Українські зірки просять Юлію Тимошенко захистити їх від обкрадання

7 Жовтня 2008
5522
7 Жовтня 2008
16:28

Українські зірки просять Юлію Тимошенко захистити їх від обкрадання

5522
Українські зірки просять Юлію Тимошенко захистити їх від обкрадання
Зірки української естради написали листа прем’єр-міністру України Юлії Тимошенко, в якому скаржаться, що їх фінансово обкрадають організації колективного управління. Ці організації, згідно з законодавством України, повинні слідкувати за дотриманням авторських і суміжних прав співаків, композиторів, авторів пісень, а насправді ж лише порушують їх. Про це сьогодні на прес-конференції заявили співаки Руслана Лижичко і Фагот, продюсери Володимир Бебешко і Дмитро Костюк, директор Асоціації музичної індустрії Ігнат Бережний, гендиректор рекордингової компанії Lavina muzik Едуард Клім.
 
Основні меседжі учасників заходу: держава не приділяє достатньої уваги проблемі захисту прав артистів; втрати на використання музичних прав є колосальними. На сьогодні в Україні для артистів і продюсерів збирають (із підприємств громадського харчування, торгівлі, транспорту, телерадіокомпаній) 1 млн гривень, тимчасом як, за словами Ігната Бережного, ця сума має становити 1 млрд. Тому основний меседж, який декілька разів звучав із вуст Бебешка і Руслани – «де наші гроші?». Руслана розповіла журналістам, що, приміром, через місяць після гастролей у США їй надійшло роялті 25 тисяч доларів, тимчасом як в Україні за цілий рік їй виплатили тільки 25 тисяч гривень. І це, каже Руслана, ще непогана винагорода: деякі відомі співаки за рік можуть отримати від організацій колективного управління 500-600 гривень. Тому вони хочуть знати: якщо ці гроші збираються, то куди вони йдуть.
 
Учасники прес-конференції заявили, що право працювати на цьому ринку мають ті організації колективного управління, яким довіряють більшість митців, а решта мають залишити його. Серед тих, кому не довіряють артисти, – Всеукраїнське об’єднання суб’єктів авторських і суміжних прав «Оберіг», ВГО «Всеукраїнське агентство з авторських і суміжних прав», асоціація «Гільдія виробників відеограм і фонограм», ГО «Агентство охорони прав виконавців», ВГО «Автор». Вони хочуть бути реально представлені в таких організаціях.
 
До телерадіоорганізацій учасники заходу особливих претензій не висловили, оскільки в цьому секторі більш-менш нормально налагоджені збори і відрахування. «Цим займається ОП Український музичний альянс”, якому артисти довіряють», – сказав Ігнат Бережний.
 
Серед тих, хто підписав лист до прем’єр-міністра, – Андрій Данилко, Гайтана, Олександр Пономарьов, гурти ТНМК, «Мандри», «Друга ріка», Mad Heads, С.К.А.Й., музичні продюсери Юрій Нікітін, Богдан Главацький, Юрій Фалоса, керівники звукозаписувальних компаній і видавництв та багато інших.
 
Учасники заходу та інші митці чекають відповіді від Юлії Тимошенко до кінця тижня. Про результати реакції на їхнє звернення, можливо, стане відомо у п’ятницю в програмі «Шустер live», на яку учасників було запрошено після прес-конференції.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5522
Читайте також
19.12.2008 09:18
Сергій Кулаков, Сергій Загородній, для «Детектор медіа»
6 312
03.11.2008 16:01
Павло Калениченко, «Дзеркало тижня»
7 230
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій
5651 дн. тому
Якщо "зірки" пишуть, то це комусь потрібно ! Мабудь продюсерам і видавцям !!! А хай ці "зірки" скажуть, скільки вони заплатили авторам творів що виконували ? Бо Закон визначає (ст.36), що права ВИКОНАВЦІВ виникають за умови дотримання прав АВТОРІВ !!! Вас ("зірки") ділки від "музичної індустрії" вводять в оману і використовують як таран для вирішення івоїх фінансових "проблем". Бо ми живемо не в США, в в Україні (слава Богу!). Будуть питання - надсилайте - vgcinema@mail.ru
Sandra
5687 дн. тому
Особенно мне понравилось, что Фалеса назвали фалосом. Это имя ему больше подходит
Lj
5687 дн. тому
Гидко читати. Можливо вони (артисти) по-своєму і праві,але якось воно так тупо виглядає. В країні безлад, економіка в сраці, суспільство в напів-шоці, а вони кричать "Де наші гроші?". ну реально, найбідніша верства населення. Може за прослуховування пісень руслани в плеєрі чи на компі їй також треба відстьогувати?
та невже
5688 дн. тому
що за маячня? жодного разу не чула творів згадуваних виконавців ані в місцях громадського харчування, ані в магазинах, агі в транспортних засобах. не треба видавати бажане за дійсне, панове артисти.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду