Звернення до керівництва каналу УТ1 з приводу низької мовної культури коментаторів Олімпіади

22 Серпня 2008
53232
22 Серпня 2008
10:51

Звернення до керівництва каналу УТ1 з приводу низької мовної культури коментаторів Олімпіади

53232
Звернення до керівництва каналу УТ1 з приводу низької мовної культури коментаторів Олімпіади
Шановні пані та панове!

Звертаю увагу на вкрай низьку мовну культуру коментаторів змагань Олімпіади-2008, зокрема, з плавання. Так 15.08.08 близько 20:20 коментатор на всю Україну дозволив собі паплюжити українську мову, сказавши з пафосом, що «в українській мові немає, ну, немає такого слова як російське "скользит"» (це у розумінні, що пливе ніби «скользит» по воді). Якби він сказав, що не знаходить такого слова в українській мові, то це іще куди б не йшло (брак професіоналізму, обмеженість, тупість і т.д. і т.п.). Вважаю, що за таку абсолютно непрофесійну заяву коментатора потрібно негайно усунути від прямого ефіру, бо це не просто непрофесіоналізм, а войовниче невігластво і хамство, яке ображає мільйони патріотично налаштованих українців.

Я вже не кажу про слово «трусость» , коли йшлося про Яну Клочкову чи «італьянка» і багато інших «перлів» (мовні неоковирності коментаторів Олімпіади-2008 мають стати темою окремого дослідження керівництва УТ1).

Складається враження, що мовною культурою на УТ1 опікуються не патріоти рідної мови та держави, а якісь заслані «парашутисти», метою яких є паплюження всього українського взагалі та української мови, зокрема.

До речі, чи відомо Вашим горе-коментаторам, що у 1934 р. у Парижі на світовому конкурсі мов українська мова посіла третє місце після французької та фарсі?

Вважаю такий стан речей на державному каналі УТ1 АБСОЛЮТНО НЕПРИЙНЯТНИМ! Вимагаю вжити негайних заходів!

 

Валерій Степаненко, МБА

обирався членом Головної Ради Товариства української мови ім.Т.Шевченка

Moб.:(050)443-3693

swf_ua@yahoo.com
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валерій Степаненко
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
53232
Читайте також
29.08.2008 09:24
Николай Рашеев
16 928
27.08.2008 12:24
Олександр Дубина
, для «Детектор медіа»
44 084
23.08.2008 12:37
Александр Денисов, для «Детектор медіа»
23 224
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Савелий
5725 дн. тому
Сиреневый диван над нами проплывает.....
Земляк
5727 дн. тому
А хіба на Національному радіо є професійні коментатори? До того ж, один і той же коментар-примітив (ні краплі аналізу!) повторювався по кілька разів. На чому економія? На мобільному звязку? Пропозиція: спортивні коментатори повинні здавати іспити з основ коментованого виду спорту і української мови. Прикро, що талановитому коментаторові Фариду Дасаєву деякі "недоучки у підметки не годяться!
спортсмен-заочник
5727 дн. тому
"Речевые перлы"-этот только верхушка айсберга непрофессионализма спортивной редакции.Их спасала картинка,которую давали китайцы.Посмотрите ОЛІМПІАДА ЗА КАДРОМ.Вот где верх бездарности!
Вика
5730 дн. тому
Да уж,после таких речевых перлов этих горе-комментаторов не удивляешся убогости этого УТ-1.Думаю, что провальный показ и комментарий должен стать серьезной темой разбора как руководителями этого "убитого" канала, так и сайта "Телекритика" особенно!Хотя, а чего вы вообще ждали от УТ-1 в плане освещения Олимпиады? Иного позора от их "работы" ждать и не приходилось...Хорошо, что хоть перед Олимпиадой хватило мне ума подключиться к "Спорт1", иначе все было бы совсем грустно.
глядач
5730 дн. тому
У коментаторів УТ1 на Олімпіаді проблема не тільки з мовою. Заплатити такі кошти (з Держбюджету) за трансляцію і так ......... - дійсно для такої роботи не вистачає слів!
Ольга
5730 дн. тому
Невже за олімпійське міжсезоння не можна підготувати кваліфіковані кадри? Адже спортивних коментаторів різного гатунку на вітчизняному ТБ вистачає... Порушити мовну проблему - це не проблема.Та хто буде відповідати за її наслідки? спонукати журналістів нехтувати нормами сучасної української мови?
Людина
5730 дн. тому
"... це не просто непрофесіоналізм, а войовниче невігластво і хамство, яке ображає мільйони патріотично налаштованих українців". -- Прикро, що питання української мови завжди "оповите" негативною енергетикою, агресією. Чому одразу, коли людина не змогла миттєво дібрати необхідного слова, називаємо це "хамством"? Так, проблема знання є, дійсно. Але ж метод "розстріляти" - не вихід.
Вова
5730 дн. тому
В наше сьогодення, коли одна держава окуповує іншу під приводом захисту "соотєчєствєнніков" і може окупувати й Україну під цим самим приводом (в Криму більше 2000 осіб окрім українського громадянства незаконно посідають громадянство іншої держави) вважаю вирішення проблем щодо мовної культури коментаторів тощо особливо актуальним.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду