Олімпіада на УТ-1: нечиста підніжка голого Савелія

27 Серпня 2008
44083
27 Серпня 2008
12:24

Олімпіада на УТ-1: нечиста підніжка голого Савелія

44083
Висвітлення Національною телекомпанією Олімпійських ігор у Пекіні було б смішним, якби не було так сумно. Яке право мають ці люди, запопавши головний державний канал, псувати мільйонам глядачів враження від олімпіади?
Олімпіада на УТ-1: нечиста підніжка голого Савелія
Трансляція та коментування Олімпійських ігор 2008 року в Пекіні Національною телекомпанією України стала приводом для воістину нищівної критики з боку багатьох авторів «Детектор медіа». Редакція, найменше за всіх зацікавлена «бити в одні ворота», чекає, але поки що не дочекалась жодної репліки на захист коментаторів Першого каналу від своїх дописувачів. Аби компенсувати цей дисбаланс думок, «ТК» планує найближчим часом надати можливість відповісти на звинувачення самим спортивним журналістам та коментаторам НТКУ.
 
...що тут коментувати... тут все зрозуміло... клас перемагає...
Юхим Шарпанський
 
Ось і скінчилася пекінська олімпіада. «Детектор медіа» вже наводила думки експертів щодо її недолугого висвітлення на Першому національному. Не буду повторювати їх оцінок, які я повністю поділяю. Але зауважу, що журналісти, відзначаючи надзвичайно низький рівень трансляцій головного державного телеканалу країни, не сказали найважливішого: цей рівень був найнижчим за всі часи, починаючи з 1960-х років, коли олімпійські сюжети вперше з’явилися на вітчизняній телевізії.
 
Чи маю я право на таке твердження? – Думаю, що так. По-перше, я фаховий, хоча й не спортивний журналіст (член Спілки журналістів СРСР з 1987 року). По-друге, я з дитинства цікавився спортом (у 1961-му, у 10-річному віці випросив у батька підписку на «Советский спорт», який передплачував і в наступні роки й читав від першої до останньої шпальти). І, нарешті, хоча й не став спортсменом, але добився певних спортивних результатів – кількох перших розрядів, які, на відміну від значків ГТО, свідчать про певний професійний рівень.
 
З роками моє юнацьке захоплення спортом відійшло на другий план. Та кожного разу я уважно дивився трансляції з Олімпійських ігор. Це для мене була згадка про дитинство й молодість, свято краси духу й тіла людського. Цього разу свято мені, як і багатьом іншим уболівальникам, зіпсували. Зіпсували безповоротно. Замість розповіді про Олімпіаду я почув і побачив якусь неоковирну мішанину, що не давала бодай приблизного уявлення про Пекінську Олімпіаду. Повторювати думки фахівців не буду, але, на мій погляд, її висвітлення у виконанні НТКУ свідчить про глибоку кризу всього телеканалу, вимагає його негайної докорінної перебудови.
 
І справа не тільки в тому, що мені зіпсували свято. Якось перетерплю. Та я поставив себе на місце тисяч і тисяч юних спортсменів, які з нетерпінням очікували на трансляції їх улюблених видів спорту. Пригадую, як ми колись усією секцією веслувальників-байдарочників дитячої спортивної школи «Буревісник» дивилися змагання з нашого виду спорту. «Дивись, Вовцю, Шапаренко на передостанньому місці! Що він робить? Зафраєрився!». – «Бовдур ти, Сашко. На фініші він їм усім покаже!». І таки показав! Останні 250 метрів у виконанні Олександра Шапаренка стали величною симфонією веслування, справжнім підручником для нас, юних. «А що, Сашко, може й ми у четвірці на тисячу зробимо те саме? Ти візьми старт, як завжди (я був тоді загрібним), а потім перейдемо на накат, збережемо сили як Шапаренко. А на останніх 250 вріж як слід, ми підхопимо». На наступних змаганнях ми й насправді «врізали» й посіли перше місце.
 
Цього разу юні українські веслувальними на байдарках і каное майстер-класу не побачили. Глядачам була надана можливість подивитися фрагменти попередніх заїздів. Чомусь ці фрагменти не включали виступів українських спортсменів. Цей пробіл спробував заповнити Юхим Шарпанський, який згадав, як Олександр ШапОренко «добивався успіху ще в 80-х роках» (насправді, його кар’єра завершилася у 1979 році). Крім того, коментатор звернув увагу на німецьких байдарочниць. «Красиво дивляться вони з цієї точки», - у захваті вигукнув Юхим Абрамович, не уточнюючи при цьому куди й на що дивилися німкені й що їх десь так зацікавило. Коли ж 23 серпня з 11-ої до 12-ї години наші славетні Юрій Чебан та Інна Осипенко-Радомська виборювали відповідно бронзу на каное та золото на байдарці на 500 метрів, Перший національний крутив якісь курйозні ролики, потім стрибки з 10-метрової вишки, де українці представлені не були. І тільки увечері глядачі побачили виступи наших героїв. Та кваліфікованих коментарів і цього разу не було.
 
Тут спрацював творчий метод спортивних коментаторів Першого національного. Давайте ще раз прислухаємося. «Що тут коментувати... тут все зрозуміло... клас перемагає». «Що тут дивитися, коли Фунахара добивається успіху» (Юхим Шарпанський, настільний теніс). Через кілька днів Юхим Абрамович обмовився, що в настільному тенісі «майстер Серьожа Савелій». Згодом і «майстер» отримав можливість прокоментувати свою улюблену гру. Але його коментарі мало чим відрізнялися від пояснень колеги. Зазначив тільки, що китаянки «дотепно грають» і більше нічого! Може, в той час Сергій Савелій готувався до апофеозу своєї журналістської діяльності – фінального матчу з футболу й не хотів розпорошувати свій талант на дрібниці? – Мабуть, так воно й було, в чому ми невдовзі переконалися.
 
Та повернімося до творчого методу. Висвітлюючи змагання з синхронного плавання, той же Юхим Шарпанський кілька разів прямо пропонував: «подивіться, тут коментувати зайвий раз не хочеться», «давайте подивимося без всяких коментарів та оцінок». Що ж, він мав рацію: хоча б не заважав переглядати блискучий виступ іспанок своїми безглуздими зауваженнями, як, наприклад, оці: «азербайджанець у синій формі, але пропускає кілька ударів», «француз ридає, але все це спорт» (бокс). Можна припустити, що синій колір форми мав рятувати нещасного азербайджанця від нищівних ударів супротивника, а бідолашний француз ридав тому, що це прямо передбачено спортивним етикетом.
 
Щоправда, Шарпанський інколи щиро зізнавався: «я не сильно знаю теквондо», або «я не професор у гімнастиці», але це не заважало йому виблискувати своєю кричущою необізнаністю. «Скільки він разів у повітрі дозволить собі сальто?», - глибокодумно запитував «не професор».
 
Отже, стрижнем творчого методу спортивних тележурналістів з Першого національного є: «Що тут дивитися, що тут коментувати, якщо я не професор». А коли треба було хоча би щось сказати аби не мовчати, наші корифеї коментаторської справи вражали глядачів глибокими філософськими роздумами. «Хтось взагалі чудово бігає, хтось чудово стріляє... і ось хтось з великим відривом фінішує» (Юхим Шарпанський. Сучасне п’ятиборство). Та фахового аналізу виступів нашої бронзової призерки у п’ятиборстві Вікторії Терещук ми так і не дочекалися.
 
Натомість, справжні естети, навіть гурмани вільної боротьби мали чудову нагоду посмакувати її тонкощі, слухаючи коментарі нашого уславленого Сергія Савелія. «Намагається просмикнути грузина під себе», - схвильовано повідомляв про хід одного з поєдинків Сергій Степанович. А потім його увага зосередилася на ногах борців. Особливо яскравим був його коментар сутички за бронзову медаль між борцями з Казахстану та Індії. «Він буде брати індійця за ногу», - інтригував Сергій Савелій глядачів. «Арбітр витягне кульку з торби», - нагнітав обстановку коментатор. «Взявши за ногу, бал можна виграти», - проголошував сентенцію знавець малого тенісу.
 
Та вершиною творчості пана Савелія на Пекінській Олімпіаді став, як уже зазначалося, коментар футбольного фіналу між Аргентиною та Нігерією. Досвідчений Сергій Степанович почав зі складів команд. Почав дуже неквапливо і розтягнув свою розповідь на кілька хвилин. Але, маючи всі протоколи під рукою, примудрився назвати відомого аргентинця, якого у нас знають як Маскерано, - «Мате рано». Так, за правилами іспанської мови прізвище Mascherano читається «Масчерано», але аж ніяк не «Мате рано». Та у Сергія Савелія власні фонетичні норми. Забігаючи наперед, відзначимо, що й на початку другого тайму наш уславлений коментатор не побалував глядачів розмаїттям дебютів. Він вдруге оголосив склади команд, причому робив це до 16-ї хвилини тайму. У перервах між оголошенням складів команд Сергій Степанович щедрим язиком розсипав свої фірмові перли. «Передача практично через весь футбольний газон», «нечиста підніжка» тощо. Обізвав аргентинця Мессі «зіркою», а потім уточнив, що Мессі поки що є «молодою зіркою». «Не будемо роздавати йому архідивіденди», - пояснив свою виховну дефініцію коментатор-педагог.
 
Та головну увагу Сергій Савелій приділив кліматичним умовам. «Навіть на коментаторській позиції довелося, вибачте, сидіти без футболки», - повідав ошелешеному глядачеві про свої страждання наш мужній напівголий журналіст. Втім, хто знає: може, під час спекотного фіналу наш шановний коментатор стягнув з себе ще якийсь одяг. Та цнотливий Сергій Степанович про це не згадав. Але час на цю нехитру операцію коментатор мав, коли, за його словами «арбітр оголосив перерву на водні процедури». Водні чи не водні процедури приймав пан Савелій на своїй «коментаторській позиції», але спека ставала нестерпною. «Навіть нігерійці виглядають не зовсім бадьоро», - констатував він.
 
А тут ще підступи організаторів Олімпіади, які знайшли місце для олімпійського вогню безпосередньо на головній арені ігор, де й відбувався футбольний фінал. «Олімпійський вогонь додає спеки в атмосферу», - викрив китайський кліматичний тероризм наш безстрашний журналіст. Але й за таких катастрофічних обставин він демонстрував зразки коментаторської майстерності та воістину енциклопедичної ерудиції. Коли «молода зірка» (яке адекватне визначення!) Мессі впав у штрафному майданчику нігерійців, а угорський суддя не призначив пенальті, наш метр відразу ж знайшов цьому геополітичне – ба! – геостратегічне пояснення: «географічно Угорщина ближче до Нігерії, ніж Аргентина». Ось вона, домашня заготівка гросмейстера вітчизняної спортивної журналістики! Так ось чому він так побіжно коментував маленький теніс. Він вивчав географічну мапу планети і з лінійкою і штангенциркулем обчислював відстань від Угорщини до Нігерії та Аргентини. Вчіться, молоді коментатори! Ось він, приклад сумлінного ставлення до своєї професії!
 
Та Сергій Савелій є не тільки геополітиком спортивних баталій, він – справжній художник слова, здатний передавати всю багатобарвну палітру змагань. Коли знесилений аргентинець, аби зупинити атаку супротивника, вхопив нігерійця за футболку, Сергій Степанович дав пояснення цьому епізоду в дусі імпресіоністів і фрейдистів: «сподобалася йому футболка зеленого кольору».
 
Даруйте, шановний читачу, що я так детально зупинився на «перлах» наших спортивних коментаторів з НТКУ. Відверто кажучи, мені цього аж ніяк не хотілося робити. Протягом кільканадцяти років я терпів їх ідіотизми – інакше це не назвеш. Сподівався: ось-ось прийде їм на зміну нова генерація, яка професійно коментуватиме найголовніші спортивні події. І ця генерація таки з’явилася. Просто чудово вели свої програми про Олімпійські ігри в Пекіні Олена Говорова та Роман Вірастюк на «Мегаспорті». Минуло зовсім небагато часу, як скінчився їх ефір, а я вже скучив по їхніх коментарях. Вони – корифеї легкої атлетики. Та коли Олена й Роман відчували свою недостатню обізнаність в інших видах спорту, вони просто запрошували фахівців. На Першому каналі таких фахівців чомусь забракло. Єдина людина, яка професійно коментувала свій вид спорту – легку атлетку – була Людмила Якушева.
 
Може, я б і не писав цієї статті, якби на прикладі Говорової, Вірастюка та Якушевої не переконався, що в Україні є прекрасні коментатори, яких приємно та корисно слухати. Їм би тільки трошечки мову «підтягнути». Та вони, впевнений, зроблять це.
 
Що ж стосується наших гвардійців спортивного телерепортажу з УТ-1, то й вони можуть із упевненістю дивитись у майбутнє. Коли я почув знайомий до болю голос Сергія Савелія під час матчу Аргентина – Нігерія, я зателефонував своїм друзям і запропонував їм послухати коментарі нашого метра. Вже через 10 – 15 хвилин залунали дзвінки у відповідь. «Сашко, я давно знаю, що Савелій – {CENSORED}, але ж який колекційний!» (Олександр Д., в минулому – майстер спорту з баскетболу). «Сашко, негіднику, що ти наробив! – я ледь встигла до туалету добігти»«Після чого, Тетяночко?»«Та після того, як дізналася, що Нігерія ближче до Угорщини ніж Аргентина» (Тетяна А., в минулому – майстер спорту з волейболу).  
 
Отже, посуньтеся, задорнови й петросяни! – У нас є свої савелії та шарпанські! Їм поталанило «просмикнути під себе» найголовніший державний телеканал України. Так, все це було би смішно, якби керівник спортивного відділу Першого національного Сергій Савелій не підставив «нечисту підніжку» пекінській олімпіаді та й спортові взагалі.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
44083
Читайте також
08.09.2008 11:17
Олександр Дубина
, для «Детектор медіа»
36 977
29.08.2008 09:24
Николай Рашеев
16 928
28.08.2008 08:57
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
28 211
26.08.2008 08:17
Наталия Резанова
, для «Детектор медіа»
14 665
12.08.2008 07:34
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
20 318
Коментарі
31
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Євген Єлисаветград
5575 дн. тому
Дійсно, рівень коментаторів УТ-1 плінтусний! Яскравий приклад того, як потрапляють на робту не за професійнмиДійсно, рівень коментаторів УТ-1 плінтусний! Яскравий приклад того, як потрапляють на робту не за професійнми якостями, а "своїми" шляхами. Так Савелій, Шарпанський - це посміховиська та ганьба, приклад того, яким не потрібно бути коментатором, а от коли молоді коментатори на таких рівняються - маєш наслідки! Згадую коментар Тимошенка Євробачення 2007! Людина мовою володіє на поверхневому рівні, одразу помітно, що спілкується нею лише як сідає за коментаторський мікрофон. Взагалі гнати ту всю ...братію у три шиї з телебачення!
5581 дн. тому
Не согласен с протестом. Смотрел только что трансляцию биатлона по Первому Национальному. Фраза Савелия после того как Бьерндален отрывался на протяжении дистанции от Свендсена.Пояснення: "Мабуть, як кажуть у нас в Україні, хлопці захекалися".ШИк. Мне такие коментарии нравятся, наша рідна украінська мова, яка дуже насичена епітетами дуже гарно випливає з їх вуст. Це перли. А ви профессіоналізм. Шо вам дуже цікаво дивитися на монотонні монологи дикторів? Мені не дуже. Побільше б таких дикторів. Адже Ут-1 і так не дивиться український люд, а що там цікавого? Тільки біатлон та футбол. І вони примудряються показувати іх ще не в прямому ефірі!!! Адже з уст коментатора, чому не в прямому ефері, були обставини(під час прямої трансляції йшов концерт зірок української естради,який ще 33 рази прокрутять знов, з Поплавьським на перших шпальтах дуже цікаво!!!). Та завдяки таким коментаторам ваша аудиторія зростає!!Савелій - ти красавчик!!!
Лара
5601 дн. тому
Стаття - 100 балів!)) Олімпіаду не дивилася, тому не можу судити. Але мені спообалося, наприклад, як Тимошенко коментував футбольні матчі та біатлонну гонку нещодавно. Біатлон - мій улюблений вид спорту, а Тимошенко був єдиним коментатором з УТ-1, кого було приємно слухати, але, на жаль, його поставили коментувати усього лише один раз. Ніколи не думала, що мене нудитиме від трансляції улюбленого виду спорту, але всі коментатори, окрім Тимошенка, довели мені, що це "Невозможное возможно"!! Хай би їм провалитися.
небайдужий
5674 дн. тому
П*єса присвячена корихфеям коментаторського мікрохфону. 15 хвилин на роздуми (Навіяно Лесем) Дійові особи Дэрэпа - комментатор, Мыкола Рябов - редактор трансляции -друг Дэрэпы. Савелій - редактор спортивных програм. Юхим Шарпанський - особа невідомого призначення. Сцена зображує коментаторську кімнату під час перерви футбольного матчу. Дерепа- "ну всьо, піздєц бля, перерва. Ці італ’яшки заїбали батька в доску. Дель П’єро, Хуєро..... хуй просиш, хто у них там бігає". Савелій до Рябова - "чого стоїш як довбойоб, накривай стол". Рябов дістає із під коментаторського стола на світ божий пляшку пшенічної, буханку хліба, неохайно порізані шматки сала та три гранчака. Савелій - "а Шарпанському"? Рябов - "ці підступні жиди вже заібали, хай готується до прес-конференції". У прямому ефірі чутно, як хлопці відкрівають плішку та розливають горілку по гранчаках. Товариство випиває та закусує. Савелій - "заєбісь бля" і сито ригнув В коментаторську кабіну вбігає Шарпанський з блідим та переляканим обличчям. Шарпанський: "ви що хлопці охуїли. Ви ж у прямому єфірі." Німа сцена..... Савелій п’яним голосом: "вот я зараз тєбя Юхиме переєбу і трансляція закінчиться сама по собі". Савелій становиться у партер і намагається показати прийом, яким, по його підставі, він нокаутує Шарпанського. Один Дерепа не втрачає глузду. Артистично відкашлявшись та зробивши паузу по Станіславському, він продовжує трансляцію. Дерепа: "одже, шановні глядачі, мій друг Микола Рябов підказує, о вже час розпочинати трансляцію другого тайму цього захоплюючого матчу. За декілька хвилин на смарагдовий газон вийдуть гравці ювенського Туринтусу та команди Шальке 04. 04 - це рахунок після першого тайму." У першому таймі тактика Шальке полягала у постійному застосуванні маленьких футбольних хитрощів внаслідок цього точилась запекла та несамовита боротьба на кожному клаптику смарагдового газону. Зачитує склади команд. Рябов хикае на об’єктив камери алкогольними парами та краєм сорочки протирає скло. Савелій, причаївшишь у кутку коментаторської кабіни, починає дрімати. Завіса...
виктор
5706 дн. тому
ну а кто
5718 дн. тому
якщо хаяти старперів, то не треба забувати і про ту молоду поросль! ви би бачили, з якою пихою по телецентру ходить мега коментатор Тимошенко!!!!! таке враження, що сам олімпійську медаль виграв. а від його коментарів хочеться викинути телевізор у вікно. як згадаю як він з Лазуткіним коментували відкриття Олімпіади, то мене тіпало від їхніх дебілізмів!!!! цитата : цифра вісім в китайській філології!!!! ну це дурдом!!! та почитайте якісь історичні книжки! почитайте інтернет!!! абсолютно не володіють матеріалом!!!! не знаю, куди дивилась Степаніщева, коли затверджувала їх на поїздку в Пекін!. великий начальник цих дегенератів-коментаторів. зрештою, що з неї взяти. кажуть, в неї прогресує і манія величі і манія "затрахування всіх і вся!" взагалі, утешники як завжди провалили Оімпіаду! ну з Савелієм і Шарпанським - все ясно, для них Олімпіада - це заробітки! чекають її як манну небесну, щоб зняти бабки з УТ-1. рік-два, тай вони зійдуть. разом з Дерепою, якого НА ПРЕВЕЛИКЕ ЩАСТЯ, не взяли на Олімпіаду! ну а що думають собі Тимошенко, Лазуткін, Полякова, Попов!!! невже вони не розуміють, що є відображенням тих пердунів!!! Люди, невже ви не розумієте, що ви трупи. у вас нема майбутнього! ви - копії шарпанських, дереп, степаніщевих, костінових!!! просто їм по 60-70, а вам по 20!!! але невже ви не розумієте, що вас так само, як ваших теперішніх метрів ненавидитіме усе спортивне населення країни!!! чому ви не підтягуєте свій професійний рівень???? чому не вдосконалюєтесь??? чи вам теж все по барабану?? ну-ну...
Сергій
5719 дн. тому
Повністю підтримую автора. ВІд Савелія, Шарпанського, Дерепи, Дасаєва та в цлому від "Олімпійської студії" вуха просто в"яли. Я з раннього дитинства мрію коли нарешті можна буде нормально подивитися спорт.... Мені вже 29, а я досі змушений слухати "савеліївщину" та "дерепівщину". Перший національний - це просто безпросвітна лажа.
небайдужий
5720 дн. тому
Жду момента, когда "визнаних корихфеїв багатобарвного коментаторського мистецтва за вуха виведуть з їх кубла, поставлять раком і дадуть впевненого і потужного підсрача, бодай кожен з них скатився з УТ-1 як мішок з гівном". Щербачев, который в соседней статье критиковал митців, такой же мудила, как и Савелий, только хитрее. Что бы не выставлять свою глупость напоказ, он традиционно, по-дружески коментирует моменты, которые требуют комментаторской ремарки. "Ну ви ж, хлопці, все бачили, що тут коментувати". Евро 2008 на Радио Эра - позорище.
автору
5723 дн. тому
Хочу вам зазначити, що колишніх майстрів спорту, чи як ви пишете "в минулому" не буває. Це звання даєтьтся пожиттєво. Ваше незнання цього означає, що ви не доросли, чи не досягли такого звання. А стаття, дуже слушна.Це засилля людей на УТ-1, котрі не знають спорту, ніхто з них не спортсмен (крім Степанищевої з хокею на траві, яка теж не розуміється на інших видках спорту), не знають англійської, мова інформації на великих змаганнях, не підготувалися, як завжди. Їм не соромно, соромно нам і вам/ І не тільки в спорті УТ-1 завальний канал. А політика, а соціалка, а авторські програми, яких немає.Повний провал
лелик
5724 дн. тому
савелий жжет!томушо клясик!..а открытие мне наоборот на России нудным показалось а на ут нормально - слух не резало)))
Горелик
5724 дн. тому
Та ну їх до дідька,цих ляпунів!Мені особисто вони не зіпсували враження від Олімпіади,я дивився російські спортивні канали.А на перл "наразі"моя мала сестра каже "надвазі")))
Людмила
5724 дн. тому
Найбільше обурення в мене викликали коментарі на УТ1 під час відкриття Олімпіади! Я б на місці цих горе-коментатоторів луснула б від сорому... такі примітивні та жалюгідні коментарі... Я патріот України, та нехай пробачать мене всі однодумці, я не витримала та перемикнула телевізор не канал Росія. Там же хлопці (коментатори) аж захлинались від радості, піднесення, та об"єму інформації яку вони підготували про команду кожної країни, кожного видатного спортсмена, нинішнього та минулихх поколінь. І коли йшла команда Росії, вони згадали і Латиніну і Шахліна, наших українських! Молодці! Подумайте, вони гордяться цими видатними спортсменами, а ми їх навіть не згадали... І тільки й змогли видавити "Пішли вірмени....... " - і до-о-о-вга пауза.... Прикро і гірко... За нас... всіх...
Ісікаві - РЕСПЕКТ!!!
5724 дн. тому
Ісікава Такубоку
5725 дн. тому
А у уважаемой Олимпиады (27.08.2008 13:07:51) хотел поинтересоваться: все ли почитаемые вами русскоязычные комментаторы используют в своей лексике исключительно достояние Пушкина, Толстого и Достоевского? Язык имеет обыкновение развиваться. Что в слове "наразі" вас так возмутило, какая его часть?! "Зараз", "враз" или "відразу" вас тоже бесят? Или вы все слова, вошедшие в литературный язык после Шевченко с Франко (о, я бы посмотрел на вашу реакцию, если бы в комментариях пользовались его "вокабуляром"! И не удивлюсь, если в его произведениях это слово найдется!), считаете мерзостью? А может, просто потому, что в великом и могучем созвучного слова нету?
Ісікава Такубоку
5725 дн. тому
О! Савелій! Почувши, що Він коментує фінал з футболу, негайно поставив трансляцію на запис. На жаль, останні роки Маестро надто рідко балує нас футбольними репортажами, тож я не пробачив би собі, якби не зберіг Його для нащадків! А потім із сім'єю ще і ще раз смакували Його оригінальне трактування прізвищ (аргентинці дізналися би про себе чимало новенького, коли б почули оголошення складів збірних у виконанні нашого Метра) та перли на кшталт "сидіння без футболки". Ох, як далеко ще до Його висот решті наших майстрів мікрофона! Хоча до них наполегливо наближається пан Дерепа, якого з незрозумілої мені причини не взяли до Пекіна. Вимагаю пояснень від НТКУ! Все на світі віддав би, щоб почути цих двох Гуру навушників у тандемі... Щоправда, гріх жалітися й на молоду порость. Скажімо, юний талант Володимир Тимошенко обіцяє вирости у справжнього монстра журналістики. Він увібрав найкращі риси своїх Учителів. Це стає зрозуміло з першого сказаного ним речення. А улюблена моя цитата з Ігор була виголошена під час трансляції з плавання: "Він втратив дар речі!" Шкода, що я не знаю імені її автора, але цьому Доці слова пряма дорога до українського ораторського пантеону.
Візаві
5725 дн. тому
Хоча й прикро про це говорити, але подібні "фахівці" в Україні не лише у спорті. Вони - СКРІЗЬ!!! І в політиці, економіці і державному управлінні... Тому у нас така дупа...
Наталья
5725 дн. тому
Коментаторы просто отстой, давно пора сидеть на пенсии и не морочить голову людям.А сетка трансляций? Какой {CENSORED} утверждал такую сетку. Почему в предпоследний день, когда такой важный бой Ломаченка и художественная гимнастика, где вечный спор между нашими девушками и госпожой винер, когда интернет кипит и взрывается от накала страстей, по нашему УТ1 идет какая то биллиберда, никакого отношения к украинским спортсменам не имеющая, еще и под дурацкий коментарий этих малограмотных деятелей от спорта? Если бы действительно можо было подать в суд на это УТ1. Давайте создадим инициативную группу. И моральный ущерб потребуем побольше!
Радіо
5725 дн. тому
Чудово коментував виступи наших олімпійців а ефірі УР та ЕРА-радіо ВАДИМ КОРЖЕНКО! Емоційно, радісно, патріотично! встигав брати інтерв"ю у медалістів просто біля п"ядесталу! Взагалі, УР завжди краще коментує всі події, аніж УТ!
5725 дн. тому
Юристи, дайте, будь ласка консультацію: чи можу я звернутися до суду з позовом про повернення мені сплачених до бюджету податків, якщо їх вже майже 20-ть років прожирає цей жлоб С. Савелій. Даю слідуючий "перл": "Прямо в процесі репортажу наші режисери змінюють орієнтацію" - коментар у день "медального" виступу веслярів України. А нашим Спортсменам - слава! Ура!!!!!!!!!
солідарний
5725 дн. тому
Автору велике дякую за матеріал. І хоч тема дуже сумна, та подана з гумором. ОТ за це і дякую, адже від нашого з вами скиглення, на жаль, у цій царині нічого не зміниться -- самі знаєте чому.
babay
5725 дн. тому
А Якушева справді супер! А найкращий перл з Олімпіади (тільки не пам"ятаю, кого саме з "геніїв") був - "зараз ми побачимо змагання з веслування і каное" Всіх на смітник!
Влад
5725 дн. тому
...от, якби Павленка в кадрі забули показати, то всім би дісталося. А, так...який там спорт.
Спортоман
5725 дн. тому
Прикро те, що й більш молодші колеги не кращі за "дідів"! Кожного разу до і по Олімпаідв лунають голосні крики про справді ганебне коментування спорртивних заходів, але віз там й досі... Видається, що на роботу у спортредакцію УТ-1 вибирають "не кращих за керівництво"! Аджде, як виявляється, є нормальні коментатори - на Спорт 1, наприклад. Там можна було почути комментарі журналістів ( із знанням справи) та дкмки фахівців з різних видів спорту. Бкуло цікаво та пізнавально. Щоправда, пан Журахівський геть зіпсував враження вд закриття... Аде що поробиш -0 ложка дьогтю в бочці меду - то ще найкращий варіант, у порівнянні з ложкою меду в діжці дьогтю, яе на УТ-1!
Спортоман
5725 дн. тому
Прикро те, що й більш молодші колеги не кращі за "дідів"! Кожного разу до і по Олімпаідв лунають голосні крики про справді ганебне коментування спорртивних заходів, але віз там й досі... Видається, що на роботу у спортредакцію УТ-1 вибирають "не кращих за керівництво"! Аджде, як виявляється, є нормальні коментатори - на Спорт 1, наприклад. Там можна було почути комментарі журналістів ( із знанням справи) та дкмки фахівців з різних видів спорту. Бкуло цікаво та пізнавально. Щоправда, пан Журахівський геть зіпсував враження вд закриття... Аде що поробиш -0 ложка дьогтю в бочці меду - то ще найкращий варіант, у порівнянні з ложкою меду в діжці дьогтю, яе на УТ-1!
DimOК
5725 дн. тому
Самое обидное, что УТ-1 подаёт в суды на компании, которые по кабелю ведут качественную трансляцию. Ребята, рыба гниёт с головы. Сделайте так, чтобы вас смотрели, а не Евроспорт!
VS
5725 дн. тому
А что вы ждали? Перший национальный признан одним из худших каналов в Европе...
Суліко
5725 дн. тому
Чому дивуватися! Всі "генії", які сидять на бюджетних голках, ні до чого не здатні. Як же так: у "старшого брата" таких Савеліїв гнали б, а у нас ці Савелії - мов Кощії Безсмертні!
Nikers
5725 дн. тому
Просто это голоса из прекрасного далека. из прошлого то бишь. Я был малым, када пан Савлеий и Дерепа вели свои трансляции з майданчиків. Ох, и сча я возвращаюсь в детсво слыша эти речи. Вот кто вечен, вот кто страейшины комментаторского корпуса, вот у кого телевидение "ностальжи" работает в прямом эфире даже сейчас. ЗАДОЛБАЛО. И самое главное, люди не могут уйти, напоминает Демьяненок в Динамо, все видели не тянет, но Толя держался, а уж эти перцы продержуться еще дай Бог многим так держаться как они. Упрямые ослы, одним словом, че тут комментировать. ТАКОЙ УРОВЕНЬ не пропьешь. Аж завидно..
Олимпиада
5725 дн. тому
Я не могла смотреть украинский вариант трансляции.Особо запомнился какой-то тлумач ,сыпавший через слово"ну шо?"и "на рази".Откуда это нарази?Ни у Шевченка,ни у Франка,ни у Леси Украинки не встречала этой мерзости.Такие комментаторы работают против Украины.Однозначно.Порадовали только спортсмены!
Марія
5725 дн. тому
Невже хтось чекав від цього нещасного УТ-1 чогось іншого!? Добре що хоча б вибір був і вдалося нормально все дивитися по "Спорт 1"!
Бабушка Сталин
5725 дн. тому
Просто ужасные спортивные комментаторы. Пришлось купить тарелку, чтоб слушать качественую Олимпиаду. В мое время таких бы растеляли.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду