Муки авторства

23 Квітня 2008
11084

Муки авторства

11084
Тернопільський фотограф намагається відсудити 20 тисяч у ГО «За справедливу Батьківщину» за використання його фото без дозволу.
Муки авторства
Тернопільський фотограф Віктор Гурняк подав до суду на громадську організацію «За справедливу Батьківщину». За словами фотографа, ця організація порушила його авторське право. Фото, яке було зроблене минулого року під час футбольного турніру між політичними партіями, використали без дозволу, розповів «Телекритиці» Віктор. На світлині зображено народного депутата Василя Деревляного.
 
«Я робив фотографії для себе, а також щоби продати в місцеві видання, – каже фотограф. – Саме це фото з Деревляним уперше, з моєї згоди, надрукували кілька місяців тому в одному з місцевих видань, а в лютому до моїх рук потрапила газета, де на першій шпальті було це ж фото навіть без підпису авторства. В газеті не було жодних реквізитів – ані вихідних даних, ані відомостей про реєстраційне посвідчення, тобто фото вийшло в незареєстрованому виданні. Весь тираж, а там було вказано, що це 150 тис штук, видав невідомо хто. Коли фотограф зібрався подавати до суду, то спочатку навіть не знав на кого».
 
По допомогу Віктор Гурняк звернувся у тернопільський осередок Незалежної медіа-профспілки України, яка і відстоюватиме його інтереси у суді. Знайшовши в інтернеті контакти громадської організації, яка згадувалася в газеті як її розповсюджувач, фотограф за допомогою профспілки подав на неї до суду. Як виявилося згодом, громадська організація «За справедливу Батьківщину» на той час навіть не була зареєстрована.
 
Голова тернопільського осередку Незалежної медіа-профспілки України Ігор Сцібайло розповів «Телекритиці», що подібних інцидентів у Тернополі не було. За його словами, про авторське право там чули і знають, але на нього ніхто не зважає. Тому цей випадок має показати, що з авторським правом потрібно рахуватися.
 
«Для нас це своєрідний експеримент, – каже Ігор Сцібайло. – Усім нам цікаво, як реагуватимуть на цю справу суд і громадськість».
 
Моральну шкоду фотограф оцінив у 20 тисяч гривень. Віктор Гурняк стверджує, що політики використали його світлину, щоби принизити депутата Деревляного, хоча сам фотограф цього не хотів. Це суттєво порушило його ритм життя та зіпсувало репутацію. Фотограф каже, що не хоче заглиблюватися у ці політичні інтриги – хай би політики самі розбиралися між собою, а не використовували журналістів у своїх цілях. 
 
Голова громадської організації «За справедливу Батьківщину» Іван Білик нічого не чув про таку проблему. Він каже, що якби журналісти не подзвонили і не сказали, то він би й досі нічого не знав.
 
«Як цей фотограф може стверджувати, що він є автором цієї світлини, в нього, що, патент на неї є? – запитує пан Білик. – На турнірі було багато фотографів, люди фотографували навіть на мобільні телефони, тому хто сказав, що це саме його фото?».
 
До того ж, стверджує Іван Білик, це фото було розміщене в інтернеті, тому організація мала право взяти його звідти. На запитання: де ж насправді ГО «За справедливу Батьківщину» взяла світлину – в інтернеті чи з чийогось фотоапарата, пан Білик відповісти не зміг.
 
По коментар «ТК» звернулася до фахівця. «Фотографія є об’єктом авторського права, і це чітко визначає ст. 433 Цивільного кодексу України, – розповідає юрист-правозахисник Степан Вивюрка. – Щодо суб’єктів авторського права, то первинним суб’єктом авторського права, згідно зі статтею 435 Цивільного кодексу України, є автор твору. Авторське право виникає з моменту виконання твору. Тобто, ще під час того футбольного матчу, коли пан Гурняк сфотографував нардепа Деревляного, в нього з’явилось авторське право на цю світлину».
 
Степан Вивюрка зазначив, що авторство твору буде визначатися в ході судового засідання. Якщо пан Гурняк дійсно підтвердить, що в нього є всі докази, які свідчать про те, що фото було зроблено саме ним, то він має всі шанси на перемогу у цій справі, вважає юрист.
 
Щодо морального відшкодування, то тут можуть виникнути труднощі. Пан Вивюрка розповідає, що в цивільному законодавстві з вини законодавця немає жодного нормативного документу, який регулює порядок визначення моральної шкоди, немає ані закону, ані інструкцій. Все віддано на розсуд суду. Що стосується цієї справи, то якщо буде доведено авторство – моральна шкода таки мала місце. Фотограф зовсім не мав на меті ображати депутата, лише фотографував футбольний турнір. А раптом тепер пан Деревляний подасть до суду на Віктора Гурняка через те, що той його зганьбив цією світлиною..?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11084
Читайте також
05.01.2010 11:07
Світлана Остапа
, Валерий Милосердов
16 648
27.03.2009 11:31
Артем Біденко, «Українська правда»
11 638
19.12.2008 09:18
Сергій Кулаков, Сергій Загородній, для «Детектор медіа»
6 306
29.10.2008 09:54
Александр Рябченко, «КоммерсантЪ-Украина»
25 930
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ольга
5837 дн. тому
Думаю, якби в нас дійсно були розвинені профспілкові організації, то ці проблеми пов'язані з авторством, частково б вирішувались. Зараз журналісти навіть бояться в суд подавати, і не через те, що не знають своїх прав, а тому, що навіть не спроможні плати адвокатам...
Сироїд Єлізавета
5837 дн. тому
Чудово розумію бідолашного фотографа. Я зтикнулась з подібною проблемою і дірками в українському законодавстві (а головне, з недосвіченістю адвокатів) ще 2005 року, коли нелегальне видавництво використало мої картини для ілюстрування своєї книги, що продаваласьтеж нелегально. Попри допомогу адвокатів, я не була готова на судову тяганину протягом 5 років (про що була попереджена зарання). А ще минулого тижня мої картини (знов-таки потирені з мого сайту, тобто автор був хамам відомий!) дивовижним чином ілюстрували історію, статут та ще якісь описи партії *Берегині Батьківщини*(під прихистом БЮТ, який я до того моменту поважала). Після мого дзвінка до прес-служби і вибачень прес-секретаря і її обіцянок поставити підпис під картинами та принести мені матеріальне відшкодування, сайт таємничим чином закрився на ремонт. Якщо у нас такі політики, то чи буде звичайна пересічна людина поважати навколишніх? :) Міцного здоров"я Вікторові Гурняку. Щоб дав по писку тим, хто неповажає інтелектуальну власність.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду