Мріяти не шкідливо або Як Україна мала б реагувати на Кавказьку війну

20 Серпня 2008
16006
20 Серпня 2008
09:21

Мріяти не шкідливо або Як Україна мала б реагувати на Кавказьку війну

16006
Якби була нормальною країною.
Мріяти не шкідливо або Як Україна мала б реагувати на Кавказьку війну
Як на мене, останні драматичні події на Кавказі стали своєрідним «моментом істини» для політикуму, мас-медіа та громадянського суспільства України. І не лише в тому плані, що досить чітко визначили, хто саме дотримується тих чи тих геополітичних орієнтацій і які цивілізаційні цінності сповідує. Ці події також висвітлили рівень професіоналізму, компетентності та, зрештою, моральності тих, хто претендує на роль медіаторів громадської думки та керманичів суспільних процесів. Нарешті, вони протестували основні характеристики і настанови масової свідомості українських громадян.
 
Та мова не про те, як воно відбувалося насправді, як складали це тестування впродовж двох останніх тижнів українські медіа, політики та недержавні організації. І не про те, якими виявилися настрої широкої публіки (останнє, сподіваюсь, розкажуть нам серйозні соціологічні структури). Мова про те, як би це все мало відбуватися в плані організаційному, якби Україна була тією державою, в якій нормальній людини (незалежно від політичних переконань) хотілося б жити. Зрештою, чому б не помріяти, чому б не уявити досконалу соціальну систему та її підсистеми?
 
Отже, як би все мало бути в ідеалі чи, принаймні, в наближенні до нього? З самого початку «гарячої» фази конфлікту чи буквально за кілька годин після цього початку українські медіа мусили б дати власну об‘єктивну, «стереоскопічну» та неупереджену картину того, що відбувається. Ба більше: інформація про можливий гострий конфлікт, про загрозу війни мала б іти ще до того, як загуркотіли гармати й полетіли вогняні стріли «Градів», адже справжній журналіст – це пошуковець і ледь не розвідник. А Грузія – це не лише близький сусіда, але й стратегічний партнер України, отже, провідні українські телеканали, газети і радіостанції просто-таки зобов‘язані мати у Тбілісі якщо не власних кореспондентів, то позаштатних працівників (freelancers) та партнерські грузинські медіа – найповажніші й найфаховіші.
 
Так само повинні існувати (у тій чи іншій формі) представництва провідних українських ЗМІ на Північному Кавказі, бо ж там Україна має неабиякі економічні інтереси і там живе величезне число етнічних українців (значна частина яких за умов тотальної русифікації і відсутності прямих контактів з Україною вже й забула про своє походження).
 
Іншими словами, не чужі «картинки» чи коментарі, а своя власна інформація, подана цілим рядом джерел, - от що мусило домінувати на українському медіа-ринку. Відповідною мала б бути й лексика. Скажімо, російська сторона вперто звала і зве свої війська «миротворчими». Ясна річ, це суто оціночна характеристика, за допомогою якої одна зі сторін конфлікту намагається облагородити свої дії, хоча згідно із мандатом ООН тільки один російський батальйон (близько 900 осіб) у Південній Осетії офіційно має цей статус. Тому українські ЗМІ мали б або не вживати цього прикметника, або ж брати його у лапки й супроводити епітетами зовсім іншого ряду, як це робить, скажімо, таке авторитетне видання, як The Wall Street Journal. Бо ж бездумне транслювання російського пропагандистського штампу тягне на порушення елементарних норм журналістської об‘єктивності, ба більше – грою на боці однієї зі сторін конфлікту. Власне, російськими миротворчими військами (без лапок) має право у Південній Осетії зватися один батальйон (близько 900 багнетів) з легкою стрілецькою зброєю, без танків і гармат...
 
От саме цей батальйон (і тільки його) в нормальних ЗМІ нормальної країни і звали б російськими миротворцями.
 
Проблема є і з телекартинкою нічних «Градів», які буцімто обстрілюють Цхінвалі. Чия вона насправді? Звідки? Чиї то «Гради» і по якому об‘єкту ведуть вогонь? У нормальній країні проблем не було б – телебачення дало б кадри, зняті українськими операторами, і достовірність їхня була б значно вищою, аніж за умов ретрансляції чужих зйомок.
 
Більше того: на другий чи третій день війни до Грузії обов‘язково б рушили авторитетні в суспільстві телекоментатори і публіцисти. Як, скажімо, Волтер Кронкайт, свого часу провідний американський тележурналіст, котрий 1968 року після спроби шаленого контрнаступу з боку комуністичних партизан сам поїхав до В‘єтнаму, щоб у всьому розібратися на місці і без посередників у вигляді репортерів. Кронкайт таки багато в чому розібрався: він зрозумів, що «правда генералів» і «солдатська правда» на тій війні дуже різні, часом протилежні, і що Америка не може виграти в‘єтнамську війну, хоча й не має права її програвати. Слово Кронкайта тоді дуже багато важило для десятків мільйонів американців, зокрема, й тому, що він не побоявся відправитися в зону боїв; нормальна країна просто-таки зобов‘язана мати журналістів такого фахового і морального рівня, як Кронкайт, і місце цих журналістів у першій декаді серпня було саме там – у Цхінвалі, Горі, Тбілісі...
 
Так само оперативно мусили б відреагувати на події й політичні партії, - ясна річ, виходячи зі своїх програмних настанов та свого розуміння українських національних інтересів. Саме українських, а не чиїхось інших, не має значення, чиїх саме. Лідери цих партій повинні були б перервати свої відпустки, зібрати партійне керівництво, провести ті чи інші потрібні у цій ситуації заходи, можливо, масові.
 
І, нарешті, зваживши все на терезах державності, проаналізувавши всю наявну інформацію, тобто з певним часовим лагом (але в жодному разі не надто великим!, повинні були виступити із заявами державні очільники. А до Грузії мали якомога швидше (у день початку бойових дій, не пізніше) відправитися офіційні представники уряду та президента.
 
Що ж стосується структур громадянського суспільства, то тут найпростіше і водночас найскладніше. За надходження об‘єктивної й достатньої інформації їхня позиція була б викшталтована за не надто тривалий час (адже є Інтернет, практично всі активні громадяни мають електронну пошту) – знов-таки, відповідно до цілей та інтересів різних сегментів цього суспільства. А далі недержавні організації мали б розгорнути певні кампанії – зі збору коштів та гуманітарної допомоги для біженців і потерпілих, із запрошення сотень дітей із зони боїв на відпочинок до українських сімей, із тиску на геополітичних гравців з метою досягнути якнайшвидшого припинення вогню чи бодай територіального обмеження зони бойових дій... Зрештою, хіба вже так мало можливостей мають недержавні організації в нормальних країнах?
 
Мабуть, прискіпливий читач знайде ще якісь речі, що їх мусили б зробити політичні, медійні та громадянські суб‘єкти, але я на цьому зупинюся.
 
Чи було зроблене все, що описується вище? Чи зроблена бодай його частина? Чи усвідомлювали, зрештою, зазначені суб‘єкти, що вони мусять оперативно реагувати на події в Грузії уже в силу свого суб‘єктного статусу? Це вже ті запитання, відповідати на які я не ставив собі на меті. Та й хіба значать щось цього разу будь-чиї індивідуальні думки? Бо ж відповіддю на ці запитання є, власне, той стан суспільства, який ми сьогодні маємо в Україні, і який не в останню чергу формується (як рівнодіюча всіх сил) політикумом, мас-медіа та недержавними організаціями.
 
І чи справді цей стан сьогодні наближається до ідеального, а чи ні?
 
Сергій Грабовський, кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16006
Читайте також
22.02.2009 10:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
6 003
03.09.2008 07:34
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
9 086
28.08.2008 17:01
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
22 257
Коментарі
13
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Саша
5729 дн. тому
Автору, спасибо. Правда - она всегда одна, а не у каждого своя! Дело не в фамилиях, а в народах и суверенных государствах. Я за Грузию без русской армии! Я за Украину без русской армии!
ctv
5734 дн. тому
І тут серед коментарів більшість російськомовних дописувачів дрімучі хами і наглота, зрештою як і їх історична РОДІНА. Фахову бесіду ведуть нажаль одиниці наших російськомовних співгромадян, нажаль...
5734 дн. тому
грабовський - істеричка
абы краина была нормальной
5735 дн. тому
мы бы не слышали даже о таких геббельсоидах как Грабовский, - не было бы госзаказа на его мерзкую писанину
Гуманіст
5735 дн. тому
Шкода, що в Осетії або у В"єтнамі не було Грабовського. Легке поранення в сраку, можливо, вправило би йому мізки
5735 дн. тому
Очень оообъективный автор. АВТОРИТЕТНОЕ издание WSJ и российские пропагандистские штампы... Написано в духе опытного контрпропагандиста середины 80-х прошлого века. были такие при парткомах вузов и райкомах партии. По тональности, смотрю писаки ТЕЛЕКРИТИКИ уверенно дрейфуют в русле колебаний американской прессы. Она тоже уже получила разрешение критиковать светоча демократии Сукашвили. На карте Россия все же ближе к нам нежели Грузия. А что касается мечты о нормальной стране, то ее нам не видать, так как много развелось таких вот грабовских, готовых за полтинник баксов маму родную продать
агент Кольцов
5735 дн. тому
Мы поняли эту простую вещь, агент "Дід Панас", он же Ігор Власенко. Как агрессор Мишико зверюга еще та. Ишь, клыки выставил какие на Крым. В общем, план ясен. Пока Юлечка будет изо всех женских сил завлекать Путина улыбкой, нам надо атаковать Тбилися и помочь свергуть идиота несчастного Саакашвили. Пусть бежит под три чорти. Когда колонна формируется?
Ігор Власенко
5735 дн. тому
Панове! Ми всі маємо зрозуміти одну просту річ: Путін, звичайно, ще той бандит, але й Міша Саакашвілі - {CENSORED}надзвичайний, бо вліз у страшну авантюру! Міші я б так батогом по сраці надавав, щоб до кінця життя, ідіот нещасний, пам"ятав! Міша поставив на вуха весь світ, а тепер кричить - ловіть бандюгу Путіна! Так Путіна вартувало б повісити, звичайно, але і Міша мав би піти під три чорти і щоб світ його забув назавше. Бо це гівно ще натворить таких ділов - а щоб ви не сумнівалися. Хто ж дивиться однобоко і винить у всьому лише москалів з путіним - той просто недалекий, а точніше - тупуватий тип. Вибачте за категоричність!
Телекритик
5735 дн. тому
На жаль, українські ЗМІ розвиваються як маргінальний сектор російського інформаційного простору. Як вони можуть конкурувати з інформаційними монстрами з Росії, які у нас продають свій продукт, наче у одній зі своїх губерній? І так буде до тих пір, поки держава не замислиться про власний інформаційний простір, не буде сприймати його як основу суверенітету. Напівдохлі українські виробники інформації, які партизанять на власній території - це шлях до втрати державою інформаційного впливу на власних громадян, тобто до втрати самої держави.
Сергій Зінченко
5735 дн. тому
СВЯТА ПРАВДА, ПАНЕ СЕРГІЮ, - ТЕ, ЩО ВИ НАПИСАЛИ. І ЯКЩО ПЕРЕД РОСІЙСЬКО-ГРУЗИНСЬКОЮ ВІЙНОЮ, НЕ ВВАЖАЮЧИ ЖОДНУ ІЗ ПАРТІЙ В УКРАЇНСЬКОМУ ПОЛІТИКУМІ СПРАВДІ УКРАЇНСЬКОЮ, Я ЩЕ СПОДІВАВСЯ НА ВИСОКОМОРАЛЬНІ Й УСПІШНІ ДІЇ ДЕКОГО З НАШИХ ВИСОКОПОСАДОВЦІВ, ТО ТЕПЕР І ЦЯ МОЯ НАДІЯ ВМЕРЛА. ЯКЩО НАРОД НЕ ПІДНІМЕТЬСЯ, НЕ СКАЖЕ СВОГО СЛОВА, ТО НЕ БУДЕ УКРАЇНИ, А РОЗПОЧНЕТЬСЯ ГРОМАДЯНСЬКА ВІЙНА НА ЗНИЩЕННЯ. А НАШІ ЛІДЕРИ ДАЛІ СТОЛИЦІ НІЧОГО НЕ БАЧУТЬ І НАРОД УКРАЇНСЬКИЙ НЕ РОЗУМІЮТЬ.
Петя
5735 дн. тому
Привет Васек! Ну ты и жучила даешь. Тебя на киевское направление перебросили? Ты ж час назад еще на Гори сидел! Я твои посты по Гори просматривал, ты пишешь "Ваш Саак своей истеричной позицией сделал очень много, чтобы ненависть между народами росла. Именно это и приводит к войнам". Ты слова-то местами меняй. Устал, понимаю. Ну привет Светке. Она меня помнит еще? Осенью увидимся в Крыму, да?
5735 дн. тому
ВАСЯ! я с тобой!
Вася
5735 дн. тому
Господин Грабовский, Вы сами своей истеричной позицией сделали очень много для того, чтобы ненависть между народами росла. Именно это и приводит к войнам. В переводе на грузинский это означает: "Заткнись, да!"
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду