Про Олімпійські ігри, молоду дружину та хуторянство

12 Серпня 2008
20310
12 Серпня 2008
07:34

Про Олімпійські ігри, молоду дружину та хуторянство

20310
Режисери і оператори – плюс, українські коментатори – мінус. Враження від телетрансляції відкриття літньої Олімпіади в Пекіні.
Про Олімпійські ігри, молоду дружину та хуторянство
Урочиста церемонія відкриття ХХІХ Олімпійських ігор у Пекіні (Перший національний, 8 серпня) залишила подвійне враження. Передусім, треба віддати належне китайським режисерам та операторам трансляції: такої чіткості картинки, коли камера завжди опинялася в потрібний момент у потрібному місці, знімаючи найвигідніший ракурс, не доводилося бачити давно. Не лише саму церемонію, а й її знімання було ретельно, до найдрібніших деталей, відрепетирувано.
 
Що ж до самої церемонії... Починаючи з позаминулої Олімпіади в австралійському Сіднеї, на церемоніях відкриття дедалі менше місце посідали спортивно-гімнастичні виступи, й дедалі більше – історичні та інші символічні картинки, що мусять створювати образ країни-організатора. У Пекіні цю тенденцію було доведено до абсолюту: ми бачили Китай минулого, Китай майбутнього, але суто гімнастичних виступів практично не було. Лише з великою натяжкою побачене дійство можна було назвати спортивним, воно було радше театральним.
 
Насправді масові гімнастичні виступи таки були, але їхнім завданням було створювати загальні картинки у стилі комп’ютерної графіки. Картинки чудові, зроблені з фантазією – але ж недаремно нам показували переважно загальні плани! Знаряддя, різноманітні щитки та лампочки затуляли спортсменів, навіть їхніх облич не було видно. Повне знеособлення, перетворення спортсменів на біомасу, на квадратні міліметри комп’ютерного монітора – от чим було це дійство.
 
Що ж до історичних сцен, то вони подеколи були відверто затягнутими. Повільна музика, млявий темп, можливо, дозволяли скласти уявлення про ритм життя давнього Китаю з його неспішністю та зануреністю у внутрішній світ, але від церемонії відкриття Олімпійських ігор чекаєш передусім динамічності.
 
До того ж, враження млявості дуже посилювали коментатори – Дмитро Лазуткін та Володимир Тимошенко. Із їхніх власних реплік можна було зрозуміти, що і сценарій церемонії вони детально вивчали, і репетиції бачили. От тільки продумати сценарій власного виступу, план свого коментування, а то й записати його вони не здогадалися. «Що бачу – те й кажу», а радше: «Що на думку спало, те й кажу», – такий коментар, із постійним підшукуванням потрібних слів, із нескінченними паузами та варіаціями на тему: «Ну-у-у, е-е-е…», із недоречними поринаннями в патетичність, найбільше нагадував неспішне перекидання словами між випадковими сусідами на трибуні. Необов’язкові беззмістовні репліки тоді, коли краще було б узагалі помовчати – глядачі ж бо все бачать, іноді детальне змалювання й без того очевидних рухів та дій учасників церемонії («Учні піднімають руки»), нескінченні репліки на кшталт: «Ой, як чудово в Китаї, яка це країна високих технологій!», кількаразове повторювання одного й того самого, – от що переважно чули глядачі протягом більш ніж чотирьох годин. Коли спортсмени (чи, радше, актори?) показували епоху Великого шовкового шляху, коментатори раптом кинулися просторікувати про те, що це був «бізнес-наступ на Європу», і «всі галузі почали стрімко розвиватися».
 
Іноді коментатори, навпаки, геть абстрагувалися від того, що відбувається на арені, й починали розповідати про Україну на Олімпіаді та українську команду. Теж здебільшого в абсолютно загальних словах, конкретної інформації винести з того не виходило.
 
Коли почався парад команд-учасниць, коментатори остаточно пішли в себе. Про що вони розповідали – чесне слово, не пригадати: уважно стежачи за країнами, делегації яких виходили на поле, я чув лише, що розмова була про що завгодно. Іноді, щоправда, автори коментарів поверталися до того, що відбувається на стадіоні, але більше ніж назвати три-чотири країни поспіль їхнього терпіння не вистачало. До речі, й тут треба віддати належне режисерам та операторам: камера не стрибала по полю, й послідовність виходу делегацій можна було чітко відстежити; до того ж, субтитри чітко й у належний момент показували, яка країна виходить. Субтитри, втім, були англійською, тож називати країни коментаторам не завадило б.
 
Коли стадіоном проходила делегація Франції, і її вітав Ніколя Саркозі, глядачі раптом почули глузливе: «А молоду дружину вдома полишив! Олімпійські ігри важливіші, ніж молода дружина!» – і далі зайшлося про подробиці з особистого життя французького президента. Коли ж на поле вийшла делегація Казахстану, і її вітали Нурсултан Назарбаєв із дружиною, коментарі відзначили цей факт порівнянням: «На відміну від Саркозі». При цьому дехто із присутніх лідерів держав був із дружинами, дехто – зокрема, Олександр Лукашенко та Володимир Путін – самі.
 
Мабуть, для того, щоб пожвавити для глядачів оце нудне видовище, коментатори повсякчас вдавалися до реклами: «Він аж спітнів! Допомогти йому може лише офіційний спонсор трансляції компанія «Кока-Кола»!». Або ж: «Втішити кіпріотів (чомусь коментатори дійшли висновку, що кіпріоти невтішні. – Авт.) може лише офіційний спонсор трансляції «Самсунг»!».
 
Декілька разів коментатори згадували загадкову «греблю на байдарках та каное». От тільки де розташована та гребля, й чи ростуть у її кінці верби, вони чомусь не сказали. Не ростуть, напевне – гребля ж, судячи з усього, понтонна. А ще у ведучих виникали очевидні проблеми з географією. Після того, скажімо, як одна за одною пройшли делегації Сент-Вінсенту – Гренадинів та Сент-Люсії, вони пустилися у просторікування про «маленькі країни Океанії». Повідомивши про те, що на поле вийшла делегація Конго, ведучі захопилися змальовуванням чудових костюмів нібито її учасників – хоча полем тоді йшла делегація Демократичного Конго, іншими словами, Заїру, й костюми, що привели в захват коментаторів, належали саме їй. Членів делегації Ефіопії вони назвали «ефіопцями» (в іншому репортажі, до речі, довелося почути про «кореянців»).
 
Коли стадіоном ішла делегація Гонконгу, глядачі почули глибокодумні роздуми про те, чому б цим сусіднім країнам не об’єднатися. Хоча, напевне, з більшою цікавістю почули би про те, чому Гонконг уже дев’ять років є частиною Китаю, але виступає окремою командою. «Чомусь виступає окремо» – це, натомість, було сказано про країну, яку ведучі назвали «Китайський Тайпей». «Широка автономія, принаймні, у спортивному вимірі», – так пояснили для себе вони цей факт і на тому заспокоїлися. Про оцей от «Китайський Тайпей» доводиться повсякчас чути і з поточних репортажів про олімпійські змагання. Але ні в кого так і не вийшло зрівнятися з коментаторкою чемпіонатів із фігурного катання, яка у березні, коментуючи чемпіонат світу, промовила: «Вперше бере участь команда такої екзотичної країни як Китайський Тайпей. Що ж, на карті світу з’являються все нові й нові держави». Напевне, геть ніхто зі спортивних журналістів ніколи нічого не чув про Тайвань.
 
Продемонстрували коментатори церемонії відкриття й лінгвістичні знання, повсякчас згадуючи про тенісиста Роже Федерера й називаючи його Роджером. Утім, якщо послухати репортажі про змагання, чого тільки не почуєш. І англійські прізвища, які коментатори намагаються читати на німецький лад, і італійські, які коментатори читають на англійський лад, і просто змазано-нечітку вимову імен – щоб ніхто не прискіпався. Заздалегідь маючи на руках список учасників змагань, невже так складно підійти до когось із провідних команд і спитати, як читаються імена та прізвища представників цих команд? Спортивні журналісти – це ж передусім журналісти! Утім, коли на поле вийшла остання команда – за традицією, розпочинає парад завжди команда Греції, а завершує його команда країни-організатора – ведучі церемонії відкриття поділилися із глядачами своїми знаннями: «Що ж, логічно: розпочали парад греки, які проводили у себе минулу Олімпіаду, а завершують його китайці». Виходить, на наступній Олімпіаді парад відкриватиме Китай?
 
«Один світ – одна мрія» – таким є офіційний девіз нинішньої Олімпіади. Справді, Олімпійські ігри – це свято всесвітнього єднання; хоч би як патетично це звучало, але це саме так. Це грандіозний всесвітній фестиваль. Коментатори церемонії відкриття неодноразово нагадували офіційний девіз. І що ж? От що ми чули з їхнього коментарю: «Бажаємо всім успіхів, але не там, де виступають українці». Або про китайських спортсменів: «Що ж, бажаємо їм успіху, особливо в тих дисциплінах, де вони не будуть змагатися з нашими спортсменами й заважати здобувати медалі українцям».
 
Пригадалося цьогорічне «Євробачення» – власне, теж свято єднання, тільки пісенне. Точніше, пригадалися численні коментарі журналістів: мовляв, «Ані Лорак порве Європу, Ані Лорак поставить Європу на коліна». Пригадався також цьогорічний чемпіонат Європи з футболу, коли російські коментатори обіцяли влаштувати Німеччині «другий Сталінград». Добре, хоч цього разу обійшлося без такої відвертості, але як тлумачити оті «добрі побажання», як їх розуміти? «Щоб вас підняло та й гепнуло», тільки висловлене в дещо інший спосіб. І це – свято миру? Спорт – це доброзичливе суперництво, чесне змагання. Такі побажання коментаторів були неспортивними, неолімпійськими. Олімпійський дух не терпить агресивності. А ще вони були неєвропейськими. Оце й було те, що зветься хуторянством.
 
Серед наших спортивних коментаторів домінує старе радянське уявлення про спортивні перемоги як про акт приниження суперників, акт доведення власної зверхності над ними. «Спорт – це війна в мирний спосіб», – такий підхід ми спостерігаємо у висвітленні не лише спортивних, а й будь-яких міжнародних змагань, того самого «Євробачення». «Під час змагань які ж можуть бути дружні прояви? Там – суперництво!» – це майже дослівна цитата із Лазуткіна та Тимошенка. І справа тут, видається, не в цих двох коментаторах і взагалі не в журналістах. Видається, це є типовими поглядами, поширеними в суспільстві, де конкуренція всередині його – чи то економічна, чи то будь-яка інша – нагадує боротьбу без правил, де всі засоби є прийнятними, а чесне змагання уявляється фантазією безнадійних романтиків. От тільки, здавалося би, журналісти не мусили би плисти за течією стереотипів?
 
Характерною була ще одна фраза коментаторів: «Хай наші спортсмени здобуватимуть для нас якомога більше медалей». Не для себе, для держави! Спортсмени – то гвинтики державної машини зі здобуття трофеїв. Так, у цій системі координат медалі є саме воєнними трофеями, а не почесними відзнаками.
 
Транслювання урочистої церемонії відкриття Олімпіади вкотре нагадало: ситуація, за якої Перший національний телеканал не володіє всім ефірним часом Першого каналу й не може розпоряджатися мовленнєвою сіткою, завдає шкоди глядачам. Добре, китайці наполягли на тому, щоби провести церемонію відкриття у п’ятницю, буденного дня. Увечері Перший національний транслював церемонію у відеозапису. Але в сильно скороченому варіанті: якщо вдень трансляція церемонії тривала понад чотири години, то увечері на неї було відведено менше ніж півтори.
 
Найбільшого скорочення зазнав парад команд-учасниць: окрім проходження стадіоном делегації України, увечері показали лише делегації Греції, Японії, Гонконгу, Тайваню, Росії, Сполучених Штатів Америки та Китаю. А парад делегацій – це ж одна з найцікавіших сторінок будь-якої церемонії урочистого відкриття! Такої інформації не винесеш більше нізвідки.
 
Парад учасників Олімпіади – то справді була така собі інсценована енциклопедія «Країни та народи». Члени одних делегацій не стримували радощів, посміхалися, вітали публіку. Члени інших були урочисто суворі та стримані. Одні делегації йшли, мов на святі, не надто дотримуючись колон та шеренг, інші крокували, мов на військовому параді. З усього цього, як і з інших ледь помітних нюансів поведінки, можна було скласти майже безпомилкове враження про кожну країну, про порядки, що там панують. Чисельність різних команд, команди, які здобувають найбурхливіші оплески – це теж були дуже промовисті моменти. Присутність на пекінському стадіоні державних лідерів деяких дуже бідних країн, чимала кількість європейців за походженням у складі дуже багатьох африканських команд, помітна кількість членів делегації Канади у сікхських тюрбанах – такими були сюрпризи цьогорічної церемонії відкриття.
 
А чого були варті костюми! Екзотичне убрання багатьох делегацій із країн Африки, Азії та Океанії. Яскраві, світлі, різнокольорові, ніби променисті костюми представників вічно захмареної, міцно накритої низьким темно-сірим небом Естонії. Костюми команди Азербайджану, виконані у підкреслено центральноєвропейському стилі: на язиці так і крутиться слово «бюргери». Абсолютно однакові костюми чоловіків та жінок у команді США. Багато делегацій, у тому числі й українська, у костюмах кольорів державного прапору. От оголошують делегацію Білорусі. Але що це? Костюми спортсменів біло-червоні, кольорів практично забороненого національного прапору, що був державним за часів Шушкевича. На трибуні стоїть Олександр Лукашенко з дитиною на руках, вітає «дисидентську» делегацію своєї країни.
 
Несподівано вразила делегація Росії. От виходить на стадіон одна із найчисельніших делегацій. Які ж у них костюми? Строкаті косоворотки під піджаками – звісно, «дуже патріотичний» дизайнерський винахід. Але ж... Чому росіяни крокують так напружено, суворо дотримуючись шеренг? Чому жіночі шеренги чітко відокремлені від чоловічих? Навіть у команді Ірану чоловіки та жінки йшли разом!
 
Російську команду вітає Володимир Путін. Саме він, а не президент Медвєдєв, у Пекіні – тож тепер ніхто не помилиться щодо того, хто в Росії головний. На стадіоні присутні багато лідерів держав, є й монарші особи – зокрема, княже подружжя Гримальді з Монако. Президенти, прем’єри, королі, їхні дружини та чоловіки, дуже вже немолодий колишній голова Міжнародного олімпійського комітету іспанець Хуан Антоніо Самаранч – усі вони підводилися з крісел, коли стадіоном проходили команди їхніх країн. Єдиним керівником держави, який, вітаючи свою команду, так і не встав із крісла, був Володимир Путін.
 
Церемонія відкриття минула, почалися олімпійські будні... Репортажі з Олімпіади посідають чільне місце у сітці Першого національного, всі решта програм видаються вкрапленнями серед них. Напевне, я не помилюся: так детально жодну Олімпіаду українське телебачення ще не висвітлювало. От тільки висвітлення це видається не завжди системним. Чимало випадків, коли репортаж зі змагання, у якому українські спортсмени не беруть участі, транслюють, а наступного дня репортажу з іншого змагання в тому самому виді спорту, де українці вже виступають, немає.
 
І знову не можливо не згадати про хуторянство. Є на Першому національному програма «Олімпіада за кадром», виходить вона кілька разів на день. Більшість випусків залишають дуже дивне враження, ніби українська делегація живе десь за кам’яною стіною (за залізною завісою?), у своєму власному світі, й на її спілкування із зовнішнім світом накладено сувору заборону. Бо із випусків тих не дізнатися ні про що, що не стосується української команди – ніби більше нічого цікавого «за кадром» не відбувається. Такий от «патріотизм». Так само було побудовано щоденники «Євробачення»  навесні, а отже, йдеться про тенденцію. Щоправда, в одному з репортажів довелося почути й інше: глядачам розповіли, що «російські коментатори дуже добре ставляться до всіх співвітчизників (sic!) – і спортсменів Казахстану, й України, й Білорусі. Та спортсмени й самі не розділяють себе – тримаються разом». Спортсмени ті, коли розпався СРСР, здебільшого ще й до школи не ходили. Чомусь Олімпійські ігри завжди стають приводом, щоб у деяких ЗМІ, хай вряди-годи, але намагалися викликати дух «союзу непорушного». Коли деякі коментатори вимовляють стосовно України слово «Батьківщина» з наголосом на перший склад – хіба це не те саме?
 
Перевершило ж усіх у «патріотизмі» Національне радіо. Повідомляючи про події Олімпіади, випуски новин Першого радіоканалу взагалі не згадують нікого зі спортсменів, окрім українців. Ніби й немає їх. Виглядає це приблизно так: «Відбулися змагання. Український спортсмен такий-то посів дев’яте місце». І все – ані хто переміг, ані хоча би представник якої країни.
 
І насамкінець – зовсім убік від теми. І в Україні, і, особливо, поза її межами досі не вщухають суперечки щодо того, чи правильно чинять українці, коли наполягають, щоб назву нашої столиці писали англійською мовою Kyiv, а не Kiev, як було заведено раніше. Мовляв, яке право має Україна встановлювати правописні нормативи в інших мовах, окрім української? Три роки тому зчинилася буря, коли напис Kiev було виправлено на Kyiv на офіційній емблемі конкурсу «Євробачення» (вкотре вже доводиться про нього згадувати!). Поміж тим, ще двадцять років тому всі англомовні карти та довідники давали назву китайської столиці як Peking, рідше Pekin. На офіційній емблемі ХХІХ Олімпійських ігор чітко зазначено: Beijing 2008. І ніхто не глузує з китайців із цього приводу, ніхто не обурюється. До нового написання назви міста всі звикли. Мине час – так буде й із назвою Києва.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20310
Читайте також
29.08.2008 09:24
Николай Рашеев
16 921
28.08.2008 08:57
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
28 202
27.08.2008 12:24
Олександр Дубина
, для «Детектор медіа»
44 074
Коментарі
18
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Vovez
5723 дн. тому
На мой взгляд спорт трансляции на УТ1 деградируют день ото дня. Куплена лицензия на трансляцию, а показ-сплошная запись и вырезки не очень удачные. Коментаторы не меняются-все теже дедушки ефира - Савелий, Дерепа и Ко. Много ляпов тупейных, зачастую не поймешь кто есть кто и кто что выиграл, особо ето впечатляет на фоне непрямых трансляций.
петро
5724 дн. тому
на всі 100 підтримую автора. Слухати просторікування непрофесійних коментаторів і в "театральній частині" відкриття ігор було нестерпно.ця олімпіада, і офіційна делегація нашої країни, і трансляції по 1-му національному ще раз засвідчують, як легко розтринькуються державні кошти, коли їх витрати контролює сама чиновна каста. Варто додати кілька слів про відкриття в українському посольстві в Пекіні українького дому- знову хата під соломою, вози глеки, кічеві ляльки в українському вбранні і попс-супровід естрадних зірок третього ешелону. Немає загальгої виваженої концепції. невже Україну можна представляти лише возами та вишиванками. Де наші досягненя сучасні? І де наша кулльтура. Чи Вовкун з його гігантоманією і несмаком -це і є українська культура. Хуторянство.
ATP Tennis
5725 дн. тому
Ім'я Федерера дійсно Роджер, принаймні він сам так вважає.
Голохвастов
5726 дн. тому
"постійним підшукуванням потрібних слів" наші журналісти показують свій професійний рівень. З такою мовною підготовкою більшість наших телеведучих не допустили б навіть до миття підлоги у студіях відомих каналів США, Франції, Німеччини. Коментарі з олімпіади (та і з інших міжнародних форумів) ганьблять Україну. Не кажучи вже про мову якою дають інтервю офіційні персони нашої делегації - як правило це дуже погана російська. Цікаво - хто відбирає у нас телеведучих? Чи є при якийсь професійний конкурс.
Kiver
5726 дн. тому
Чувствую - все пропустил: так встал у Путина или нет?
фанат Динамо
5727 дн. тому
Кому только в голову сбрело смотреть УТ-1 с хуторянским комментарием!? Этож мазохизм! Ведь Олимпиаду показывает в значительно большем обьеме "спорт 1", "Спорт 2" с нормальным комментарием, с привлечением толковых специалистов. Вполне приличная работа.
Крит
5728 дн. тому
Честно, пофиг на комментаторов. Бороться с таким нефрофессионализмом уже надоело. Пусть они хоть анекдоты всю трансляцию травят или на китайском комментируют! ПОФИГ! Но хотя бы показ Олимпиады может быть адекватным? В то время, как на Олимпиаде идут соревнования, на УТ-1 понимаешь блин технический перерыв (с 6 до 9)! Ну не идиотизм? Вечером, когда люди приходят с работы, у них через каждые полчаса Олимпиада за кадром, а в 23 часа ТРК "Эра" начинает показывать какую то свою хрень! Ну не интересна Олимпиада ЗА КАДРОМ, за кадром можно показывать, когда есть немеряно каналов и можно выбирать что смотреть. А тут и так ничего толком не показывают, так ещё и этой ерундой время эфирное забивают.
Алегарф
5729 дн. тому
2Яяяяяя Ох, и отведу душу! : )))
Алегарф
5729 дн. тому
Наивный! : ) Зачем на Кавказ? Мне больше в Крыму нравится ; )
5729 дн. тому
2Алегарф: лучший вариант уехать в Рассею - и честно смотреть кацапстанские каналі без ужасной мові и украинского хуторянства, тем более, что таких туда приглашали. Им сейчас очень нужні такие Алегарфі - и на Кавказе и просто так.============= Вже давно підмічено, наші журналамери нездатні радіти досягненням співвітчизників і вболівати за своїх "просто так", бо вони гарні, красиві і показують чудові результати, хоч і не найкращі. Буде срібло чи бронза - і жодне журналістське чмо не промовчить, що "краще б золото".
Яяяяяя
5729 дн. тому
А російські кращі? Та ну нєфіга... Там ви будете кілька годин поспіль слухати виключно про російських спортсменів...
Алегарф
5729 дн. тому
Есть два варианта: купить себе тарелку или каким-то иным способом попробовать узаконить российские телеканалы на территории уКРАИНЫ ; )
Яяяяяяя
5729 дн. тому
А князь Монако Альбер ІІ вже встиг одружитися? Чи тоді про яке подружжя Гримальді каже автор?
Спец
5729 дн. тому
Согласен с автором практически во всем - комментаторы наши такие же, как и наше все, дефицит личностей, эрудиции, хорошего языка, реакции. В общем - "Яка страна - такі теракти" и "Маємо те, що маємо". В материале не хватает нашего главы (кстати, почему Юля упустила такой шанс попиариться?), и Федерер - все-таки Роджер. Я сам всегда писал "Роже", оскольку считал его франкоговорящим швейцарцем. Но у него нет французских кровей (папа - немец, мама - из ЮАР), и он таки Роджер. А вообще журналисты наши с языками не дружат, и когда называют имена - хоть вешайся.
ника
5729 дн. тому
Шановний авторе, між іншим, правильно ім"я Федерера вимовляти саме Роджер, а не Роже. На цьому наполягає сам тенісист.As my mother comes from South Africa, my name has always been pronounced the English way. http://www.rogerfederer.com/en/fanzone/askroger/index.cfm?uNC=36547360&uPage=2
глядачка
5729 дн. тому
насправді, Путін підвівся, але згодом (здається, коли повз нього команда і проходила). А щодо решти - 100% згода з автором. На РТР коментатор дав, наприклад, пояснення, чому поруч із китайським прапороносцем йшов маленький хлопчик. Його батько спершу зазнав ушкоджень, рятуючи людей під час землетрусу, а діставшися сусіднього селища, аби попросити допомоги, помер. А наші захоплювалися: "На фоні цього маленького хлопчика баскетболіст виглядає ще більшим".
ну и ну
5729 дн. тому
без брехни никуда. Я своими глазами видела что Путин стоя приветствовал свою команду. А критика нашего "гаранта" ? Слабо.
хм
5729 дн. тому
"Єдиним керівником держави, який, вітаючи свою команду, так і не встав із крісла, був Володимир Путін" - Путин не является главой государства...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду