Телебачення може, та не хоче

3 Жовтня 2008
18987
3 Жовтня 2008
12:49

Телебачення може, та не хоче

18987
Чому українські телеменеджери свято вірять, що українці культурологічних та пізнавальних проектів не дивитимуться?
Телебачення може, та не хоче
Із усіх наявних засобів масової інформації для людини техногенної доби найактуальнішим стало телебачення. Що б не казали газетярі, найкраще сприймається, а отже і має головне значення, інформація, яку ми одержуємо з так званого блакитного екрана. Не знаю, на якому вже там рівні нашої підсвідомості закріпилась уявна думка, що лише на телебаченні працюють справжні інтелектуали і саме вони знають, чого і скільки може сприйняти і «переварити» наш середньостатистичний український мозок, але вона закріпилася надійно.
 
Сьогодні з певністю можна сказати: «Подивлюся тиждень телебачення вашої країни і скажу, хто ви». Якщо на нас дивляться під таким підступним кутом зору, неважко здогадатися, якими будуть висновки. Хоча і тут матимемо палицю на два кінці: по-перше, у незалежного глядача складеться враження про надзвичайно високу громадянську позицію пересічного українця, враховуючи потік суто політичної інформації; по-друге, ми без сумніву переможемо у номінації «найвеселіша нація», бо маємо стільки розважальних програм власного та імпортованого виробництва на душу населення, що справді обрегочешся; і по-третє – українців можна сприйняти як надзвичайно законослухняних, бо наша телевізійна «профілактика» злочинності та показових телесудів справді вражає.
 
Тож усе начебто добре, бракує лише одного (мабуть, абсолютно не суттєвого) аспекту – соціокультурного. І тут ми наштовхуємося на залізобетон. Кожен поважний вітчизняний продюсер, програмний директор та інший менеджер, від якого щось може залежати, чітко засвоїв: українці не «хавають» культурологічних програм, себто не дивляться їх взагалі. Цікаво тільки, де їх можна побачити? На сумнозвісному каналі «Культура»? Якщо так, то справді треба рятуватись! На решті каналів, що хизуються епітетом «провідні», такий сегмент відсутній взагалі. Спроба студії «1+1» та Анни Безулик створити національне пізнавально-культурологічне шоу «100% Україна» поки що не витримує критики. І зовсім не тому, що програма не форматна і не зовсім, так би мовити, драйвова, а тому, що зумисне примітивна та звужена у власному світогляді, якщо можна так висловитись. І все ж я вітаю таку спробу студії «1+1» повернутись обличчям до глядачів, котрі бажають розважатися, пізнаючи.
 
Цікава метаморфоза відбувається зараз на Першому національному. Цей телерелікт знову почав здавати позиції, що донедавна хоч якось пов’язували його із сучасним телебаченням. Перший канал поволі повертається у належані ясла романтичної етнографічності з елементами народницького просвітництва кінця ХІХ – початку ХХ століття. Звісно, все має право на існування, але ігнорувати час – справа небезпечна, бо тих кілька культурологічних проектів, що є на цьому каналі, давно потребують кардинальної модернізації.
 
Зрештою, повертаючись до того, що вітчизняний глядач не «хаває», а, скажімо, російський споживає залюбки. Нічого дивного в такій риториці немає, адже низка культурологічних та пізнавально-просвітницьких програм на сусідніх каналах вражає якістю і модерновістю. Можливо, це стане відкриттям для наших менеджерів, але подібні проекти із задоволенням дивляться українці, адже власного – як кіт наплакав.
 
Пригадую, як нещодавно вкотре наївно пропонував проект культурологічного розважального шоу, де можна було би показати весь спектр соціокультурного життя країни, образно кажучи, від класики в усіх проявах до попси в усіх викрутасах, та ще й у модній студії із яскравими особистостями. Відповідь одна: не дивитимуться! Утім, я вірю, що у мене є однодумці. Щоправда, я їх іще не зустрів, але це справа часу.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18987
Читайте також
13.11.2008 09:37
Ірина Шуст, «ПіК України»
33 618
11.11.2008 16:06
Евгений Минко, «Публичные люди»
14 573
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олена
5692 дн. тому
Дякую за цікаву тему для роздумів. Хоча навіщо душею кривити - статті подібного змісту все частіше з’являються у пресі, от тільки реакції - зась! Себе зараховую до когорти тих, кому сучасне телебачення не є цікавим і залюбки почитаю книгу, або ж подивлюсь (якщо вже й дивлюсь) продукцію зарубіжного виробництва. Там і про духовне, і живу природу, і пізнавального чимало!!! Є з кого приклад брати, от тільки охочих нема!!
Sukkub
5692 дн. тому
Дуже дякую за статтю. Але ми ж повинні про це казати. Про те, що Україна - культурна країна. Культурні люди давно вже не дивляться телевізор. Вони варяться в своєму соку. А телебаченя - то для бидла (вибачте за слово) Як кажуть "піпл хаває" (знов вибачте). Якщо ми мовчатимемо, нічого й не зміниться. Якщо хочеш чогось цікавого та пізнавального - дивись російське телебачення. А потім ще й москалів сварять. А вони про інтелектуалів ніколи не забували...
5693 дн. тому
Однодумці є, однодумців багато,але поки що вони не стали директорами і менеджерами "провідних" каналів...
5695 дн. тому
такий смішний... наше телебачення відображає світогляд телеменеджерів та власників. Це вони тільки прикриваються "піплом", а насправді просто такі і є - примітивні, бидлуваті, азартні та глибинно вторинні. Жодний інтелектуал не купить і не виробить те, що вони купують і виробляють - просто тому, що пройшов цей етап ще у фрейдовому дитинстві і з освітою прийняв інше світосприйняття. А маємо суцільні ментальні малинові піджаки і ланцюги на шиї...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду