ліцензійних і субліцензійних договорів із печатками іноземних правовласників надає їм певні повноваження, але тільки не ті, якими ДДІВ їх наділив зі своїх «щедрот» усупереч законодавству.
 
Користуючись непідготовленістю суддів вирішувати питання щодо захисту правової ієрархії реалізації прав авторами, виконавцями та іншими суб’єктами суміжних прав, яка чітко встановлена у п. 2 ст. 36 Закону України «Про авторське права і суміжні права» (надалі – Закон), ці суб’єкти права виграли низку судових позовів, за якими користувачі творів і виконань сплачують їм винагороду (роялті), яка за Законом належить виключно авторам, виконавцям та їх спадкоємцям і яку повинні отримувати лише створені ними ж ОКУ.
 
Безумовно, виконавці та виробники фонограм повинні отримувати справедливу винагороду, але з дотриманням прав на винагороду авторів виконуваних творів, які зафіксовані у фонограмах. Наприклад, зібрані кошти за так звані чисті носії, за Законом, розподіляються у таких пропорціях: авторам – 50%, виконавцям – 25%, виробникам фонограм – 25%. Отже, виникають питання: чи сплачено визначені Законом кошти справедливої винагороди авторам? І чи сплачено податок із цієї справедливої винагороди (роялті) до державного бюджету?
 
Відповідь надало Міністерство фінансів у листі від 05.04.07 до Кабінету Міністрів щодо виконання його доручення. Саме ініціатори прес-конференції 7 жовтня цього року в УНІАН відсутні у списку тих, хто сплачує до бюджету податки з роялті!
 
Може, тому «зірки української естради і продюсери» говорили про «мутні і сумнівні організації», про свою недовіру до них, про бажання зустрітися віч-на-віч із представниками цих організацій і про бажання «бути представленими в таких організаціях».
 
Утім, як пише «Детектор медіа», «до телерадіоорганізацій учасники заходу особливих претензій не висловили, оскільки в цьому секторі більш-менш нормально налагоджені збори і відрахування. Цим займається ОП “Український музичний альянс”, якому артисти довіряють”, – сказав Ігнат Бережний».
 
Мабуть, блиск «підлеглих зірок» не дає менеджерам цих організацій роздивитися первинних авторів, чиї твори ці зірки виконують і, що прикро, не дає сприйняти норми Закону і міжнародних конвенцій щодо обов’язків користувачів (у цьому прикладі телекомпаній) і «збирачів» авторської винагороди.
 
Отже, Бернська конвенція встановлює, що «… літературні й художні твори або будь-які певні їхні категорії не підлягають охороні, якщо вони не закріплені в будь-якій матеріальній формі». Тобто, радіокомпанії використовують фонограми, в яких зафіксовано звукову форму вираження творів і виконань, але організації телебачення використовують аудіовізуальну форму вираження творів і виконань. Про яку винагороду за використання фонограм на телебаченні йдеться?
 
Дивує нарікання на те, що «на сьогодні в Україні для артистів і продюсерів збирають (із підприємств громадського харчування, торгівлі, транспорту, телерадіокомпаній) 1 млн гривень (на рік. – Авт.), тимчасом як, за словами Ігната Бережного, ця сума має становити 1 млрд», оскільки за всі роки існування дійсно створених митцями ОКУ така винагорода не надходила від користувачів! Тож запитання до Держави в особі Держдепартаменту – чому?
 
Отже, щоби з’ясувати, куди зникають зібрані кошти, які, за висловлюванням Руслани, «дуже мутно і незрозуміло розповсюджуються між дуже мутними, дуже сумнівними організаціями», треба звертатися до прокуратури, щоб саме вона запитала про це керівників названих вище «музичних кіл».
 
Насамкінець ще одна цікава цитата: «Учасники прес-конференції заявили, що право працювати на цьому ринку мають ті організації колективного управління, яким довіряють більшість митців, а решта мають залишити його». Ось квінтесенція прагнень представників «музичних кіл» – володіти «ринком зборів» авторської винагороди за використання творів (авторів) і виконань (виконавців). Саме тому для участі в робочій групі не запрошено представників ОКУ, які відстоюють інтереси українських митців.
 
Панове представники «музичних кіл», давайте не погіршувати ситуацію. Пропонуємо провести переговори і визначитися з правами та «сферами» відповідальності наших із вами організацій, виходячи з головного принципу: дотримання ієрархії прав (ч. 2 ст. 36 Закону). А рівень «добробуту» менеджменту наших організацій хай вирішують реальні господарі результатів своєї творчості – автори і виконавці!
 
Сергій Кулаков, директор ВГО «Гільдія кінорежисерів «24/1»
Сергій Загородній, директор ВГО «Автор»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сергій Кулаков, Сергій Загородній, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6310
Читайте також
13.05.2009 10:39
Тетяна Селезньова, «Главред»
40 276
27.08.2008 17:30
Дмитрий Костюк, «ЛІГАБізнесІнформ»
5 978
23.04.2008 09:21
Зоряна Биндас
, для «Детектор медіа»
11 090
13.03.2008 11:12
Екатерина Мясникова, «Рекламастер»
20 288
27.02.2008 10:03
Анатолій Марущак
21 542
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Володимир
5585 дн. тому
Безумовно, що автори як пісень, винаходів, сценаріїв і так далі мусять мати достойну винагороду, яка б спонукала їх до плідної творчої роботи. Але на сьогоднішній день я надивившись на сьогоднішніх так званих зірок, вважаю що набагате важливіше для нашої держави подивитись наскільки якісно вони сплачують податки з гонорарів. Можу поклястися, що ніколи і нікому не заздрив у матеріальному плані і вмів все життя жити чесно, і вкладатися в свої статки, якими б вони не були, але правильно в свій час акторів, співаків, музикантів інколи привозили до глядача за місцем роботи, наприклад, спускали в шахту. Тоді вони краще відчували різницю в різних жанрах мистецьких.
CENSORED
5608 дн. тому
Ой, уважаемый jass, может быть ВАС я готов НАНЯТЬ для просветления наших темных умов!? А еще лучше - вместе с ВАМИ и ВАШИХ "людей на форуме"? Я понимаю, что травку, которую ВЫ употребляете, ВАМ доставляют качественную, ибо логики в ВАШЕМ словоблудии нет никакой! СОБИРАЮТ грибы и урожай, а авторское вознаграждение ДОЛЖНЫ выплачивать ПОЛЬЗОВАТЕЛИ (это, кстати в Законе установлено). Может ВЫ просветите нас - неразумных, чем же занимается ВАШ ДЕПАРТАМЕНТ и ЧТО он ДОЛЖЕН делать? А относительно Русланы - тут я с ВАМИ солидарен полностью. P/S. Слыш, друг, дай контакт на дилера - видимо продукт он поставляет качественный .... С уваж. твой CENSORED
Helios
5608 дн. тому
Месье jass, я же уже отвечал на перла по поводу роялти. Закон читать надо, и не как бестселлер, а как руководство к действию. И, замечу, что права авторов произведений существенно отличаются от прав авторов изобретений и владельцев патентов! Конечно же голова не помойник, в отличие от желудка, но вопрос в том где у кого что расположено? Даже приматы, на уровне инстиктов, защищают свою собственность. А что говорить о людях - разумных? Это вам не homo-zhlobians! Как только о деньгах, так сразу же ... помои "на головы беспечных парижан"! И, вообще, правильно классик сказал: - Служить бы рад, прислуживаться - тошно! У кого проблема с головой- органом пище-сварения, советую купить пурген, может полегчает голове, на что одевают капелюх! А?
jass
5611 дн. тому
Очевидно что Кулаков и Загородний не только {CENSORED}и не можете сами прочитать ЗУ Про авторское право и смежные права и сделать выводы, то хоть спросите у людей на форумах (поскольку нанять квалифицированного юриста таким жлобам не позволит натура) шо такое роялти и кто его должен собирать и вообще где место "украинских звёзд" коих они представляют, в современном шоубизе. ОКУПЫ собирают с пользователей деньги только за тех исполнителей которые им передали права, те кто этого не сделал могут собирать их сами или нанять поверенного, но такому поверенному придётся -ж денежку платить, а тут хочется чтоб кто-то денежку собрал и забесплатно. Департамент вообще не занимается сбором денег, для этого и существуют ОКУПы.
А {CENSORED} Руслане во время своего депутатства нужно было меньше {CENSORED} крутить на корпоративах опонентов в ВР, а какраз и выяснить кто собирает деньги и куда они деваются. Так для этого-ж работать надо, а это уже из другой сказки..
кокотюха
5611 дн. тому
толстой мяса не їв, а я люблю м`ясця куснуть. до того ж толстой погано закінчив, як ви пам`ятаєте. приклад невдалий. толстой на виборах не співав, бо не співак і виборів тоді не було в росії. але якби він жив тепер, якось не хочеться врити, що сей клясик обслуговував би своїми текстами політиків, брав би від них нематеріальні блага до гонорару, а потім на пресухах кричав: виборів нема, а ви мені все одно винні, бо я - толстой. коротше, приклд невдалий. як і зі ступкою, до речі.
Пояснення до слів п. Кокотюхи
5611 дн. тому
"Обдурюй тих, що обдурюють; кради те, що вже хтось вкрав; ділить тільки з собою",-каже пан Кокотюха. Диву дивуюся, коли значна частина европейців, знайдений, гаманець з грошима відносить у бюро знахідок або віддає його власнику, тим самим роблячи неоціненний вклад у подолання "хищнической фазы человеческого развития", на відміну від українців, яким все "мало і мало", які по собі іншим людей міряють, і завдяки яким неня-Україна так і залишиється "багном Європи". Якось Богдан Ступка горлопанив на прес-конференції в Москви, що "не может понять Льва Толстого, который отказался от багатства", бо він би так ніколи не вчинив. Так ось, коли такі люди, які навідміну від екс-графа Льва Ніколаєвіча, звісно і в творчому, і в соціально-культурному, і в загальносуспільному розумінні, залишаються людьми з маленької літери, свідомо зрозуміють Толстого, тоді Україні відкриються двері до цивілізованої Європи, в якій хоч деякі евробюрократи крадуть і вбивають, але ж вдало приховують таке злодіяння від простих співгромадян та ныколи демонстративно не кажуть: "Нам все мало!"
кокотюха
5611 дн. тому
так і не втяв: а хто, які, і головне - чиї гроші тут ділить? ясно, що Руслані Лижичко мало, так і мені мало, і вам, читачі цього комента, мало. Ось тільки в генделиках Руслану, на щастя, не слухають, там шансон... Від Януковича Руслана взяла квартиру, від Ющенка була депутатом, на виборах співа, аж бігом. Хто їй ще винен і хто повинен віддавати?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду