Дозвольте зареєструватись

13 Грудня 2007
42100
13 Грудня 2007
10:35

Дозвольте зареєструватись

42100
Онлайн-медіа хочуть отримати привілеї традиційних ЗМІ. І готові взяти на себе таку ж відповідальність.
Дозвольте зареєструватись
«Слово „віртуальний” щодо речей, пов’язаних з Інтернетом, варто вживати менше, бо воно відводить від суті справи», - вважає викладач Могилянської школи журналістики Максон Пуговський. Незважаючи на те, що Україна – одна з найменш «інтернетизованих» країн Європи, онлайн-ЗМІ стають дедалі вагомішою частиною її інформаційного простору. Оперативність та доступність дозволяє інтернет-виданням не лише конкурувати із традиційними ЗМІ – пресою, телебаченням і радіо – але й формувати, разом з інформаційними агенціями, їхній порядок денний. Для мільйонів українців інтернет – не розкіш і не «віртуальний світ», а звичний і зручний канал комунікації та отримання інформації. Між тим, де-юре українських онлайн-медіа… немає.
 
Саме про те, як інтернет-ЗМІ в Україні існують і розвиваються поза законодавчим полем, говорили 12 грудня українські та іноземні медіаексперти. На міжнародному семінарі «Регулювання онлайн-медіа: межі свободи слова та свавілля», організованому Радою Європи, МГО «Інтерньюз-Україна» та Національною комісією з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України, полеміки не вийшло. Хоча спочатку видавалося, що ми почуємо pro et contra реєстрації та регулювання онлайн-медіа, всі висловлювались переважно pro реєстрацію і contra регулювання.
 
«Контент і розвиток нових медіа зараз є для України важливим, як ніколи», - сказав, відкриваючи семінар, голова Нацкомісії Тарас Петрів. За його словами, всі дискусії щодо державного регулювання медіа, в яких він брав участь, завершувались одним резюме: що менше втручається держава в роботу ЗМІ, то краще для них.
 
Один із найзнаніших діячів української інтернет-спільноти, викладач Могилянської школи журналістики та екс-головред журналу InternetUA Максон Пуговський наголосив на тому, що мережа – не таке вже й «дике поле», як декому видається. Адже власники сайтів перебувають у правовому полі України. «Інтернет не є уявним простором, де можна все що завгодно!», - каже Максон, проте визнає: є проблеми із застосуванням законів у разі правопорушень у мережі. Зокрема, важко захистити авторські права: інтернет-ЗМІ передруковують одне в одного матеріали, в найкращому випадку, з гіперпосиланням, а часто й без нього. Не працює в Інтернеті й рекламне законодавство: на банерах може бути будь-що, не виконуються норми щодо мови реклами, отримання згоди на зображення людей тощо. «Якщо дійде до суду через публікацію в інтернеті, що буде доказом: скриншот, який легко підмалювати, чи матеріал на сайті, який також можна знищити чи поредагувати?», - запитує Максон.
 
Обов’язкову реєстрацію онлайн-медіа пан Пуговський вважає неприйнятною, адже вона викликала б відразу цілий комплекс проблем. Адже, на його думку, в Інтернеті будь-хто повинен мати можливість створювати сайти, поширювати інформацію і завойовувати аудиторію, тоді як реєстрація може створити дискримінаційні умови у конкуренції онлайн-ЗМІ. У демократичних країнах онлайн-ЗМІ не реєструють, натомість адаптують медійне законодавство до нових кібер-реалій.
 
Медіадиректор інформаційної агенції «РБК-Україна» Роман Скрипін – прихильник реєстрації, але добровільної. «Регулювати Інтернет в Україні так само безглуздо, як і в усьому світі. Адже кожен може створити сайті бути блоґером. Чи є блоґер журналістом? У моєму розумінні – ні. А той, хто хоче створити онлайн-ЗМІ, повинен мати можливість зареєструватись у Міністерстві юстиції. Це дає і переваги, і відповідальність», - каже Роман. Журналісти мають певні привілеї – можливість входження до пулів, доступу до інформації, акредитації тощо, тож стимули набувати офіційного статусу ЗМІ в онлайн-медіа, на думку пана Скрипіна, є. Він має власний сайт 5tv.com.ua, який за його класифікацією є блоґом. А ось в інформагенції «РБК-Україна», основною «формою існування» якої є сайт rbc.ua, вже були проблеми – зокрема, з Секретаріатом Президента. Агенції не хотіли надавати акредитацію, посилаючись на закон початку 90-х, у якому нічого не згадується про такий засіб поширення інформації, як Інтернет. (Щоправда, директор з правових питань МГО «Інтерньюз-Україна» Павло Моісеєв переконав Романа, що в Секретаріаті хибно тлумачать закон.)
 
В усякому разі, каже Роман Скрипін, поки інтернет-ЗМІ не реєструють, вони можуть публікувати все що завгодно, не відповідаючи за достовірність інформації, а також займатись рекламною діяльністю і не платити податків. У цієї начебто зручної ситуації є зворотний бік: наприклад, у засадах редакційної політики 5 каналу, створених на основі аналогічного документа Бі-Бі-Сі, заборонено використовувати інформацію з Інтернету, не перевіривши її. Навіть так звані «офіційні сайти» не вважаються надійним джерелом інформації. «Поки ти поза правовим полем, зареєстровані медіа на тебе не посилатимуться», - каже Роман. Тарас Петрів доповнює його: реєстрації не хочуть не лише тому, що «дике» існування сайтів створює конкурентні переваги, а й для того, щоб убезпечитись від свавілля чиновників і владного тиску та вільніше почуватись на ринку. Додамо тут, що ще однією вагомою причиною є невпевненість у справедливості українського суду.
 
Голова правління Інтернет-Асоціації України Тетяна Попова не поділяє категоричності Романа Скрипіна щодо того, які сайти можна, а які не можна вважати онлайн-ЗМІ, адже визначення цього поняття не існує. Тому онлайн-медіа, в принципі, можна назвати кожен сайт. («Навіть порносайт?», - зіронізував Роман Скрипін.) «Інтернет – це середовище, і не може бути ні об’єктом, ні суб’єктом правового регулювання. Регулювати можна правовідносини між провайдерами, сайтами та користувачами Інтернету. Ці відносини мають транскордонний характер», - каже пані Тетяна. Сфери, які регулює держава в Інтернеті – діяльність провайдерів, авторське право, комерційна діяльність сайтів тощо; найбільші загрози для вільної мережі лежать саме у площині регулювання контенту. За словами Тетяни Попової, державні органи вже давно намагаються «накласти лапу» на Інтернет, і лише завдяки відчайдушному опору громадських правозахисних організацій та бізнес-асоціацій їм це поки що не вдається. Спроби «зарегулювати» Інтернет робили Міністерство транспорту і зв’язку, МВС та СБУ. Пані Попова також за реєстрацію онлайн-ЗМІ, але обов'язковою вона має бути лише для державних сайтів, тоді як комерційним слід залишити право вибору.
 
Голова правління групи спеціалістів із питань прав захисту людини в інформаційному суспільстві при раді Європи Томас Шнайдер  розповів учасникам семінару, як регулюють онлайн-медіа в Європі. За його словами, онлайн-ЗМІ (новинні сервіси) регулюються за тими ж правилами, що й періодичні видання; неефірні відеосервіси – менш суворо, ніж телебачення; в існування індивідуальних сайтів, таких як блоґи, держава не втручається відповідно до конституційних прав та свобод громадян, окрім випадків, коли порушуються інші права. «Найкращий спосіб забезпечення якості та надійності роботи онлайн-ЗМІ – саморегуляція», - каже пан Шнайдер. У Європі діє кілька кодексів, яких дотримуються учасники інтернет-ринку. Що ж до правопорушень в Інтернеті, то європейські держави діють відповідно до Конвенції щодо боротьби з кіберзлочинністю, яку підписала й Україна.
 
Проблем з адмініструванням доменних зон, - а в Україні це вже традиційний чинник тиску на інтернет-спільноту, - у Європі немає. У Швейцарії, звідки походить Томас Шнайдер, домен .ch адмініструється приватною компанією на базі Цюріхського університету. Правила надання доменних імен є прозорими, проте зависокі, на думку споживачів, розцінки компанії-монополіста викликають нарікання.
 
Європейські права та свободи, нагадує Павло Моісеєв, стосуються України так само, як і країн ЄС, адже 10 стаття Конвенції про захист основних свобод майже повністю повторена у статті 34 Конституції України. Але, якщо свобода слова є базовою свободою, то й право на приватність – базове та природне право людини. Тому, попри те, що незареєстровані інтернет-ресурси не мають жодного правового статусу, це не врятує правопорушників від судових позовів. Просто відповідачем у таких випадках є не юридична особа – ЗМІ, а фізична – людина, яка здійснила правопорушення в Інтернеті. Звісно, довести, що автором певного допису, публікації або сайту є конкретна людина, не дуже просто, - практики немає, - але все ж можливо.
 
Богдан Маноля (Bogdan Manolea), виконавчий директор румунської Асоціації технологій та Інтернету, зауважує: судовий позов – крайній і останній захід у разі порушення чиїхось прав онлайн- або традиційними медіа. Спершу той, хто вважає, що його права порушені, може скористатись правом на відповідь або зажадати спростування, а вже у разі відмови – звертатись до суду.
 
У презентації «Межі свободи слова та відповідальність онлайн-ЗМІ в Європі» пан Маноля перелічив основні групи дій та публікацій, які заборонені у європейському Інтернеті. Тут і расистські та нацистські висловлювання, і пропаганда тероризму, і hate speech, і образливі для конкретних людей публікації тощо. Утім, оскільки законодавчі норми різних держав Європи щодо дозволеного і забороненого у медіа різняться, ці заборони не можна уніфікувати. Та, в усякому разі, навіть до найліберальніших і найм’якших правил поведінки онлайн-ЗМІ українській практиці ще дуже далеко.
 
На жаль, на семінарі не було представників органів державної влади, що могли б озвучити позицію держави щодо узаконення Інтернету та надання онлайн-виданням права реєструватись як ЗМІ. Допоки в інтернет-ЗМІ не з’являться досить впливові лобісти у владі, що сприятимуть їх узаконенню, дотримання європейських професійних стандартів залишається питанням саморегуляції інтернет-спільноти.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
42100
Читайте також
16.03.2009 20:20
Олексій Зубенко
, Мар'яна Закусило
2 454
13.02.2009 07:22
Мирослава Чабаненко
, для «Детектор медіа»
47 561
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
оратор2
5950 дн. тому
согласен с предыдущим оратором:) тем более, зная наши местные коррупционные особенности и менталитет, регистрация и прочие "регулирования" ничего кроме дополнительной кормушки для чиновников не даст - сомневаюсь, что "грязи" станет меньше. просто будет дороже:) да и "чистый" интернет далеко не всегда интересен. грязь от достоверной информации опытному читателю отличить довольно легко, на то они и мозги, чтобы иногда анализировать, то что читаешь.
rivnet
5984 дн. тому
Опять за рыбу деньги :-) Сколько еще времени и сил в Украине будет потрачено на попытки натянуть практику регулирования СМИ "доинтернетовской" эпохи на современную практику онлайна? Интернет раз и навсегда изменил принципы и практику взаимодействия проставщика информации и потребителя ее. Это просто надо понять, принять и приспосабливаться к ней, а не страдать по невозможности проследить, отрегулировать и зарегистрировать все и вся. "Чи є блоґер журналістом?" В системе координат прошлого века - нет, конечно. А сегодня - вопрос стоит просто: что такое быть журналистом? иметь пресс-карту? запись в трудовой книжке :-) Есть информация в затребованной рынком форме и объеме? Журналист. Нет - нет. Забудьте о СМИ - сегодня порог выхода на информационный рынок уже не сотни тыс. долл, она стремится к нулю благодаря Сети. И проч., и проч....
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду